Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
71130
View
98
Reply

Macamana nak buat jubah empire cut ?

[Copy link]

Author: makcik.peah       Show all posts   Read mode

Post time 8-10-2014 02:15 PM | Show all posts
perodua3236 posted on 8-10-2014 12:00 AM
ok...tq yer elle... saya dh paham...

Welcome...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 02:25 PM | Show all posts
perodua3236 posted on 8-10-2014 01:02 AM
Hi..elle_mujigae...utk step no 4 tu pulak mcm mna nk dpt kn ukuran dpd point A ke point F...

Ukuran dari point AF = Ukuran keliling dada bahagi empat...

Ukuran keliling dada,kalau dalam gambar ni yang part A tu..




Contoh : ukuran keliling dada = 34 inci

34 bahagi 4 = 8 1/2 inci   


Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 02:41 PM | Show all posts
rienafaiz posted on 8-10-2014 11:49 AM
Teringin sangat2 nak belajar jahit jubah.Tapi nak buat pola pon tak reti.
Rasa2 kalau ikut je ukura ...

Elok la kalau nak belajar jahit jubah sendiri...boleh buat ikut pesen yg kita suka..

Rasa2 kalau ikut je ukuran baju siap then potong kain,jadi dak?
maksudnya ambil ukuran dari baju siap pastu terus potong kain is it? tak pernah lagi I try macam ni sbb I pun beginner,tak berani nak terus gunting kain kalau takde pola.....lebih2 lagi kalau kain licin...huhu..

buat pola tak susah sangat... kalau dah ada ukuran semua, just transfer ke kertas minyak ikut step by step mcm dalam nota.. kalau riena ada apa2 soalan pasal nak buat pola jubah,boleh tanya kat sini..mungkin forumer lain boleh bantu juga....kalau I tahu then boleh I bantu sikit2..I pun baru buat 2 jubah je so far...masih beginner...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 03:13 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 8-10-2014 02:25 PM
Ukuran dari point AF = Ukuran keliling dada bahagi empat...

Ukuran keliling dada,kalau dalam ga ...

ok cik elle_mujigae.....skrg sya dh faham....maaf klu sya banyk bertanya....mmg sya newbie lg dlm bidang ni....
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 03:57 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 23-6-2014 03:15 PM
Bahagian 4

Pola lengan

ok...utk bahagian lengan pula..saya x bape paham nk dptkn ukuran dpd point A ke point G....
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 04:01 PM | Show all posts
perodua3236 posted on 8-10-2014 03:13 PM
ok cik elle_mujigae.....skrg sya dh faham....maaf klu sya banyk bertanya....mmg sya newbie lg d ...

okay takpe...tanyalah..kalau i tahu,then I tolong jawab..I pun newbie juga...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 04:04 PM | Show all posts
perodua3236 posted on 8-10-2014 03:57 PM
ok...utk bahagian lengan pula..saya x bape paham nk dptkn ukuran dpd point A ke point G....:sweat3 ...

Ukuran dari point A ke G adalah 1/8 dari ukur keliling dada.

Contoh : Ukuran keliling dada 34 inci

So jarak AG = 1/8 darab 34 = 4 1/4 inci...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 04:22 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 8-10-2014 02:41 PM
Elok la kalau nak belajar jahit jubah sendiri...boleh buat ikut pesen yg kita suka..

m ...

Macam mana nak dapatkan pola yang betul kalau kita ikut ukuran jubah yang dah siap?Senang x?

Elle duduk mana ya?Nak belajar boleh x?hehe

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2014 05:26 PM | Show all posts
rienafaiz posted on 8-10-2014 04:22 PM
Macam mana nak dapatkan pola yang betul kalau kita ikut ukuran jubah yang dah siap?Senang x?

El ...

Jubah riena tu jubah fesyen apa ye?

