Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
45907
View
379
Reply

Hasad dengki adik beradik sendiri

[Copy link]

Author: nur_ieyfa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-12-2014 08:55 PM | Show all posts
angahsmart posted on 15-12-2014 01:56 PM
maaplah kalau mencelah..tapi bukan ke ni patot letak kat thread Cinta & Perhubungan (luahan hati). m ...

maaf lah kalau saya tersalah masuk thread..sebab ingat dalam sini nak cerita pasal bomoh yang kami kena tu..pastu ingat nak selit jugak pasal kes2 misteri nusantara yang ada kat dalam family..
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2014 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
nur_ieyfa posted on 15-12-2014 08:55 PM
maaf lah kalau saya tersalah masuk thread..sebab ingat dalam sini nak cerita pasal bomoh yang kami ...

Xpe kot posting kat cni....masalah family+cerita misteri...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2014 11:19 PM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 15-12-2014 08:53 PM
arwah mak layan anak dia sama je semua..macam M tu, dia dulu mak bayarkan yuran untuk STPM dia dah ...

5 adik beradik? m , h , z & tt?sorang lagi sapa?low profile ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 11:08 AM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 15-12-2014 08:53 PM
arwah mak layan anak dia sama je semua..macam M tu, dia dulu mak bayarkan yuran untuk STPM dia dah ...

itu la.. pepatah pun ada kata
dalam setandan pisang tak semuanya menjadi
doa-doa la semoga kakak tu insaf

kadang-kadang kita nampak biasa je
nampak layanan mak ayah semua sama
tapi kita tak tau apa yang dia rasa
mungkin ada kisah disebalik yang kita tak tau
betul tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2014 03:44 PM | Show all posts
berrygurl posted on 15-12-2014 11:19 PM
5 adik beradik? m , h , z & tt?sorang lagi sapa?low profile ke?

kami semua sekali 6 orang beradik..saya cakap 5 tu sebab tak masukkan M sekali..ada 2 orang yang saya tak cerita kat sini..dua2 tu berkecuali..diowang memang asing kan diri dari family sebab sikap M..Dulu H tu baik dengan salah seorang dari yang diowg tu kira saya gelarkan sebagai B@Budin..Memang rapat sangat diowg dua..tapi M ada hasut something sampai bergaduh dua orang tu tak bertegur sapa sampai sekarang...Seorang lagi A@Azman memang tak masuk campur hal family...Dia just buat hal dia sendiri je..Tapi tu pown M still ada bercakap macam-macam pasal Azman tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2014 03:48 PM | Show all posts
prettyuglybabe posted on 16-12-2014 11:08 AM
itu la.. pepatah pun ada kata
dalam setandan pisang tak semuanya menjadi
doa-doa la semoga kakak ...

ntah la @prettyuglybabe tak tau la kenapa dia still tak puas hati and kacau bilaukan family..Bagi adik beradik bergaduh..

Jujur cakap kadang-kadang saya rasa marah sangat-sangat dengan M tu..Sampai saya doa tuhan tunjuk balasan kat dia kat dunia ni jugak..Tapi apa-apa pown kakak sendiri jugak..Dia tu obses sangat dengan mende mistik sampai sanggup buatkan orang..Orang tempat kerja dia pown dia pergi buatkan jugak sebab nak bagi orang tu tunduk dengar cakap dia..So that kalau ada pecah amanah yang dia buat tak ada sesiapa yang akan laporkan..Saya tahu semua sekali tapi tak tahu lah nak cakap apa..Nanti saya cerita pasal yang dia buatkan orang opis dia tu..



Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 03:52 PM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 16-12-2014 03:48 PM
ntah la @prettyuglybabe tak tau la kenapa dia still tak puas hati and kacau bilaukan family..Bagi  ...

sila.. sila.. teruskan cerita
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe posted on 16-12-2014 03:52 PM
sila.. sila.. teruskan cerita

ye la tt @nur_ieyfa ...cer citer cer citer..busuk sgt perangai M ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2014 08:52 PM | Show all posts
Yang ni cerita secara ringkasan jela yea..Sebab saya pown dengar-dengar dari mulut Maria jugak..

