Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
149874
View
2047
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 31-8-2017 10:43 AM | Show all posts
nak tya, sini saper ader exp with Trip Jalan Jalan? Mind sharing it here.TQ
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2017 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ainunaina replied at 30-8-2017 02:57 PM
Nak tumpang tanya la....JR pas tu yang kita beli kat sini kena guna dari day 1 kita sampai ke Osaka  ...

Kena pergi kaunter terlebih dahulu untuk aktifkan jr pass ini..hari yg akitif tu la 1st day dia kira jr pass ini
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 11:52 AM | Show all posts
ainunaina replied at 30-8-2017 02:57 PM
Nak tumpang tanya la....JR pas tu yang kita beli kat sini kena guna dari day 1 kita sampai ke Osaka  ...

Boleh refer page2 depan Art ada terangkan macam mana nak mula aktifkan pass tu.  Ya boleh terus guna dari hari pertama diaktifkan.  Ia akan terus aktif hingga jam yang terakhir sebelum tamatnya hari terakhir tu (follow 24 hours per day basis dan dari jam berapa mula digunakan).  
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 11:08 PM | Show all posts
berbaloi ke kalau nak beli kansai thru pass kalau 8 hari 7 malam nk cover kyoto/osaka

pass mane yg berbaloi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 09:20 AM | Show all posts
mizsela replied at 6-9-2017 11:08 PM
berbaloi ke kalau nak beli kansai thru pass kalau 8 hari 7 malam nk cover kyoto/osaka

pass mane y ...

Berbaloi..tpi 8 hari cover kyoto/osaka banyak tempat leh cover tu klo nk pusing2 kansai sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 11:54 AM | Show all posts
miyoma replied at 7-9-2017 09:20 AM
Berbaloi..tpi 8 hari cover kyoto/osaka banyak tempat leh cover tu klo nk pusing2 kansai sahaja

maksudnye cmna tu?8 hari tu lebih dr cukup ye nak g osaka/kyoto sahaja?
ingat nk beli kansai thru pass, pastu jr kansai pass.

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 09:51 AM | Show all posts
miyoma replied at 31-8-2017 03:54 PM
Kena pergi kaunter terlebih dahulu untuk aktifkan jr pass ini..hari yg akitif tu la 1st day dia ki ...

Oooo..ok.ok tq bagi info ya, sebelum2 ni pegi tak belipun JR pass....yang ni rasa nak gi jauh sikit tu kena beli gak...kalo tak koyak pocket akak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.... ada sapa2 dah g matta fair hari ni? Ada apa2 yg menarik tak utk kansai i.e. usj tix, xport pass etc? Klu ada meh la update kat sini. Sy esok baru boleh pegi cari.... nak g osaka 4 - 9dec nnt...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mizsela replied at 7-9-2017 11:54 AM
maksudnye cmna tu?8 hari tu lebih dr cukup ye nak g osaka/kyoto sahaja?
ingat nk beli kansai thr ...

Memang berbaloi..klo nak cover kansai area..leh cover bnyk..klo nak extend ke hiroshima dan miyajima pon ok tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
ainunaina replied at 8-9-2017 09:51 AM
Oooo..ok.ok tq bagi info ya, sebelum2 ni pegi tak belipun JR pass....yang ni rasa nak gi jauh siki ...

Pergi jepon memang koyak poket..haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
alens replied at 8-9-2017 06:15 PM
Salam.... ada sapa2 dah g matta fair hari ni? Ada apa2 yg menarik tak utk kansai i.e. usj tix, xport ...

Ada promosi juga matta fair hari ini..kansai punya booth pon besar juga..leh dpt bnyk info..
Nak beli tiket/pass pon ada..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi 2 hari je kt sini... da boleh merancang utk next trip ke japan...  
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru kluar dr matta fair. Cheapest USJ tix adults rm290 (holiday tours n travel) n rm198 (Travel Recommend booth). Kansai thru pass rm205, osaka amazing pass rm100 (fr travel recommend too). JR pass x tgk sgt coz x berkeperluan.