Elle duduk mana ya?Nak belajar boleh x?hehe

I duduk area KL...  tak berani la nak ajar orang.. tapi kalau share nota step by step kat sini,I boleh je... Kalau I tahu fesyen jubah yg Riena nak buat then I boleh tuliskan nota kat sini cara nak buat jubah tu dari lukis pola sampai cara gunting kain....


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 10:11 AM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 8-10-2014 05:26 PM
Jubah riena tu jubah fesyen apa ye?

Saya punya jubah beli dekat minaz butik dekat bangi tu.Tau x? kat IG dia ada.jubah dia ada zip dekat tgh dada dengan lengan.
Then dia punya start dari bahu sampai kaki kain terus tak de potong kat pinggang.Faham tak?

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 10:21 AM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 8-10-2014 05:26 PM
Jubah riena tu jubah fesyen apa ye?


ni contoh jubah saya.tp ni gmbr org lain ya.hehe


Last edited by rienafaiz on 9-10-2014 10:24 AM

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 01:02 PM | Show all posts
rienafaiz posted on 9-10-2014 10:11 AM
Saya punya jubah beli dekat minaz butik dekat bangi tu.Tau x? kat IG dia ada.jubah dia ada zip dek ...

I tak pernah lagi beli jubah kat situ tapi from your description and the ig photos, ni jubah potongan A-cut with hidden zips..breastfeed and wudhu' friendly jubah...



kain dia tak kembang sangat kan?..sebab kalau kembang sangat tu dah umbrella cut mcm jubah bella ammara...

okay weekend ni Insyaallah I draw nota ye untuk Riena sbb nak try dulu jahit guna kain sendiri... sbb ni first time nak try buat nursing friendly jubah...
Last edited by Elle_mujigae on 9-10-2014 01:04 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 02:07 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 9-10-2014 01:02 PM
I tak pernah lagi beli jubah kat situ tapi from your description and the ig photos, ni jubah poton ...

wow elle, pandai elle wat pola tu..
elle pandai menjahit ye

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:00 PM | Show all posts
ok elle...gambar utk cara potong pola atas kain ada x..?????....
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:08 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 9-10-2014 01:02 PM
I tak pernah lagi beli jubah kat situ tapi from your description and the ig photos, ni jubah poton ...

yer betul tu elle...
a cut ke saya tak pasti...Saya tau kembang bawah tu je.
OK tq elle..Nanti inform saya eh?Saya nak sangat2 belajar buat jubah ni.
Lengan dia memang ada zip sbb nk wudhu senang.Tapi bagi saya better button dada dari zip.Senang buka yh button tu.

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:27 PM | Show all posts
intan_smsb posted on 9-10-2014 02:07 PM
wow elle, pandai elle wat pola tu..
elle pandai menjahit ye

Thank you...boleh la jahit sikit sikit tan..lepas buat baju sendiri je...hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:28 PM | Show all posts
perodua3236 posted on 9-10-2014 03:00 PM
ok elle...gambar utk cara potong pola atas kain ada x..?????....

Ada, tapi pagi esok I upload ye sbb gambar tu kat laptop lain...

perodua tgh jahit jubah sendiri ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:42 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 9-10-2014 03:27 PM
Thank you...boleh la jahit sikit sikit tan..lepas buat baju sendiri je...hehe..

tan masa raya tu, kazen yg jahitkan baju,
lebih kurang cmtu jgk
cuma tan pki material cotton

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:50 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 9-10-2014 03:28 PM
Ada, tapi pagi esok I upload ye sbb gambar tu kat laptop lain...

perodua tgh jahit  ...

hi elle...skrg ni sya belum jahit apa2 lg...sya mmg teringin nk buat empire cut ni...sbb tu skrg ni saya cuba utk pahamkn betul2 pola ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:55 PM | Show all posts
oh yer...lg 1..elle..sya ada sedikit kompius pd pola bhgn blkg dan pola bhgn depan....nape bila elle buat pola bahagian blkg, elle ada attachkn skli pola leher....tp untk pola bhgn hadapan elle x de attachkn skli pola leher...bukan ke pola bhgn depan baru nmpk leher...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087641s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list