Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
155307
View
1969
Reply

All About Republic of Turkey (Istanbul etc...) Part 3

[Copy link]

Author: tia1960       Show all posts   Read mode

Post time 18-10-2019 04:52 PM | Show all posts
moonbug replied at 11-10-2019 05:58 PM
Sampai Istanbul new airport 8 malam, naik HAVAIST terus ke Sultanahmet. New airport tu besar gila, m ...

kannn...best kan stay kat Star Holiday tuh, sekangkang kera dari all tourist spot
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 04:55 PM | Show all posts
Edited by watie79 at 24-10-2019 11:23 AM
cokelat00v replied at 18-10-2019 07:35 AM
Hye nk tumpang tanya..mcm airport tranfer tu biasa harga kalau dar hotel atau dari airport dia kira  ...

deleted.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ada sapa2 ke nk saing hujung disember ni hihi... seriau pulak 1st time xpakai agen.. dahla spiking pn x berapa bijak
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 01:13 PM | Show all posts
cokelat00v replied at 24-10-2019 07:12 PM
ada sapa2 ke nk saing hujung disember ni hihi... seriau pulak 1st time xpakai agen.. dahla spiking p ...

mungkin apps ini berguna...

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.learn.common.turkish.words&hl=en_US

nak kena masukkan dlm hp dari sekarang..

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaisss nk rekomen 1 kedai sorvenir dkt Cappadocia. Mmg murah compare dkt Istanbul. Nama kedai tu Sultan Gift.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 01:50 PM | Show all posts
chentadearhati replied at 26-10-2019 06:21 PM
Gaisss nk rekomen 1 kedai sorvenir dkt Cappadocia. Mmg murah compare dkt Istanbul. Nama kedai tu Sul ...

ha ramai betol rekomen kdi nih... mmg kesini la jwbnye nnt
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2019 02:16 PM | Show all posts
ichi replied at 12-10-2019 02:48 PM
okehhhh nice... tak sabar nak gomol kucing2 sana

Abam guard ni boleh digomol
IMG_3337.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2019 04:21 PM | Show all posts
ezacbee replied at 28-10-2019 02:16 PM
Abam guard ni boleh digomol

femes budak nihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 02:14 AM | Show all posts
ezacbee replied at 28-10-2019 02:16 PM
Abam guard ni boleh digomol

Nama dia Gli  

ada dua 3 ekor yang serupa so jangan silap nanti
kalau nak tau yang the real Gli kena tengok mata dia
He is cross eyed and has green eyes ehehehe

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 02:23 AM | Show all posts
cokelat00v replied at 24-10-2019 07:12 PM
ada sapa2 ke nk saing hujung disember ni hihi... seriau pulak 1st time xpakai agen.. dahla spiking p ...

Jangan risau
they speak english
not perfect tapi boleh faham
they like to use the phrase 'but of course'


kalau nak ambik hati dorang just ask


'bu ne kadar?' itu berapa harga?


atau 'Kac para?' Berapa duit?


atau 'sadece nakit?' cash only?


atau 'indirim varma?' ada discount tak?


Happy holidays
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 30-10-2019 02:14 AM
Nama dia Gli  

ada dua 3 ekor yang serupa so jangan silap nanti

Time ni abam sorang je keje.. punyalah ramai peminat haha
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 10:57 AM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 30-10-2019 02:23 AM
Jangan risau
they speak english
not perfect tapi boleh faham

sis sekali dia reply bahasa dia mcm mana? dah lah sepatah haram bahasa turkist tak tau...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 09:09 PM | Show all posts
ira_229 replied at 31-10-2019 10:57 AM
sis sekali dia reply bahasa dia mcm mana?  dah lah sepatah haram bahasa turkist tak tau...
...

just say 'anlamadem' - iols tak paham
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 10:52 AM | Show all posts
saya nak gi januari ni... any advise? any hotel / hostel dekat taksim tak? sapa pernah terus ke taksim from epot ya.... sbb bawa parents yg suka jalan jalan ukur jalan sambil singgah kedai.. so taksim is the best rasanya for deyols
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 01:09 AM | Show all posts
puterikhaleeda replied at 8-11-2019 10:52 AM
saya nak gi januari ni... any advise? any hotel / hostel dekat taksim tak? sapa pernah terus ke taks ...
saya nak gi januari ni... any advise? any hotel / hostel dekat taksim tak? sapa pernah terus ke taksim from epot ya.... sbb bawa parents yg suka jalan jalan ukur jalan sambil singgah kedai.. so taksim is the best rasanya for deyols
January is cold with chances of a few days of snow beginning of the month tapi not that bad.
I recommend hotels not hostels. Hotels banyak around Taksim if you prefer to stay in Taksim.


