Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
137129
View
835
Reply

Gossipers Help Desk-soalan dan Idea, pengumuman, feedback, report thread - II

[Copy link]

Author: teky       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-6-2014 09:18 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua Forumers yang dihormati....

FREEDOM TO SPEAK COMES WITH A RESPONSIBILITY; you are responsible for whatever you write and say!  The freedom to speak is NOT TO BE ABUSED; you must not use it to harass or defame others, or to spread any slender or libels.
If you use this forum for the wrong purpose and the person files a police report, CARI.com CANNOT AND WILL NOT PROTECT YOU.
If it is required by the law and the authorities, YOUR INFORMATION WILL BE SENT TO THE AUTHORITIES.  
Please USE THIS FORUM WISELY. Thank you  


Important Notice:
The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI.com and CARI.com is not responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI.com does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortuous, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI.com reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI.com also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.


Peraturan CARI Forum:


Tidak dibenarkan menghebah/spam iklan di forum:

Demi menjaga forum, ahli forum tidak dibenarkan membuka thread yang mengiklankan sesuatu perniagaan atau meletakkan LINK di dalam thread tidak kira secara langsung atu tidak langsung.

Perkara yang mengenai jual beli juga tidak dibernarkan kecuali di Board yang diizinkan, sebarang pengiklanan atau jual beli sila ke Board CARI Classifieds atau Board Jual Beli.

Jika ahli menerima PM yang berunsur iklan atau sesuatu perniagaan, sila PRINT SCREEN dan PM kepada admin atau super moderator. Ahli sebegini akan dikena tindakan atau terus menjadi Banhammer.

Tidak dibenarkan membuat aduan atau melepaskan perasaan ketidak puas hati anda di forum:

Avatar:

Ahli forum tidak dibenarkan meletak gambar bogel, iklan tidak senonoh atau gambar yang boleh mengugut ketenteraman awam sebagai avatar. Jika didapati ahli meletak gambar sebegini, jika arahan sudah diberi, tetapi ahli masih enggan patuhi, admin berhak menukar avatar tersebut tanpa pemberitahuan.

Signature:

Signature tidak dibenarkan untuk membuat iklan sesuatu perkidmatan atau produk, malahan juga tidak boleh meletak link forum yang lain.


Puak/ kelompok tidak dibenarkan:

Puak atau kelompok yang boleh mendatangkan masalah kepada forum tidak dibenarkan. Jika ahli forum ternampak keadaan sebegini boleh lapor kepada moderator, super moderator atau admin untuk tindakan lanjut.


Thread yang sama tidak dibenar buka di merata board:

Pihak kami mendapati banyak ahli forum suka membuka thread yang sama di banyak board, semata-mata agar ramai ahli nampak informasi yang mereka ingin sampaikan. Keadaan sebegini kebanyakan mengenai pengiklan sesuatu perkidmatan/ produk dan fitnah terhadap seseorang.

Jika ternampak kedaan sebegini, kesemua thread akan padam tanpa diberitahu. Jika ahli yang sama berulang kali melakukan kesalahan yang sama, serta enggan mematuhui peraturan ini akan dikenakan tindakan berat.

Akan tetapi, thread yang mengenai perkara yang penting atau cemas boleh dikecualikan, tetapi harus mengikut keadaan. Seelok-eloknya ahli seharusnya minta keizinan daripada moderator bod terlebih dahulu.



Kata-kata yang boleh merosak hubungan antara kaum (RASIS), LUCAH, MENCARUT dan MENGGUGUT diharamkan:

Sebarang kata di atas adalah tidak dibenarkan, jika terlibat dengan perkara diatas, kemungkinan ahli berkenaan akan dipanggil oleh pihak polis untuk siasatan lanjut. Jika ahli terlibat dan melakukan kesalahan ini, ID anda akan terus menjadi Banhammer.


