Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
62885
View
73
Reply

All About Pulau Rawa - Mersing, Johor Darul Takzim

[Copy link]

Author: budakshinchan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2014 09:14 PM | Show all posts |Read mode


walo shin orang Johor tp takde lah tau sangat pasal kewujudan Pulau Rawa ni.. walo pon dulu penah ada kes pasal Pulau Rawa ni tp xde la terbukak hati nak amek tau sangat.. lelagi dapat tau pulau ni agak private utk kerabat diRaja Johor jer.. Pulau mmg antara tempat pecutian yak shin paling suka.. tahun ni turn ke Pulau Perhentian ( pergi bulan May ).. idea pegi Pulau Rawa ni datang masa shin dok seronok manjat gunung bulan March kat Surabaya.. tak sangka.. akhirnya.. September aritu berjaya jugak jejakkan kaki ke Pulau Rawa.. mmg cantik giler #nanges


untuk ke Pulau Rawa ni.. korang kena pergi ke Mersing dulu.. kat situ ada jetty untuk bawak korang ke Pulau Rawa.. haa bagi mereka mereka yak tinggal di negeri Johor ni xde masalah sangat lah nak ke sana.. untuk yak tinggal di luar negeri Johor.. korang kena google maps la kat mana letaknya Mersing tu ek.. korang leh drive sendiri atau nek flight.. haa turun kat airport senai.. pastu leh naek taxi untuk ke Mersing.. kalo naek taxi airport selamat skit la.. harga tetap kot.. lebih kurang Rm180 sehala.. kalo naek taxi luar mungkin korang kena tanya bebetul untuk mengelakkan kena pow gegiler ek~

kat Pulau Rawa ni ada 2 resort jer.. satu Rawa Safari.. satu lagik Alang's Rawa.. resort kat Rawa Safari agak besar.. bersih.. cantik.. lengkap ngan sistem penghawa dingin.. ada water slide.. mmg nampak mewah la tempat ni.. tempat makan dia pon besar dan lawa.. harga nya pon berpatutan la dengan tempat.. agak mahal la.. guest yak datang kat Rawa Safari ni pon ala ala tertib besopan santun gitu.. xde la party party.. lebih sesuai untuk family yak bawak anak kecik..

Alang's Rawa plak.. tempatnya.. cantik.. bersih.. dekat ngan pantai.. keadaan kat sini lebih pada natural nature.. xde penghawa dingin semua tu.. korang lepak kat sini lebih pada menikmati suasana laut.. kalo korang nak stay kat tempat ala hotel.. kat bando bando pon ada kan.. omputeh suka lepak sini pasal leh party sakan time malam minggu.. kat sini lebih sesuai untuk orang dewasa jer ler.. kekanak x sesuai.. tp kalo weekdays boleh jer..


www.alangsrawa.com


http://www.rawaislandresort.com/

disebabkan aritu shin stay kat Alang's Rawa.. so shin bagi Tips & Trick khusus untuk sesapa yak menginap kat sini nanti ek.. kalo Rawa Safari shin x dpt la nak bagi ek.. hope benda ni sedikit sebanyak leh membantu korang ek..

TIPS 1 : semua tempahan adalah melalui so korang email lah dalam bahasa Inggeris sbb yak baca ni pon omputeh kan ( owner dia nama ms Laureen).. kalo leh guna la email address yak ada nama omputeh skit.. haa tak pon pakai la email address member yak bukan melayu.. kalo mat salleh ker.. chinese ker.. singaporean ker.. mmg cpt email di reply.. kalo org melayu nyer.. hurmmmm susah skit.. kalo di reply tu kira bertuah lah.. acutally bukan apa.. selalunya yak datang sini omputeh.. so dorang ni suka party party.. pastu ada jual beer.. so utk keselesaan.. keutamaan lebih pada bukan melayu.. tp bg shin.. shin dah biasa dah gi pulau yak ada jual arak ni semua.. takde la sampai terpengaruh kan.. niat nak cuti tempat cecantik camni.. kalo gi tempat ada party or arak camni bukan la kotor sangat sampai x leh nak solat.. kan kannn.. kalo weekdays InsyaAllah peluang utk gi sini cerah la jugak.. kalo weekend better tak yah la.. bebaek plan nk cuti utk rehat rehat mungkin tak terlaksana.. bising ok~


TIPS 2 : speed boat akan bergerak dari terminal feri Mersing paling cpt kul 12 tengahari.. so bajet la korang berkumpul kat Alang's Rawa Office paling lewat kul 11.30 tghari.. tu pon kalo korang bernasib malang.. kena tunggu group lain yak sama sama nak gi Pulau Rawa.. haa merasa la korang tunggu lama kalo time tu dorang still dalam perjalanan.. so x yah la pegi Mersing awal sangat ek.. depend kat mana lokasi korang la.. kalo mcm shin ni dkt jer.. kalo dari KL ker.. Singapore ker.. atau korang kena naek flight ker.. korang manage la perjalanan bebetul ek..