Suami si Maria ni ada kes legal sebab time kerja sangkut urine test. Katanya sebab dia makan ubat time tu sebab tu la sangkut. Demam la kononnya..Tapi apa yang Maria ni tak tahu sebenar-benarnya suami si Maria ni ada ambil sesuatu..Saya je yang tahu sebab saya ni memang rapat dengan suami Maria..

Baik saya cerita sikit-sikit pasal suami Maria ni yea..Dia ni muda dari Maria, Maria ni dah umo angka 4 suami dia masih lagi angka 2 nak masuk 3..Jauh kan beza??Plus suami si Maria ni sekarang tengah tak bekerja sebabkan kes yang sakut Urine test tu..

So, disebabkan saya time diperbodohkan@dibomohkan si Maria, so banyak masa saya habiskan dengan suami si Maria kat rumah dengan anak-anak Maria. Anak Maria ni semua dengan suami lama..Macam saya cakap before ni Maria ni kahwin dua kali.. Saya memang agak rapat dengan abang ipar saya ni..Tu yang Maria jeles and tuduh saya na mengorat suami dia..

Okay cukup pasal tu, kita masuk bab kes urine test tu..Sebab kan si suami Maria ni time tu memang ada pergi klinik sebab demam so Maria ni percaya lah suami dia memang tak salah..So nak fight kat mahkamah..Kan company pown ada mahkamah sendiri, so Maria tuduh mahkamah company ada kes penyelewengan so dia panjangkan dekat mahkamah lain..Yang tu saya tak berapa pasti mahkamah ape, mungkin hrdf punya mahkamah kot..

Bila dah masuk court, time ni lah si Maria gunakan bomoh untuk buat dia menang kes. Dia buat supaya orang yang buat laporan pasal suami dia ni takut nak pandang muka dia..Nak angkat muka pown tak berani.. Sampai orang yang buat laporan pasal suami dia berhenti kerja sebab takut tengok muka si Maria ni..Lepas tu semua orang yang terlibat dalam mahkamah company yang tak memihak kat suami dia pown dia buat menda yang sama tapi tak lah seteruk orang yang buat report tu..

Lastly, Maria menang kes tu..Diowang tuntut nak saman malu dekat company yang diowg kerja berapa juta saya tak tahu lah..Tapi sekarang saya dah tak tahu pasal kes tu, diowg dah buat atau belum saman malu tu..

Dalam masa yang sama, Maria ada jugak buat penyelewengan kat tempat kerja dia..Dia ni kerja kat bahagian Procurement, so dia ada buat kerja under cover yang menyebabkan tiap-tiap bulan supplier akan masuk duit dekat dia..Dia akan jumpa Kakak Indon tu untuk tahu jumlah yang akan masuk, Kak Indon tu akan cakap lah sama ada jumlah besar atau kecik..Dia takkan cakap exactly berapa..

Bab penyelewengan dia tu kami satu family tahu pasal tu..Tapi tak ada sesiapa yang berani nak tegur dia..Sebab tu lah sekarang dia mewah..dah mampu pakai kereta mewah imported gitu..Sedangkan dengan gaji dia ikutkan tak mampu..Dia tak ada duit je supplier akan masukkan duit dekat dia..Saya sendiri pernah keluarkan duit dia yang supplier masukkan, paling sikit RM500, paling banyak cecah puluh-puluh ribu..

Saya sedih sebab duit tu la yang dia guna besarkan anak-anak dia..Ntah bila dia akan berubah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 09:27 PM | Show all posts
giler ah dengki sampai camni padahal adik beradik
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 09:34 PM | Show all posts
Maria ni dia anggap xde sape dah boleh halang dia.. apa sahaje kehendak dia.. dia akan dapatkan walau apa cara sekli pon.. tapi dia lupe...Allah itu ada..

Subhanallah.. moga dijauh kan sifat begini.. perangai maria ni mmg kena betul2 jadikan pengajaran.. semoga dia kembali pada jalan yg benar..