Fitnah, maki, serangan peribadi, mengungkit perkara sensitif dan kata kasar juga tidak dibenarkan:

Jika ahli forum terlibat kesalahan diatas, pihak admin, moderator atau super moderator akan mengambil tindakan berat ke atas ahli berkenaan. Jika kesalahan berat, ID akan menjadi Bamhammer.


Menghebah maklumat peribadi atau mengubah gambar orang lain (super impose) adalah diharamkan:

Maklumat seperti nombor telefon, alamat, nombor IC, maklumat lain atau mengubah gambar orang lain ATAU gambar ahli forum adalah tidak dibenarkan. Ini termasuk menghebah gambar peribadi orang popular atau politik atau sebaliknya yang boleh mencacatkan nama baik mereka juga tidak dibenarkan. (yang part ni kene budi bicara Momods on DUTY samada releven x dengan bod)


Private Message (PM):

Ahli forum menggunakan PM untuk mengiklan, memaki, mengfinah, menghebah maklumat peribadi orang lain,kata-kata lucah/ kasar juga satu kesalahan. Jika ahli terima PM sebegini, sila PRINT SCREEN dan hantar kepada moderator on duty


SPAM:

Ahli forum yang membuat SPAM semasa berforum atau membalas thread dengan ICON sahaja adalah satu kesalahan.  Ahli yang terlibat dengan kesalahan ini akan dikenakan tindakan. Moderator berhak memadam posting/thread berkenaan. Penolakan kredit akan dilakukan diatas kesalahan itu.


Bahasa:

Kalau boleh Ahli forum digalakkan menggunakan bahasa yang mudah difahami semasa berinteraksi di forum ini. Selaras dengan kempen kerajaan untuk menggalakkan penggunaan bahasa dengan betul maka bahasa sms, fonen dan sebagainya dilarang didalam bod Gossip.  Bersamalah kita memperbaiki cara kita berbahasa .


Ahli forum diminta memberi kerjasama dan mematuhi Peraturan CARI Forum atau Peraturan Asas Bod.


Selain itu, jika moderator, super moderator atau admin memberi nasihat atas kesalahan yang dilakukan oleh ahli, harap ahli berkenaan mamatuhi. Jika tidak, kami akan mengambil tindakan seterusnya.


Jika ahli forum mempunyai cadangan boleh dikembangkan dan dibincangkan di sini.   Walau bagaimanapun admin atau super moderator berhak mengubah peraturan CARI Forum atau peraturan dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian tanpa pemberitahuan.


KEPADA SEMUA PEMBUKA THREAD

Telah diberitahu berulangkali supaya pastikan setiap BERITA / ARTIKELyang dipetik oleh mana-mana forumer di dalam bod Gossip forum Cari.com.my MESTI dikreditkan / diletakkan link/pautan bagi sumber berita/artikelberkenaan tak kiralah dari gossip online Berita Harian, Utusan Malaysia ke, Mstar, dan mana-mana blog hiburan berasaskan Gossip supaya dengan itu berita / artikel berkenaan lebih'credible'.

Setakat ini, hampir kebanyakan artikel yang disiarkan semula didalam bod Gossip cari.com.my, yang dibuka terutamanya old timer masih memberi kredit pada sumber berita / bahan berkenaan, good job ye

Ada cadangan supaya, deletekan saja atau bankan saja jika ada berita /artikel yang dipetik dan disiarkan semula di dalam cari.com.my, tidakmematuhi peraturan ini. C

Jadi kami di pihak Mod Bod Gossip akan melaksanakan cadangan ini supaya dapat sama-sama menggalakkan agar kita belajar menghormati hak, idea dan hasil kerja orang lain supaya orang lain juga tahu menghormati hak, idea dan hasil kerja kita..


** diolah semula dari hasil nukilan forumer caiCai ...








Last edited by teky on 31-10-2014 08:48 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 03:18 PM | Show all posts
maxim replied at 27-12-2014 02:41 PM
@admin6 nape bila nk upload gambar kt mobile site ni die tulis extension not support

maxim....bole ngadu kat sini kot?...