TIPS 3 : shin lebih prefer korang bawak kenderaan sendiri utk ke Mersing ni.. sbb banyak "ulat" kat sini.. sesilap korang kena pow giler giler.. lagi la kalo korang pegi balik kena naek flight dari aiport senai.. dari Senai ke Mersing kalo naek teksi aiport dia caj Rm180++.. kalo time balik.. mau Rm250++ dorang caj.. kalo leh korang yak dok jauh ni sesiap cari kenalan yak leh hantar korang pegi dan balik.. pastu pandai pandai la korang deal harga.. yak pasti x de la semahal "ulat" tu kenakan korang ek..

TIPS 4 : kalau bawak kenderaan sendiri.. parkinglah kete kat area Bandaran Mersing.. untuk 3 hari korang parking baru kena caj Rm18.. sbb nnt ada org akan offer korang tempat "parking selamat" tp caj dia utk 3 hari Rm30.. hurmmm tempat tu xde la selamat sangat ponnnn..

TIPS 5 :  paling ideal utk korang pegi Pulau Rawa ni starting bulan April.. sampai August.. lepas tu dah dkt dkt ngan monsoon.. time camni obor obor pon dah start banyak..

TIPS 6 : jangan terperanjat kalo korang x merasa nikmat air paip yak bersih lagi suci kat Pulau Rawa ek.. sbb korang akan mandi laut sepanjang masa.. luar laut.. dalam bilik air pon laut.. sbb dorang guna air laut.. jgn byk komplen.. sbb mmg susah nak dpt kan air paip kat pulau camni ek.. so.. korang kena sesiap bawak air mineral byk byk.. kalo pegi group 4 org.. haa setiap sorang bawak la 3-4 botol air mineral utk kegunaan harian masa kat sana nnt.. guna la untuk time gosok gigi.. time basuh muka.. haa selesa skit.. mcm shin.. shin guna time last sekali mandi.. bilas ngan air mineral hahaha.. nikmat ok..

TIPS 7 : ok yak ni agak penting yer utk mengelakkan kesilapahaman masa korang nak check out nnt.. utk bayaran bilik.. biasanya korang akan bayar deposit dan selebihnya korang akan BAYAR CASH masa nak check out nnt.. so bawak la duit secukupnya ek.. Alang's Rawa juga terima duit Pound, Singapore Dollar dan yak sewaktu dengannya.. tp leceh la dorang nak kira kan.. so bawak la duit Ringgit Malaysia ok..

TIPS 8 : hanya menu sarapan pagi jer di sediakan minuman secara PERCUMA.. huhu..utk makan tengahari dan makan malam.. korang kena oder air dan korang kena bayo masa check out nnt ek.. so untuk mengelakkan korang terover bajet.. korang sesiap la bawak bekalan air minuman secukupnya.. mcm shin aritu bawak mcm mcm air.. nnt masa makan shin bawak.. just mintak gelas ngan ais jer huhu.. jimat kannnn..

TIPS 9 : xde aktiviti Island Hopping kat sini ek.. so korang wat la apa apa aktiviti yak patot kat sini ek.. water slide yak shin maen tu actually hanya utk guest Rawa Safari.. haa yak tu bukan Alang's Rawa punya tau.. tp kalo korang nengok line clear.. leh la maen kejap kat situ ek huhu.. dorang x marah pon selagi korang x ganggu guest dorang yak lebih di beri keutamaan utk maen benda tu semua ek.. harap maklum..

TIPS 10 : ada 2 time utk check out.. kul 11 pagi.. dan kul 3 petang.. korang kena bagitau awal awal kat Cik Sheena la yer.. kalo ekotkan pakej ni berkahir dengan adegan lunch.. rugi la kalo balik awal.. sbb makanan kat sini sedap sedap ok.. haaa kalo nk beli ticket flight balik tu.. sila la amek flight malam ok..

TIPS 11 : Alang's Rawa ni kalo weekend mmg tak sesuai utk FAMILY yak bawak dak kecik ek.. haa kalo weekend tu InsyaAllah la.. nk lagi selesa korang menginap la kat Rawa Safari tu ek.. situ mesra family.. tp bagi shin.. Alang's Rawa mmg best.. sbb dekat betul ngan laut bebanding Rawa Safari yak kedalam skit.. walo dorangnya bilik cantik dan modern ek.. Alang's Rawa mmg terbaekkk~

TIPS 12 : shin lupa plak nak mention.. harga bilik ni korang leh tawar menawar skit masa email ek.. tp kalo takat gi bedua jer.. hurmmm susah la.. kalo korang gi dalam satu group besar leh la mintak deal harga murah murah skit.. InsyaAllah leh dpt ek..


