Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
48228
View
380
Reply

Hasad dengki adik beradik sendiri

[Copy link]

Author: nur_ieyfa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-12-2014 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
   Hi semua saje je nak berkongsi ape yang jadi kat diri sy sendiri..kisah ni tak ade la teruk sangat sampai meracau ke tapi ni kisah bila ada adik beradik dengki tak suke tengok adik beradik yang lain senang..memang susah nak percaya bila adik beradik seibu sebapa sanggup buat bende tak elok dan menganiaya..okay lah tak nak panjang lebar..sy ni bujang muda lagi and org ckp baru melangkah ke alam dunia orang dewasa..so senang cerita saya ni anak bongsu dalam adik beradik and sy ada 5 org kakak dan abang..setiap nya ada perangai masing2 lah..sy bercerita bukan nak bukak aib family sendiri tapi sy nak berkongsi supaya kita smua hati2..sebab tak semestinya adik bradik takkan tikam belakang kita..

   Sy ni paling rapat dengan arwah mak sy..sebab anak bongsu kan..tapi adik beradik sy yang lain ni kurang sikit sebab diowg malas nak layan perangai arwah mak saya..tapi bila nak membodek mak semua lembut gusi dari lidah..even waktu arwah mak sakit pown ada yang dari diowg ni tak nak jaga mak sampai paksa sy berhenti belajar untuk jaga mak sedangkan masa tu sy dah akhir tahun degree..tapi Alhamdulillah mak tak bagi saya berhenti belajar..so tak nak cerita bab tu pnjang2..cerita bermula lepas sy habis belajar dan dah start kje..so sy start kerja sebagai customer service kat syarikat telekomunikasi..nmpak cm cikai tp gaji meletop..tp sy diamkan dari fmly..tp kerje smpai lewat malam lah..

   So mak kepada bf sy masa tu kerja di salah satu agensi kerajaan dan berjawatan agak tinggi..dia risaukan keselamatan sy balik lewat2 malam hari2..jadi dia tolong sy dapat kerja di agensi kerajaan tu la..nak dijadikan cerita sy dapat kerja kat situ dengan gaji yang agak besar kalau dibandingkan dengan pengalaman sy ni lah..so masa tu kecoh dekat family sy sb tak puas hati saya tak balik kampung halaman and bekerja kat kampung..jadi sy bagitau lah sy dah dapat kerja elok separa kerajaan..diowg mula bercakap pasal sy dengan macam2 kisah lagi..tapi sy buat tak tahu and salah seorang kakak sy ada y tolong jadi informer sy..bila diowg dapat tahu gaji saya and sy senang dan tambahan pula family bf sy pown suke sy dan sggup tolong sy diowg jadi tak puas hati..

   Sy tau salah seorang dari adik bradik sy ni suke sangat gunakan bomoh..tapi sy tak sangka sangat2 masa tu dia saggup gunakan bomoh untuk kenakan sy..sebelum tu dia ada guna bomoh untuk bekas suami dia..dan suami baru dia sekarang pown dia ada buat penunduk jugak..kisah pown bermula..

   Maaf,sy nak bersiap2 pergi kje..nanti kejap lg lepas masuk kerja sy cerita yea..maaf pnjang lebar berceloteh mukadimah..

(pss..saya dah edit letak perenggan and kurangkan shortform.. ) Last edited by nur_ieyfa on 13-12-2014 08:39 PM

Rate

1

View Rating Log

Related collections:

  • · angker|Threads: 7, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 08:54 AM | Show all posts
Family ko ni stok pemikiran tahap pprt jer..maybe faktor didikan parent ko kot sbb kn ur siblings jd gini..pilih kasih or wateva..ape pun air dicincang tak kan putus..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 09:01 AM | Show all posts
Memang makan hati kalau situasi begini  
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 09:28 AM | Show all posts
ni susah...manusia ngan PHD ni susah nk dipisahkan..bertabahlah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 09:34 AM | Show all posts
kalo ati dh busuk bkn kira adik beradik dh dik oi.

btw, nanti bt perenggan ye dik. akk ni rabun, bila baca citer xde perenggan sakit mata dik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 09:55 AM | Show all posts
jangan lama2 adik manis..... tak sabar nak follow citer...
erm tu gambar adik ker....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas posted on 12-12-2014 08:54 AM
Family ko ni stok pemikiran tahap pprt jer..maybe faktor didikan parent ko kot sbb kn ur siblings jd ...

