JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
64460
View
680
Reply

Beijing, China [PART 5]

[Copy link]

Author: skuter_buruk146       Show all posts   Read mode

Post time 30-5-2018 11:21 AM | Show all posts
lina_lim79 replied at 30-5-2018 10:20 AM
hi... ada yang bole share pasal trip to shanghai tak?
kebykkan pasal beijing je.. thanks

Refer kat Shanghai thread ada byk info forumer share kat situ
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2018 06:21 AM | Show all posts
salam semua, tak sempat baca satu-satu,   anak saya akan ke China untuk satu acara.   Nak tanya pasal visa.  Nampak salah satu requirementnya ialah invitation letter from China.    Kalau takde macammana?     Anak saya ada letter tapi  bukan dari china, tapi  dari penganjurnya di sini.  Semua urusan tiket sendiri buat, bukan dari penganjur.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 10:25 AM | Show all posts
Kwn2...soping apa yg best kt Beijing selain kain sutera.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:04 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 27-11-2018 10:25 AM
Kwn2...soping apa yg best kt Beijing selain kain sutera.

Kalau kaki soping macam2 benda ada jual cam silk shawls, kashmiri (murah kat sana berbanding kat sini), baju, kasut, bag, jade etc
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:33 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 28-11-2018 10:04 AM
Kalau kaki soping macam2 benda ada jual cam silk shawls, kashmiri (murah kat sana berbanding kat s ...

Dlm minda nk carik wintercoat jer tp tk tau ler kan...ok ke kualitinya baju2 kt sana Art?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:40 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 28-11-2018 10:33 AM
Dlm minda nk carik wintercoat jer tp tk tau ler kan...ok ke kualitinya baju2 kt sana Art?

Banyak je dia orang jual kat sana nak2 dah time winter cam ni.  Quality pun ok dari sini dan semestinya amat murah.  Contoh kalau trench coat labuh wool yang cantik kalau pakai gi function.  Kalau kat sini mau dalam RM300 kat sana boleh dapat dalam RM40-RM50 je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:59 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 28-11-2018 10:40 AM
Banyak je dia orang jual kat sana nak2 dah time winter cam ni.  Quality pun ok dari sini dan semes ...

murahnyer....mau rembat 2...3 helai gak nie kalau rega camtu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 09:51 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 29-11-2018 08:59 AM
murahnyer....mau rembat 2...3 helai gak nie kalau rega camtu...

Betul tu lagi murah dari beli kat bundle disini lagi pun baju baru bukannya 2nd hand.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:04 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 29-11-2018 09:51 AM
Betul tu lagi murah dari beli kat bundle disini lagi pun baju baru bukannya 2nd hand.

ok...tq Art...nk gi sana lagi 2 weeks...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:07 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 29-11-2018 10:04 AM
ok...tq Art...nk gi sana lagi 2 weeks...

Have a nice trips kalau gi area pasar jangan lupa bagain dulu.  Kalau sesat jalan tanya je kat abam polis askar yang ramai berkawal kat jalan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 02:10 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 29-11-2018 10:07 AM
Have a nice trips kalau gi area pasar jangan lupa bagain dulu.  Kalau sesat jalan tanya je kat aba ...

ok...tq Art
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sabar bak pergi next week. Tapi risau pulak takut tak tahan sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:03 PM | Show all posts
prun replied at 5-12-2018 06:12 PM
Tak sabar bak pergi next week. Tapi risau pulak takut tak tahan sejuk

dku lebey rela mengharungi kesejukan daripada mengharungi kepanasan ....provided pakai pakaian yang betul ar....
rela iols pakai baju tebal tebal mengadap kesejukan .. terasa seronok pun ada



Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 09:10 AM | Show all posts
Baru balik last Saturday, Beijing mmg sejuk sgt & kering...masa memula smpi kt airport dah menggeleter jari jemari...esoknya jln2 tk smpi 5 minit...kaki kebas dek sejuk...hidung n muka dah merah2...penyudahnya terpaksa beli kasut boot jenis getah...br bleh jln2...6Days kt sana mmg best...cuma shopping jer ler yg limited n mahal gak...kt Silk Street, tawar2 masih mahal jugak...brg2 ikut season kot sb semua winter attire...kedai souvenier yg murah kt Beijing Olympic Park...bleh beli FM, key chain, cadar, alas meja...

View kt Summer Palace mmg cantikkk sgttt...tmpt ski biasa2 jer...sy masuk entrance jer 40 Yuan tk main...kalau main & sewa dlm 240/280 Yuan kot...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 11:21 AM | Show all posts
aryn_mz replied at 19-12-2018 09:10 AM
Baru balik last Saturday, Beijing mmg sejuk sgt & kering...masa memula smpi kt airport dah menggelet ...

Betul tu Summer palace tetap cantik tak kira musim apa pun kita datang.  Beijing agak sejuk time winter sebab tu elok pakai winter boots kalau kesana tak sejuk kaki bila nak berjalan.  Satu lagi kena rajin sapu lotion sebab musim sejuk boleh buat kulit jadi kering.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 12:37 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 19-12-2018 11:21 AM
Betul tu Summer palace tetap cantik tak kira musim apa pun kita datang.  Beijing agak sejuk time w ...

art...kt Msia lg dh start sapu moisturizer satu badan...mandi pun sekali pki sabun...tu pun sabun part penting jer...naik gak ruam...muka menggelupas n surnburn lagi...nie dh start mengering...tp mmg betul ler extreme winter kt Beijing...walaupun tk da salji...toilet kt sana tk da ler yg kotor sgt pun...sama jer cam Msia...cuma tu ler mmg kena bwk wet tissue n botol mineral ke mana2...Beijing pun bukan tmpt nk nyoping...more to sightseeing...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 03:01 PM | Show all posts
aryn_mz replied at 19-12-2018 12:37 PM
art...kt Msia lg dh start sapu moisturizer satu badan...mandi pun sekali pki sabun...tu pun sabun  ...

