Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
121806
View
1767
Reply

AIR ASIA - PART 9

[Copy link]

Author: owen81       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-6-2014 11:55 PM | Show all posts |Read mode
Edited by owen81 at 30-8-2015 01:50 PM

Salam semua ..
So nie thread baru for Air Asia ...

part 1 : link part 1
part 2 : link part 2
part 3 : link part 3
part 4 : link part 4
part 5 : link part 5
part 6 : link part 6
part 7 : link part 7
part 8 : link part 8


laman web Air Asia : www.airasia.com

ask Air Asia : http://www.airasia.com/ask/

laman web yg memudahkan pencarian tiket murah : http://fleapy.com/, http://new.fleapy.com/, http://flynow.my/

selalunya telefon CS untuk :
- tukar penerbangan jika AA retime trip asal
- kesilapan nama
- nak split booking, iaitu org dlm 1 no booking nak tukar tarikh penerbangan

semak halangan ke luar negara : http://sspi2.imi.gov.my/


CUTI UMUM 2014

1   Jan          Tahun Baru
14 Jan          Maulidur Rasul
17 Jan          Thaipusam
31 Jan/1 Feb Raya Cina
1   May         Hari Pekerja
13 May         Hari Wesak
7  June         Keputeraan Agong
28/29 Julai   Raya Puasa
31 Ogos       Hari Kemerdekaan
16 Sep         Hari Malaysia
5  Okt          Raya Haji
23 Okt         Deepavali
25 Okt          Awal Muharram
25 Dis          Krismas

sumber : KLIK SINI Last edited by owen81 on 7-6-2014 09:59 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:56 PM | Show all posts
FEE BY AIR ASIA & AIR ASIA X




Last edited by owen81 on 8-6-2014 05:55 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:56 PM | Show all posts
TIPS MEMBELI TIKET PROMO


1. pastikan anda mendaftar sebagai ahli AA...banyak kemudahan terutamanya boleh mencari balik booking yg dibeli tanpa login, manage booking...
2. Pastikan segala pembayaran mengunakan Air Asia BIG CARD.  Pembayaran mengunakan Direct Debit akan dikenakan charge tambahan RM4 per booking . manakala pembayaran mengunakan Credit/Debit Card akan dikenakan caj tambahan RM8 seorang/sehala.
3. pastikan HANYA membeli TIKET SAHAJA untuk dewasa dan kanak2...infant boleh ditambah dikaunter...seat, baggage, meal, insuran dan lain-lain boleh ditambah kemudian melalui 'Manage my booking'
4. pastikan HANYA mengisi tempat yang bertanda (*) SAHAJA..IC dan passport boleh diedit kemudian
5. pastikan anda betul-betul semak kat bahagian baggage, seat dan insuran kerana sistem AA dah automatik setkan awal2 beg=20kg, seat=hot seat dan insuran...pastikan anda telah memilih tiada bagasi, remove seat dan cancel insuran sebelum tiba ke page pembayaran.
6. pastikan anda HANYA membayar harga TIKET+AIRPORT TAX sahaja
7. tak perlu beli tiket untuk infant (bayi 24bulan ke bawah) dahulu..tiket infant boleh dibeli semasa cek in di kaunter.


lagi TIPS...
- alternatif lain jika asik masuk waiting room dan disengat lebah, guna : airasia mobile

1. sediakan Kad Kredit yang dah melebih had ataupun Kad Debit yang tiada duit didalamnya (untuk memastikan pembayaran TIDAK BERJAYA)
2. buka airasia mobile : http://m.airasia.com
3. pilih destinasi dan tarikh pilihan...isi maklumat peribadi seperti biasa.
4. pembayaran, sila guna kad kredit/debit ( seperti no 1) untuk membayar...
5. sistem akan bagi tahu pembayaran tidak berjaya, tapi jangan risau sebab sistem akan simpan iteneri kita dalam tempoh 2jam
6. masuk ke web airasia -> manage my booking -> login -> cari iteneri yang perlu dibayar -> klik modify -> klik confirm changes -> bayar guna Direct Debit
7. walah tiket sudah jadi milik kita


TIPS UNTUK DUDUK BERSAMA
- berikut adalah tips untuk duduk bersama tanpa perlu membeli seat..
- pastikan ada passport jika terbang ke luar negara...jika passport nak tamat, masuk dahulu apa2 tarikh TAPI janlan lupa edit kt manage my booking selepas dapat passport baru
- selepas tiket anda telah 'CONFIRMED', pergi ke : http://checkin.airasia.com, untuk membuat web cek in...
- web cek in boleh di buat setelah tiket confirmed (14 hari) sehingga 4 jam sebelum terbang..
- masukan destinasi perlepasan dan no booking -> klik Check IN
- klik nama yang hendak di cek inkan -> ikut arahan seterusnya dan keluar dari sistem
- login ke 'manage my booking' untuk cek seat yg telah ditetapkan Last edited by owen81 on 7-6-2014 09:17 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:56 PM | Show all posts
Bagaimana ke KLIA2

