Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21876
View
90
Reply

Kenapa Tukang Jahit Kaya?

[Copy link]

Author: ISTRIMITHALI    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-4-2015 11:48 PM | Show all posts
tukang jahit yang pandai buat baju memang boleh buat duit. walaupun upah mahal still orang hantar tempah jugak. tukang jahit yang tak berapa pandai menjahit tapi amek upah murah orang pun hantar juga baju. tapi ada juga yang harini first time masuk kelas menjahit baju kurung esok dah iklan kat fb amek tempahan baju dulu2 mak aku ada la juga amek tempahan baju. mula2 suka2 je tolong2 orang. upah sepasang baju mak aku amek RM15. ikutkan takda untung pun sebab leher baju mak aku hantar orang jahit leher teluk belanga dah berapa ringgit. hantar jahit tepi kain kat kedai dah berapa ringgit. bila harga bahan2 jahit dah mula mahal mak aku dah malas nak amek lagi upah sebab customer bising2 mahal. paling sadis ada kawan mak antar 20 pasang kain suruh siap dalam masa seminggu sebab anak nak masuk universiti. siang malam mak aku menjahit tapi bila mak aku cakap upah dah naik RM20 meroyan gile makcik tu siap kutuk2 kata jahitan mak aku tak cantik lah, tak sedap pakai lah. ingatkan bising2 kat rumah aku jer rupanya dia pi gendang kat semua kawan2 yang pernah hantar jahit kat mak aku kata cekik darah punya harga. takkan sebab baju untuk anak dia gi kelas mak aku kena sedekah penat lelah menjahit free2 je. dah la anak dia gemuk tapi bagi kain tak cukup 4 meter.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 04:31 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 21-4-2015 04:33 PM
JeNaB_PopPop replied at 15-4-2015 11:29 AM
sy tak pandai mesen2 jait ni...dia pakai mesen jait matsuyuki rasenye. leh wat all in one. katenye ...

Oh mesin Matsuyuki... pernah tengok mesin tu..yg macam ni kan..gambar kat google..



leh wat all in one. katenye la

dia ajar sy mesen ni leh wat jait tepi leh wat sulam leh wat mcm2 jahitan tak same mcm mesen jahit yang lain.

betul ke elle?
Betul,mesin tu memang boleh buat semua tu....yang jahit tepi, sulam, jahit lubang butang semua tu boleh buat sebab ada banyak tapak yang disediakan bila beli mesin ni..  berlainan dengan mesin jahit kita beli kat luar, tak banyak tapak yg diberi...yang essential sahaja...kalau guna mesin portable jenama lain pun boleh juga nak buat jahit tepi, sulam tu tapi kena beli tapak tersebut sendiri kat luar..harga satu tapak untuk mesin portable range harga dalam RM20 ke RM30..... tapi untuk mesin Epal ni,tapak-tapak tu semua dah disediakan dan akan diajar di kelas tapak cara penggunaannya lepas dah beli mesin ni.. so itulah kelebihan dia...

ni antara tapak-tapak mesin jahit Epal.. setiap tapak ada fungsinya so itu yg dikatakan mesin all in one...  mesin portable jenama lain pun boleh buat, just kena beli tapak yg bersesuaian sahaja...  



Kalau beli mesin ni, kena pergi kelas tapak mesin tu,belajar guna setiap tapak baru berbaloi...

Yang jahit tepi tu, kita pun pernah beli tapak jahit tepi sebelum kita ada mesin jahit tepi sendiri... tak cantik jahit tepinya,dan tak semua jenis kain kita boleh jahit tepi guna tapak tu.. untuk emergency boleh la.. kalau serius nak menjahit kena ada mesin jahit tepi yang betul...




Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 04:42 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 15-4-2015 03:42 PM
tu lah.. faham tu.. sy pun ade ank.. hutang plak banyakk..hehe..
kne kerja la jwbnyee.. hehee
kl ...
Pada pendapat saya pula, kalau bekerja lagi bagus nak start menjahit ni..sebab kita boleh bina networking dgn kawan2 sekerja... Mula-mula, kita belajar jahit baju sendiri dan anak-anak... Belajar jahit Jubah dan Baju Kurung pun dah okay... lepas tu kita pakai hasil jahitan kita pergi kerja dan tunjuk hasil jahitan kita kat facebook..... nanti mesti kawan-kawan tanya baju ni beli kat mana.. kita jawab la kita yang jahit sendiri... selalunya mereka mesti nak tempah dengan kita.... dan kalau hasil jahitan kita dijaga kualitinya, mereka akan promote kat kawan-kawan dan keluarga mereka pula.... lepas dah setahun dua, pelanggan tetap dah ramai..baru berhenti kerja dan buat full time menjahit sebab kita dah bina base perniagaan kita...



Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 11:13 PM | Show all posts
suka2 replied at 17-4-2015 11:48 PM
tukang jahit yang pandai buat baju memang boleh buat duit. walaupun upah mahal still orang hantar te ...

er,,,,kesian mak ko dpt kastemer gila kedekutdah tau badan anak jenis gebu, beli kain ckp 4 meter, kot dia pefeeling anak dia persis model lidi kot

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 10:21 AM | Show all posts
amal12bh replied at 17-4-2015 03:07 AM
mak me pun tukang jahit dulu..tp skrg da pencen..xde la kaya..upah pun time tu murah2 jek..mak pun j ...

Ha ah.. kalau dapat jahit sendiri baju n langsir memang la untung..
dpt pasangan cmni pun mmg bersyukur kan..
ank2 pun bangga je bila pakai baju yg mak buat sendiri.. hehee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 10:24 AM | Show all posts
lina21 replied at 17-4-2015 02:33 PM
aku minat menjahit....memandai sendiri jeh buat baju belajar dari buku
dari baju kurung ...

hehe.. yela.. penangan gst yek..brg jahit pun dh naik..
x silap bju2 yg dh siap nti mesti akan naik harga sikit.
tp klau dpt buat sendiri baju tu sgt lah untung..

bg sy, org yg kaya dengan menjahit ni bila die berniaga.. ade kedai org htr nak jahit baju.. hehee..
tp tu lah.. sewa kedai pun dh mahal kan.. huhuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 10:49 AM | Show all posts
suka2 replied at 17-4-2015 03:48 PM
tukang jahit yang pandai buat baju memang boleh buat duit. walaupun upah mahal still orang hantar te ...

kesiannye mak awak.. rm15 tu murah sesangat dah tu..mesti mak awa redho je kan.. org dh ckp cm tu.. pastu down xyah menjahit dh.
lebih baik menjahit utk ank2 je.. huhuu..
saya faham, mak sy pun sebenarnye tukang jahit.. huhuu..
memang penat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 10:51 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 21-4-2015 08:31 AM
Oh mesin Matsuyuki... pernah tengok mesin tu..yg macam ni kan..gambar kat google..

wah.. awk ade byk info pasal mesin jahit..
mesti tukang jahit yg berjaya niii...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 10:53 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 21-4-2015 08:42 AM
Pada pendapat saya pula, kalau bekerja lagi bagus nak start menjahit ni..sebab kita boleh bina netw ...

ini memang idea yg sgt bernas..
klau gune cara ni.. mmg berkesan n ambil masa jugak nak perkenalkan diri.
lebih baik guna cara ni..hehee
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2015 02:43 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 24-4-2015 10:24 AM
hehe.. yela.. penangan gst yek..brg jahit pun dh naik..
x silap bju2 yg dh siap nti mesti akan na ...

hehe, boleh la kurangkan sikit belanja beli baju
sambil2 tolong adik kakak dgan kwn2 rapat jahit baju dorang
tapi kena selalu practise la, baru hasilnya memuaskan,
lagi2 baju melayu kolar nya kena buat kemas2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2015 03:30 PM | Show all posts
lina21 replied at 24-4-2015 06:43 AM
hehe, boleh la kurangkan sikit belanja beli baju
sambil2 tolong adik kakak dgan kwn2 rapat jahit  ...

kire ni tukang jahit yg terrer la ni sbb boleh jahit baju melayu..
ade org xnk amek upah baju melayu sbb renyah tau..


Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2015 08:42 AM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 24-4-2015 03:30 PM
kire ni tukang jahit yg terrer la ni sbb boleh jahit baju melayu..
ade org xnk amek upah baju mel ...

x de lah terer mana, baru jah nak asah skill ni,
tgh cuba buat poket sembunyi, hrp2 jadi lah nnt
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2015 06:40 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 17-5-2015 06:45 PM
ISTRIMITHALI replied at 24-4-2015 10:51 AM
wah.. awk ade byk info pasal mesin jahit..
mesti tukang jahit yg berjaya niii...

hehe kita bukan tukang jahit.. still a student..
sewing suka-suka je..jahit baju sendiri...
I loveee finding info about sewing machine...



Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2015 06:43 PM | Show all posts
2) Dan saya juga nak survey harga sepasang baju kurung standard.

Minggu lepas kita tanya kakak kita harga upah jahit baju kurung kat butik yang kakak selalu hantar tempah baju kita dulu.. dah few years baru I nak tanya, sebelum ni I pergi ambil ukuran je..hehe...

my sis said harga upah jahit baju kurung biasa kain cotton kat butik tu RM 120 sepasang....ni butik area Shah Alam,Selangor...
terkejut I dengar..>.<
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2015 09:58 AM | Show all posts
lina21 replied at 27-4-2015 12:42 AM
x de lah terer mana, baru jah nak asah skill ni,
tgh cuba buat poket sembunyi, hrp2 jadi lah nnt ...

sorry baru perasan ade yg reply..

poket sembunyi tu ape maksudnye?? hehee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2015 10:07 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-5-2015 10:43 AM
Minggu lepas kita tanya kakak kita harga upah jahit baju kurung kat butik yang kakak selalu hantar ...

hehe.. ye, memang standard upah jahit harga butik macam tu.
tu baju kurung biase kan?, sy pernah tanye harga kurung moden rm200-rm300..huhuu
sbb tu sy prefer ambil upah jahit akk2 kt rmh dr butik.

aritu kwn sy tanye kt butik upah nak jahit baju kurung utk majlis nikah die. charge rm150 sbb jahit skali dgn lace.

tp, awk slu htr kt butik kt kakak awk htr tu, puas hati x? klau puas hati ok latu.

kire selama ni awk xpernah byr upah jahit la ekk, slu kne sponsor la ni. best nyeee,,
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 12:02 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 18-5-2015 10:07 AM
hehe.. ye, memang standard upah jahit harga butik macam tu.
tu baju kurung biase kan?, sy pernah  ...
ohh so memang harga normal butik macam tu ye...

tu baju kurung biase kan?,
ya..baju kurung pesak buluh kain susun tepi...

tp, awk slu htr kt butik kt kakak awk htr tu, puas hati x? klau puas hati ok latu.
puas hati.. no complaint so far I pakai baju yang tempah kat situ..

a'ah.. tak pernah berkesempatan nak bayar upah jahit sendiri...hehe... tahun ni I dah cakap dengan my sis I nak jahit baju raya sendiri...so first time tak hantar butik tu tempah baju raya kita..selalu ada la 4-5 pasang baju raya I tempah situ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2015 08:38 PM | Show all posts
suka2 replied at 17-4-2015 11:48 PM
tukang jahit yang pandai buat baju memang boleh buat duit. walaupun upah mahal still orang hantar te ...
huhuhuhu ni la bangsa kita
murah nak
cantik nak
bayar lebih tak nak

pernah kena cam mak suka2
serik
sakit ati
geram

sekarang malas dah nak tolong orang


Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2015 01:50 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-5-2015 06:43 PM
Minggu lepas kita tanya kakak kita harga upah jahit baju kurung kat butik yang kakak selalu hantar ...

kedai jahit dekat ofis akak rm 100.00

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
suka2 replied at 17-4-2015 11:48 PM
tukang jahit yang pandai buat baju memang boleh buat duit. walaupun upah mahal still orang hantar te ...

Upah paling murah akak kena ialah baju kurung rm 25. Upah dgn kawan yg sama2belajar mwnjahit dulu.. Ok la.. Tapi x semua kain dia nak. Kain yg cerewet dia x nak sbb dia jahit x berapa teliti. Lagi satu, akan lambatkan kerja dia.
Ada sorang tailor ni buat full time. 3 tahun dah blh beli kereta Honda Civic! Tapi mesin2 dia dpt bantuan dr Kemas @ Giat Mara. X sure.
Cuma akak nak kabo.. Buat apa saja dgn tekun, simpan duit upah selepas ditolak modal. In syaa Allah blh senang hidup..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083724s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list