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=848764&extra=page%3D1
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2014 09:26 AM | Show all posts
1. TATACARAPEMBERIAN KREDIT

1.1 Pemberian kredit adalahberdasarkan kepada post yang dibuat yang mengandungi nilai-nilai yang berguna.

1.2 Nilai kredit adalahbergantung sepenuhnya kepada Moderator dan hak eklusif Moderator atau SuperModerator yang diberi tanggungjawab.

1.3 Pemberian kredit jugatidak terbatas kepada posting yang ilmiah sahaja, juga termasuk dalam kontekskandungan sesuatu thread.


2. TATACARA PEMOTONGAN/ PENARIKANKREDIT/ WARNING/ BANNED/ DELETE

2.1 Pemotongan, penarikan/ warning/banned/ delete kredit dibuat tanpa sebarang notis apabila ia merupakanspam/iklan/promosi dan tidak mematuhi syarat-syarat yang telah digariskan olehpihak CARI.

2.2 Bagi spammers nilaikredit yang ditolak merupakan nilai yang maksimum oleh Moderator atau SuperModerator.

2.3 Nilai potongan kreditbagi posting yang biasa adalah bergantung sepenuhnya kepada Moderator dan hakeklusif Moderator yang diberi tanggungjawab.

2.4 Penarikan kredit jugaboleh dibuat dengan tanpa sebarang makluman kepada forumer terlebih dahulu danPM akan menyusul bagi memaklumkan sebab musabab kredit ditarik balik.

2.5 Delete threadatau posting akan dibuat apabila berlaku OFF TOPIC dalam sesuatu thread. Threadyang dianggap spam akan terus didelete atau akan ditutup dan dihumban ke dalamTopik Bermasalah.

2.6 Penghinaan/ugutan/ serangan peribadi terhadap semua warga CARI adalah dilarang samasekali. Sekiranya terdapat aduan mahupun posting yang menjurus kepada perkaraini tindakan seperti di perkara 2 akan diambil oleh Moderator atau SuperModerator yang bertanggungjawab selari dengan kesalahan yang dibuat.

2.7 Penyebarangambar, info atau apa-apa sahaja berkenaan warga forum CARI tanpa pengetahuanindividu juga merupakan perkara yang dilarang oleh CARI. Tindakan seperti perkara2 akan diambil oleh Moderator, Super Moderator atau Pihak Pengurusan Cari tanpasebarang notis.

2.8 Tidak dibenarkan menggunakan bahasa kurang sopan, keji,provokasi, menghina, lucah dan apa jua yang boleh menyinggung perasaanmana-mana forumer di forum Cari ini.

3. TATACARA MEMBUAT POSTING/ MEMBUKATHREAD

3.1 Setiap porumerdinasihatkan untuk tidak hanya membuat posting yang hanya mengandungi emoticonsahaja dan ianya dikira sebagai spam dan tindakan edit/warning/delete/-creditakan dibuat.

3.2 Warning akandikenakan apabila emoticon sahaja yang dipost. Sekiranya terdapat post yangsama dalam jangkamasa tertentu/ terdekat tindakan penolakan kredit akandilakukan berdasarkan kepada para 2.2 dan 2.3

3.3 Membuka threadtanpa isi kandungan yang tidak jelas dan tidak mempunyai nilai gosip akan terusditutup atau terus dibuka dengan budi bicara Moderator. Rujuk kepada notis yangdihantar oleh sistem untuk sebab ditutup.

