Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
17508
View
60
Reply

lepasan diploma senang dapat kerja tak?

[Copy link]

Author: bandung_cincau    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-5-2014 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
aku cadang lepas habis diploma nanti aku nak kerja dulu baru sambung ijazah. nak kumpul pengalaman dulu 1-2 tahun. x pn buat pjj je tapi aku nak tahu jugak lah budak lepasan diploma ni senang ke nak dapat kerje sebab yang ada ijazah pun ramai yang menganggur. pengalaman korang mcm mana?

*kalau salah tempat tolong pindahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2014 10:55 PM | Show all posts
budak ada ijazah mganggur kalau pointer tak lebih 3..ambik kos yg biasa2 je..contoh mcm adam adli..tak pyh nk pcaya kata ada ijazah mganggur tu..tu kalau kos biasa2..pointer tak cecah 3..soft skill tak bgus..

kalau pointer ok..kos in demand..soft skill bgus..insyallah ada kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 12:38 AM | Show all posts
peluang pekerjaan bnyk la skrg..

dari ape yg aku tgok yg menganggur tue kebanyakkan memilih keje..

dah la ade yg result biase2 demand plak nk gaji besar2..

nasihat aku grab jea ape yg ko dah dpt nnt..

kalo tak suke baru sambil tue cari lain..

dari duk umg goyang kaki, bek keje..

btw ko amik kos ape??

sambung degree terus la bagus, pendapat aku, diploma ngn degree lebih kurang jea..

kalo master baru len sikit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
cowey posted on 31-5-2014 12:38 AM
peluang pekerjaan bnyk la skrg..

dari ape yg aku tgok yg menganggur tue kebanyakkan memilih keje. ...

aku ambik dip in human resource management. ni lah yg aku dok risau. org ckp kos ni x banyak peluang kerjaya.

kos yg aku ambik ni kt ipts. aku cadang waktu degree nnti aku nk ambik ipta tpi x de pemotongan kredit pulak kalo dri ipts ke ipta. kalo aku buat direct terus aku akan akan makan masa 6 tahun utk habis dua2nya. jdi aku cadang nk buat pjj je. baru x rasa 6 tahun tu panjang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 30-5-2014 10:55 PM
budak ada ijazah mganggur kalau pointer tak lebih 3..ambik kos yg biasa2 je..contoh mcm adam adli..t ...

aku ambik kos dip in human resource management. adakah kos ini tergolong dlm golongan kos biasa2?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:46 PM | Show all posts
bandung_cincau posted on 31-5-2014 08:12 AM
aku ambik kos dip in human resource management. adakah kos ini tergolong dlm golongan kos biasa2?

tak tahu la dik..tp kwn akak hr 1 company ni..asyik pergi oversea je kerjanya..gaji pon ok lebih 5k..tp english mantap la..kwn akak tu asyik pergi oversea untuk interview candidate..sbb dia kerja company yg antara plg tnama kt msia..bgi akak..kos apa2 pon ada kerja..aslkn reti buat kerja..dan bkn msk kos yg byk mganggur..kalau science..bio mmg kos yg plg byk mganggur..kalau lain akak tak sure sgt..just elak kos yg byk pgangguran la..

kwn akak tu muda lgik la..baru 20s..kerja hr..seronok je akak tgk almost tiap2 bulan ke oversea..

yg myebabkn pgangguran sbb pointer bwh 3..soft skill tak bgus..semua nya tletak pd diri msg2..gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:53 PM | Show all posts
bandung_cincau posted on 31-5-2014 08:10 AM
aku ambik dip in human resource management. ni lah yg aku dok risau. org ckp kos ni x banyak pelua ...

kalau adik ambik ipts..ni pndpt jujur akak la..jgn ambik kos yg dtawarkn dkt ipts..majikn prefer ipta..kalau takat ipts..baiklah ambik kos yg tak ada kt ipta..mcm mjahit..untung2 jdk mcm JM..kalau tak jdk JM..at least boleh jual baju online..

