Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
155145
View
1966
Reply

All About Republic of Turkey (Istanbul etc...) Part 3

[Copy link]

Author: tia1960       Show all posts   Read mode

Post time 21-8-2014 12:11 PM | Show all posts
tgk secne istanbul dlm drama 200% tu...mcm x menarik lak scene istanbul tu...asyik ulang dialog...'sayang rasa beruah sgt abg bawa sayang dtg sini bla bla...' haha

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 07:28 AM | Show all posts
transporter posted on 19-8-2014 01:36 PM
Utk apartment, cuba airbnb.

thanks untuk infonya yer..really help me..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 07:40 AM | Show all posts
leni posted on 21-8-2014 11:05 AM
zaina.....masa kat istanbul awak book hotel apa?..mcm happening jer sekeliling hotel tu

leni..saya menginap di hotel med czer, berhadapan hotel four season.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 07:44 AM | Show all posts
madam_kancil posted on 20-8-2014 03:24 PM
oooo kat lorong atas bukit skit tu eh....? seberang arasta bazaar?

madam..saya tak berapa ingat kat mana..hihih...pegi time malam dengan mata yang terpaksa tahan ngantuk semata-mata nak tengok tarian tu. mmg penuh orang.kami ambik tempat yang tak dibenarkan  untuk merokok.kan ramai yang ambik shisa ..huhu..tapi memang masih berasap juga kat situ. lepas habis show terus balik...tak tahan asap..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 07:58 AM | Show all posts
salam semua..

saya nak tanya la...mengikut pengalaman korang , kalo kita deal dengan agent direct dari sini atau kita sampai kat turki baru cari travel agent mana ye yang lebih murah.

saya nak ke bursa, ada tanya agent berkenaan day trip ke sana. cost untuk 4 dewasa dan 3 kanak-kanak adalah 350 euro. mahal ke murah. ke ada yang lagi murah ...

ni pakejnya :
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 08:31 AM | Show all posts
colourful of spice bazaar





Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 08:46 AM | Show all posts
zaina_izwa posted on 22-8-2014 07:58 AM
salam semua..

saya nak tanya la...mengikut pengalaman korang , kalo kita deal dengan agent direc ...

Bila buat quick research on Bursa daytrip, typically harga dlm 60-80 euro/adult (depending itinerary) and includes Ulugad & lunch.

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 09:13 AM | Show all posts
@transporter..tq ye untuk info tu...anak saya umur 9,6, dan 2 tahun. diorang charge 80 euro dan 60 euro. pastu ada diskaun based on total tu...actually..kalo daytrip ni terkejar sangat tak...

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 08:22 PM | Show all posts
transporter posted on 21-8-2014 08:19 AM
Jika hujung April, tulips ada lagi tak?

tulips tak tahan lama, dlm sebulan lebih je jangka hayat dia. inshaaAllah by end april ada lagi kot. kalo takde tulips,ada bunga2 lain pulak yg berkembang
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2014 09:19 PM | Show all posts
dlisa posted on 22-8-2014 08:22 PM
tulips tak tahan lama, dlm sebulan lebih je jangka hayat dia. inshaaAllah by end april ada lagi ko ...

Hajat lepas Kuekenhof 3rd week April nak tenggok tulips di Istanbul pula.

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum.....kawan kawan...lama nya saya tak masuk forum cari. Kebizian la ter sangattt. ..saya nak tanya....istanbul turki ni sesuai tak kalau bawak warga mas. Saya ada plan nak bawak parents.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 01:03 PM | Show all posts
ctzuras74 posted on 27-8-2014 09:47 AM
Assalamualaikum.....kawan kawan...lama nya saya tak masuk forum cari. Kebizian la ter sangattt. ..sa ...

Waalaikumsalam zura..pada pendapat saya sesuai sangat bawa parent ke sana. banyak tempat-tempat menarik. kalo bawa warga emas kita plan la aktiviti yang santai dan relaks.. sekitar sultanahmet saja dah cover banyak tempat-tempat menarik macam blue mosque, topkapi , haghia sophia,grand bazaar ,basilica cistern , dll. Selagi kita tahu diorang suka aktiviti macam mana, dan apa yang diorang suka buat , kita boleh rancang sebab turki banyak benda yang boleh di explore dan banyak tempat menarik yang kita boleh pilih based on budget and interest. saya dah dua kali ke sana dan bawak anak-anak sekitar umur 2 dan 6 tahun. Memang anak-anak pun suka. Insya allah next trip ngan mertua pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 04:57 PM | Show all posts
zaina_izwa posted on 27-8-2014 01:03 PM
Waalaikumsalam zura..pada pendapat saya sesuai sangat bawa parent ke sana. banyak tempat-tempat me ...

salam zaina... boleh share hotel yang awak stay time bawak anak2 tu? dan transfer dari/ke airport? saya pun plan nak bawak anak2 sekali bulan November ni... umur 12, 10 dan 4 tahun... masih tercari2 hotel yang sesuai...kami nak cari yg bajet saje tapi sesuai untuk kids.....harap dapat membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2014 11:16 PM | Show all posts
zaina_izwa posted on 16-8-2014 09:03 AM
terima kasih madam_kancil. saya tgh khatam thread part 2 ..jenuh, dengan pening lagi nak cari bany ...