jangan terperanjat kalo time pepagi korang ternampak kelibat anak ikan dok memain kat tepi pantai.. x bahaya sangat la kalo korang tak kacau.. takat anak ikan jerung jer.. memula shin panic gak la.. lepas mangon subuh tu ingat nak menceburkan diri dalam laut.. tapi tebantut niat.. around kul 7.30 pagi dorang blah la..


waterslide ni Rawa Safari yak punya.. tapi leh jer korang nak selit selit maen.. as long as korang x kacau dorang punya guest la.. kalo nengok guest dorang tengah maen.. rentikan la niat nak maen kat sini ek huhu


jatuh cinta dah kat Pulau Rawa.. pasir puteh.. laut jerenih.. makan sedap.. InsyaAllah.. murah rejeki tahun depan nak return lagi kat sini.. rindu dah ni.. untuk kengkawan semua.. jemputlah datang ke Pulau Rawa ek.. escape to paradise~


Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-10-2014 10:47 AM | Show all posts
Salam. overall abis berape yer shin? Heheh cantik pulau die. Mcm lg best dr perhentian je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 10:53 AM | Show all posts
lama dah tau kewujudan pulau nih... ex-bos omputih tu mmg destinasi wajib setahun sekali - dok kat rawa safari tu lah..
kl x salah alang rawa nih kepunyaan anak kerabat yg GF (model estonia) mati lemas/kena bunuh tgh tahun ari tu kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2014 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
adnil posted on 10-10-2014 10:53 AM
lama dah tau kewujudan pulau nih... ex-bos omputih tu mmg destinasi wajib setahun sekali - dok kat r ...

aah.. betul betul betul.. dkt 2 tahun dorang couple.. model tu mmg akan dtg ke Rawa utk abiskan masa ngan bf dia tu.. dah ajal dia kat Rawa jugak akhirnya..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2015 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Cane dgn thread ni. Tn tanah bape. Nak tau totak cost
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2015 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 18-3-2015 09:25 PM
Cane dgn thread ni. Tn tanah bape. Nak tau totak cost

x paham ayat kamu ler adehhh.. baca byk kali pon x paham
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2015 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
budakshinchan replied at 18-3-2015 11:17 PM
x paham ayat kamu ler adehhh.. baca byk kali pon x paham

Kikiki..
Senyap je thread ni. Aku mcm beminat gi plu ni. Tp nak tau gak ongkos nye berapaa. Ape je yg leh buat kt cnii.. jalan2 tepi laut je kee.. sbb island hoping nek bot snorkeling xde kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2015 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 18-3-2015 11:18 PM
Kikiki..
Senyap je thread ni. Aku mcm beminat gi plu ni. Tp nak tau gak ongkos nye berapaa. Ape j ...

ada link website resort kat Rawa.. or google je .. taip Alangs Rawa atau Rawa Safari.. leh dpt harga..

Masa tu shin stay kat Alangs Rawa.. bilik A-Frame 3h2m Rm880 pe person.. aktiviti kat sana leh gak snorkeling dpn bilik tu.. jungle tracking.. nengok sunset pepetang.. kayaking
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2015 01:38 PM | Show all posts
oh Rawa Island memang cantik .. masa saya ke sana lama da 20th ada la masa zaman persekolahan zaman giler2. nak juga ke Rawa lagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 12:13 PM | Show all posts
bestnya tengok pantai dia....putih halus
teringin gak nak pergi sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2015 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
anmz76 replied at 11-6-2015 12:13 PM
bestnya tengok pantai dia....putih halus
teringin gak nak pergi sini

mmg best .. bebaloi
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 02:23 PM | Show all posts
dari terminal mersing tu naik speed boat ke? berapa lama journey ke pulau rawa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2015 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
nanie replied at 11-6-2015 02:23 PM
dari terminal mersing tu naik speed boat ke? berapa lama journey ke pulau rawa?

aah kat Jeti Mersing.. x sampai sengah jam ponnnn
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 02:50 PM | Show all posts
budakshinchan replied at 11-6-2015 02:37 PM
aah kat Jeti Mersing.. x sampai sengah jam ponnnn

night life cemane? sunyi sepi je ke?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2015 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
nanie replied at 11-6-2015 02:50 PM
night life cemane? sunyi sepi je ke?

aah sunyi dan tebang.. masa dinner je la kalo ada mat salleh nk pasang music kekuat ala disco.. biasa weekend camtu.. gi weekdays la ok
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 08:04 AM | Show all posts
cantik pantainya..tak tau pula pulau rawa ne dibuka pada pelancong..ingatkan private island...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2015 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
melur_30 replied at 12-6-2015 08:04 AM
cantik pantainya..tak tau pula pulau rawa ne dibuka pada pelancong..ingatkan private island...

half still private.. half lg open utk org ramai.. mmg cantik
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 11:34 AM | Show all posts
cantik juga pulau rawa ini.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2015 04:59 PM | Show all posts
sapa ade pegi, review sket
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2015 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
cantiknya..teringin nak pergi ke sini..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list