Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
57715
View
626
Reply

Beijing, China [PART 5]

[Copy link]

Author: skuter_buruk146       Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2014 08:16 AM | Show all posts
tak sabarnye nak pegi.. haha walapun hotel belom booking lagi. dah la pegi 2 orang je..gamble
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 08:42 AM | Show all posts
MissNigga posted on 4-11-2014 09:04 PM
Awal winter .. siang suhu leh naik sampai 12-15 tapi kali berangin mmg sejuk giler. Kalo malam...  ...

skrg ni ko masih kat sane la.....aku selalu usha cuaca kat sini.....

link :  http://www.accuweather.com/en/cn ... 24?monyr=11/01/2014

same tak ngan keadaan kat sane.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 08:42 AM | Show all posts
MissNigga posted on 4-11-2014 09:00 PM
Betul .. setujuk bangat. Iols dok hostel happy dargon kat dongsi. Dekat ngan subway dan dekat jer  ...

member ai dh booking feel inn hostel kat ciqiku hostel. dekat je ngan subway, tian'anmen square ngan forbidden city.
tu la, bca psl transport system dia yg sgt smooth tu yg berani g backpackers. rasanya x byk beza kot ngan tren kt korea.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 08:50 AM | Show all posts
dorby posted on 5-11-2014 08:16 AM
tak sabarnye nak pegi.. haha walapun hotel belom booking lagi. dah la pegi 2 orang je..gamble

dorby pn p 2 org ye. member ai dh book kt feel inn.

ni iti ktorg kt sana.

day 1 -21.11
depart to beijing at 7pm

day 2 - 22.11
check in at feel inn
tian'anment square
the forbidden city
jingshan & beihe park (option)
temple of heaven
niujie mosq
acrobatic show

day 3 - 23.11
summer palace
beijing world (option)
olmpic national stadium
water cube
wangfujing donghuamen night street

day 4 - 24.11
great wall
beijing zoo panda (option)
mao'er hutong
drum & bell tower
check out
depart to klia at 1 am


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 04:59 PM | Show all posts
akughi posted on 5-11-2014 08:42 AM
skrg ni ko masih kat sane la.....aku selalu usha cuaca kat sini.....

link :  http://www.accuwea ...

yg tu kat CBD area .. lebey kurang cam tu ar .. tapi kalo pi lepak lepak kat Summer palace dan Great Wall... cuaca agak sejuk dan agak windy ...

and take note.. mlm mmg sejuk gilerrr
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 05:01 PM | Show all posts
bunick posted on 5-11-2014 08:42 AM
member ai dh booking feel inn hostel kat ciqiku hostel. dekat je ngan subway, tian'anmen square ng ...

haah uols.. sistem subway especially .. teramat efficient dan effective... kalo yang 1st timer datang pun .. sure tak akan sesat punya ...
dia punya signboard written in both chinese and english...
tapi kalo dah kuar dari subway ... kalo sesat .. rerajin ler bertanya ... jgn luper bawak peta written in english and mandrain sekali..dan tjuk kat local ppls... mana nak ditujui.. local mmg very helpful and friendly ... sungguh sungguh nak explain ... touching taww
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 08:58 AM | Show all posts
MissNigga posted on 5-11-2014 04:59 PM
yg tu kat CBD area .. lebey kurang cam tu ar .. tapi kalo pi lepak lepak kat Summer palace dan Gre ...

jauh tak nak menapak kat Great Wall?

sbb time tu bini aku dah mengandung 5bln......ade skyway tak nak naik atas?



Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 09:08 AM | Show all posts
MissNigga posted on 5-11-2014 04:59 PM
yg tu kat CBD area .. lebey kurang cam tu ar .. tapi kalo pi lepak lepak kat Summer palace dan Gre ...

malam2 aku plan nak bersiar2.....ko rase sesuai tak?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 02:34 PM | Show all posts
akughi posted on 6-11-2014 08:58 AM
jauh tak nak menapak kat Great Wall?

sbb time tu bini aku dah mengandung 5bln......ade skyway t ...

