Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
145656
View
1965
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2014 11:28 PM | Show all posts
miyoma posted on 15-7-2014 10:33 PM
bnyk gak tempat menarik kat kysuhu ni..akan mengexplore sebaik mungkin..tpi pergi bawak family..mu ...

Oh, gi family. Kena pilih2 la jugak, kalau sorang/berdua tuh takpe la nk redah ke manapun.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2014 01:46 AM | Show all posts
Kittie posted on 15-7-2014 11:28 PM
Oh, gi family. Kena pilih2 la jugak, kalau sorang/berdua tuh takpe la nk redah ke manapun.

tu la pasal..kena pikir org lain gak..ngan budak2 lgi..

by the way..thank you kittie..selalu la singgah sini..bagi hint pengalaman sepanjang ulang alik ke jepon..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2014 11:48 PM | Show all posts
huhu...xde ke sesape br balik jenjln...meh ler share
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2014 09:14 AM | Show all posts
azradiza posted on 10-7-2014 09:17 AM
me nak compare dengan kengkawan yg dah penah naik AAX ... i know airlines lain mmg jauh lagik maha ...

pernah dpt RM899 return ngan MAS, tapi tu last year.. 2014 ni plg murah pun 1099 x silap

awal tahun hari tu pnah dpt plg murah AAX RM629 return, tu belikan utk kawan. beli utk sndiri RM678. masa tu baru figure out somehow beli tiket pegi dan balik asing2 lg murah kalo utk japan destinations.. kawan tu pasal x sure nk blk skali ke x so beli one way dlu, tu yg bru prasan beli asing2 lg murah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2014 12:37 AM | Show all posts
madohia posted on 26-7-2014 09:14 AM
pernah dpt RM899 return ngan MAS, tapi tu last year.. 2014 ni plg murah pun 1099 x silap

awal t ...

beli tiket sehala untuk balik memang murah, tapi kalau add on jadi mahal sebab dia convert dari duit yen...

kalau beli tiket return, add on murah sikit, harga standard macam dari KUL.

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2014 01:37 PM | Show all posts
joejambu posted on 27-7-2014 12:37 AM
beli tiket sehala untuk balik memang murah, tapi kalau add on jadi mahal sebab dia convert dari du ...

oh yeke.. x prasan plak, hari tu xde add on ape2
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2014 09:58 AM | Show all posts
Bersiaran dari Kansai Japan setelah sudah berada beberapa hari disini. Letih touring Osaka. Kyoto dan Kobe.  Cuaca panas tapi not bad sebab berangin tak le rasa perit mentari sgt.  Tranportation amat memeningkan kalau berat nak bertanya boleh sesat.  Syukur ramai new Japanese friends yang sudi membantu memudahkan perjalanan.  Kyoto macam stand still in time terasa arua zaman sogun ninjanya masih tak berubah area paling best di Kansai area.  Terserempak dengan Geisha asli nak keluar menjalankan tugas dari kediaman mereka.  Pemalu sungguh mereka ni rupanya.  Bamboo Forest. pemandangan di sepanjang laluan romantic train amat menarik dan Ninja Studio juga amat menarik.  Boleh tengok set perfileman filem ninja dan cara hidup ninja sehari2. Kobe bandar port merasa dan juga hutan simpannya.  Sempat naik Bullet Train dgn adanya JR wide pass tak sampai 3 minit dari Shin Osaka utk ke Kobe amat menyenangkan.  Osaka itself macam bandar di Guanhzhou China je sebenarnya.  Sekian brief info will update more bila pulang ke tanah air nanti .
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 03:34 PM | Show all posts
Artemesiaa posted on 31-7-2014 09:58 AM
Bersiaran dari Kansai Japan setelah sudah berada beberapa hari disini. Letih touring Osaka. Kyoto da ...

Salam,
berapa tambang naik bullet train tu? Teringin nak naik shinkazen dr osaka ke tokyo tapi mahal tambangnya.
thanks
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 03:34 PM
Salam,
berapa tambang naik bullet train tu? Teringin nak naik shinkazen dr osaka ke tokyo tapi ma ...


Klu ko amik sebijik2 tu mmg mahal. Aku amik 7 days dr tokyo/nagoya/hiroshima/kyoto/osaka kena rm960. Blh guna utk bot, bus under JR. Mmg berbaloi2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2014 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 31-7-2014 09:58 AM
Bersiaran dari Kansai Japan setelah sudah berada beberapa hari disini. Letih touring Osaka. Kyoto da ...

Raya kat sna ke ni??
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 10:22 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 2-8-2014 07:10 PM
Klu ko amik sebijik2 tu mmg mahal. Aku amik 7 days dr tokyo/nagoya/hiroshima/kyoto/osaka kena rm ...