Tp nk kata parents ada pilih kasih xjgk smua dilayan sama..faktor taraf belajar mungkin tapi parents suruh diowg blja n ditanggung tp xnak..y buatkn saya ni plak arwah mak dah byr utk exam stpm dia dulu tp dia lari rumah n dh conteng arang kt fmly..ada y dh besar dh kawen pn arwah mak nk tggung klau nak sambung bljar..tp diowg y xnak n bdengki plak dgn adik bradik y bjaya
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 10:08 AM | Show all posts
kalo adik beradik ade yg tak puas hati satu sama lain, biase dengar
tapi taklah sampai nk membomoh2 adik beradik sendiri

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
HANIMUSLIMAH posted on 12-12-2014 09:01 AM
Memang makan hati kalau situasi begini

Mmg mkn hati sgt2..makin menjadi2 plak diowg skrg ni bila didiamkan..tp adik bongsu nak buat mcm mne kan..asyik ditindas je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jy77 posted on 12-12-2014 09:34 AM
kalo ati dh busuk bkn kira adik beradik dh dik oi.

btw, nanti bt perenggan ye dik. akk ni rabun,  ...

Nak buat perenggan kak tp sy guna hp xle nk buat perenggan..maaf yea kak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
puanlina posted on 12-12-2014 09:55 AM
jangan lama2 adik manis..... tak sabar nak follow citer...
erm tu gambar adik ker....

Kejap yea kak..sy type guna hp so slow sikit..aah kak pic sy..nk tukar tp xreti guna hp ni..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 10:41 AM | Show all posts
tt ejaan bagi penuh sikit boleh tak
mak dah kertu nak..
susah sikit nak hadam ejaan BBNU ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan..                                                

   Dalam tempoh sy start kerja kat gov agensi tu salah seorang adik bradik saya yang saya gelar sebagai Maria (bukan nama sebenar) keep on cuba panggil saya untuk datang kat tempat dia..sedangkan sebelum ni tak ade la rapat sangat dengan sy..bf saya pown tak berape bagi saya pergi sebab sikap Maria ni dia rase Ade something wrong somewhere..tapi saya cuba ignore sebab takkan nak buruk sangka dekat adik bradik sndiri kan..                        

   So nak dijadikan cerita sy pergi jugak jumpa Maria ni..Ikut planning saya pergi untuk 3 hari je..tapi 1st day saya sampai tu Maria bawak saya pergi umah seorang kakak Indonesia..katanya nak buat bagi penarik untuk diri dia sendiri..so saya pown ikut jela sebab memang saya dah ada dalam kereta tu dengan dia..sebelum tu dia tak ada cakap pown nak pergi rumah kakak Indon tu..so time tu dia suruh kakak indon tu tengok2 kan saya..saya ni jenis tak berape percaya sangat so biarkan jela..kakak indon tu cakap bf saya sekarang ada buatkan saya supaya saya tunduk je kat arahan dia dan memang kebetulan pulak memang arwah atok bf sy ni pandai mengubat orang dan family bf saya ni ada dijaga oleh puteri2 ni..lagipun saya ni memang jenis mendengar je cakap bf saya so kalau orang tak tahu memang anggap saya dah kena buatan dengan bf saya la..orang cakap sayang sangat kan..hihi...pasal bf saya nanti lah saya cerita..so sebab konon bf saya buat kat saya so dia ckp minum air yang dia bagi ni utk permulaan berubat..kakak indon ni menelek guna air dia letak dlm gelas kaca..so sy pn minum je..then dia ckp nanti datang lagi untuk berubat..                          