Sewa portable wifi rm11 sehari dr Travel Recommend jugak. JTB n HIS offer x la murah mana pun.. sbb depa guna xchg rate 4.00. Best xchg rate utk yen kat money chger Merchant Trade td 3.895.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
alens replied at 9-9-2017 04:01 PM
Baru kluar dr matta fair. Cheapest USJ tix adults rm290 (holiday tours n travel) n rm198 (Travel Rec ...

Rm198 usj tix ialah utk kanak2.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 03:09 PM | Show all posts
alens replied at 9-9-2017 04:01 PM
Baru kluar dr matta fair. Cheapest USJ tix adults rm290 (holiday tours n travel) n rm198 (Travel Rec ...

Kalau trip kita lambat lagi, macam mana?
Kena terus bayar ke tuk sewa wifi tu?

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
MissN-ny replied at 10-9-2017 03:09 PM
Kalau trip kita lambat lagi, macam mana?
Kena terus bayar ke tuk sewa wifi tu?

Ha ah... sy dah siap2 bayar
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 09:34 AM | Show all posts
salam,

hai sy nk tnye la..saya ade mase dr jam 8.00am ~ 6.00pm leasure rime.
sy dari shiga nak ke kansai epot, better jalan2 area kyoto or osaka ya?

n then, klu jalan2 area kyoto..maksudnye bukan area kyoto eki kan?
means kena amik bus or train klu sy nak pg ke kinkakuji..fushimi inari etc2...

klu osaka...kat mne yg best? dotonbori tu je ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:34 AM | Show all posts
Ada sesapa boleh bagi pendapat/cadangan tak? Kalau nak ke Mount Rokko patut stay dkt Kyoto or Osaka better?


Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:41 AM | Show all posts
mel18 replied at 12-9-2017 09:34 AM
salam,

hai sy nk tnye la..saya ade mase dr jam 8.00am ~ 6.00pm leasure rime.


Sebelum decide nak ke mana elok take note masa yang kita kena peruntukan dari kedua2 tempat untuk untuk ke Kansai Airport.  Kalau dari Shin Osaka station nak ke Kansai airport akan makan masa dalam 50 minit kalau naik Harruka limited express train.  Dari Osaka nak ke Kyoto pula akan makan masa dalam 20 minit by Harukka.  So secara ringkasnya osaka to kansai 50 minit dan Kyoto to Kansai 70 minit selain kena peruntukan masa untuk berada 3 jam di airport sebelum berlepas.  Sebabkan hanya ada masa dari 8 am to 6 pm je dan untuk elak terkejar2 elok le pilih ronda2 Osaka je.  Area Osaka ni selain Dontonbori/Shinsaibashi,  boleh gi Osaka castle, Aquarium, area Santa Maria (sea side area) dan kalau refer page2 depan ramai je forumer share tempat2 menarik sekitar Osaka.


Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 02:53 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 13-9-2017 11:41 AM
Sebelum decide nak ke mana elok take note masa yang kita kena peruntukan dari kedua2 tempat untu ...

TQ art...

i dah buat option ni if derang insist i pg kyoto jugak

OPT 1
SETA  -KYOTO
SETA  EKI : 8.00AM
KYOTO  EKI : 8.30AM (carik coin locker)
KYOTO  - KINKAKU JI
Kyoto  EKI : 9.00 AM (Carik bus #205 or #101)
KINKAKU  JI BUS STA : 9.50AM
KINKAKU  JI - KYOTO
KINKAKU  JI BUS STA : 12.00 PM (Gerak dr sni By Bus)
40 min
KYOTO  EKI : 13.00 PM
KYOTO  EKI - NAMBA (OSAKA)
50  min ~ 1 jam
KYOTO  -- OSAKA ( JR HIMEJI LINE) (30 min)
OSAKA  -- UMEDA (JLN KAKI 10 MIN)
UMEDA  - NAMBA (SUBWAY) ( 8 min)
Subway  for TENNOJI
NAMBA  - NANKAI ( Jln Kaki 10 min) cari coin locker letak beg.
NAMBA  (14.00PM)
Jalan2  Dotonbori (14.00 ~ 16.00PM)
NAMBA  (NANKAI) - KANSAI AIRPORT
50  min ~ 1 jam
NAMBA  (NANKAI) : 16.38 PM
KANSAI  AIRPORT : 17.30 PM
Flight  Jam 9.30PM (Kansai - Haneda)
Flight  Jam 12.20AM (Haneda - Changi)