From the airport to Taksim is very easy. You take the havas/coach/bus to Taksim dan akan berhenti di Point Hotel Taksim.
Dari situ you can walk to your hotel. (Kalau hotel you dekat2 dengan Taksim Square or Gezi Park)


if you prefer satu jalan yang kiri kanan ada kedai for shopping, yes Taksim is a good choice sebab Istiklal Caddesi starts from top of Taksim at the square and ends at Tunel after Sishane station.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 02:48 PM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 11-11-2019 01:09 AM
January is cold with chances of a few days of snow beginning of the month tapi not that bad.
I re ...

nak tanya kalau airbnb kat istanbul selamat tak utk kita semua perempuan?
nmpk area kadikoy mcm menarik pemandangan laut dekat dengan boat terminal & metro..

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 08:36 PM | Show all posts
ira_229 replied at 13-11-2019 02:48 PM
nak tanya kalau airbnb kat istanbul selamat tak utk kita semua perempuan?
nmpk area kadikoy mcm m ...

apa maksud you airbnb safe?
chances it being dodgy?
if that is your worry, just choose yang dah ada reviews.
everywhere you go i think it'll be the same
yang zero reviews tentulah risky
generally istanbul is safe tapi tentulah ada dark sidenya


another factor you need to consider is your transport
kadikoy is on the asian side
yes kadikoy memang ada metro and iskele/ferry to europe side even dolmus and taxi
tapi your airbnb dekat kah dengan station?
tengok jugak locationnya
accessibility penting IMHO
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 10:16 AM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 13-11-2019 08:36 PM
apa maksud you airbnb safe?
chances it being dodgy?
if that is your worry, just choose yang dah  ...

owner dia dapat rating as superhost...
lagipun review semua bagi location 5 star dekat dgn ferry terminal..metro n bus..
yg bestnya dari balcony mengadap laut..
siapa ada pengalaman kat sini sewa dasri airbnb area kadikoy?

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:32 PM | Show all posts
ira_229 replied at 14-11-2019 10:16 AM
owner dia dapat rating as superhost...
lagipun review semua bagi location 5 star dekat dgn ferry  ...

owner dia dapat rating as superhost...
if the owner is a superhost then you have no worries in terms of his or her experience and hospitality.

lagipun review semua bagi location 5 star dekat dgn ferry terminal..metro n bus..
yang ni selesai you punya transportation. accessibility to places you want to go dah covered.

yg bestnya dari balcony mengadap laut..
if this is what you suka then ini lah bonus for you

siapa ada pengalaman kat sini sewa dasri airbnb area kadikoy?
saya takde pengalaman sewa airbnb area kadikoy. tetapi saya sering juga ke kadikoy bila ada kelapangan untuk jalan2 cari pasal dan jumpa kawan2 atau have lunch/dinner/drinks at the restos/cafes. kadikoy is as busy as other places especially during hujung minggu. the 20 minutes ferry ride from europe side to asia side is always my favourite.


actually your best bet is to list down ke mana you nak tuju, apa you nak tengok, apa yang you nak experience.


when you've made your list then it'll make it easier to make your decision. i wouldn't say no to kadikoy. it has it's own charm and it's own attraction.


i just wanted to share what i know and hope that it would ease your 'load'.


Have fun planning sis...

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:17 PM | Show all posts
Nak tanya kalau pergi time summer cuaca dia rasa panas sgt membahang cam kat malaysia tak?

Lg satu uludag ski park tu time summer tak leh pergi?mencair ke salji kat sna?

soory tanya soalan camni..sebb memg tak pernah g
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081325s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list