   So lepas pada tu sy datang lagi sane sebab Maria ni asyik suruh sy pergi..next dia mandikan saya dgn air yang ada limau yang dia dah potong dan limau tu dia cakap ada beberapa yang terlangkup so kira nasib kita baik untuk berubat..saya tak tau pape pown so iyakan jela dan dia bekalkan saya air masak soh saya selalu minum..waktu tu sy ikut semua ckp Maria..dia suruh saya berhenti kerja dengan alasan dia saya kerja saya dekat dengan bf saya so dia bole buat balik kat saya..so saya ikut je dia tanpa fikir ape2..

   Maria cakap duduk je rumah dia tak yah kerja dia nak saya berjaya tapi bila sy nak mintak kerja lain dia ckp tak perlu..tapi time tu sy ikut je cakap dia..hari2 Maria remind sy suruh bagitau kalau air yang kakak Indon tu bagi ada lagi atau tak..dia cakap bf sy tengah seru semangat sy sebab tu sy kene bergantung pada air tu..tapi time tu saya memang tiba2 jadi benci sangat kat bf saya..even family dia yang tak buat salah ape2 kat saya pown saya jadi marah benci sangat..tapi kadang2 saya menangis teringat bf saya rindu sangat kat dia tapi bila jaid macam tu Maria marah suruh saya minum air tu banyak2..      

   Sampai la satu hari saya tergerak hati nak berhenti minum air tu tapi malangnya masa tu semua dah terlambat..kerjaya saya dah ranap..saya kene saman dengan company saya kerja sebab saya lari macam tu je..sebab ikutkan ape yang Maria cakap..saya tak tau sangat kenapa saya ikut je semua cakap dia..lepas Maria tau smua dah ranap dia mula buat mende lain pulak..                       

Boss dh bising so kne sambung buat kerja..hehe


(pss..yang ini pown dah edit sikit2) Last edited by nur_ieyfa on 15-12-2014 08:32 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe posted on 12-12-2014 10:41 AM
tt ejaan bagi penuh sikit boleh tak
mak dah kertu nak..
susah sikit nak hadam ejaan BBNU ni

Maaf yea kak..type guna hp so macam dah terbiasa tulis short form ni..sy cuba tulis penuh2 lepas ni yea
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:17 AM | Show all posts
Aiyokkkk...kita ni sebagai adik or kakak, kalau adik beradik kita berjaya kita tumpang gembira, bukan menjahanamkan adik beradik sendiri mcm si M tu..bertabahlah TT.



Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:18 AM | Show all posts
pls upd8 lg tt

\
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:18 AM | Show all posts
Er...TT boleh ENTER tak lepas habis satu perenggan...

tq
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
tah2 pemili ada saka kot, sbb saka ni mmg menyebabkn adik badik tak rapat ade je rasa nyampah dan memacam kira
tak mesra.. belakang umpat keji sesama sendiri.. tak satu hati.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:24 AM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 12-12-2014 10:11 AM
Nak buat perenggan kak tp sy guna hp xle nk buat perenggan..maaf yea kak

no worries, aiseh xyh mintak mahap la..bt rasa bersalah je lak ha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Cik_Andak posted on 12-12-2014 11:18 AM
Er...TT boleh ENTER tak lepas habis satu perenggan...

tq

Maaf @Cik_Andak sy try nak buat perenggan tp xbole bila sy post guna hp..sy try tekan space byk2 kali konon nak buat perenggan tp sy yakin usaha tu xmenjadi bila saya perasan second post saya tu nampak pelik je..sorry yea
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi posted on 12-12-2014 11:19 AM
tah2 pemili ada saka kot, sbb saka ni mmg menyebabkn adik badik tak rapat ade je rasa nyampah dan me ...

Bab saka tu saya xberapa tahu tapi mmg family saya ni ada banyak story mory yang saya boleh ceritakan..nanti lepas habis saya ceritakan pasal ape yang jadi antara adik beradik,saya ceritakan pulak pasal misteri nusantara family saya..sebelum ni saya ada cerita sikit2 pasal arwah atuk saya tp tumpang thread org la..tapi mmg saya xpasti bab saka tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jy77 posted on 12-12-2014 11:24 AM
no worries, aiseh xyh mintak mahap la..bt rasa bersalah je lak ha.

