Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7114
View
116
Reply

Semua agama adalah ciptaan manusia.

[Copy link]

Author: LUNCH       Show all posts   Read mode

Post time 30-6-2014 11:39 AM | Show all posts
LUNCH posted on 30-6-2014 11:07 AM
Tuhan cipta ataupun buat agama untuk manusia dan suruh manusia sembah dia? Tuhan tak perlu di semb ...

Bagaimana Lunch tahu Tuhan tak perlu disembah?


Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
LUNCH posted on 30-6-2014 11:07 AM
Tuhan cipta ataupun buat agama untuk manusia dan suruh manusia sembah dia? Tuhan tak perlu di semb ...

Kau paham ke makna "agama" tu? Apa kau ingat agama = sembah?  Apa makna agama pada kau? Kalau kau dah faham makna, barula kau boleh nak tolak atau terima sesuatu perkara.

Sememangnya tuhan tak perlu pun disembah. Dlm islam takde pun sembah2. Yg ada ialah Solat. Solat bermaksud doa. Kita memohon kepada Allah utk keperluan kita. Kita yg memerlukan....
Manusia memusuhi akan perkara yg dia tak kenal/tahu. Kau memusuhi agama pasal kau tak paham maksud agama. Kesian kat kau bro...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sephiroth posted on 30-6-2014 10:59 AM
by Apam



Memang tepat apa yg kau kata pasal keyakinan akan sesuatu perkara. Takda manusia yg mampu memberi kepastian akan perkara yg diyakini. Hanya manusia2 tertentu yg terpilih yg diberi petunjuk akan rahsia2 alam semesta yg mampu mengetahuinya.  So, we come to the next level, kau yakin dgn jalan kau, aku yakin dgn jalan aku. Apa yg pasti kebenaran akan pasti bertemu pada titik persamaan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 03:11 PM | Show all posts
Sephiroth posted on 30-6-2014 10:59 AM
by Apam
Kalau misteri alam semesta mampu difahami oleh manusia dgn lima deria dan satu minda, maka senang shj manusia mampu mencari Tuhan.
Satu kenyataan yang sungguh nyata...pandai kau berkata2.. Tahniah.

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 03:55 PM | Show all posts
Sephiroth posted on 30-6-2014 10:59 AM
by Apam
Kalau nak cari tuhan, BUANG semua yg kamu ada dan berjalanlah kamu ke dalam padang pasir dgn keadaan bogel. Berani ke?
Chegu, kenapa nak kena cari tohan? Tohan dah hilang ke mana?
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 03:56 PM | Show all posts
by Apam

So, we come to the next level, kau yakin dgn jalan kau, aku yakin dgn jalan aku. Apa yg pasti kebenaran akan pasti bertemu pada titik persamaan.


Kamu pasti ke yg kita akan bertemu di sesuatu titik persamaan? Kamu naik bas ke JB manakala aku pula ke Perlis. Arah lain dan tujuan pun lain juga.

by Zamkumis

Satu kenyataan yang sungguh nyata...pandai kau berkata2.. Tahniah.


Thank you.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2014 04:06 PM | Show all posts
apam posted on 30-6-2014 02:24 PM
Kau paham ke makna "agama" tu? Apa kau ingat agama = sembah?  Apa makna agama pada kau? Kalau kau  ...

Sembah yang esa. SEMBAH, SUJUD.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 04:13 PM | Show all posts
LUNCH posted on 30-6-2014 04:06 PM
Sembah yang esa. SEMBAH, SUJUD.

Agama bermaksud jalan kehidupan. Jalan hidup yang perlu dilalui dan direstui oleh tuhan.



Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 04:23 PM | Show all posts
Sephiroth posted on 28-6-2014 01:49 PM
by orangbesi

Memang aku dah baca keseluruhan. Apa yg kamu katakan itu tak masuk akal. Kamu nak gembira dulu dan kemudian "berangan" bahawa apa yg kamu lakukan itu akan menbuat semua orang lain gembira. Sorry, di dunia ini tak ada sesiapa pun yg boleh melakukan sedemikian.
Dunia ini penuh dgn kesengsaraan, adalah mustahil semua orang boleh bergembira dlm satu masa yg sama.


kenapa tak masuk akal?
kalau aku senyum kat ko, apa yg ko balas
senyuman juga ke
atau jelir lidah


kamu agak2 ya, jawapan aku tu dah merangkumi semuanya tak?
tq




Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 04:48 PM | Show all posts
orangbesi posted on 30-6-2014 04:23 PM
Memang aku dah baca keseluruhan. Apa yg kamu katakan itu tak masuk akal. Kamu nak gembira dulu dan ...

Kamu tersenyum gembira bukannya makna aku pun kena senyum juga. Analogi apa ini?

Kalau kamu tersenyum dgn aku masa aku tengah bad mood, silap hari bulan, terpancunglah kepala kamu dari bahu jawabnya.



Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sephiroth posted on 30-6-2014 03:56 PM
by Apam



Aku pasti la kalau kau betul2 ikut jalan kebenaran. kalau kau sengaja nak lencong sana, lencong sini, itu aku tak gerenti. ekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 11:33 PM | Show all posts
apam posted on 30-6-2014 08:23 PM
Aku pasti la kalau kau betul2 ikut jalan kebenaran. kalau kau sengaja nak lencong sana, lencong si ...

Kamu menyibuk pasal arah perjalanan kamu je. Yg kamu nak menyibuk mengenai arah orang lain apasal?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 12:35 PM | Show all posts
Ogama itu apa? Semua orang bercakap tentang ogama, tentang kehidopan, tentang ketohanan dan kemanosiaan -- bukan sedikit, tetapi panjang lebor dan gigih, tetapi nampak-nya ia-nya tidak membawa apa-apa perobahan kepada donya. Beribu2 tahon sudah berlalu, namun manosia masih lagi terjerat dan terperangkap di dalam roda penderitaan, dukha nestapa, masalah sosial, permusohan, kebencian, caci-maki, tiada kaseh sayang sesama sendiri dan lain2 lagi.

Dari hari ke hari, walopon kemajuan yang drastik telah dikecapi dari segi ilmu teknikaliti, namun arah pergerakan donya ini semakin lama semakin rosak, semakin menuju kematian, jalan buntu. Perperangan demi perperangan berlaku, negara2 semakin menambahkan persenjataan, isu2 politikal dan perkaoman semakin panas, kezaliman tidak kunjong tamat. Seluroh donya sekarang meropakan sa-buah bom jangka yang menunggu masa untok meletup.

Seseorang yang benar2 peka (sensitif) akan isu2 ini akan cenderong untok bertanya, apakah yang telah terjadi kepada donya ini, apakah yang kita semua telah lakukan sesama kita, kepada teman2 kita di sana sini? Apakah ogama yang dikatakan mampo membawa manosia kepada kedamaian, dan membawa 'order'/ketenteraman di donya sebenar-nya hanya sekadar memberikan harapan2 dan janji2 kosong semata sebalik-nya ia digantikan dengan konflik demi konflik yang diasaskan di atas nama ogama, dinisbahkan kepada kehendak tohan2 tertentu?

Jika anda2 semua benar2 serius, benar2 sedar akan pergerakan dan keadaan donya sekarang, apakah yang anda lakukan? Konflik, krisis, masalah yang melanda manosia hanya akan dapat diselesaikan apabila manosia, masing2 secara indibidu-nya, sepakat untok melihat kepada akar bagi sesuatu krisis, tanpa dibayangi olih hasrat untok melepaskan diri daripada-nya melalui pelbagai kaedah2 sedia ada yang terbukti gagal. Namun jikalau anda tidak mahu, lebih selesa dan gemar mengikoti dan bertindak mengikot pattern2 yang ready-made maka segala perbincangan, segala tindakan akan menjadi sia2, ada hasil tetapi tiada penyelesaian.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 03:20 PM | Show all posts
by Mr_Beruk

Apakah ogama yang dikatakan mampo membawa manosia kepada kedamaian,


Bukan agama yg akan menbawa manusia ke arah kedamaian. Manusia harus mengubah diri sendiri utk menbawa perubahan kod diri sendir, tetapi mereka lebih suka berpura-pura atau buat tak tahu. Lebih suka tunggu jalan penyelesaian utk datang secara "magical" dari mencari jalan penyelasaian sendiri.

