Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
104189
View
150
Reply

dlm dilema!!!! honda city vs toyota vios??

[Copy link]

Author: Husna       Show all posts   Read mode

Post time 12-6-2014 03:50 PM | Show all posts
as salam tt,

dua dua kereta ni sama level entry dia..cuma tt kene ikot kehendak hati je mana 1 yg lebih di idamkan.

dua2 ade kelebihan dan kekurangan yg hampir serupa...so kalau tt beli salah satu antara dua ni, tt x terasa sgt pun.

new honda city harga berpatutan. x mahal sgt berbanding new vios.. around 70k plus boleh dpt kan?

pilih la mengikut citarasa tt..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 01:05 PM | Show all posts
mofisa posted on 5-6-2014 06:49 PM
jgn la beli vios baru ni..kalau hujan kau nak dgr radio pon payah.pffft...

kenapa plak?

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Honda City 2014 yg terbaik dr sudut performance, features, handling, dan mcm2 lg. Berbaloi kalau amik variant E or V (full spec). Spec V ada 6 air bags, rear aircond, cruise control, touch screen panel radio/aircond. Push Start Engine button, ECON (fuel consumption), VSA (Vehicle Stability Assist), etc. Warranty 5 tahun unlimited mileage. Every 10k km service. 6 times labour free. CVT Gearbox!

Toyota Vios 2014 ni ade problem pada bumbung kereta. Bila hujan, dengar macam atap zink! Ramai dah pengguna Vios 2014 buat complaint.

KALAU cakap pasal service Maintenance Honda mahal lah, Toyota bad service lah..itu semua Hyprocrite! Pengguna kereta import semuanya maintenance tinggi. Nak murah pakailah kereta beca ye. Kereta nasional pun kalau kena pada masanya bila sampai major problem, service mahal gak. Semua sama jer! Imported cars value for money. Kalau dah mampu beli tu, make sure mampu tanggung! Kalau mampu beli, tak mampu tanggung kos..lupakanlah hasrat nak pakai kete import ni. Pakai kereta biasa2 sudah. "Ukur baju dibadan sendiri".

Tapi apa2 pun..my advise :
NEVER buy an early batch for the newly car launched. Those problem might be happen here and there. Better buy after 1 year/more it released. Last edited by soulgarden on 13-6-2014 02:26 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 04:05 PM | Show all posts
Pak cik google kan ade tuan tanah study lerr pasal dua2 keta nie....
Kalau pada aku, secara peribadinya aku pilih CT walaupun aku tak rasa nak beli dua2 model nie...
Pd mata aku laa dr segi rupa luar dalam CT lebih terbaik pada mata aku lerr...
Dr segi teknologi enjin dan lain bg aku CT gaks....

Suspension depan belakang dan handling dua2 jenis keta nie sama dan biasa sajer low end type, cuba pandu lebih seratus km/h korang akn faham apa maksud aku perbezaan suspension biasa dgn suspension yg lebih baik jika dapat test keta yg berbeza yg guna suspension lebih high-end. Lagi satu kalau nak test lg cuba dalam seratus km/h tue cuit stereng kira atau kanan tiba2....adakah anda yakin dapat stabilkan kereta tue dengan mudah. Tapi jgn ada yg cuba pulak nanti ada pulak keta yg terbang sana sini hehehe. Kelebihan itu hanya sbg langkah percegahan. Contoh sebagai rujukan model Civic depan biasa la marpherson tapi belakang multilink suspension, kalau civic type r lagi high end guna double wishbone....

BTW antara dua keta nie aku pilih CT gaks sebab bagi aku kebiasaannya keta honda suspension tune lebih keras sikit so CT lebih stabil berbanding vios. Apatah lagi CT ada TEKNOLOGI VSA so itu sbg bonus sampingan yg ada pada CT.
Bab hp enjin CT lebih kedepan so keta lagi power, CT cuma kalah dekat torque sebab tue vios lagi jimat minyak walaumcmpun benda nie subjektif ikut kaki jgk dan lagi ada pro dan kontra HP vs Torque. Kalau pickup pun pada aku ct lagi cepat....

