JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
66057
View
692
Reply

Beijing, China [PART 5]

[Copy link]

Author: skuter_buruk146       Show all posts   Read mode

Post time 3-2-2017 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuma yg x best tang toilet dia xda air..p mane2 kena bawak botol isi air..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 09:08 AM | Show all posts
Ninja210 replied at 3-2-2017 11:43 PM
Cuma yg x best tang toilet dia xda air..p mane2 kena bawak botol isi air..huhuhu

mmg kt sinki pun tak da air ke? igtkan standby botol kosong je

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 09:10 AM | Show all posts
kat beijing/China mmg tak boleh guna Google? so camana nak cari info or maps? pening plak den ni.. sbb buat maps plan kt google maps.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 12:18 PM | Show all posts
plja2117 replied at 9-1-2017 02:46 AM
Btw kitorang ada bawak anak2 kecik..sbb tu decide nak amik kereta & driver. Kalau takde budak ke ...

nak tanya, utk tabbogan tu bdk kecik 5 thn blh ke naik sorang? how about bdk 2 thn setengah (boleh riba ke)?

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
juhitaz replied at 6-2-2017 09:08 AM
mmg kt sinki pun tak da air ke? igtkan standby botol kosong je

Kt sinki ada air tp dlm toilet mmg x disediakan paip air..2 pgalaman sy masa thn 2011 xtau la skrg mcmne
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2017 06:46 PM | Show all posts
juhitaz replied at 6-2-2017 09:10 AM
kat beijing/China mmg tak boleh guna Google? so camana nak cari info or maps? pening plak den ni.. s ...

Jangan risau sebab selalunya pihak hotel atau tempat penginapan ada bagi map mudah untuk kemudahan pelancong.  Boleh tanya pasal ni kat reception.  Lagi satu follow the tips yang former share dlm thread ni sure tak sesat nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 11:17 AM | Show all posts
nak tanya lagi, biasa yg translate terus nama ke chinese tu guna apps apa or di mana eh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2017 09:56 AM | Show all posts
juhitaz replied at 8-2-2017 11:17 AM
nak tanya lagi, biasa yg translate terus nama ke chinese tu guna apps apa or di mana eh?

Kat playstore byk je app utk tu.  Tapi lagi senang mintak tolong je kawan2 chinese tolong tuliskan in manderin sesiap dari sini sebab mereka lebih faham apa yang kita nak dan apa yang kita cakapkan.  Tak pun boleh le mintak tlg kat pihak reception kat tempat penginapan kalau ada yang pandai communicate in english/manderin.  Kat sana kalau ada yang kerja pekjabat ada yang pandai berbahasa english.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2017 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
juhitaz replied at 6-2-2017 12:18 PM
nak tanya, utk tabbogan tu bdk kecik 5 thn blh ke naik sorang? how about bdk 2 thn setengah (boleh ...

Baca kat satu website ni tulis yg klau age below 10 nak naik kena accompany by adult. Kitorang nye plan anak yg besar 2 org tu naik sendiri..pastu suami naik dgn toddler/baby..masukkan dlm carrier baby bjorn tu. I turun naik cable car dgn sorang. Tak brani nak riba sbb anak yg toddler & baby tu lasak mcm tarzan..takut kang dorang meronta2 atas tu..pengsan tatau nak control camne.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2017 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Nice.......
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 01:05 PM | Show all posts
baru balik dari Beijing on 12/3...
ingatkan Tian'an Men Square tu mcm dataran merdeka
sesuka hati je boleh gi lepak2...
pergghh..beratur dekat sejam lebih, bersesak-sesak
start beratur pkl 12++, kul 2 lebih baru lepas security..
hanya nk ambik gambo org tua tu...
sbb cam rasa tk lengkap gi beijing tk ambik gambo MZD...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya.. Kat sana ada ke jual instant rice mcm kat Korea?

Isnin ni nak pegi dah. Baru buat iti dgn seriusnya petang tadi
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 11:12 AM | Show all posts
arin51 replied at 16-3-2017 10:18 PM
Nak tanya.. Kat sana ada ke jual instant rice mcm kat Korea?