Uiks... GW tu jauh ar dari Beijing. Kena naik bas or train ke GW punya entrance ...
Boley jenjalan kat GW .. tapi tak leh jenjln jauh jauh ler pasai certain part tu agak curam... tak sesuwai kalo pregnan mom mendaki area area yang curam tue ...
Skyway ada .. tapi yg tu jauh selepas menapak..mendaki 2-3 KM dari entrance
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 02:35 PM | Show all posts
akughi posted on 6-11-2014 09:08 AM
malam2 aku plan nak bersiar2.....ko rase sesuai tak?

boley jer ...  jenjalan area Tiananmen Sq .. Wangfujing tapi cuaca mlm mmg sejuk giler
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 03:59 PM | Show all posts
MissNigga posted on 6-11-2014 02:34 PM
Uiks... GW tu jauh ar dari Beijing. Kena naik bas or train ke GW punya entrance ...
Boley jenjal ...

pehhhhhh jauhnye nak menapak 2-3 km.....dah la aku ade anak baru dua tahun, bini lagi....tak merase la aku nak naik atas
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 08:35 PM | Show all posts
akughi posted on 6-11-2014 03:59 PM
pehhhhhh jauhnye nak menapak 2-3 km.....dah la aku ade anak baru dua tahun, bini lagi....tak meras ...

ala..boleh jer nak GW ... jalan jalan setakat yang mampu ... lepas tu pusing balik .. tapi tak berbaloi an tak puas ar kalo sekadar berjalan setakat 500-600 meter jer ... pasai entrance jer lebey kurang 35 yuan kalo tak silap ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 08:37 AM | Show all posts
MissNigga posted on 6-11-2014 08:35 PM
ala..boleh jer nak GW ... jalan jalan setakat yang mampu ... lepas tu pusing balik .. tapi tak ber ...

kalo dah gi beijing tapi tak naik GW mmg rugi la.....ko masih kat sane lagi atau dah balik tanah melayu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 08:39 AM | Show all posts
MissNigga posted on 6-11-2014 08:35 PM
ala..boleh jer nak GW ... jalan jalan setakat yang mampu ... lepas tu pusing balik .. tapi tak ber ...

tepek la gambo sikit.....

kalo ikut kn mlm ni temp blh turun smp -2.....



Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 09:07 AM | Show all posts
wah syok nye..tkmo bawak bag berak2..tp makin sejuk pulak takut member sorang ni tak tahan..pakai tebal2 takut berak pulak
kalau samapi -2 tu memang sejok tu lagi2 kalau berangin...kalau setakat sejuk jek takpe lagi.. kat angin tu yang takut
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 10:53 AM | Show all posts
akughi posted on 7-11-2014 08:37 AM
kalo dah gi beijing tapi tak naik GW mmg rugi la.....ko masih kat sane lagi atau dah balik tanah m ...

mmg rugi.. GW is one of Beijing punya icon maaa...

dah balik malaysia dah arrr.. dah lik hari selasa lepas
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 10:54 AM | Show all posts
akughi posted on 7-11-2014 08:39 AM
tepek la gambo sikit.....

kalo ikut kn mlm ni temp blh turun smp -2.....

tunggu ar.. kalo ada masa baru iols share iols punya aktiviti dan pic sekali yaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 11:14 AM | Show all posts
dorby posted on 7-11-2014 09:07 AM
wah syok nye..tkmo bawak bag berak2..tp makin sejuk pulak takut member sorang ni tak tahan..pakai te ...

