Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6305
View
0
Reply

Wang tunai RM5000 untuk dimenangi. Pertandingan menulis Esei Bahasa Inggeris

[Copy link]

Author: idaymohdnor       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-7-2014 03:30 PM | Show all posts |Read mode
Screenshot 2014-07-16 14.26.51.pngPertandingan esei Sunway-Oxbridge untuk mempertingkatkan mutu Bahasa Inggeris
Bandar Sunway, 9 Julai 2014 C Sejajar dengan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) Kumpulan Sunway untuk meningkatkan mutu pendidikan di sekolah-sekolah di Malaysia terutamanya dalam kemahiran berbahasa Inggeris, Sunway menjemput semuapelajar sekolah menengah untuk menulis esei dalam Bahasa Inggeris mengenai isu-isu berkaitan dengan merokok, mulai 6 Julai 2014. Ini adalah kali pertama Pertandingan EseiSunway-Oxbridge dianjurkan bersama Kumpulan Sunway, The Oxford & Cambridge Society Malaysia, Jeffrey Cheah Foundation, Sunway University dan Monash University Malaysia. Pertandingan ini mendapat sokongan Kementerian Pendidikan Malaysia.
Pertandingan Sunway-Oxbridge ini dibuka kepada semua pelajar sekolah menengah yang menggunakan sukatan pendidikan Malaysia.

Terdapat dua kategori bagi pertandingan ini C Kategori A bagi pelajar di Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 (berusia 13-15 tahun) dan Kategori B bagi pelajar Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 (berusia 16-17 tahun). Di bawah Kategori A, pelajar dikehendaki menulis 350 patah perkataan atau kurang, mengenai pentingnya menjauhkan diri dari merokok; manakala peserta Kategori B pula dikehendaki menulis 650 patah perkataan atau kurang, mengenai mengapa mereka percaya bahawa persekitaran yang bebas-asap adalah baik untuk semua.
Pertandingan ini dianjurkan dengan kerjasama Oh My English!, sebuah siri popular televisyen di saluran Astro TV IQ. Hadiah berjumlah RM28,000 berbentuk tunai dan RM190,000 dalam bentuk Dermasiswa Sunway tersedia untuk dimenangi.

Peserta dikehendaki menghantar esei mereka di atas talian menerusi www.sunway.edu.my/essay.

Seratus finalis terbaik perlu menduduki pertandingan menulis esei yang akan diadakan pada 6 September 2014 di beberapa lokasi di seluruh negara, termasuk Pulau Pinang, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak.Sunway Oxbridge Competition.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.087023s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list