JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
65243
View
692
Reply

Beijing, China [PART 5]

[Copy link]

Author: skuter_buruk146       Show all posts   Read mode

Post time 13-1-2019 10:58 AM | Show all posts
CikWaa replied at 11-1-2019 01:57 PM
kalau dari beijing, ambik sleeper train ke harbin ok x ye?kalau kata ada 7 hari di beijing. sempat k ...

Memenatkan sebab factor jaraknya yang jauh antara keduanya.  Lebih baik naik domestic flight kalau nak kesana.  Nak buat trip balik hari tak berbaloi elok bermalam di Harbin.  Kalau sekadar nak tengok snow ada beberapa tempat di Beijing ada snow siap dgn ski resortnya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 04:11 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 13-1-2019 10:58 AM
Memenatkan sebab factor jaraknya yang jauh antara keduanya.  Lebih baik naik domestic flight kalau ...

Tq art..

btw, ktrg dah tukar plan, 3hari 2 malam di harbin..di beijing kami hanya pergi beberapa tempat yang penting je..

boleh x art listkan tempat2 yang wajib pergi di beijing? kami dah juga buat itinerary, tapi belum finalise..

25/2/2019-day 1
- beijing airport
- korang sampai dah late night
26/2/2019-day 2
- Wangfujing street
- Temple of heaven
- niuji mosque
- bird nest
- Qianmen street (big starbucks/sephora/tram)
- memorial hall
- Tiananmen square
- national museum
- forbidden city
- Jingshan Park
- nanluoguxiang
27/2/2019
- mutianyu great wall
- The place - LED SCREEN
- naik train ke harbin
28/2/2019
- jalan kat harbin
-St Sophea
-Zhaolin Park
-Zhongyang Street
-china snow town ke
1/3/2019
- jalan harbin lagi la
Try volga manor
2/3/2019
- beijing zoo(xnak masuk🤦‍)
- summer palace
- joy city xidan-shopping
- national center for performing art
- cctv head quarter
- the silk market (textile)
-Sanlitun village (branded item)
-the place (big lcd screen)
3/3/2019
Balik malaysia

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:41 PM | Show all posts
CikWaa replied at 16-1-2019 04:11 PM
Tq art..

btw, ktrg dah tukar plan, 3hari 2 malam di harbin..di beijing kami hanya pergi beberap ...


Macam tak sempat je nak cover semuanya tu.  5 hari di Beijing saja pun macam tak cukup nak explore semua tarikan yg ada di Beijing.  Ala2 touchngo explor race je jadinya nanti pasti tak puas nak explore betul2 tempat best yang lain.  Pada Art elok concentrate kat Beijing dan simpan Harbin untuk next trip.  Kat Beijing tourist attractionnya bukan semuanya setempat.  Jaraknya jauh antara satu sama lain dan ada yang kena keluar dari tengah bandar Beijing macam nak ke Great Wall.  Kalau nak main snow atau ski byk je ski resort tak jauh dari tengah bandar Beijing boleh buat day trips.  Sewa alatan ski pun murah di China berbanding negara lain.  Apa pun berdasarkan itinerary tu ni je yg Art boleh cadangkan.

26/2/2019-day 2 nak cover semua tempat dalam list tu pastinya tak akan sempat jarak pun jauh antara satu sama lain.  Selain tu faktor malam yang lebih awal berbanding disini pun kena diambil kira.  Yang boleh gi sekali harung pun yg bawah ni provided tak boleh nak berlama-lamaan kat satu2 tempat tu


- Tiananmen square
- forbidden city
- Jingshan Park
- Wangfujing street
- Qianmen street (big starbucks/sephora/tram)
- niuji mosque


27/2/2019 - Great wall ni jauh dari tengah bandar Beijing mau sehari layan kat situ (kena ambik faktor masa perjalanan untuk pergi dan balik, selalunya paling cepat dapat balik semula ke tengah bandar Beijing dah lewat petang)..Selalu nak ke bird nest station mereka akan singgah lepas balik lawatan ke Great Wall tapi kalau nak catch train pastinya tak sempat.  Jadi nak tahu nak naik train ke harbin pukul berapa ya

28/2/20-19
- jalan kat harbin-St Sophea
-Zhaolin Park
-Zhongyang Street
-china snow town ke

1/3/2019
- jalan harbin lagi la
Try volga manor

2/3/2019 -  yg ni pun kena selective nak gi yang mana.  Kawasan shopping di Beijing ni luas jadi kena pilih 1-2 tempat yg betul2 nak gi nak cover semua dalam list macam tak sempat.
- beijing zoo(xnak masuk🤦‍)
- summer palace
- joy city xidan-shopping
- national center for performing art
- cctv head quarter
- the silk market (textile)
-Sanlitun village (branded item)
-the place (big lcd screen)
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 09:04 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 16-1-2019 05:41 PM
Macam tak sempat je nak cover semuanya tu.  5 hari di Beijing saja pun macam tak cukup nak explo ...

Tq art..

actually dh pun beli tiket train ke harbin, train malam tu gerak 930 malam dari beijing..

ok saya akan bincang semula dgn kwn itinerary tu..so memg akan pergi main attraction yg btl2 nak pergi je kat beijing tu..


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 12:10 PM | Show all posts
CikWaa replied at 17-1-2019 09:04 AM
Tq art..

actually dh pun beli tiket train ke harbin, train malam tu gerak 930 malam  da ...