Tak yang takut ngan angin bawak je payung tongkat tu.  Agak2 nak kuat je tiupannya kembangkan je payung tu jadi cam shield ala2 Capten America boleh je bertahan sikit.  Time winter ni bukan -2 je tak tahan masuk 4 pun dah sejuk sangat.  Tak dapat elak dari kena pakai berlapis2 paling2 3 lapis.  Time winter ni yg tak boleh elak terpaksa bawak luggage besar sebab nak sumbat segala winter clothing tu.  Time summer lain boleh le travel light.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 11:18 AM | Show all posts
MissNigga posted on 7-11-2014 10:54 AM
tunggu ar.. kalo ada masa baru iols share iols punya aktiviti dan pic sekali yaa

Uols mesti ada sesi bergambar dengan lengcai gak ni nak2 yg jual mee tarik sup tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 08:18 PM | Show all posts
Artemesiaa posted on 7-11-2014 11:18 AM
Uols mesti ada sesi bergambar dengan lengcai gak ni nak2 yg jual mee tarik sup tu.

tak ada ler kaka art... cuma curi curi ambik gambo jer .. tu pun dapat bhg belakang heols jer
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 01:12 AM | Show all posts
Okie uols ... ni iols punya aktiviti sepanjang berada kat Beijing... :

30 Oct - flight departed at 730pm ... sampai 0130am ... titow kat airport T2...

Sistem subway kat Beijing yang begitu efficient dan effective sekali:


31 Oct -
Start gerak ke CBD pakai subway... dari airport naik Airport Line (25Y) dan turun kat Dongzhimen ...

Naik Line 2 dan turun kat Jianguomen. Naik Line 1 dan turun kat Wangfujing (2Y). Jenjalan sekitar Wangfujing... menapak sampai ke Forbideen City ... ambik ambik gambo dan lepas tu, menapak sampai ke Tiananmen Square... ambik gambo lagi...

Naik Line Line 1 kat Tiananmen West, turun kat Fuxingmen dan naik line 2, turun kat Xuanwumen dan naik line 4, turun kat Caishikou (2Y) ... then menapak sampai ke Niujie road ... jenjalan sekitar Niujie road tapi tak sempat nak masuk masjid Niujie pasai rushing nak ke hostel untuk checking.

Dari Niujie road .. menapak melalui Chang Chun jie menuju ker Changchungjie station, naik line 2 dan turun kat Chongwenmen. Naik line 5 dan turun kat Dongsi (2Y) dan menapak mencari Happy Dargon Hostel yang terletak sekitar area Dongsi.

Lepas check in... kuar balik menuju ke wangfujing (Dongsi station - naik line 5 dan turun kat Dongdan, naik Line 1 dan turun kat Wangfujing- 2Y). Jenjalan sekitar Wangfujing dan mencari restaurant halal... last last terjumpa satu restaurant halal terperuk kat sudut yang terpencil kat area wangfujing ... makan mee rebus ngan air (21Y). Lepas tu .. dari wangfujing berjalan kaki menuju ke dongsi untuk balik hostel...

Gambo sekitar Forbideen city dan Tiananmen square waktu pagi ... berjerubu uols...:

















Time lalu depan Forbidden city, terserempak ngan sekumpulan muslim cina yang wat trip ke forbidden city:








Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 01:29 AM | Show all posts
Ni lak gambo hostel tempat iols tinggal, Happy Dargon Hostel terletak kat area Dongsi Station. Staff hotel very friendly dan helpful serta leh bercakap english jugak. Walau pun hotel ni kecik jer, tapi very comfy dan convenient sesangat. Dekat ngan subway station.. ada food court halal very neaarby dan pepagi ada morning market kat nearby street. Ada jer muslim cina bernaga kat morning street nie... so halal food mmg senang nak dapat...:



















Ni lak ... halal restaurant yang iols selalu pegi kat area wangfujing dan selama 3 malam,sempat makan 3 jenis makanan yang berbeza. Makanan malam pertama tak sempat nak ambik gambo pasai bateri henpon kong :












Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 01:57 AM | Show all posts
1 November - Iols pergi melawat Great Wall ... dari Dongsi station ... turun kat Xizhimen. Menapak ke beijing Railway Station utk naik train S2 menuju ker Badaling.