akak tak nafikn..ipts mmg byk mganggur..dr ambik ipts..baik ambik kos yg boleh buat business sndri..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 31-5-2014 01:46 PM
tak tahu la dik..tp kwn akak hr 1 company ni..asyik pergi oversea je kerjanya..gaji pon ok lebih 5 ...

dia dip ke dgree ye? kalo dip gaji dh 5k cenggitu mmg heaven lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 31-5-2014 01:53 PM
kalau adik ambik ipts..ni pndpt jujur akak la..jgn ambik kos yg dtawarkn dkt ipts..majikn prefer i ...


ye ke kak? walaupun pointer tinggi? tpi kos ni x de kt ipta(utk dip). upu pulak dpt yg x minat. matrik x dpt sbb sangkut kt kimia. kalo mohon upu bulan 9 ni boleh ke ye? Last edited by bandung_cincau on 31-5-2014 02:31 PM

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 03:33 PM | Show all posts
bandung_cincau posted on 31-5-2014 02:28 PM
ye ke kak? walaupun pointer tinggi? tpi kos ni x de kt ipta(utk dip). upu pulak dpt yg x minat.  ...

tak tahu la dik..tp kn ipts ni mmg org tak pndg la dik..kcuali mcm ipts yg mahal..ratus2 ribu..final year buat dkt oversea..tu mgkin ada yg pndng..tp apa2 pon ikut diri sendiri..ipts yg tak pernah dengar..sendu..tlg lah jgn masuk..nnti jdk hutang je..tp ipts mahal ratus2 ribu..ok lah..mcm utp/uniten/lim kok wing/mmu..yg lain tu tak pyh lah..4 ipts ni ok..tp kalau ipts lain takat rumah kedai je baik tak pyh smbg..tp 4 ipts ni yuran boleh cecah ratus ribu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 03:36 PM | Show all posts
adik skrg ni buat apa??msh dip??dah habis dip??kalau dr ipts nk masuk ipta mmg susah la dik..tp boleh lah kalau bnasib baik..

lgi satu..kalau masuk ipts bawah mara pon ok..mara sgt2 bagus..tp kalau kolej2 sendu..baik kerja je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 31-5-2014 03:36 PM
adik skrg ni buat apa??msh dip??dah habis dip??kalau dr ipts nk masuk ipta mmg susah la dik..tp bole ...

baru nk masok. 21/6 ni daftar. saya punya ipts tu bawah mara. kptm. x tahu lah akak pernah dgar ke tak.

tu lah sekarang tgah dok rangka masa depan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Upu dpt apa  ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ipin posted on 31-5-2014 08:15 PM
Upu dpt apa  ?

poli ibrahim sultan. dip pengurusan acara. tpi x pgi pn.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Course tu uols minta ke.. upu yg bagi  ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ipin posted on 31-5-2014 08:43 PM
Course tu uols minta ke.. upu yg bagi  ?

iols mintak. waktu isi hari tu x tahu nk letak apa jadi isi aje lah mana2. sekarang rasa menyesal pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 10:44 PM | Show all posts
bandung_cincau posted on 31-5-2014 03:43 PM
baru nk masok. 21/6 ni daftar. saya punya ipts tu bawah mara. kptm. x tahu lah akak pernah dgar ke ...

kalau kptm ok..degree kptm ke??budak kptm nk smbg master kt oversea senang..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 10:54 PM | Show all posts
budak kptm ok lagi la..sbb mara jaga student dia..kalau score..boleh smbg degree/master oversea..ada kwn akak ambik dip bawah mara..bila score mara hantar ke oversea untuk degree..

tp pls jgn ambik kos2 kolej tak pernah dengar yg rumah kedai tu..tu mmg lgsg tak laku..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2014 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 31-5-2014 10:44 PM
kalau kptm ok..degree kptm ke??budak kptm nk smbg master kt oversea senang..

x. baru dip.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2014 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
tinker_bell posted on 31-5-2014 10:54 PM
budak kptm ok lagi la..sbb mara jaga student dia..kalau score..boleh smbg degree/master oversea..ada ...

haah. tu lah. tpi rasanya sesetengah kos aje. kalau kos mcm saya ni mcm x de harapan aje.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087432s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list