Ni yang paling murah ke? I nak gi sana cuma 5 hari aje and just cover area kansai. Any suggestions.
Thanks

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 10:42 PM | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 10:22 PM
Ni yang paling murah ke? I nak gi sana cuma 5 hari aje and just cover area kansai. Any suggestions ...

kalau nk cover area kansai sahaja boleh guna Kansai Thru Pass http://www.surutto.com/tickets/kansai_thru_english.html ada 2 or 3 day ticket. kalo add up 5 hari dlm RM300.

tapi kalau nk experience naik shinkansen boleh amik JR Pass yg regional, JR Kansai Area.. ada jual by days 1,2,3 or 4. --> http://www.japan-rail-pass.com/pass-regional/kansai/jr-kansai-area-pass/order 1 day baru USD21.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 10:42 PM | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 10:22 PM
Ni yang paling murah ke? I nak gi sana cuma 5 hari aje and just cover area kansai. Any suggestions ...

JR Pass takde 5 days. Paling sikit 7 days, 14 days & 21 days. Yg ni boleh guna cross country seluruh Japan. Klu ko spend time kat Kansai area saja, tak perlu guna JR Pass naik shinkansen tu. Ko goggle & chk mode of transportation yg lain.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2014 11:44 PM | Show all posts
madohia posted on 2-8-2014 10:42 PM
kalau nk cover area kansai sahaja boleh guna Kansai Thru Pass http://www.surutto.com/tickets/kansa ...

kalo JR Kansai Pass yg $21 tu x boleh naik shinkansen kan??

kalau nak naik shinkansen kena beli JR Kansai Wide Area... boleh naik shinkansen sampai ke Okayama.. $73 untuk 4 hari..

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 12:00 AM | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 10:22 PM
Ni yang paling murah ke? I nak gi sana cuma 5 hari aje and just cover area kansai. Any suggestions ...

kalau nak cover area kansai, tak semestinya kena beli jr kansai pass untuk 5 hari penuh...

contohnya 1 hari jalan osaka, beli osaka unlimited pass tu, 2300yen ~rm73 satu hari.. kalau nak cover osaka 2 hari, 3000 yen.. pastu dapat naik/masuk attraction2 yang  menarik kat osaka percuma, kad lain tak de kelebihan macam kad ni.. boleh baca kat guide book dia. bagi joe berbaloi la kad ni untuk cover osaka area.

lepas tu kat kyoto, beli 1 Day Kyoto bus 500 yen untuk cover Kyoto

Hari pergi dgn hari balik guna JR Kansai Area yang $21 untuk sehari tu... sebab kad ni boleh guna dari/ke airport naik JR Haruka, antara train express nak ke kyoto/osaka. kad ni pon boleh guna untuk ke nara dengan kobe. JR Haruka ni dia tak berhenti kat setiap stesen, sebab tu cepat. tiket JR Haruka ni pon mahal, naik dari Kansai airport ke Shin Osaka atau Kyoto sekali je pon dah balik modal..So, tak rugi beli kad tu, harga kad tu pon lagi murah daripada beli tiket sehala Kansai ke Shin Osaka/Kyoto.. pastu boleh naik train JR kemana-mana guna kad tu jugak.
Last edited by joejambu on 3-8-2014 12:16 AM

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 12:35 AM | Show all posts
green007 posted on 8-7-2014 08:15 PM
Biasanya saya pilih hotel yang ada car park. Tetapi kalau kereta dah penuh kat car park sekitar hote ...

untuk memandu di jepun, lesen malaysia boleh pakai ke?

lepastu, bayarannya macam mana?kalau ada deposit biasanya berapa?

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 06:35 AM | Show all posts
joejambu posted on 3-8-2014 12:35 AM
untuk memandu di jepun, lesen malaysia boleh pakai ke?

lepastu, bayarannya macam mana?kalau ad ...

Untuk driving kat Jepun kau kena apply International license. Apply kat JPJ, isi borang dan bayar RM150 + gambar pasport for one year. Masa kau book kereta nanti dia akan tanya sama ada kau ada international license tu. Verify payment guna CC tapi masa kau ambil kereta kat airport di Tokyo/Osaka/Nagoya nanti kau boleh bayar cash.

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 09:04 AM | Show all posts
miyoma posted on 2-8-2014 09:43 PM
Raya kat sna ke ni??

Ya tahun ni balik raya Japan lak tiap2 tahun lain2 negara maklum le parents dah tak ada lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 09:29 AM | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 10:22 PM
Ni yang paling murah ke? I nak gi sana cuma 5 hari aje and just cover area kansai. Any suggestions ...

Art baru je balik semlm dari Kansai.  Kalau gi 5 hari elok beli JK Wide Pass utk 4 days je (boleh beli dari JTB kat Amoda for this pass).  Pass ni include semua train service provided by JR line tak kira lah train biasa yg kita pangil komuter kat sini, Hanukka Express dan one pass utk naik Bullet Train Shinkasen ke Kobe (cepat sungguh dari Shin Osaka ke Kobe tak sampai 3 minit dah sampai kerusi pun tak sempat nak panas lagi).  Semua train2 ni under same company JR line.

