CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9823|Reply: 18

[Edisi Fizik] Bergerak lebih laju dari cahaya?

[Copy link]
Post time 8-10-2014 08:53 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua adik-adik, kakak-kakak dan abang-abang yang bijaksana..

Sudah lama abang tekoyong terfikirkan teori ini, tapi abang pendam sahaja

kali ini abang nak tanya kat korang semua:

1) Andaikan ada sebuah kapal angkasa (A) yang mampu bergerak pada kelajuan 160 000 000 m/s (kelajuan cahaya ialah 300 000 000 m/s)..

2) Di dalam kapal angkasa (A), terdapat sebuah lagi kapal angkasa (B) yang lebih kecil dan juga mampu bergerak pada kelajuan 160 000 000 m/s..

3) Ketika kapal angkasa (A) sedang bergerak pada kelajuan 160 000 000 m/s, kapal angkasa (B) berlepas dari kapal angkasa (A) juga pada kelajuan 160 000 000 m/s ke hadapan

4) secara relatifnya, pemandu kapal angkasa A akan melihat kapal angkasa B bergerak ke hadapan selaju 160 000 000 m/s

5) tapi, untuk pemerhati bebas yang berada di bumi dan pemandu kapal angkasa B, kelajuan kapal angkasa B adalah selaju 160 000 000 m/s + 160 000 000 m/s = 320 000 000 m/s, iaitu lebih laju dari cahaya

adakah ini mustahil untuk berlaku? atau adakah mass kapal angkasa B menjadi terlalu besar sehingga menyukarkannya untuk bergerak lebih laju?

diminta adik2 boleh selesaikan kemusykilan abang ini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-10-2014 02:13 PM | Show all posts
sedihnya bang yong bila takde orang yang nak bagi jawaban

bang yong tak tau sama ada soalan bang yong silap atau soalan susah sangat

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 04:50 PM | Show all posts
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh...

yang speed of light tu adalah nilai yg diperolehi dalam vakum kan... I think yang mustahil adalah untuk mewujudkan satu medium perjalanan kapal angkasa dalam vakum....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2014 08:38 PM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 9-10-2014 04:50 PM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh...

yang speed of light tu adalah nilai yg diperolehi  ...

alhamdulillah ada jugak yang mereply

ini teori fizik je dik

dari segi kejuteraan tu, saya pun tak pasti dapat ke tak bina kapal angkasa camni

tapi boleh je guna teori yang sama untuk particle accelerator dekat cern sana

sebagai contoh, satu partikel (A) akan "membawa" partikel (B)

sampai satu tahap kelajuan yang menghampiri kelajuan cahaya, partikel B akan dilepaskan dari partikel A dengan tenaga yang kuat, sekaligus mencampakkan partikel B lebih laju kehadapan + momentum yang diperolehi dari partikel A yang menghampiri kelajuan cahaya = lebih laju dari cahaya

saya tak pasti sama ada ianya possible, sebab tu nak tanya korang
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2015 11:46 AM | Show all posts
semoga berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2015 03:28 AM | Show all posts
Boleh jadi juga..
aku pun pernah terpikir camgini dulu waktu aku nampak lebah dlm keta aku..
lebah tu terbang slow je terhuyung hayang dlm keta aku, tapi dlm masa yg sama keta aku sedang travel selaju 140km/j.
bagi pandangan aku yg berada didlm keta, lebah tu cuma terbang dlm speed 5-10 km/j,
tapi bagi pandangan org diluar keta, lebah tu sedang travel pada kelajuan 140km/j ++

maka kat sini, keta tu berperanan sebagai wormhole bagi lebah tu utk travel dari titik A ke titik B.
senang kata, lebah tu travel di atas travel space yg lain.

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-9-2015 03:46 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 9-10-2014 04:50 PM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh...

yang speed of light tu adalah nilai yg diperolehi  ...

apa yg sy tau, kelajuan cahaya adaalah konsisten dan tak terpengaruh pd faktor vakum.
betulkan sy kalau salah ye....

sebenarnya nak travel ke tempat jauh dlm masa yg singkat, tak semestinya memerlukan kelajuan speed of light..
memang boleh, tapi kosnya sgt la tinggi..
lebih berbaloi jika travel menggunakan medium wormhole.. walaupun kita hanya menggunakan kapal angkasa cap ayam jer..

contoh mcm sungai yg mengalir dari titik A ke titik B, katalah jaraknya x.
kalau berlakunya pusaran air  (contoh mcm air dlm sinki air yg disedut kedlm lubang) yg berlaku dititik A, maka kalau kita termasuk kedlmnya maka kita akan tiba ke titik B dgn lebih pantas (x2) berbanding jika travel di permukaan air itu dari A ke B.

sama mcm lebah yg travel didlm medium travel lain (iaitu kereta)
pergerakan lebah tetap perlahan tetapi masa disekiling dia bergerak terlalu pantas

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2015 03:53 AM | Show all posts
boleh tgk citer interstellar..
bg aku ini adalah movie mengenai wormhole yg terbaik selepas cerita stargate..
cuma dlm citer stargate, makhluk asing berjaya tetapkan pintu masuk dan keluar pusaran tu dan fixkan guna device dia, tapi dlm interstellar wormhole dia bergerak2, tak tetap dan tak berada setempat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2015 11:23 PM | Show all posts
Klunya. Time dilation...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 05:02 PM | Show all posts
Sini saya nak komen sedikit. Saya bukan ahli fizik tetapi ahli kimia. Sekarang ni, bila kita cakap tentang kelajuan cahaya, actually kena tahu kenapa bolehnya cahaya itu travel pada speed of light. Actually, speed of light is set at the limit due to the nature of photons (considered massless, eventhough it is a particle).