3.4 Setiappembukaan thread hendaklah merujuk kepada para 4.

4. JENIS KATEGORI THREAD YANG HENDAKDIBUKA (TAGGING THREAD)
Bagi pembuka thread perlu memilih taggingbagi setiap thread baru yang hendak dibuka di Bod Gosip. Taggingnya adalahseperti berikut:

Edisi artis baru - gosipartis baru yg mungkin tak berapa nak kenal
Edisi nikah kahwin/artiskahwin/etc - gosip artis merancang utk kawin
Edisi CSI - gosip ygmemerlukan sesi poremer CSI
Edisi sendu/sejuk beku - gosipartis sendu/suam2 kuku/sejuk beku
Edisi r/tanggaartis/keluarga artis/etc - Gosip rumahtangga artis (gaduh,perang,curang,cerai,rujuketc)
Edisi cinta-cintunartis/telenovela cinta artis -  Gosipcinta artis (putus cinta, kekasih betul,kekasih fake,teman tapi mesra,malu tapimahu,cinta mati, etc)
Edisi panassss/etc - gosipkisah panas artis (caras-mencaras,seksi seksa,bideo lucah,tak puasa di bulanpuasa,bergaduh tarik2 rambut,melahar dan dilahar,etc)
Edisi suci murni - gosipartis lindungan Kaabah (tolong orang, berniaga,sedekah,etc)
Edisi insaf/hijrah artis -gosip artis berhijrah
Edisi hijabista  - gosip artis bertudung

5. PENUTUPAN THREAD

5.1 Penutupan thread dibuatsekiranya thread itu tidak sesuai akan isi kandungan thread untuk berada dibodini.

5.2 Penutupan thread jugadibuat untuk bod yang dormant dimana tiada sesiapa yang membalas kecualiposting pertama oleh tuan tanah.

5.3 Bagi thread yang tersalahdibuka akibat kesilapan dan bukan atas tujuan dengan niat ia juga akan ditutupdan PM akan menyusul bagi memaklumkan kepada Tuan Tanah.
5.4 Thread spamyang memang sengaja dibuka bagi tujuan personel/ dengan niat tidak baik ke ataswarga forum atas apa-apa niat sekali pun tanpa mengambil kira tujuan Bod Gossipakan terus ditutup dan sejumlah kredit akan ditolak. Had dan jumlah penolakankredit adalah hak esklusif Moderator atau Super Moderator.
5.5 Thread yangmempunyai isi kandungan yang sama akan ditutup berdasarkan isi kandungan,tarikh dan waktu thread dibuka.

6. CADANGAN

6.1 Bagi forumer yangmempunyai cadangan dalam memantapkan lagi operasi Bod ini boleh menyalurkanidea yang bernas di thread:


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 09:31 AM | Show all posts
da siap ke rumah ni? nak komen ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Siot teky delete post first aku.. Dengki
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 09:33 AM | Show all posts
maxim posted on 18-6-2014 09:32 AM
Siot teky delete post first aku.. Dengki

harus lah kena delete. rumah belum siap hang dan komen.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 09:37 AM | Show all posts
teky posted on 18-6-2014 09:26 AM
1. TATACARAPEMBERIAN KREDIT

1.1 Pemberian kredit adalahberdasarkan kepada post yang dibuat yang m ...

terima kasih mod. pendapat iols diterima.




Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagaimana ngan thread nd/fasha.. Adakah mmg dah tak dibenarkan dibuka thread lain walaupon ada isu panas.. Kerana sudah ada thread all-about? So semua harus disumbat dalam satu thread?

Mohon justifikasi dari momod
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2014 10:21 AM | Show all posts
maxim posted on 18-6-2014 09:45 AM
Bagaimana ngan thread nd/fasha.. Adakah mmg dah tak dibenarkan dibuka thread lain walaupon ada isu p ...

berkaitan due retis ni.. mmg thread berlainan tajuk DIBENARKAN akan tetapi isi kandungan nyer mestilah harmoni...

ertikata harmoni tidak melencong kearah haters VS karatz.. apabila thread ini didominasi oleh kedua2 pihak ini maka tindakan tutup thread adalah mandatori atas alasan:

1. Kami tak mahu setiap page yang telah diposted dari haters atau karatz sentiasa di tolak kredit atau diberi warning.. 2-3x adalah normal.. sekiranya berlanjutan sampai ke 100 pages pon still bertekak n report.