Ingin tahu sgt ape kesudahan Maria ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2014 10:02 PM | Show all posts
CikYaw posted on 16-12-2014 09:34 PM
Maria ni dia anggap xde sape dah boleh halang dia.. apa sahaje kehendak dia.. dia akan dapatkan wala ...

tak ada kesudahan lagi @CikYaw dia masih lagi tengah berseronok dengan apa yang dia dah buat dan dia takkan berhenti dan tak pernah puas dengan apa yang dia dah buat..Saya sendiri dah lari dari family sebab abah saya sakit strok jadi dia tau semua tu tapi tak mampu buat apa-apa,,Sebabkan abah kesian dekat saya abah saya cakap lari lah dik, pergi mana adik nak pergi janji jaga diri adik elok-elok. Abah tak mampu nak tolong adik dengan keadaan abah sekarang, biarlah diowang tu dapat balasan setimpal dengan apa yang diowang dah buat..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 10:55 PM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 16-12-2014 10:02 PM
tak ada kesudahan lagi @CikYaw dia masih lagi tengah berseronok dengan apa yang dia dah buat dan d ...



Sungguh sedih... bila mana seorang ayah ckp mcm tu...

Ya Allah.. kuatkan lah semangat @nur_ieyfa ... sambung citer sambung citer.. pliss..


Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Si maria ni dah terlalu jauh terpesong
Amalan2 jahat tu dah sebati dlm diri
Kalo tak buat, tak tenang hidup die gamaknye
Cemaner asalnye die bleh terlibat ngan hal2 sebegini
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 11:29 AM | Show all posts
huishhhhhhh....melampau ek kakak ko Maria....ini mesti tak pernah tgk derama 'Tanah Kubur' ni....tak takut mati ker.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 12:21 PM | Show all posts
nur_ieyfa posted on 16-12-2014 10:02 PM
tak ada kesudahan lagi @CikYaw dia masih lagi tengah berseronok dengan apa yang dia dah buat dan d ...

kuat sungguh dugaan keluarga mu dik Nur..

Allah tahu awak mampu menghadapinya..ada hikmah disebaliknya..
'tidak akan ditimpa sesuatu dugaan melainkan sesuai dgn kemampuannya (utk menghadapi)'
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 02:57 PM | Show all posts
Cakap pasal hasad dengki adik beradik ni, both of my parent ada masalah ni jugak... Tapi atas sebab yang berbeza.

My mom & my dad ni kahwin sbb bapak dengan bapak suka, tapi emak dgn emak x suka... Sebab dia pun mudah gak... my arwah nenek belah ayah tak suka my mum sbb keluarga my mum jenis bandar sikit, jadi pakai baju pun jenis kebaya ketat, skirt camtu... My arwah grandma belah mum pulak x suka arwah my dad sbb jenis terlalu introvert dan kekampungan sikit (homely type).  Yang jadi racun nya adalah adik-beradik diorang yang kaki cakap benda2 tak baik....

My mom's sister : Dia suka buat fitnah sampai kitorang pernah kena halau dari rumah pusaka hanya kerana pasu sebuah... Dia boleh tuduh my dad pecahkan pasu kesayangan my arwah nenek & patahkan pokok tu... Sedih masa tu... dahlah masa tu arwah atuk I kena stroke... Nangis dia bila kitorang keluar rumah tu... Tapi my dad mmg brutal gak... My mum siap xnak pijak kaki kat rumah tu, my dad buat selamba aje datang tiap2 minggu melawat bapak mertua dia... Kena maki, kena perli dah jadi asam garam masa tu... Tapi at the end kitorang berbaik balik lepas 2 tahun, itupun selepas arwah atuk I meninggal.  Ada sekali dia bawak my sister pergi party ngan kawan2 dia, dia boleh tinggalkan my sister kat situ and dia boleh balik rumah... Mengamuk my mom lah... My auntie mmg tak boleh orang lebih daripada dia.... Tapi sekarang dah okay sikit, sbb dia dah kahwin dengan orang kaya.  So dia rasa dia at par...


My dad's siblings: Ini ipar lebih kuah dari sudu... Paling teruk diacunkan adik-beradik arwah my dad dan nenek I.  Sampai ada satu masa tu diorang boleh bomohkan my family.... Imagine lah... keluar sembilu dan buluh daripada badan LC adik beradik and my mum.  Yang paling sakit hati, dia buat my ex-hubby smp keluar paku kat kepala... Kira nasib baik belum berkarat.  Anak sulung LC pulak dia puja smp boleh lari walaupun sebelum tu belum pandai berjalan lagi... Mmg teruk gak masa tu... We all mmg down giler...