Kalau kul 9.30 malam kena betul2 urus masa nak balik semula ke Beijing dari Great Walls.  Betul tu elok bincang balik dengan kawan2 pasal itinerary tu sebab nak kena cover dia state dalam masa yang amat singkat.  Pasti banyak tempat di Beijing tak dapat pergi nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 04:28 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 17-1-2019 12:10 PM
Kalau kul 9.30 malam kena betul2 urus masa nak balik semula ke Beijing dari Great Walls.  Betul tu ...

dari great walls tu ke hotel area dongsi tu dalam berapa jam ye art? jauh x? tu lah kena cek balik semua..mgkn buat trip ke great walls tu balik dari harbin ke..sb smpai smula ke beijing tu pagi..balik tu kami naik soft sleeper, selesa lah sikit tido & hope cukuplah rehat
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 05:39 PM | Show all posts
CikWaa replied at 17-1-2019 04:28 PM
dari great walls tu ke hotel area dongsi tu dalam berapa jam ye art? jauh x? tu lah kena cek balik ...


Dari Great wall nak ke Dongsi dalam lebih kurang 1.30 jam yet depends kat which section of Great Wall yang CikWaa nak gi.  Elok gi area lain dulu balik dari Harbin baru ke Great Wall takut terkejar2 worst kalau orang pun ramai hari tu pasti boleh melambatkan.


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 06:50 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 17-1-2019 05:39 PM
Dari Great wall nak ke Dongsi dalam lebih kurang 1.30 jam yet depends kat which section of Great ...

baiklah..tq art
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak pegi beijing nov ni,early winter. Nak cuaca sejuk je takde salji pun takpe. Stay beijing 4hari lepas tu naik bullet train pegi xian pulak. Stay xian 3hari then balik msia dari xian.

Baca aritu airport baru beijing start buka bulan9 ni. Kena rajin tengok vlog nanti, takut sesat tak tau arah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 12:34 PM | Show all posts
amyza replied at 29-1-2019 12:24 PM
Nak pegi beijing nov ni,early winter. Nak cuaca sejuk je takde salji pun takpe. Stay beijing 4hari l ...

Jangan risau nanti ada high speed train 11 minit je dah sampai tengah town dari new airport.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 29-1-2019 12:34 PM
Jangan risau nanti ada high speed train 11 minit je dah sampai tengah town dari new airport.

Wow! Laju nyeee
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 07:15 PM | Show all posts
CikWaa replied at 17-1-2019 09:04 AM
Tq art..

actually dh pun beli tiket train ke harbin, train malam tu gerak 930 malam  da ...

yang Art suggest ni kan tadiCik wa
-Tiananmen square
- forbidden city
- Jingshan Park
- Wangfujing street
- Qianmen street (big starbucks/sephora/tram)
- niuji mosque


kalau cik waa skip Wangfujing street tu pun ok sebab bagi saya takde apa2 sangat..

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:09 AM | Show all posts
cupcakes replied at 9-2-2019 07:15 PM
yang Art suggest ni kan tadiCik wa
-Tiananmen square
- forbidden city
...

ok tq cupcakes

berdebar2 gak ni hjg bln ni dah nak ke beijing/harbin..hrp2 sume berjalan lancar lah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:49 AM | Show all posts
cupcakes replied at 9-2-2019 07:15 PM
yang Art suggest ni kan tadiCik wa
-Tiananmen square
- forbidden city
...

pada u tempat2 kat beijing ape je yang wajib pergi & rugi kalau skip? selain great walls?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 12:41 PM | Show all posts
CikWaa replied at 12-2-2019 10:49 AM
pada u tempat2 kat beijing ape je yang wajib pergi & rugi kalau skip? selain great walls?

Wangfujing Street sebelahan je dengan Qianmen Street kedua2 jalan ni lebih seronok kalau nak cover belah petang dan malam.  Wangfujing street ni jalan utama dan Qianmen street ni dibelakangnya jer.  Area tu amat besar dan panjang.  Ramai lebih prefer ke Wangfujing street belah malam bila kedai2 area lain dah tutup kalau belah siang tak ramai orang disitu.



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:21 PM | Show all posts
CikWaa replied at 12-2-2019 10:49 AM
pada u tempat2 kat beijing ape je yang wajib pergi & rugi kalau skip? selain great walls?

Agak payah nak jawab..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 09:55 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 14-2-2019 12:41 PM
Wangfujing Street sebelahan je dengan Qianmen Street kedua2 jalan ni lebih seronok kalau nak cover ...

OK tq art..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 09:56 AM | Show all posts

hahaha ok xpelah, tgk mana yg sempat jelah pergi..kalau x, repeat lg
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 10:42 PM | Show all posts
CikWaa replied at 18-2-2019 09:56 AM
hahaha ok xpelah, tgk mana yg sempat jelah pergi..kalau x, repeat lg

yang wajib pergi kalau sampai kay Beijing of course lah
1.Great wall..

2. lps tu macam Art suggest tu:
-Tiananmen square
- forbidden city
- Jingshan Park
- Wangfujing street
- Qianmen street (big starbucks/sephora/tram)
- niuji mosque



Tiananmen square/forbidden city/jingshan park ni sekali harung...kat jingshan park tu boleh panjat bukit tgk view forbidden city dr atas. (kalau tak silap sbb dah lupa..haaaa...haaa)


wangfujing ni kalau nak tgk makann exotic macam kala jengking ke bolehla pi tp buka malam je kot..


Qianmen street bagi saya elok pi siang sebab boleh tgk bangunan and ambik gambar kat pintu gerbang yang femes itu.


sebab awak ada limited days je...





Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2019 04:23 PM | Show all posts
This post is so good and awesome.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047095s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list