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 03:44 PM | Show all posts

Boleh ler nak cuba tapi nak kene betul2 rempit amasing race nampaknya.  Area train station ada locker area boleh simpan bag situ.  Area main train station Kyoto dan Osaka ni agak luas juga, besar mall jugak saiznya tu dan bertingkat2.  So alert je dengan papan tanda arah supaya tak berpusing2 mencari.  Area Kyoto tak da subway yg lalu betul2 tengah bandarnya suma lalu ikut tepi bandar.  Sebab tu kalau nak ke area shrine kena naik bus, traffic flow kadang lancar kadang slow sikit kadang jam sikit bila nak masuk kawasan Kyoto station atau area shrine.  
Kalau tetap nak cuba tak boleh leka sgt dan tak banyak tempat boleh cover kena pilih satu area je antara yang major.  Contoh kalau pilih area shrine nanti bus akan berhenti kat main road depan red shrine.  Dari situ nak kena jalan kaki kalau nak ke shrine Kiyomizu.  Sepanjang kawasan ni ada banyak deretan kedai2 lama yang jual macam2 barang cenderamata dan makanan.  Nak cover area ni pun mau makan few hours juga sebab kawasannya agak luas dan jalannya banyak naik bukit turun bukit.  Nak naik ke shrine Kiyomizu tu pun nak kena panjat bukit juga.  So kena peruntukan masa juga kalau nak naik sampai sana.  Kalau nak tengok geisha area Gion kena gi belah lewat petang sebab mereka ramai time tu kalau pagi tak gi pun tak pa.  

Kat Osaka pun sama bila dah sampai Namba mesti nak cover area Shinsaibashi & Dotombori tu suma.  Situ shopping heaven memang boleh leka kalau dah masuk situ nak kena alert selalu takut lewat ke airport nanti.  Situ memang macam2 barang makanan dan pakaian dia orang jual kalau kaki soping boleh leka kat situ dengan street performancenya bagai.  Tapi kalau nak lebih tenang elok pilih salah satu area sama ada Kyoto atau Osaka je.  Dan arrange utk kesana semula pada trips yang lain.  Jejak Jepun ni kalau sekali jejak mesti nak ulang datang lagi.  Kalau pertama kali datang Jepun ramai akan kata tak tahu bila nak datang lagi tapi percayalah dalam 1-2 tahun kemudian mesti dah sampai sana semula hahaha.


Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 04:00 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 18-9-2017 03:44 PM
Boleh ler nak cuba tapi nak kene betul2 rempit amasing race nampaknya.  Area train station ada loc ...

kikiki..

tu la..actually ni ade training comp..kat shiga..

i akan pujuk derang utk pegi osaka area dotonbori n shinbaishi tu je..
dpt rileks skit..

tgk la cam mne nti..hehehe..

tq for ur opinion..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 11:31 AM | Show all posts
sape yang nak tukar duit yen better tukar sekarang ni....nilai yen tengah menurun....minggu lepas 39.3 sekarang dah hampir 38.1...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2017 11:09 PM | Show all posts
tix KL-KIX, HND-KLPlan nak turun kyoto>takayama/shirakawago>osaka>tokyo
ok tak?




Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2017 01:59 PM | Show all posts
hi semua...siapa pernah pg biwako valley for winter? nak tau berapa kena bayar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051672s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list