1. Bas KLIA2 warna merah(Skybus) or merah kuning (Aerobus)
- di KL Sentral, sila keluar mengikut pintu yg menghala ke ERL/monorail. turun tangga. di situ banyak bas ke KLIA2.
- tiket boleh dibeli secara online ataupun walk in (Untuk Skybus lebih murah jika beli masa Add Onn).
- perjalanan memakan masa selama 1 jam

2. ERL

Sekarang ERL boleh terus ke KLIA2. Boleh beli online (https://www.kliaekspres.com/buy-ticket/) ataupun walk-in

Masa Perjalanan :
KL Sentral to KLIA2 = Dalam 35 minit

Train Schedule sila REFER SINI

so nak selamat..Prepare la at least 3 jam before kite kene ade kat airport :-)


Last edited by owen81 on 10-6-2014 11:10 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:57 PM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:58 PM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:59 PM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:59 PM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2014 11:59 PM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2014 12:00 AM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2014 12:00 AM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2014 12:01 AM | Show all posts
Reserved....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
rumah baru dh bukak. harap2 sehebat klia2.

airasia extend lg 2 hari promosi free seat. x laku ke seat. tp sempat gak rembat tiket ke jakarta, siem reap n adelaide. tp lame nyer la nk tgu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
drivethru posted on 7-6-2014 02:45 AM
rumah baru dh bukak. harap2 sehebat klia2.

airasia extend lg 2 hari promosi free seat. x laku ke  ...

Mahal la promo kali ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
rbmy posted on 7-6-2014 08:04 AM
Mahal la promo kali ni

promo kali ni mmg x byk tmpt yg free. tp sy dpt beli awal sbb ade big card AA.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
AA di Hong Kong... gatenya di hujung dunia. Jalan.. mcm x sampai2.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
drivethru posted on 7-6-2014 02:45 AM
rumah baru dh bukak. harap2 sehebat klia2.

airasia extend lg 2 hari promosi free seat. x laku ke  ...

Mcm x laku kot skang ni..sblom promo free seat ni pun..yg promo jualan runtuh tu pun free seat gak sebenarnye utk flight2 yg dh nak terbang within few weeks tu yg masih byk seat kosong ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tk reti sgtlah guna air asia big debit card nih..kn masukkan duit dlm card tu ke or boleh je link ngan mana2 bank?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2014 10:54 PM | Show all posts
af_1993 posted on 7-6-2014 06:49 PM
Tk reti sgtlah guna air asia big debit card nih..kn masukkan duit dlm card tu ke or boleh je link ng ...

Kena masuk duit gunakan cimb, maybank dan ada beberapa bank xingat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2014 09:11 PM | Show all posts
iols masih konpius ... AA Big ni apa erk....
iols dah ada ID AA Big nie ... so, kalo beli tiket, just masuk ID AA Big utk kumpul point gitew???
Iols tak dok AA Big card.. selalu kalo purchased on line pakai CC CIMB sajork
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2014 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
MissNigga posted on 8-6-2014 09:11 PM
iols masih konpius ... AA Big ni apa erk....
iols dah ada ID AA Big nie ... so, kalo beli tiket, j ...


Big Card nie prepaid card tapi Air Asia punya. Mcm I dulu, once jadi ahli big, automatik dia bagi kad nie tapi I perasan kalau member baru tak dapat kad nie terus. Last edited by owen81 on 8-6-2014 10:35 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2014 09:47 PM | Show all posts
owen81 posted on 8-6-2014 09:32 PM
Big Card nie debit card tapi Air Asia punya. Mcm I dulu, once jadi ahli big, automatik dia bagi ka ...


oo yer ker ...
kalo iols purchased tix pakai CIMB punya CC, at the same time masuk AA Big punya ID... iols akan dapat point tak erk?

Last edited by owen81 on 8-6-2014 10:18 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2014 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
nk tanya.. kt klia2 ada byk machine kiosk tu leh print boarding pass x? kalau dh siap2 check in kt umah tp xde printer? kat sana takde kiosk tuk reprint boarding pass aje? kene p kaunter?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2014 10:18 PM | Show all posts
MissNigga posted on 8-6-2014 09:47 PM
oo yer ker ...
kalo iols purchased tix pakai CIMB punya CC, at the same time masuk AA Big puny ...

Dapat juga cuma yg Big Card nie takde la charge RM4 or RM8 tuh. Then kalau you shopping kat luar guna Big Card tuh dapatla points lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2014 10:22 PM | Show all posts
owen81 posted on 8-6-2014 10:18 PM
Dapat juga cuma yg Big Card nie takde la charge RM4 or RM8 tuh. Then kalau you shopping kat luar g ...


owh...okie.. now iols paham ...

maksudnya.. iols cuma dpt point kalo purchased on line sajorkkk
walau pun tak dok card, tapi still leh dpt point ... janji masukkan AA big punya ID tue

selama ni .. tak pernah utilize ID AA big tue... ruginya.... dah bnyk dah AA tix iols purhcase ...


Last edited by owen81 on 8-6-2014 10:31 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070172s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list