Bab Realibility nie bagi dua2 pun ok. Aku dulu pernah ada civic 1.5 16 valve dah lebih 15 tahun masa tue era 90an waktu bujang, walaupun digunakan lasak masuk kuar hutan jarang servis tak pernah buat ragam pada enjin tak pernah rosak pun....

Yang lebih buat aku lebih berat kat CT ialah kerana tranmisi yg CT gunakan teknologi CVT wadhal vios masih dgn teknologi lama 4 speed gear. Apa barang masih guna auto 4 gear? CT sebelum nie pun ada 5 speed gear, Hyundai elantra auto pun ada 6 gear tau....Aku ada dengar CT sterika yg lama yg guna CVT ada problematic tapi bila honda kembali kepada kepada CVT wadhal sebelum nie guna 5 speed auto, mestilah mereka dah kaji balik dan perbetulkan kelemahan2 tue.

Bab servis bukan selalu nak kena servis bukan tiap2 bulan rosak itu ini yg penting kepuasan dengan apa yg kita pilih lgpun kereta baru.....so buatlah pilihan terbaik ikut kemampuan. Lagipun ini kategori kereta biasa shj tak perlu pening2......dilemma. Lain lerr Civic vs Lancer phewww.....
Last edited by masterixs on 13-6-2014 04:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 04:30 PM | Show all posts
kalau dr segi performance, honda city baik sikit drpd toyota vios..
kalau dari maintenance, honda city lagi mahal daripada toyota vios..

honda city hrga rm70k++ murah sebab pemasangan di malaysia, yg last dulu
di jepun, so mahal sket, tp hrga rm70k++ tu utk specs S dan S+ jer which is
saya tgk sgt2laa basics..

utk toyota vios pulak, dgn hrga mcmtu boleh dpt yg full specs dah (x igt G/E yg full specs)
dengan maintenance yg murah berbanding honda.. honda ni mahal sebab jenama,
ketahanan dan keyakinan org pd dia.. but still toyota vios pon still mahal jgk..
saya tgk yg second hand thn 2008 x silap hrga dlm rm60k++ lg..

mksdnyer klu nak jual/trade in akan dtg pon msih ada harga, but of course xleh lawan honda..

so dua2 pon ok, cuma tggl atas diri tt jer, nak kereta yg performance ok+maintenance mahal
atau performance still ok+maintenance pon xmahal mana..

p/s: suami sya pon dilema jgk nak pilih antara honda city/jazz baru (akan keluar nnti dijgka lebih murah dr jazz skrg), alza advanced 2014..
cuma, vios bukan termasuk dlm pilihan kami.. Last edited by bunga_lestari on 13-6-2014 04:37 PM

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
bagus benang ni bleh baca perbandingan antara 2 kereta ni...
sebab sekarang berkira-kira nk tukr keter baru..nak amik auto.

sekarang pakai persona manual....loan 9 tahun...da pakai persona kat 5 tahun...mileage pon baru nak masuk 50k...hihi...sebab sebelum ni gune persona utk short distance jer...

now ubah angin pakai keter baru xnak dah proton or perodua...tgh survey2 keter pe nak pakai..budget bulan2 below rm1k...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2014 04:17 PM | Show all posts
hambaallah1709 posted on 15-6-2014 04:11 PM
bagus benang ni bleh baca perbandingan antara 2 kereta ni...
sebab sekarang berkira-kira nk tukr ke ...

tula gne medium yg ade utk bntu wt pilihan..sebab yg minat dan ikut kemampuan 2 kete ni la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 05:17 PM | Show all posts
take honda city....u wont regret....
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 12:28 AM | Show all posts
aku ada gak tetanye membe2 yg pakai Hunda City dgn Vios dugongs nie

Honda City parts mmg mcm harga ikan patin..servis berkala mmg mahal.. tu belum servis major lg.. sediakan wang secukupnya.. dari segi resale value mmg tinggi sikit dari Vios.. features so far ok lah.. takde yg komplen pun..

