Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
54890
View
588
Reply

Beijing, China [PART 5]

[Copy link]

Author: skuter_buruk146       Show all posts   Read mode

Post time 1-8-2017 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 1-8-2017 11:19 AM
Untuk keselesaan elok le naik teksi dan check in hotel lebih selesa.  Kalau nak lepak airport tak  ...

tq2.. ada terbaca yg conference center tu susah dpt food halal. cuma kena jln kuar sikit la ye? nk tulis nama hotel in chinese ke? or blh tulis dlm english je
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 06:05 PM | Show all posts
kukukupanjang replied at 1-8-2017 05:55 PM
tq2.. ada terbaca yg conference center tu susah dpt food halal. cuma kena jln kuar sikit la ye? nk ...

Betul tu selalunya kedai makan halal kat sana ada tulisan halal dlm jawi warna hijau dipintu masuknya.  Masa check in hotel mintak je kad hotel pada petugas reception.  Selalunya dia orang ada sediakan kad nama hotel yang ada nama alamat dan no telephone sekali.  Kadang2 map kecil pun ada je dibelakamg kad tu.  So kalau nak kemana2 bila nak naik teksi just tunjukan je kad tu pada pemandu teksi.  Kalau dari airport tunjukan je hotel confirmation pada drive teksi.  Sebab kat situ ada je selalunya tertulis nama hotel dan address dalam mandrin dan english.  Yang penting naik teksi yg kat teksi stand jangan yg kat tempat lain.  Area airport pun banyak je ulat teksi takut nanti dia charge lebih.  Kalau naik teksi di teksi stand dia akan ikut meter macam biasa.  Hanya lepas 12 tgh mlm ada charge tambahan selalunya sama je macam kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 1-8-2017 06:05 PM
Betul tu selalunya kedai makan halal kat sana ada tulisan halal dlm jawi warna hijau dipintu masuk ...

ok2 tq. takut jgk nk g china ni. sbb selalu dgr dorg suka tipu tourist. tp kt msia pn sama je konsep penipuannya.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 05:53 PM | Show all posts
kukukupanjang replied at 2-8-2017 05:40 PM
ok2 tq. takut jgk nk g china ni. sbb selalu dgr dorg suka tipu tourist. tp kt msia pn sama je kons ...

Sepanjang dah berkali2 pergi kebeberapa tempat kat China ni ok je tak ada masaalah pun.  Kalau kat kedai2 makan halal memang seronok je dia orang layan kalau dia tahu kita muslim kadang siap bagi extra portion dari biasa.  Sama je macam kat sini sebenarnya ada yang baik dan yg tidak kita le nak kena berhati2.  Tapi jarang je jumpa perangai yang hazab macam diceritakan kat media social tu.  Kalau penduduk asal bandarnya ok je helpful je kalau kita tanya baik2 yang datang dari luar bandar je kurang sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 10:31 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 2-8-2017 05:53 PM
Sepanjang dah berkali2 pergi kebeberapa tempat kat China ni ok je tak ada masaalah pun.  Kalau kat ...

owh.. ok2. food kt sana hrga cmne? brp hrga selalunya? sbb nk buat bajet. urusetia conference ada email bgtau hrga teksi around 100-150 utk ke conference center tu (ntah la rate after midnite ke tak nie)
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2017 11:16 AM | Show all posts
kukukupanjang replied at 3-8-2017 10:31 PM
owh.. ok2. food kt sana hrga cmne? brp hrga selalunya? sbb nk buat bajet. urusetia conference ada  ...


Kalau halal chinese food kebanyakannya murah je bezanya jenis kedai besar atau kecik sama je konseptnya macam kat sini.  Tapi kalau halal indian food je mahal sikit lebih kurang macam rate makan kat HK.  Rasanya itu rate teksi untuk after midnight.  Jgn risau kat China murah2 je teksi ratenya atau barang2 yang dia orang jual.  Dengan RM seronok je kalau nak berbelanja kat sana.


Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2017 08:32 PM | Show all posts
exceli .. kalo pi PRC ni ... better go on your own .. tak payah nak pakai TA bagai...
bagi iols ... traveling aroung PRC ni mmg very convenient ...
yang penting .. kena wat homework ar....
info yang porumer porumer bagi kat bod ni mmg very useful dan informative....
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2017 06:29 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 18-4-2017 11:56 AM
Bila tawar harga cuba mintak 70% dari harga yang dia tawarkan.  Bab lace tu kena tgk kedai seseten ...

Sis Artemesiaa..

Tengah nak buat itinery ke Beijing bulan Nov ni...nak tanya a few questions:

1. If nak shopping patchwork,alas meja, cadar dan sewaktu dengannya tu kat mana ya..Silk Market or Yashow Market

2. Market2 ni buka sampai petang je kan..

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 11:52 AM | Show all posts
cupcakes replied at 20-8-2017 06:29 PM
Sis Artemesiaa..

Tengah nak buat itinery ke Beijing bulan Nov ni...nak tanya a few questions:

Cari kat Silk Market je byk je jual kat situ.  Yashow Market dah dibuka semula lepas renovation tapi barang2 dah tak macam dulu dan dah tak semurah dulu.  So dah makin kurang orang nak kesana.  Ya silk market dan jade market tu suma tutup kul 5.30 pm.  Kalau mall sama macam kat sini tutup kul 10 mlm.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 09:15 PM | Show all posts
Edited by cupcakes at 21-8-2017 09:24 PM
Artemesiaa replied at 21-8-2017 11:52 AM
Cari kat Silk Market je byk je jual kat situ.  Yashow Market dah dibuka semula lepas renovation ta ...

oohhh thank you...

silk dan jade market tu nearby to each other kan..Pearl market tu pulak kat mana..

Byk sgt baca blog sampai confuse pulak..

sorry banyak tanya Artemesiaa..

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 11:26 AM | Show all posts
cupcakes replied at 21-8-2017 09:15 PM
oohhh thank you...

silk dan jade market tu nearby to each other kan..Pearl market tu pulak kat  ...

Pearl Market depan dengan Tample of Heaven (boleh le cover 2 tempat ni sekali harung).  Naik subway turun kat Tiantan Dong Men Station Exit B (ada signboard tunjuk arah kat station tu). Kalau nak ke Silk market turun kat Yonganli Exit A




Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 11:20 AM | Show all posts
Anyone ada experience naik train from beijing to shanghai?kena beli tiket awl ke cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 05:58 PM | Show all posts
nhhm replied at 24-8-2017 11:20 AM
Anyone ada experience naik train from beijing to shanghai?kena beli tiket awl ke cemana?

Elok beli awal.  Kalau boleh sesampai kat Beijing je terus gi beli tiket train sebab kat sana setiap hari memang ramai tavel dengan train, tak kira hari biasa atau cuti umum.  Kalau walkin takut ticket untuk time yang kita prefer untuk bertolak tu habis pulak.  Ada je kaunter yang petugasnya tahu berbahasa inggeris so senang dan communicate.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 09:05 PM | Show all posts
parking posting sini sbb nak baca
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046357s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list