Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
5818
View
27
Reply

[Tempatan] Hati-hati beli bebola ikan, ada plasma darah haiwan - JAKIM

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2015 06:30 PM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR 12 Feb. - Umat Islam dinasihat berhati-hati apabila membeli bebola ikan kerana kebanyakan yang dijual di pasaran mengandungi plasma darah haiwan.

Penolong Pengarah Kanan Bahagian Hub Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Mohd. Amri Abdullah berkata, plasma darah haiwan yang digunakan adalah terdiri daripada ayam, lembu dan babi bertujuan mencantikkan serta menambah kualiti bebola ikan supaya lebih kenyal.

Justeru, orang Islam perlu berhati-hati ketika membeli bebola ikan di pasaran dengan memastikan terdapat sijil halal Jakim pada produk tersebut, katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Pensijilan Halal Jakim: Integriti Menangani Skandal dan Isu-Isu Berkaitan Halal di Malaysia dalam Seminar Industri Halal di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 06:31 PM | Show all posts
Pulak dahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kasitau keluaran mana
Kalo berhati hati..apa jenama yg kene elak
Aku baru je beli...jenama mushroom..
Ada cap jakim lg...
Mcmana
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku  x was was cuma jakim dh bg stayement gini...ape tindakan yg dia akan buat?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:01 PM | Show all posts
biasa mee kuning + fish ball aku carik org melayu jual...n tanya dulu...siapa buat..biasa kat pasar tani byk
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:02 PM | Show all posts
meols igt kisah hangat helena bonham carter posing bogel dgn ikan besar





sumber The Telegraph

Helena Bonham Carter gets naked with giant tuna

Helena Bonham Carter overcame a fish phobia to pose naked with 27kg fish in a campaign to stop tuna going the way of the dodo

By Anita Singh, Arts and Entertainment Editor8:46PM GMT 11 Feb 2015
Helena Bonham Carter has posed naked and in a passionate embrace with with a giant tuna fish.
The actress said she "truly bonded" with the 27kg big-eye tuna despite having a phobia of fish.
The photoshoot was in aid of a Blue Marine Foundation campaign against over-fishing.
Greta Scacchi previously starred in the same campaign, but her relationship with the fish didn't appear quite so intense.
Bonham Carter said: "I'm actually very phobic about fish so when Greta asked me to be photographed naked with a 27kg tuna I was more worried about touching it than getting my kit off.
"Having said that, I conquered my fears and by the end of the morning we'd truly bonded. He will be my Valentine."

She said of the campaign: "We all have a responsibility to try and return our world to the next generation in the state we inherited it in, not worse.
"It would be a sad thing if in our dotage we'd be decribing a tuna fish to our grandchildren like we do a dodo today."
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:03 PM | Show all posts
Adoi la
Takat suh berhati2 je, same macam cakap ade lubang yang berbahaya atas jalan. Sila berhati2
Jalan celah mana, lubang celah mane
Sume x bg tau
Adui
X paham wehhhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2015 07:05 PM | Show all posts
ikut je JAKIM
mereka lebih arif
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 12-2-2015 06:56 PM
Kasitau keluaran mana
Kalo berhati hati..apa jenama yg kene elak
Aku baru je beli...jenama mushroo ...

Ada cop jakim ok le tu dik oiii...

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:10 PM | Show all posts
fail sains   .... dah la buat dr daging ikan camner plak xde darah,  semua daging mmg berasal dr ibu natang tu   ....   sis o sis,   kalu xnak telan darah ikut sami buddha vegetarian jelah








Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:10 PM | Show all posts
statement berhati hati tu.....nak hati-hati camana
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa replied at 12-2-2015 07:07 PM
Ada cop jakim ok le tu dik oiii...

Ya lor...
Ini dok kata ada plasma.bagai
Apa.jenamanya.......
Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:18 PM | Show all posts
i see jauhkan yg syubhah....
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah ada logo halal jakim perlu hati-hati jugak ke?

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 12-2-2015 07:21 PM
Kalau dah ada logo halal jakim perlu hati-hati jugak ke?

Tak perlu.....

Jakim kata pastikan ada cop JAKIM.

Ni aku tadi beli jem kat hero.....ada jenama HILO je, aku pun ambik lah sbb ada cop jakim.  Tapi dah tak pernah beli jenama HILO ni, aku check status halal tak de le pulak kuar....


Rasa-rasa dorang takkn sesenang nk guna cop palsu kannn?...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat sendiri la bebola tu..senang je
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 08:37 PM | Show all posts
plasma gambar dia lagi cantik untuk sport. Tapi sekrang yg bagus LED, kurang panas dan jimat elektrik. Wallaualam
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak kena tengok sijil Jakim ada ke tak pasal Jakim je yg check setiap bijik bebola ikan tak ada plasma darah. Saya ulangi, beli yg ada cop jakim je. Kalau sapa2 kat obersea lantak korang makan bebola ikan ada plasma darah babi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 08:50 PM | Show all posts
jazaa replied at 12-2-2015 07:28 PM
Tak perlu.....

Jakim kata pastikan ada cop JAKIM.

Hilo tu brand Hero supermarket kan? Yakin ajelah. Yang kurang pasti tu jenis fishball yg jual ikut timbang tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2015 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 12-2-2015 08:50 PM
Hilo tu brand Hero supermarket kan? Yakin ajelah. Yang kurang pasti tu jenis fishball yg jual ikut ...

Ooo.....iya ke..

Mcm "Giant' tu ek?..... brand utk Giant Hypermarket kann


Tnx for the info......
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list