Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8350
View
121
Reply

Lauk kegemaran Para Isteri bila Suami Tiada di Rumah

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-3-2015 10:59 AM | Show all posts |Read mode
Edited by aurorae at 15-4-2015 09:40 AM

Ada beberapa lauk yang suami aku tak makan/ tak suka bau, tapi jadi makanan feveret aku.  Jadi aku masak atau makan bila dia takde kat rumah aje.... iaitu petai dan ikan masin.    Suami aku memang pantang bau ikan masin goreng, busuk katanya.   Petai tu dia tak komplen, cuma aku je yang rasa tak selesa makan depan dia, sebab dia tak makan.  Sekarang ni suami aku takde selama 3 bulan, apalagi stok ikan masin dan petai la banyak2.  Aku boleh makan nasi,  kicap, ikan masin dan apa2 ulaman aje termasuk petai, tak payah lauk lain pun tak pe.  Tapi aku buatkan jugaklah lauk lain untuk anak2, esp sup kentang dan ayam goreng.

Sila2 share kalau ada lauk yang korang reserve khas masa suami tak ada di rumah aje.

Sekadar gambar hiasan
      

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:09 AM | Show all posts
petai jering ikan masin tu antara favourite laki aku tuh.. tp aku yg tak makan... tapi kalau somi aku takde kat umah suka goreng telor, bawang merah, cili api ngan kicap... ade itu je pon cukup... berselera aku makan... tp masak tu pon bukan sebab somi aku tak suka tapi sebab aku yg malas masak... takde orang kan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:10 AM | Show all posts
pekasammmm........ perghhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:13 AM | Show all posts
kalau hasben takde iols mmg masak ikan singgang jah..rebus telur masin, settle...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:14 AM | Show all posts
kadang ikan asam rebus



lapo la pulak
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:18 AM | Show all posts
klau ai.. just goreng cili kering rangup2... pastu goreng telur mata.... mkn dgn nasik panas....

perg... nyandor kjap.....  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 11:22 AM | Show all posts
whadda replied at 27-3-2015 11:09 AM
petai jering ikan masin tu antara favourite laki aku tuh.. tp aku yg tak makan... tapi kalau somi ak ...

errr  lauk pauk ni pun aku buat bila malas masak, termasuk la anak2 pun kena makan tu jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:34 AM | Show all posts
terasa nak makan nasi dengan ikan pekasam lak.... alahai mana nak cari ni, klu kat kampung boleh la suh mak belikan kat pasar, dok tengah bandar ni xde pon kedai yang goreng ikan pekasam, huhuuhu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:44 AM | Show all posts
aurorae replied at 27-3-2015 11:22 AM
errr  lauk pauk ni pun aku buat bila malas masak, termasuk la anak2 pun kena makan tu jugak.

hehee.. saje je aku jawab seiiring ngan tajuk ko plus kutip tacang sekali..

tp yg sebenarnye takat ni blom ade lauk yg somi aku tak suka tapi aku teringin nak masak...

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:47 AM | Show all posts
megi je....sbb kalo laki xde i dok sorang je. x kuasa nk masak lauk bagai. x pun makan fast food je. sambil bermalas-malasan dpn tv seperti di zaman bujang. hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:48 AM | Show all posts
sambal petai ngan ikan bilis....pergghhh just ngan nasi putih panas cukup..
images (1).jpg

Comments

sedapnya:)  Post time 10-4-2015 06:17 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:51 AM | Show all posts
laki aku suka lauk berkuah.... kalo dia takde aku just makan nasik lauk plak ayam goreng ke, ikan goreng ke, telur goreng ke, ikan bilis pon cukop... ikan bilis tu goreng buh bawang merah cili padi/cili kering.... wahhhhh nikmat.... buh kicap.... perghhh.... bukan malas tapi aku memang suka makan benda2 macam tu... untuk anak aku selalu buat sup ayam atau sup sayur....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:52 AM | Show all posts
aku rs seme laok somi aku bedal...so xde la nk sorok2 makan tu....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 12:04 PM | Show all posts
husben aku tak mkn ikan patin tempoyak...
tp tu febret aku... evendo aku bukan org pahang.. sedangkan husben asal dari sane..
husben aku tak mkn ikan pekasam... tp itu pun febret aku...hihi..
tempe..ikan keli...cendawan pn tak makan..huhu
so aku akan masak mknn febret aku time time die takde kt umah...