Hahaha kalau gi time winter kene sentiasa berlumur dengan lotion sapu lip bum sun block sekali nak2 kalau kat snow area.  Pastikan kena minum air banyak sebab badan cepat sejat air, ramai tak perasan sebab cuaca sejuk.  Selalu Art bawak flask kecik besar mug senang nak minum air panas on the go.  Betul tu Beijing ni more to sightseeing sebab banyak benda sejarah area tu.  Art pun setuju toilet kat Beijing not bad nak2 area mall yang besar sama lebih kurang macam kat Malaysia je.  Hanya kena prepare bottle ngan wet tissue je sebab tak da bedet.  Orang beijing ok sikit kalau compared dengan orang di shanghai.  
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 03:56 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 19-12-2018 03:01 PM
Hahaha kalau gi time winter kene sentiasa berlumur dengan lotion sapu lip bum sun block sekali nak ...

Art...nxt time mmg kena bwk thumbler on the go...Shanghai tk gi ler...dah nmpk Guangzhou
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:20 PM | Show all posts
Salam,

Saya akan ke beijing pada 25/2 ni, dibawah ni share itinerary saya, agak2 ok tak?

25/2/2019-day 1
- beijing airport
- dongsi mosques
- wangfujing mall
- hotel

26/2/2019-day 2
- Wangfujing street
- Temple of heaven
- niuji mosque
- beijing science museum
- bird nest

27/2/2019
- mutianyu great wall
- The place - LED SCREEN

28/2/2019
- Qianmen street (big starbucks/sephora/tram)
- memorial hall
- Tiananmen square
- national museum
- forbidden city
- Jingshan Park
- nanluoguxiang

1/3/19
- beijing zoo(xnak masuk🤦‍)
- summer palace
- joy city xidan-shopping
- national center for performing art

2/3/2019
- cctv head quarter
- the silk market (textile)
-Sanlitun village (branded item)



biasanya hujung feb suhu terlalu sejuk lagi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 12:40 PM | Show all posts
CikWaa replied at 2-1-2019 04:20 PM
Salam,

Saya akan ke beijing pada 25/2 ni, dibawah ni share itinerary saya, agak2 ok tak?

Itinerary nampak ok kalau jenis kuat berjalan.  Cuaca masih sejuk walau dah hujung February masih boleh cecah minus degrees sebab tahun ni sejuknya pelik sikit buat negara2 belah timur, ada mengaruh angin kutub katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 05:18 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 3-1-2019 12:40 PM
Itinerary nampak ok kalau jenis kuat berjalan.  Cuaca masih sejuk walau dah hujung February masih  ...

Tq art..fuhh sejuk lagi ye..tapi salji dah mencair kan? boleh x art cadangkan makanan2 halal kat sana yang wajib try kalau ke beijing?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 05:33 PM | Show all posts
CikWaa replied at 3-1-2019 05:18 PM
Tq art..fuhh sejuk lagi ye..tapi salji dah mencair kan? boleh x art cadangkan makanan2 halal kat s ...

Ya masih sejuk time tu.  Beijing ni masakannya dah kearah northern style.  Berbeza cara masakannya berbanding dengan area southern macam area Ghz, Shz HK etc masakan cina yang lebih kurang sama terdapat kat Malaysia.  Belah Beijing ni masakannya ala mongul sikit stewnya agak manis dan mereka suka makan kambing tak kira yang muslim atau tidak.  Boleh cuba masakannya di food court halal supermarket kat nujie.  Kat Nujie ada byk restaurent halal yang serve makanan berhidang juga.  Selain tu serata Beijing pasti akan jumpa satu kedai halal mee tarik (sama macam yg kat Malaysia).  Kalau kedai mee tarik ni selain mee sup, mereka ada jual nasi goreng, mee goreng, rost ribs.  Kadang ada jual ala roti canai berinti daging kambing.  Kalau kaki lima kadang boleh jumpa peniaga urgier muslim jual kacang bepang. roti tempayan, roti bijan, satay kambing.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 09:00 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 3-1-2019 05:33 PM
Ya masih sejuk time tu.  Beijing ni masakannya dah kearah northern style.  Berbeza cara masakannya ...

Tq art for info..banyak sgt2 membantu..

Kalau harga pulak mcmana tu art utk each food tu? Saya plan nak tukar duit RM1,000 je, duit utk bayar makan, nak beli FM sikit, sutera cina dalam 3-4 helai..plan nak bawak makanan dr malaysia juga sikit2..tapi sbnrnya kalau travel ni lebih suka try makanan kat negara tu..cume takut tak cukup plak duit yg dibawa
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 11:38 AM | Show all posts
CikWaa replied at 4-1-2019 09:00 AM
Tq art for info..banyak sgt2 membantu..

Kalau harga pulak mcmana tu art utk each food tu? Saya  ...

Murah je yang lebih kurang kat sini harganya pun ada walau berhidang.  Satu hidangan tu agak banyak kalau jenis tak makan banyak, sebab satu hidangan tu boleh share 2 orang.  Northern Indian food dan kebab pun ada je kat sana kalau dah jelak makan chinese food.  
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:57 PM | Show all posts
Edited by CikWaa at 11-1-2019 04:17 PM

kalau dari beijing, ambik sleeper train ke harbin ok x ye?kalau kata ada 7 hari di beijing. sempat kan kalau day trip ke harbin?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054547s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list