Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21860
View
90
Reply

Kenapa Tukang Jahit Kaya?

[Copy link]

Author: ISTRIMITHALI       Show all posts   Read mode

Post time 9-1-2016 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-5-2015 06:43 PM
Minggu lepas kita tanya kakak kita harga upah jahit baju kurung kat butik yang kakak selalu hantar ...

Lagi cerewet kain tu, lagi mahal.

Last 2 years, htr di tailor yg mmg terkenal di Kuantan. Baju dan lining akak hantar. Buat baju kurung was rm220. Tp cantik potong dan jahitannya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2016 10:25 AM | Show all posts
baru2 ni saya ade tanya kdai jahit kat pantai dalam.. dkt ngan pasar malam tu, ade berek shop lot
bandaraya.

nak buat baju mcm kurung moden, tp sy request baju tu straight, x ikut bdn. Kain susun tepi. N ade cekup getah tu. Harga RM85.
trus x jadi nak anta kat situ..huhuu.. tapi faham la, sbb bukan owner yang jahit, tp bg upah org lain, die org tgh.. so charge dh mahal amek atas org.

Last2 anta kat berek shop lot yg sama.., tp owner bangla. Charge dlm RM60-RM65.

Tp harga kat kampung blh dpt RM25 patern yg sama..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 03:32 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 9-1-2016 02:59 PM
Lagi cerewet kain tu, lagi mahal.

Last 2 years, htr di tailor yg mmg terkenal di Kuantan. Baju ...
kalau cantik dan kemas jahitannya, bayar mahal pun puas hati kan...

sewing is an art....
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 03:34 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 18-1-2016 03:36 PM
ISTRIMITHALI replied at 15-1-2016 10:25 AM
baru2 ni saya ade tanya kdai jahit kat pantai dalam.. dkt ngan pasar malam tu, ade berek shop lot
b ...

ni shop lot kat traffic light tu ke?
kalau pergi dalam lagi, ada kedai jahit juga..Asz Design..kat lorong kedai nasi ayam Pak Ayob...

https://www.facebook.com/aszdesign/?fref=ts

Tp harga kat kampung blh dpt RM25 patern yg sama..
murah sangat ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2016 04:20 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 07:34 AM
ni shop lot kat traffic light tu ke?
kalau pergi dalam lagi, ada kedai jahit juga..Asz Design..k ...

ha ah.. shop lot tu laaa.. best plak cite sbb ade org tau tmpt tu kt ne..
nasi ayam pak yob tu femes kan?? roti canai die mkn sarapan pun sedap.. hehee

ye.. murah kan.. sepasang RM25.. tp kat kampung la.. area sini mmg x dpt dah..hihiik.
service pun cepat.. org ni amek upah mcm utk suka2 je sbb klau nak berniaga.. patut amek lebih skit kan..
guna tenaga tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 04:28 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 18-1-2016 04:20 PM
ha ah.. shop lot tu laaa.. best plak cite sbb ade org tau tmpt tu kt ne..
nasi ayam pak yob tu fe ...

kita tahu sbb tahun lepas kita belajar menjahit kat area situ ..dalam 5 bulan juga la ulang alik ke sana..hehe..
so far makan kat kedai Pak Ayob kita order nasi ayam je.. tak pernah try menu yg lain lagi..now baru tahu sarapan dia pun sedap...



ye.. murah kan.. sepasang RM25.. tp kat kampung la.. area sini mmg x dpt dah..hihiik.
service pun cepat.. org ni amek upah mcm utk suka2 je sbb klau nak berniaga.. patut amek lebih skit kan..
guna tenaga tu..


ohh untuk suka2 je..patut la..sbb setahu i barang jahitan macam benang, zip tu pun dah naik harga kan...
somemore  kalau murah sangat  upah, kita yg tempah ni pula rasa segan.....sbb mcm  you kata, guna tenaga..so kena la bayaran setimpal gitu dgn usaha yg dikeluarkan...


yang baju kurung moden you tempah harga RM60 tu okay tak jahitan dia?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2016 04:32 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 08:28 AM
kita tahu sbb tahun lepas kita belajar menjahit kat area situ ..dalam 5 bulan juga la ulang alik k ...

yg tu sy x dpt lagi.. sbb kdai tu dh ambik tempahan utk raya. Dia dh ckp awl2.. mmg lambat sikit..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 03:32 PM
kalau cantik dan kemas jahitannya, bayar mahal pun puas hati kan...

sewing is an art ...

Yes. Kalau kemas dan cantik jahitan walau kain RM10 semeter, mmg akak pakai sampai berpuluh tahun, selagi kainnya elok x rabak.
Ada yg tailor jahitan x kemas, akak mcm gatal2 aje memakainya. Pakai sekali aje lepas tu sedekah kat org lain.. Biar la kain mahal sekalipun.
Sejak pindah Kluang ni, akak masih lg terkial2 mencari tailor yg elok jahitannya..huhuuuhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2016 01:05 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 04:28 PM
kita tahu sbb tahun lepas kita belajar menjahit kat area situ ..dalam 5 bulan juga la ulang alik k ...

Sis belajar menjahit kat kedai yang mana? berapa yuran?