febret die.. nasik daging.. kambing bakar.. .sambal udang petai.. budu...ikan percik..gulai daging.. gulai ikan..hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 12:16 PM | Show all posts
kikuri replied at 27-3-2015 11:51 AM
laki aku suka lauk berkuah.... kalo dia takde aku just makan nasik lauk plak ayam goreng ke, ikan go ...

same la kite..laki ku pon suke lauk berkuah..espcially gulai.. aku plk jenis suke yg simple..klu kena ngn cili padi berselera kaw2..hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 12:20 PM | Show all posts
Edited by aurorae at 27-3-2015 12:24 PM
khailya replied at 27-3-2015 12:04 PM
husben aku tak mkn ikan patin tempoyak...
tp tu febret aku... evendo aku bukan org pahang.. sedang ...

husband kau kelate ke?  Ha ha ha  ...teringat BIL aku.  opss sorry tak perassan pulak orang pahang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 12:23 PM | Show all posts
senahitam replied at 27-3-2015 11:47 AM
megi je....sbb kalo laki xde i dok sorang je. x kuasa nk masak lauk bagai. x pun makan fast food je. ...

aku pun bermalas-malasan macam orang bujang bila suami dan anak2 takde kat rumah.  Makan kekacang, megi,  atau cereal le dari pagi sampai malam.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 02:51 PM | Show all posts
comel je korg nie masak makanan favorite masa husband takde..

ktorang lak lain cite.. dedua suka makan choc. So memasing ada secret stash sendiri.. Kadang stok sendiri habis gi carik secret stash dia kat mana pastu curik2 makan.

so far favorite ktrg cam ala2 nak sama je.. kalau bukan favorite pun bole je masak & makan skali except cokelat. yg tu masing2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 03:02 PM | Show all posts
aurorae replied at 27-3-2015 12:20 PM
husband kau kelate ke?  Ha ha ha  ...teringat BIL aku.  opss sorry tak perassan pulak orang pahang ...

kelate + pahang.. heheh
lahir kelate.. membesar kt pahang..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 03:09 PM | Show all posts
Crystal_Apple replied at 27-3-2015 11:48 AM
sambal petai ngan ikan bilis....pergghhh just ngan nasi putih panas cukup..

dapppppnyaaaa sambai petai kan...tp laki i x mkn. jd x masak kt umah...nk makan kt opis kang segan lak ckp ngan orang tetibe kuar bau petai kan...so makanan ni hanya boleh direquest kt mak i bila balik kampung. hehehehe. nk masak sendiri x sedap....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 04:27 PM | Show all posts
khailya replied at 27-3-2015 03:02 PM
kelate + pahang.. heheh
lahir kelate.. membesar kt pahang..hihi

ohhh ada jugak genetik tu, tengok makanan pun dah tau.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 04:30 PM | Show all posts
ninjago replied at 27-3-2015 02:51 PM
comel je korg nie masak makanan favorite masa husband takde..

ktorang lak lain cite.. dedua suka ...

tak menahan ada secret compartment masing2.  Karang anak2 dah besar tiada rahsia lagi, sema terbongkar.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 04:34 PM | Show all posts
senahitam replied at 27-3-2015 03:09 PM
dapppppnyaaaa sambai petai kan...tp laki i x mkn. jd x masak kt umah...nk makan kt opis kang segan ...

aku suka siput sedut masak lemak cili api tapi tak reti masak, lebih pada takut2 nak masak.   Selalu dapat makan bulan ramadhan je sebab tiba2 masa tu ramai pulak yg jual kat bazar.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 04:38 PM | Show all posts
manehnya replied at 27-3-2015 11:10 AM
pekasammmm........ perghhh

terasa nak makan pekasam la pulak

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 04:41 PM | Show all posts

sama la, kalau husband ada masak asam pedas, bila takde terus simplify jadi asam rebus.   Lebih simple dan sihat, anak2 pun suka.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056011s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list