Isnin ni nak pegi dah. Baru buat iti ...

Tak da.  Boleh bawak sendiri dari sini atau pun beli je nasi putih dari kedai makan chinese muslim atau indian muslim atau pakistan.  Murah je satu portion pun banyak boleh dua orang makan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 17-3-2017 11:12 AM
Tak da.  Boleh bawak sendiri dari sini atau pun beli je nasi putih dari kedai makan chinese muslim ...

Ok Art. Terima kasih!
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
nohas replied at 14-3-2017 01:05 PM
baru balik dari Beijing on 12/3...
ingatkan Tian'an Men Square tu mcm dataran merdeka
sesuka hati  ...

Share la lagi pengalaman kat sana.

Pegi sendiri ke ikut tour? Ddk mana?

Kita nak pegi bulan depan..baru nak start plan detailed itinerary..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 06:11 PM | Show all posts
Edited by nohas at 21-3-2017 06:13 PM
plja2117 replied at 18-3-2017 06:53 AM
Share la lagi pengalaman kat sana.

Pegi sendiri ke ikut tour? Ddk mana?

Hi plja2117..
sy pegi sendiri, berdua dgn kakak, 5 hari penuh di beijing
ddk hotel Fuxing Holiday Elan Hotel
RM134 semlm, private room with toilet, dkt sangat dgn exit B, Dongsi stn
sederet dgn hypermarket, restoran halal Western Mahua
sebelah hotel, kedai textiles jual kain sutera/cotton

itinerary, rileks2 je..
1st day gi Masjid Dongsi, Nanluoguxiang, drum/bell tower, tasik2 kt Sichahai & olympic park
2nd day gi Badaling, naik bas kt Jishuitan mcm Miss Nigga,
balik gi Yonghegong, Acrobatic Show & Wanfujing (dh nk tutup, sampai kt snack street kul 9.30mlm)
3rd day gi forbidden city, qianmen street, masjid qianmen & niujie area (naik bas 48 dari qianmen)
cari masjid qianmen yg best, jalan2 kt hutong, real one, rasa mcm jln kt kwsn setinggan je
4th day gi summer palace, masuk ikut beigongmen (north gate), keluar ikut east gate,
then naik bas 332 ke beijing zoo, malam gi Wanfujing, nk beli FM & keychains - tawar mcm nk rak, dpt 4yuan
5th day - shopping time - Russian market & Niu Jie (naik bas depan hotel je)
kt russian market, dptlah FM - 3 for 10 yuan, t-shirt 20 yuan kt kedai Ayisha

sy tulis details dlm blog - www.al-pakri.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 06:24 PM | Show all posts
Qianmen Street..boleh naik tram..
20170309_152133.jpg

20170309_155543.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
nohas replied at 21-3-2017 06:11 PM
Hi plja2117..
sy pegi sendiri, berdua dgn kakak, 5 hari penuh di beijing
ddk hotel Fuxing H ...

Best tak acrobatic show? Memula mmg plan nak include tgk show tapi bila baca reviews ada pulak yang cakap tak berbaloi sbb takde la best mana. macam amatur nye show katanya.

Tq bagi contoh harga barang. So kang bila nak tawar2 at least tau la kalau fridge magnet tu expect rega 3 for 10rmb pastu tshirt sehelai 20rmb.

Nak gi tgk blog u lak..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 07:48 PM | Show all posts
plja2117 replied at 21-3-2017 07:32 PM
Best tak acrobatic show? Memula mmg plan nak include tgk show tapi bila baca reviews ada pulak yan ...

ada yg best, ada yg amateur..overall, takle best sgt
tiket mahal jg - 180yuan yg paling murah, show sejam je

Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 02:16 AM From the mobile phone | Show all posts
nohas replied at 21-3-2017 07:48 PM
ada yg best, ada yg amateur..overall, takle best sgt
tiket mahal jg - 180yuan yg paling murah, sh ...

Kalau camtu confirm la takyah pegi. Save rmb180 x 6 org  
Dah la tiket kalau pegi tu only include transportation ke teater aje. Balik hotel kena carik transport sendiri.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043999s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list