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2016 04:08 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 18-1-2016 06:46 PM
Yes. Kalau kemas dan cantik jahitan walau kain RM10 semeter, mmg akak pakai sampai berpuluh tahun, ...

selain kekemasan, keselesaan pun penting juga kan... ada tailor yg jahit kemas tapi cutting tak sedap pakai pula.. I pun masih belajar lagi bab memola ni...sebab selalu I jahit baju kat bahagian ketiak ketat pula...>.<
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2016 04:09 PM | Show all posts
ladybearpink replied at 25-1-2016 01:05 PM
Sis belajar menjahit kat kedai yang mana? berapa yuran?

kita belajar kat Asz Design.. https://www.facebook.com/aszdesign/?fref=ts
yuran pendaftaran RM100 + RM1400... belajar dari asas...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2016 04:49 PM | Show all posts
Hai.. hari ni sy nak share harga upah untuk langsir yang baru je sy nak htr ni.
Korang ade pengalaman tempah langsir x?

org ni mmg slu sy htr utk jhitkan baju kurung utk sy g keje..hehee

sekeping charge RM8... nasib rumah kecik je. klau rmh besar, byk keping jugak kne bli n upah nye..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 12:51 PM | Show all posts
Kaya lah,jiran kat kg aku sampai xmasak terus bila bulan Ramadhan.tempahan banyak.masyuk.
MCM aku dr sekolah minat jahit,amik ERT Kn,ada jahit2 kawan aku bg aku,
Jahit langsir kelas,langsir bilik rawatan,jd cikgu aku akan bayar lah.
Jahit baju mmg xpandai sbb xpernah,jahit gown,dress anak perempuan aku pandai lah.
Lepastu aku MCM pemalu lah juga xrasa berbakat,TP bila Org dtg umah aku suka tengok langsir yg aku jahit
Dan kebetulan mak aku dh xnak menjahit,dia bg aku mesin jahit singer dia.
Jd baru haritu aku amik upah jahit langsir satu umah ipar aku,upah sahaja dia bayar rm2500
Pertama kali dpt upah banyak tu,mmg suka sgt..terus beli Hp.kihkih..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 12:52 PM | Show all posts
bioessence replied at 11-2-2015 08:20 AM
Belajar dari youtube ok tak?

Bg aku ok..aku belajar jahit dress ngn tutu skirt Untuk anak pompuan aku dr YouTube lah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2016 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
fire_place replied at 2-3-2016 12:52 PM
Bg aku ok..aku belajar jahit dress ngn tutu skirt Untuk anak pompuan aku dr YouTube lah.

Hahaha ok lah
Aku ingat kena g class gitu
Patut le adik aku hook kat youtube je
Kerja malas
Dia kata nak buka butik je
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2016 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
bioessence replied at 3-3-2016 07:16 PM
Hahaha ok lah
Aku ingat kena g class gitu
Patut le adik aku hook kat youtube je

Jahit manik n buat tudung pengantin pun aku mik kat internet..skrg rajin xrajin je nk mgadap..tp tu lh..bila mgadap tutorial,org kacau,mmg nk tukar hijau je rasany.huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2016 12:26 PM | Show all posts
fire_place replied at 2-3-2016 04:51 AM
Kaya lah,jiran kat kg aku sampai xmasak terus bila bulan Ramadhan.tempahan banyak.masyuk.
MCM aku d ...

ye.. aritu g tanye kat masjid jamek.. sekeping langsir tu kire design cantek, range harga RM800-RM1000..huhuu
tp mmg cantek la design tu.. x pasti la ape nama gaya langsir tu.
Harga yg sy ckp tu design simple je.. org kate x de design pun..huhuu
tp sy rase murah jugak la rm8 sekeping..hehee

ok la awk pndai gak jhit bju sndiri.. confirm byk baju kt rmh ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2016 12:50 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 7-3-2016 12:26 PM
ye.. aritu g tanye kat masjid jamek.. sekeping langsir tu kire design cantek, range harga RM800-RM ...

Baju baby girl tu Ada lah jahit.
Baju sendiri tak lah.huhu..
Langsir je jahit...tp langsir biasanya org Kira kaki
Tu org jahit langsir berduit.Tp bukan aku lah..
Sbb jahit ni perlukan tumpuan,
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2016 02:06 PM | Show all posts
krustykrab replied at 16-2-2015 08:20 AM
aku dulu ada blajar jahit baju melayu, pastu masa buat baju husb dgn anak terkemut2 duk siapkan le ...

aku kalau buat baju mesti failed bahagian leher.
fed up nya..
kain perca berlambak.
mesin ada.
mesin jahit tepi pun ada.
tapi skill tak ada.
buat sarung bantal jela..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2016 02:12 PM | Show all posts
meh aku bagi tips kalau korang nak melawa tapi malas nak menjahit baju sendiri.
tempah jahit pukal.
setakat ni aku pernah tempah 10 helai baju kurung moden kain kipas.
RM 220 total termasuk pos.
So kos dalam sehelai baju cuma RM22 je..
mana nak dapat dah sekarang ni dik.
Masa tu aku memang banyak kain ela.
so aku tempah online je..
memang best lah lepas tu..
hari--hari bergaya dengan baju baru..
10 helai sekali dapat.. mana tak berlagak.. hahah..
Kain aku beli mana?
Kedai Kain satu Malaysia.. hahaha..
Kain chiffon dia sedap2 dan mudah gosok..
RM10 dapat 4 meter..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082496s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list