Tapi sekarang semua dah okay.... Especially bila my dad dah meninggal... LC cuba lah ziarah diorang dan try to mend the relationship... Lagipun semua dah tua2... x larat dah... Let bygones be bygones....

Semoga kedua2 arwah atuk, nenek dan ayah LC dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan mereka yang beriman.... Al-fatihah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 03:42 PM | Show all posts
kalau nak cakap pasal dengki mendengki ni, semua ada, tak kira belah bapa atau mak.
tak lain mesti sebab duit dan harta pusaka.

my parents' sibling gaduh2 pun sebab harta pusaka gak.
sudahnya yang buat onar tu dipulaukan sampai sekarang.
nak kata tak berusaha jenihkan, tak juga.
dah pernah try tapi apakan daya kalau orang tu sendiri tak mau insaf.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2014 08:38 PM | Show all posts
edoraixora posted on 16-12-2014 11:10 PM
Si maria ni dah terlalu jauh terpesong
Amalan2 jahat tu dah sebati dlm diri
Kalo tak buat, tak ten ...

Maria tu terjebak dengan mistik-mistik ni time dia kerja dekat kilang yang dia kerja sekarang la...Ada orang promote suruh pakai susuk, so Maria ni macam berminat la nak cuba..So dia pakai susuk..Yang ni Maria sendiri yang cakap kat saya..Dia cakap lepas pakai susuk tu macam makin ramai orang yang cuba-cuba ngorat dia tapi saya yakin dia pakai susuk untuk bagi supplier sponsor dia..Then bila susuk tu berjaya dia tambah lagi buat yang lain..Dia tak rasa puas sebab ada yang bomoh penipu kan.. Sampai la dia jumpa kakak Indon tu..Terus melekat dengan kakak Indon tu, sebab kakak Indon tu siap buatkan dia minyak ape ntah saya tak tahu tapi letak kat kening bagi semua orang suka tengok muka and tak berani lansung nak lawan cakap kita..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2014 08:41 PM | Show all posts
da_vinci posted on 17-12-2014 11:29 AM
huishhhhhhh....melampau ek kakak ko Maria....ini mesti tak pernah tgk derama 'Tanah Kubur' ni....tak ...

jangan main-main...time saya duduk dengan dia tu, dia siap berebut remote tv dengan anak dia sebab nak tengok Tanah Kubur tau..tapi dia senyum-senyum je tengok...Kalau ada ceramah, dia mesti ajak mak mertua dia pergi siap bagi duit lagi kat mak mertua dia suruh bagi sumbangan untuk masjid..Tu yang buat suami lagi sayang kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2014 08:41 PM | Show all posts
kyroskebab posted on 17-12-2014 12:21 PM
kuat sungguh dugaan keluarga mu dik Nur..

Allah tahu awak mampu menghadapinya..ada hikmah ...

mcm tau-tau je family panggil macam tu..hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2014 08:45 PM | Show all posts
lovechaser posted on 17-12-2014 02:57 PM
Cakap pasal hasad dengki adik beradik ni, both of my parent ada masalah ni jugak... Tapi atas sebab  ...

Syukur lah semua dah aman..Kami ni entah bila nak aman..Macam-macam masalah tak habis-habis..Kes berebut harta tak yah cakap lah..Memang panjang story, kes tak ade sebab nak cari punca bertekak pown ada...harap sangat family jadi rapat macam time kecik-kecik dulu..Bahagia je rasa..Dah makin besar makin berkembang family makin macam-macam masalah plak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2014 09:07 PM | Show all posts
Okay, hari ni nak off topic..Nak cerita pasal unsur mistik kat dalam family pulak...Pasal Maria tu kalau sesiapa nak tanya bole tanya nanti saya cerita..