Tapi trip kol 6:12, 7:58, 8:34 dan 9:02 all sold out. The next trip kol 10:57. Pada masa yang sama, orang dah ramai Q nak naik tain kol 10:57. Then ternampak satu signbod bagi tau, kalo nak pi Badaling, leh naik subway turun kat Juishitan station .. then menapak sikit ke bus station dan naik bas 877 or 919. pasai hati kuat sangat nak pi Badaling gak ... maka memberanikan diri menuju ke Juishitan station dan naik bas ke badaling. Kalo naik train, tambang cuma 6Y jer

ampai ke Juishitan .. tercari cari gak kat mana port bas 877 or 919 ... siap bertanya tanya... mujur sorg ankle tu asik menunding nunding ke satu arah .. so iols pun berjalan ler... lebey kurang 5 minit menapak.. ternampak le port bas 877 dan 91... ya Allah .. punyalah ramai orang dah berbaris nak naik bas menuju ke Badaling... iols pun ikut berbaris... dan alhamdulillah..pasai bas pun banyak .. maka time menunggu tak ler lama sangat pun .. lebey kurang 10 minit cam tu jer... tambang naik bas 12Y

Perjalan ambik masa lebey kurang sejam... sampai je ke badaling.. ya Allah .. sejuk giler ... ngan berangin.. mujur iols pakai baju berhud dan siap bawak glove lagi huhuh ... kalo nak masuk GW ikut badaling kena caj 35Y ...

Ok .. time utk menepek gambo... :

Notice kat station keretapi yang bagi tau cara lain nak pi ke Badaling....


Jadual train yang take off dari Badaling balik ke Beijing...




berbaris uols... nak naik bas huhuhu.. dah ler iols sorg jer...


Turun dari bas.. berebut suma orang pegi kaunter... ingat kaunter untuk bayar caj masuk ... so iols pun join sekali.. ghuper ghupernya tiket utk naik kabel car... huhuhu...


laluan yang menuju ke entrance GW ... ada bnyk souvenier shops left and right... kena reti tawar menawar erk. Kalo nampak jer muka cam tourist, mmg deyols akan kencing kaw kaw punya ... mujur ler iols ni jenis molot pot pet pot pet... tak terlayan deyols last last mengalah dan ikut rega iols... . Fridge magnet iols dapat beli 10 yuan seketoi (asalnya 30 yuan seketoi.. mak datuk .. mahal giler babeng). Iols beli 20 ketoi ole ole utk dibawak balik...


Ni lak lapangan depan pintu masuk GW ... kena bayar tiket dulu ye uols sebelum leh masuk GW. 35Y


Yang ni lak view on the other side of parking area kalo nak masuk GW .... tempat ni agak moden sikit dan agak lapang.



Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 02:06 AM | Show all posts
Sampai jer Badaling.. the first thing, pegi train station nak beli tiket balik awal2.. takut sold out katanya... mau tersadai kat Badaling. Bayar ler 6Y... ingat nak lik ikut train kol 15:52 ... lepas beli tiket, baru start merayau rayau dan mendaki GW:




















Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 02:10 AM | Show all posts
masa nak balik ... punyalah ramai orang dah menunggu train nak lik beijing. Iols dah tak sanggup nak menunggu.. last last menapak ke bas station dan berbaris ngan orang lain yang dah Q nak naik bas 877 lik Beijing. Bas makin sedikit.. hati dah gundah .. last last ... naik jer ler bas yang dah penuh .. dan berdiri sepanjang jalan nak lik beijing. Penattttt weeehhhhhhhhhhhhh berdiri .. huhuhu... tiket train 6Y burn ... terpaksa bayar 12Y lak naik bas balik baijing... sampai beijing... naik subway, turun kat wangfujing. having my dinner kat restaurant halal ... jenjalan sekitar wangfujing waktu malam.. dan menapak dari wangfujing menuju ke dongsi... utk lik hotel...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050748s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list