Manusia kini suka sangat buat masa dan duit buat kerja bodoh, dgn menipu diri sendiri bahawa apa yg mereka buat itu ada kebaikan. Tengok aksi gila bola sepak Piala Dunia kini. Begitu gian pelbagai golongan manusia berayakan pesta bola sepak. Tetapi adakah ianya menyelesaikan masalah kemiskinan di Amerika Selatan ataupun kemusnahan hutan tropika di Amazon?

Manusia fikir mereka shj yg berkuasa sbg makluk dominant di atas muka bumi ini dan bahawa segala2nya utk mereka. Mereka lupa bahawa mereka hanyalah penghuni yg boleh diketepikan dari Dunia ini bila2 masa pun, sama spt Dinosaurs yg berkuasa selama 120 JUTA tahun tetapi diketepikan dlm masa SEHARI.

Nasihat utk manusia sejagat :- Masalah kamu, kamu mesti selesaikannya dgn segera dan secepat yg mungkin KERANA kalau Tuhan mengambil tindakan nanti, kemungkinan kamu (manusia sejagat) pun akan menjadi spt Dinosaurs juga.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 12:30 AM | Show all posts
TT tengok Ancient Aliens tak?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 08:56 AM | Show all posts
stania83 posted on 2-7-2014 12:30 AM
TT tengok Ancient Aliens tak?

Kamu semua ini (forumers rata2) ini jenis katak dibawah tempurung kah? Ilmu dunia pelbagai dan sumber utk ilmu pun pelbagai tetapi minda kamu tak berubah spt pemuda-pemudi hulu yg tak pernah tengok Internet.

Kamu pernah pergi Youtube kah? Kalau pergi pun, tengok apa? Raja lawak? Lagu2 dari penyanyi spt Siti Nurhaliza dan Yuna?

Oi wahai katak2 semua, SILA menperluaskan ilmu pengetahuan kamu itu. Sebab inilah orang2 Islam asyik kena belasah seluruh dunia oleh yg bukan Islam.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 09:33 AM | Show all posts
Sephiroth posted on 1-7-2014 03:20 PM
Bukan agama yg akan menbawa manusia ke arah kedamaian. Manusia harus mengubah diri sendiri utk m ...

Kalau kau buat buku cerita-cerita karut pun bagus, boleh kanak-kanak eropah baca.

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 10:29 AM | Show all posts
zamkumis posted on 2-7-2014 09:33 AM
Kalau kau buat buku cerita-cerita karut pun bagus, boleh kanak-kanak eropah baca.

Buku2 cerita karut apa?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 04:33 PM | Show all posts
Sephiroth posted on 30-6-2014 04:48 PM
Kamu tersenyum gembira bukannya makna aku pun kena senyum juga. Analogi apa ini?

Kala ...

Kamu tersenyum gembira bukannya makna aku pun kena senyum juga. Analogi apa ini?
Kalau kamu tersenyum dgn aku masa aku tengah bad mood, silap hari bulan, terpancunglah kepala kamu dari bahu jawabnya



alamakkkkk!!!!!!
  terputusnye pala aku ni

kan aku dah kasitau
jawapan aku tu merangkumi semuanya kan
kerna bila aku senyum
dan boleh membuat insan lain senyum gembira
tentulah itu bermanfaat berfaedah kepada mereka..............iye kannnnnn

kena pancung pun leh senyum lagi tauuuuuuu



Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 04:36 PM | Show all posts
by Orangbesi

kena pancung pun leh senyum lagi tauuuuuuu


Bagus sangatlah itu. Bila kamu mati tersenyum nanti, kamu boleh buat dialog P.Ramlee dlm Ali Baba Bujang Lapuk - "Aku mati dlm imannn..."
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083847s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list