2. Kami xnak membanhammer sgt porumer..

3. Kami juga nak jaga reputasi momod..

harap menjawab soklan tuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
teky posted on 18-6-2014 10:21 AM
berkaitan due retis ni.. mmg thread berlainan tajuk DIBENARKAN akan tetapi isi kandungan nyer mest ...

Ok terima kasih momod.. Persoalan terjawab
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 10:57 AM | Show all posts
ok, noted.....

*kutip tacang*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2014 02:56 PM | Show all posts
thread selebriti yang meninggal juga dipertimbangkan.. tpi akan ditutup jugak bila sampai satu tempohnye.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 03:20 PM | Show all posts
wah dah rumah baru...

**nampak teky berkerja di porem ari ni..**

Comments

diammmmmmmmmmmmmmm!!!!  Post time 18-6-2014 03:30 PM
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 03:32 PM | Show all posts
selamat menyambut Ramadhan yg mulia uols












baiklah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 03:46 PM | Show all posts
teky posted on 18-6-2014 02:56 PM
thread selebriti yang meninggal juga dipertimbangkan.. tpi akan ditutup jugak bila sampai satu tempo ...

lebih afdhol. lepas berkabung 44 hari.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2014 01:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq momod..jawapan cukup clear
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2014 09:56 AM | Show all posts
dah ada rules jadi harap semua faham yea
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2014 11:27 AM | Show all posts
nora danish situ sana sini................
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 07:10 PM | Show all posts
salam

harap momod bleh mengambil tindakan terhadap forumer yg berulangkali promote blog secara sengaja kat bod

Tidak dibenarkan menghebah/spam iklan di forum:

Demi menjaga forum, ahli forum tidak dibenarkan membuka thread yang mengiklankan sesuatu perniagaan atau meletakkan LINK di dalam thread tidak kira secara langsung atu tidak langsung.


Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:44 PM | Show all posts
lah tak tau pon ada teka BMB

mod  @xpdckelate  mmg sengaja pinned kat atas ke thread tuh

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:47 PM | Show all posts
parasitology posted on 22-6-2014 11:44 PM
lah tak tau pon ada teka BMB

mod  @xpdckelate  mmg sengaja pinned kat atas ke thread tuh

xla td kat bawah

iols rasa mod xpdc pn baru tau kewujudan BMB..tu yg cr8 kuiz lambat
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:50 PM | Show all posts
parasitology posted on 22-6-2014 11:44 PM
lah tak tau pon ada teka BMB

mod  @xpdckelate  mmg sengaja pinned kat atas ke thread tuh

tggu nak bagi kredit tu letak kat atas...sorry la kawan pun baru sempat online tadi pukul 9pm dan tak tahu ada final BMB 2014 harini

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:51 PM | Show all posts
maxim posted on 22-6-2014 11:47 PM
xla td kat bawah

iols rasa mod xpdc pn baru tau kewujudan BMB..tu yg cr8 kuiz lambat

baru perasan pukul 9.22pm mod start thread tuh

iols tak penah tgk pon la BMB tuh tp teringin la gak nak teka2 untung2 betul dapat kedit seketul dua

anyway suka la mod baru nih...gigih sgt tabur tacang  
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:52 PM | Show all posts
xpdckelate posted on 22-6-2014 11:50 PM
tggu nak bagi kredit tu letak kat atas...sorry la kawan pun baru sempat online tadi pukul 9pm dan  ...

oh okay...iols tak perasan thread tuh baru buka tadi

sbb petang td masuk takde pon...

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 11:59 PM | Show all posts
ehh...tekaan  sy betul semua lah...

maaf ye @maxim @azie.dz
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 12:01 AM | Show all posts
achik2009 posted on 22-6-2014 11:59 PM
ehh...tekaan  sy betul semua lah...

maaf ye @maxim @azie.dz

coi sungguh..uols saje kan permainkan weols
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077635s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list