Ase bersalah plak sb faham bila baca xde perenggan ase mcm mana sb dlu sy sr jugak suka baca post org..tapi tu lah excited sangat nak share cerita smpai xsempat nak singgah cc ke mane2 cari pc..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 11:57 AM | Show all posts
Sambungan..   


Dalam tempoh sy start kerja kat gov agensi tu salah seorang adik bradik sy,  yang sy gelar sbgai M keep on cuba panggil sy utk dtg kat tempat dia, sdgkan sblm ni tak ada  la rapat sgt dgn sy. Bf sy pn xbrape bg sy pergi sebab sikap M ni dia arase ade something wrong somewhere, tapi sy cuba ignore sb xkn nak buruk sangka dekat adik bradik sndiri kan.

So nak dijadikan cerita sy pergi jugak jmp M ni, ikut planning sy pergi utk 3 hari je, tapi 1st day sy smpai tu M bawak saya pergi umah seorang kakak Indonesia, katanya nak buat bg penarik utk diri dia sndri, so sy pn ikut jela sebab memang saya dah dalam kereta tu dgn dia. Sblm tu dia xckp pn nak pergi rumah kakak Indon tu, so time tu dia suruh kakak indon tu tgk2 kan sy, sy jenis  tak berape percaya sgt so biarkan jela.

Kakak indon tu ckp bf sy skrg buatkan sy supaya sy tunduk je kat arahan dia dan memang kebetulan plak memag arwah atok bf sy ni pandai mengubat org dan family bf sy ni ada dijaga oleh puteri2 ni. Pasal BF saya nantilah saya cerita. So sebab konon bf sy buat kat sy so dia ckp minum air y dia baca ni utk permulaan berubat. Kakak indon ni menelek guna air dia letak dlm gelas kaca. So sy pon minum je, then dia ckp nanti dtg lg utk berubat lagi.

So lepas pada tu sy dtg lg sane sb M ni asyik suruh sy pergi, next dia mandikan sy dgn air yang ada limau yang dia dah potong n limau tu dia ckp ada beberapa y telangkup so kira nasib kita baik utk berubat, sy xtau pape pn so iyakan jela n dia bekalkan sy air masak soh sy selalu minum. Waktu tu sy ikut semua ckp M, dia soh sy bhnti kerja degan alasan dia sy kerja dekat dgn BF sy so BF bole buat balik kat sy, so sy ikut je dia tnpa fikir ape2.


M ckp duduk je rumah dia xyah kerja dia nak sy berjaya tp bila sy nak mintak kerja lain dia ckp xperlu, tp time tu sy ikut je ckp dia, hari2 M remind sy suruh bgtau kalau air yang kakak Indon tu bagi ada lg atau tidak, dia ckp BF sy tgh seru semangat sy sb tu sy kne bgantung pada air tu, tp time tu sy memang tiba2 jd benci sgt kat BF sy, even fmly dia yang xbuat salah ape2 kat sy pn sy jd mrh benci sgt, tp kdg2 sy mngis teringat BF sy rindu sgt kat dia tp bila jd cmtu M marah suruhh sy minum air tu byk2.

Smpai la satu hari sy tergerak hati nak berhenti minum air tu tp malangnya masa tu semua dh terlambat kerjaya sy dh ranap, sy kne saman dgn company sy kerja sebab sy lari mcm tu je, sb ikutkan ape y M ckp sy xtau sgt knp sy ikut je smua ckp dia,lepas M tau smua dh ranap dia mula buat mende lain plak

Boss dh bising so kne sambung buat kerja..hehe


** TT aku tolong sikit2x apa yang aku mampu sambil baca aku cuba jadikan perenggan sebab aku pun tengah keje ni..

TT sambung cepat sikit suka cerita kau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2014 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
malutapimahu posted on 12-12-2014 11:57 AM
Sambungan..   



Thanks erk tolong bg ada perenggan..boss dh xde tp boss pasang cctv so xbole nak over sangat pegang hp lame2..tapi jangan risau sy cuba sambung lg..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2014 12:33 PM | Show all posts
malutapimahu posted on 12-12-2014 11:57 AM
Sambungan..   

ingatkan MN tt tadi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056005s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list