Kisah ni pasal arwah wan saya..To be honest saya tak pernah jumpa wan saya ni..Dia ayah kepada my lovely daddy..Ikutkan orang panggil Atok tapi kami panggil Wan..Tapi wan ni terkenal dengan kegarangan dia dan sangat serius..Biasa la orang golongan bangsawan ada darah campur Hainan lagi kan so macam ala-ala berlagak sikit(cheh kutuk wan sendiri)

Wan ni tak membela akan tetapi wan berkawan dengan makhluk ni..Tok(Nenek) cerita, tiap-tiap malam Jumaat wan akan sangkut minyak bijan dekat tongkat dia letak kat atas rumah..Rumah ni ada dua tingkat, so kira wan letak kat tingkat atas la..Takde sesiapa pown suka naik tingkat atas tu..rasa creepy sikit..

So tok rasa something dekat wan jadi tok ni saje-saje la nak test wan so dia pergi ambil garam dekat seorang ustaz ni nak letak dalam makanan..Kononnya kalau orang yang ada membela akan effected la bila termakan garam ni, ntah macam mana rupa-rupanya wan tau pasal tu..Siap sound tok lagi, "ang tarok boh la apa pown, aku makan ja..takda kesan pa pown kat aku" terkejut la tok time tu sebab kantoi kan..So tok letak jugak garam tu tapi memang wan macam tu jugak tak ada kesan perubahan apa-apa..

Sebab tak puas hati, tok pergi la tanya dengan ustaz yang bagi garam tu, so ustaz tu scan punya scan..ustaz tu cakap memang wan tak membela..tapi menda tu berkawan je dengan wan..wan bagi minyak bijan malam Jumaat tu pown atas alasan kawan belanja kawan makan..Wan memang tak nak bela makhluk tu..

Kisah tu diam la sampai la wan meninggal..Time ni Maksu saya sendiri cerita lepas wan meninggal, kawan dia tersangat-sangat sedih sampai menyerupai wan buat kacau dekat rumah..Malam-malam je dengar bunyi kerusi kayu meja makan tu kena tarik..Dalam rumah tu wan memang suka tarik kerusi kayu..So bunyi kerusi tu sama macam bunyi yang arwah wan selalu buat..

Kadang-kadang dia muncul dekat toilet tayang muka arwah wan so semua orang jadi takut la kat rumah tu...tok selalu dengar macam suara wan panggil nama dia..sebab kan tak tahan sangat kena ganggu so wan decide panggil ustaz untuk nasihat si perindu ni..

Ustaz tu datang semua orang tunggu luar rumah dah sebab makhluk tu berjaga depan pintu rumah dalam bentuk body wan..So ustaz tu try nego dengan makhluk tu la, sebab wan tak bela dia tapi dia macam frust sebab dia hilang kawan dia..Ntah macam mana diowang punya nego, tiba-tiba diowang dua duk berhambat pulak..Time ni saya tak berapa percaya bila maksu saya cerita macam kisah P.Ramlee bila ustaz kejar makhluk tu dengan tongkat yang arwah wan selalu guna sangkut minyak bijan tu..

So lepas semput agaknya ustaz tu, makhluk tu setuju untuk tinggal dekat tongkat tu..Kira bila rindu wan dia boleh datang kat tongkat tu..Macam tu lah lebih kurang deal dia..Bila tau macam tu, arwah tok cakap dia tak mau tongkat tu..Ustaz boleh pegang..

So kisah tu settle sampai situ..Dah tak ada gangguan dari si perindu dah..Kisah ni saya dengar dari maksu saya dah dipersetujui oleh arwah tok dan mak njang saya..Ni semua family side abah saya..So kalau depa tipu saya, saya pown telah mendustai anda semua..Time tu ada story telling la malam-malam kat rumah time berkumpul ramai-ramai..So saya yang sengaja mengkorek rahsia pasal arwah wan sebab saya tak pernah jumpa arwah wan..dia pown tak tau kewujudan saya ni..

Maaf kalau tak cukup seram atau mistik..=)
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 09:20 PM | Show all posts
mistik betul cerita ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2014 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
nur_ieyfa posted on 17-12-2014 09:07 PM
Okay, hari ni nak off topic..Nak cerita pasal unsur mistik kat dalam family pulak...Pasal Maria tu k ...

Seram weh...cepat sambung..hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078011s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list