Ok meh sy tolong jawab. Masa saya di Izmir, Selcuk dan Pamukkale saya sewa kete dgn circular car hire. Di Istanbul saya duduk di Flamingo Apmt di Sultanahmet. Apmt ni betul2 blkg blue mosque dlm 5 min aje jln kaki. Mmg betul kalu kita direct deal dgn owner mmg dpt murah compare dgn booking.com etc. Dan jugak sesetengah family owned hotel hotel kalau bayar cash pun diaorg akan bg diskaun.
Last edited by kunas on 28-8-2014 11:27 PM

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 08:15 AM | Show all posts
choc_lava posted on 27-8-2014 04:57 PM
salam zaina... boleh share hotel yang awak stay time bawak anak2 tu? dan transfer dari/ke airport? ...

choc_lava... saya menginap di hotel med czer berhadapan hotel four season, tetapi kepenatan sikit la nak jalan sebab jauh sikit dari tram. dan macam biasa jalan kat istanbul kan berbukit..hihi..kebetulan pilih hotel tu sebab besar dan murah..masa tu belum renovate,..sekarang harganya dah mahal sikit.. dari airport ke hotel saya naik tram saja..ingatkan macam dekat..maklumla budget kurang..sekali berhenti rehat banyak kali sebab penat heret beg dan anak2..tapi since pemandangan sungguh menakjubkan..subhanallah...kami semua enjoy je berjalan...


Pemandangan dari hotel med czser. Berhadapan hotel four season. Belakang tu Haghia Sophia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 08:27 AM | Show all posts
kunas posted on 28-8-2014 11:16 PM
Ok meh sy tolong jawab. Masa saya di Izmir, Selcuk dan Pamukkale saya sewa kete dgn circular car h ...

kunas, thanks sebab membantu. saya ada google jugak info flamingo apartment ni through booking.com. Cuma ingat nak contact direct,mungkin harganya boleh runding lagi.tapi takde contact.no pulak
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 08:51 AM | Show all posts
kunas posted on 28-8-2014 11:16 PM
Ok meh sy tolong jawab. Masa saya di Izmir, Selcuk dan Pamukkale saya sewa kete dgn circular car h ...

thanx for the info kunas... saya dah review Flamingo ni...Nampak macam menarik... ingat nak contact sendiri owner dia tp macam zaina kata...saya pun tak jumpa email address dia... if u don't mind sharing, bole bagi tak emailnya ...mana la tau kalu saya quote nama awak bole dapat better deal dari booking.com... kan zaina? ;)

berapa dia ambil untuk airport transfer ke attartuk?

pakej kereta dgn driver ke bursa  (ski trip) tu dia bagi rate berapa? saya pun tgh gigih buat survey ni... really appreciate if u can help... thanx in advance...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 09:20 AM | Show all posts

Di Masjid Eyup, sesudah solat..keluar saja dari masjid beberapa orang ibu datang memeluk saya, saya tak paham cakap diorang tapi saya agak sebab diorang gembira anak saya yang berumur 6 tahun tu bertudung. Kat sini juga boleh meihat makam sahabat rasulallah s.a.w iaitu Abu Ayyub Al Ansari.


Kemudian kami jalan kaki untuk naik cable car untuk ke pierre loti. Atas tu boleh lihat pemandangan.Kalo nak makan-makan pun boleh. ada cafe di situ.


Salah satu pemandangan yang kami saksikan, di sini letaknya golder horn ataupun dikenali sebagai tanduk emas, Saya terbayang kisah yang saya baca bagaimana Sultan Fateh memindahkan bukan 7 buah tetapi 70 buah kapal ke sini ketika penaklukan constantinapole. Pertama kali dalam sejarah kapal laut belayar di darat. Subhanallah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 09:41 AM | Show all posts
choc_lava posted on 29-8-2014 08:51 AM
thanx for the info kunas... saya dah review Flamingo ni...Nampak macam menarik... ingat nak contac ...

choc lava.bila awak ke sana ? mungkin boleh jumpa-jumpa..sori kalo termissed info kalo dah di stated kan. setakat survey yang saya jumpa  yang murah affendy travel (ejaan pun xpasti ..hiihi) . kalo berminat nanti saya bagi contact no. Sebabnya husben saya yang deal dengan diorang. Harga yang saya dapat untuk ke bursa day trip total 350 euro . saya bertujuh so banyakla kalo multiply tu..huewww  
Last edited by zaina_izwa on 29-8-2014 09:46 AM

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 10:17 AM | Show all posts
zaina_izwa posted on 29-8-2014 09:41 AM
choc lava.bila awak ke sana ? mungkin boleh jumpa-jumpa..sori kalo termissed info kalo dah di stat ...

bole pm saya utk ctc number  travel agen bursa day trip tu? Byk agen yg saya tgk lebih focus bawak kita ke tempat shopping dan segala kilang/industry...sampai x cukup masa nak naik uludag... saya kurang skit bab ni sebab plan nak tgk2 Bandar bursa and skit attractions  and yg lebih utama nak naik uludag tu... harapnya dah snowing time tu... harga tu custom made utk your family je ke or ada campur dgn group tourist lain?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085375s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list