Toyota Vios parts murah skit.. tak manje macam Hunda.. servis berkala lagi murah lagi dari Service centre Perodua walaupun adik bradik.. resale value kureng skit dari Hunda.. mungkin jenama kot mempengaruhi jualan..

tapi kalau tanye peYno mesti dia suggest Preve punye..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 10:35 AM | Show all posts
flarengirl posted on 13-6-2014 01:05 PM
kenapa plak?

sebab kalau hujan bunyi bumbung bising. mcm atap zink.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 08:34 PM | Show all posts
mofisa posted on 16-6-2014 10:35 AM
sebab kalau hujan bunyi bumbung bising. mcm atap zink.

biar btul?? nnti iols try tnya mmber yg pakai vios baru tu

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 04:08 PM | Show all posts
Sy dah beli CT v spec. So far sgt puashati.  CVT ok sehingga x terasa gear btukar. Engine senyap. X bosan drive CT
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 05:34 PM | Show all posts
SoReLLa posted on 18-6-2014 04:08 PM
Sy dah beli CT v spec. So far sgt puashati.  CVT ok sehingga x terasa gear btukar. Engine senyap. X  ...

CVT memang mcm tu. Takde shift jerk sebab dia continuous. CVT - continuous variable transmission. Semua kereta guna CVT takde shift jerk.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 08:57 PM | Show all posts
Saya cadangkan TT pergi test drive kedua-dua kereta..baru dapat feel mana yg lagi ngam dgn TT
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2014 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sip duit tapi nak kereta besar,bonet besar..beli je nissan almera fullspec.letak bodykit.xla nampak dugong sgt

Honda city full spec mahal.

Vios jimat minyak tapi jangan amek yang basic..serba serbi basic pulak.nanti kang xpuas ati.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 02:03 PM | Show all posts
so Husna da beli ke belom? atau masih di persimpangan dilema?
saya baru beli cik city puteh..
sebab setakat ni kereta itu saje belum ada orang dalam keluarga saya yang beli.
Saya pun dah survey, dah baca pro n cons, dan fikir punye fikir, so beli saje la.
Apapun jadi lepas ni, service mahal ke apa ke, saya redha dan bersedia saje lah kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2014 03:10 PM | Show all posts
iey_iyda posted on 13-7-2014 02:03 PM
so Husna da beli ke belom? atau masih di persimpangan dilema?
saya baru beli cik city  ...

saya dah booking.. igt dpt sbelum raya kot.. harap dpt la merasa naik kete baru raya ni..hihihihi.. tula dah beli kne tanggung la sume kos.. untuk keselesaan jugak.. ape2 pn terima kasih utk semua yg bg respon utk saya buat pilihan.. dah mcm nk pilih bakal suami je
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 03:18 PM | Show all posts
Husna posted on 13-7-2014 03:10 PM
saya dah booking.. igt dpt sbelum raya kot.. harap dpt la merasa naik kete baru raya ni..hihihihi. ...

city ker vios??
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 03:21 PM | Show all posts
hambaallah1709 posted on 15-6-2014 04:11 PM
bagus benang ni bleh baca perbandingan antara 2 kereta ni...
sebab sekarang berkira-kira nk tukr ke ...

dah decide blum nak angkat mana satu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 04:31 PM | Show all posts
Husna posted on 13-7-2014 03:10 PM
saya dah booking.. igt dpt sbelum raya kot.. harap dpt la merasa naik kete baru raya ni..hihihihi. ...

hehe.. tahniah.. hopefully dapat kereta before raya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.132328s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list