Last day utk balik ke airport just beli je ticket dari mesin tambang kalau dari Shin Osaka dlm RM100 tapi kalau naik dari Temoji dlm RM65 je.  JR Wide Pass ni boleh guna sepenuh selama 4 hari tu tak kira berapa kali kita naik nak naik turun pun.  Ia cover semua area yg ada JK Line termasuk Osaka, Kyoto dan Kobe.  Kalau tak byk travel dlm bandar beli je single ticket utk subway just utk connected tu JR line amat mudah.  Tambang selalunya one way per ticket dlm Y240.  Kalau bas flat rate dia selalunya dlm Y210 je.  

Tapi satu je line train kat Kansai ni amat memeningkan kalau tak pasti tanya je kat petugas station.  Walaupun ada sesetengahnya tak berapa fasih berbahasa inggeris tapi dia akan tolong kita tuliskan train mana yg harus kita naik dari platform dan line berapa dan kul berapa bertolak.  Org2 Kansai pun ramai yg suka membantu terutama kalau kita kata dari Malaysia.  Art jumpa ramai kawan2 Japanese baru disana termasuk Pensyarah dari Kobe bersusah payah tunjukkan kat mana nak naik subway dari JK line utk gi ke hotel penginapan masa hari pertama Art sampai.  Siap tlg carrykan luggage bag kesian lak kat dia.  Tapi dia berbesar hati sebab masa dia kat KL ramai org Malaysia yg bantu dia tunjuk arah.  Bila dia dengar Art dari KL cepat je dia tlg bantu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 09:32 AM | Show all posts
Peterpan17 posted on 2-8-2014 10:42 PM
JR Pass takde 5 days. Paling sikit 7 days, 14 days & 21 days. Yg ni boleh guna cross country selur ...

Ada je pass utk 3 dan 4 hari.  Tapi kalau pass utk 4 hari keatas kita boleh naik bullet train sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 3-8-2014 09:32 AM
Ada je pass utk 3 dan 4 hari.  Tapi kalau pass utk 4 hari keatas kita boleh naik bullet train seka ...

Sori sis. Aku maksudkan yg cross country punya JR Pass
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 09:45 AM | Show all posts
uda posted on 2-8-2014 03:34 PM
Salam,
berapa tambang naik bullet train tu? Teringin nak naik shinkazen dr osaka ke tokyo tapi ma ...

Macam Art beli JR Line Wide Pass 4 days dia dah include tambang bullet train Shinkasen tu.  Jadi tak perlu bayar apa2 lagi dah dia dan cover perjalanan pergi dan balik.  Cam Art hari tu hanya concentrate kat kawasan Kansai (Osaka, Kyoto dan Kobe) sebab nak betul2 explore tiap ceruk area Kandai dan save Tokyo for next trip.  So Art guna Shinkasen utk gi Kobe dari Osaka.  Journey kurang dari 3 minit dah sampai.  Siap kena hon sebab gigih selfie depan kepala train pada hal train dah nak gerak dah.  Tapi dia org tak marah gerak2 senyum je siap bye2 lagi hahaha.  Kalau kat sana spend lebih masa kat Kyoto memang besttt sgt.  Osaka biasa2 je lebih kurang cam kat Guangzhou je hanya lebih bersih berbanding Guangzhou.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 11:02 AM | Show all posts
Artemesiaa posted on 3-8-2014 09:45 AM
Macam Art beli JR Line Wide Pass 4 days dia dah include tambang bullet train Shinkasen tu.  Jadi t ...

Oh...berapa ye harga untuk 4 hari? Beli kat airport kan?

I dulu dah gi osaka dan kyoto. Kali ni nak cover nara dan kobe pulak. Dulu 5 hari juga and rasa tak puas and beli osaka pass aje. Nail train dari osaka ke kyoto adalah dalam 45 min - 1 hr, berdiri pulak, lenguh kaki
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 11:09 AM | Show all posts
joejambu posted on 3-8-2014 12:00 AM
kalau nak cover area kansai, tak semestinya kena beli jr kansai pass untuk 5 hari penuh...

con ...

oh...tiket yang 1 hari ni cover dari airport ke shin-osaka aje ke? My hotel dekat dgn osaka station. Kalau ke shin-osaka aje, so kena tukar trainlah pulak. Dlu I naik bas dari airport ke last stop di osaka, then cross jalan untuk ke hotel. Kali ni, I stay dihotel yang sama iaitu nishi umeda.

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2014 11:15 AM | Show all posts
joejambu posted on 2-8-2014 11:44 PM
kalo JR Kansai Pass yg $21 tu x boleh naik shinkansen kan??

kalau nak naik shinkansen kena beli ...

Salam,
Okayama tu best tak? Pass yang $73 ni boleh cover line train biasa tak spt dr osaka ke kyoto, osaka ke nara and oska ke kobe? Dia hanya cover 1 kali naik shinkasen or boleh naik beberapa kali?
Thanks.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048557s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list