True enough, at the stationary point yang observing (lets say ada astronaut nampak (A) melepaskan (B)) (B) akan nampak (B) travel at 2xC (C=speed of light). Namun, physically can not happen sebab mass.

Kenapa particles of light, photon, boleh travel at the speed of light. Sebab ciri-ciri photon itu sendiri (which is massless).

So untuk jawab soalan "mustahil tak untuk berlaku". Saya akan kata Yes ia mustahil. Tapi subatomic particles with little mass (boson, quarks, electrons etc) boleh close to the speed of light.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 12:45 AM | Show all posts
special relativity ade dibincangkan di sini:

http://mforum.cari.com.my/forum. ... 7399&highlight=
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 01:05 AM | Show all posts
system_failure replied at 29-9-2015 03:46 AM
apa yg sy tau, kelajuan cahaya adaalah konsisten dan tak terpengaruh pd faktor vakum.
betulkan s ...

sori lmbt sket reply
kita dh ade buat perbincangan berkenaan di thread saya link kan di atas
ade mase lapang nnt boleh lah baca
wlpn byk jargon yg mgkn kurang difahami
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
dauswq replied at 4-11-2015 12:45 AM
special relativity ade dibincangkan di sini:

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&t ...

Cayalah....
Trimas boh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
ahmeduk88 replied at 2-11-2015 05:02 PM
Sini saya nak komen sedikit. Saya bukan ahli fizik tetapi ahli kimia. Sekarang ni, bila kita cakap t ...

yap.. sy juga agree its impossible for human to travel as fast as a light..

but, if using other method or platform like wormhole anything can pass thru right?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak sure benda ni related ke tak, tapi beberapa peristiwa merakamkan departure and arrival adalah bermula dan berakhir from that mosque.......
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2015 10:53 AM | Show all posts
system_failure replied at 4-11-2015 10:52 AM
yap.. sy juga agree its impossible for human to travel as fast as a light..

but, if using other ...

That is where it gets tricky. Yes, ia berkaitan juga dengan relativity. Kalau kita study pasal apa saintis di CERN dan Fermilab buat, diorang accelerate particles at 99.99 speed of light. Hold on to that thought.

Sekarang, lagi banyak energy kita letak, patut lagi tinggi kelajuan kan? Now, dorang ada study yang macam mana tinggi pon energy dorang supply kepada accelerating the particles, ia tak akan achieve the speed of light.

Now Einstein ada menjelaskan tentang special relativity. Now kita kena tahu yang somewhat connection between time and speed. Lagi laju kita kita bergerak, maknanya kita akan ada time yang lebih perlahan. Time adalah quantiti yang ada arah, or macam vector quantity la. Kalau kita travel at faster than the speed of light, maka time akan jadi negative, yang bermakna kita akan travel back in time. Ini ada dijelaskan di dalam buku Stephen Hawking, A Brief History In Time.

Bila kita nak cakap pasal wormhole pula.. Itu saya kurang arif la. Sebab thats why kita study blackholes. Yang is a curvature of gravity in spacetime. And kita nak tahu apa yang berada di hujung blackhole itu. Kerana sekarang ini, yang kita faham, blackhole ini ada singularity dalamnya, tapi apa yang berlaku di hujung event horizon itu masih belum diketahui.

In regards to wormhole, which macam Einstein-Rosen pernah tulis. Wormhole ini akan muncul dan pinch of disebabkan oleh warp of space-time. So lets say kita da spaceship masuk dalam wormhole, apa yang kita tak pasti adalah samada spaceship itu akan ditelan oleh singularity sewaktu wormhole itu pinch of atau tidak.

Banyak lagi kita tak tahu pasal universe ni! MashaAllah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-4-2016 03:53 PM | Show all posts
Bak kata Albert Estein..

Kalau kita bergerak lebih laju dari kelajauan cahaya..
Kita boleh time travelling
Go back to the future..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 02:59 PM | Show all posts
ermmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 08:20 PM | Show all posts
saya rasa kapal B memerlukan acceleration yg tinggi utk bergerak lebih laju dr kapal A kerana both kapal  max halaju 1.6x10^8 ms-1.kalau dah both max halaju itu mcm mana kapal B nak bergerak memotong kapal A?so initial acceleration for kapal B mesti kene tinggi.sbb halaju c (3x10^8ms-1) adalah speed limit of universe,saya rasa xle bole kot,huhu....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 06:27 PM GMT+8 , Processed in 0.067772 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list