Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8868
View
26
Reply

Honda Jazz : Mmg x de spare tyre ke? -- hapdet: ada la!!

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-3-2015 10:04 PM | Show all posts |Read mode
Edited by leon_mclaren78 at 6-4-2015 08:14 AM

Salam semua.

Betul ke keta Honda Jazz baharu x de tayar spare? Sape2 yg baru beli keta Honda Jazz harap dpt share info & performance keta ni.

Ai tgh survey2 utk beli keta baru memandangkan keta ai (Myvi 2006) yg sedia ada dh x larat nk jln long distance lg, sedangkan ai perlukan keta yg mampu digunakan utk long distance tanpa rasa cuak sepertimana keta ai skrg... kalo ai drive jejauh, hati cuakkk jah sbb takut dia buat hal tgh2 jln, sbb penah gak 3x tetiba boot dpn kuar asap (tangki bocor, motor kipas rosak, etc.). Lgpun ai dh pedap gak tpaksa spend byk cash utk repair mcm2.. 2x repair aircond dlm tempoh 3 bln, dkt RM2k rabak gara2 1st woksyop terlebih letak gas. Tak sampai seminggu ganti brake pad, skrg ni dh buat hal lg...ada lampu malfunction nyala... dulu penah jadi skali, dh repair.. katanya sbb sensor system rosak. Ni jadi balik... mana ai x pedap.. keta ai ni dh nk masuk 9 tahun pun. 3 tahun pertama mmg excellent x de masalah, tp lps dh eksiden...mcm2 hal la timbul...

So, ai survey2 gak la few keta yg ai berkenan. Memula mcm berkenan dgn Iriz tp ai teringin gak nk pakai keta brand import. Ai terbekenan dgn Honda Jazz.. tp tu la.. kwn ai kata Honda Jazz x de spare tyre.. sbb diaorg bagi equipment tampal tayar & pump skali... betul ke?

Segala pandangan & cadangan sgt dialu2kan.. TQ!


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 11:19 AM | Show all posts
betul..
jgn kata honda jazz....honda streampun takde tayar spare...
kalau setakat kena paku bolehla guna liquid & equipment yg dibagi tu...masalahnya kalau bocor besar/koyak kena gak cari spare tyre...
but...its not a big problem bro....takkan sebab tu je ko taknak beli kete tu...small matter je..
beli je tyre spare...belambak ada, simpan dlm bonet dah...setle problem
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2015 01:36 PM | Show all posts
zulka replied at 1-4-2015 11:19 AM
betul..
jgn kata honda jazz....honda streampun takde tayar spare...
kalau setakat kena paku bolehl ...

Ai bukan bro... ai sis...

Baidewei thank atas info tersebut.

err... mmg keta baru zmn skrg ni mostly x de tayar spare ke? Ataupun pihak Honda jah yg kudukut?
Kalo Proton Iriz ada tayar spare x?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 02:28 PM | Show all posts
byk dah kete yg takde spare tyre skang ni..
bukan honda je..
Iriz ada...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 03:41 PM | Show all posts
nak bagi tayar spare pon berkira..ni mesti nak cut cost kot..pastu trunkn rege kete..hahaa..

padahal da cut kat tayar spare 2..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 05:29 PM | Show all posts
tayar spare penting wooo... ni kena kt aku... tayar yg pakai meletup, tayar yg spare pn meletup......
tgh mlm lak tuh, kt hiway skve....
.
20140608_080953.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2015 05:47 PM | Show all posts
jofizo replied at 1-4-2015 05:29 PM
tayar spare penting wooo... ni kena kt aku... tayar yg pakai meletup, tayar yg spare pn meletup..... ...

uikk...skerinya... dedua meletup dlm masa yg sama ke?

Ai pun penah ada pengalaman tayar koyak ms gi outstation... kena kat highway PLUS dari utara nk ke selatan.
Mujur la keta myvi ada spare tyre & kebetulan ada staff lelaki yg sama konvoi tolong ai tukar tayar..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 05:59 PM | Show all posts
leon_mclaren78 replied at 1-4-2015 05:47 PM
uikk...skerinya... dedua meletup dlm masa yg sama ke?

Ai pun penah ada pengalaman tayar koyak ...

yup dua2 dlm masa yg sama..... ....tayar meletup terlanggar batu blok yg jatuh dari lori...  tayar spare lak kurang angin, lepas tukar x sampai 500m, yg spare plak koyak... adoiiii terpaksa minta hiway ronda tu cari tayar...tgh2 mlm pkl 11 lebih... dpt la jugak tayar perdana, nasib boleh masuk...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2015 08:41 AM | Show all posts
sape yg selalu outstation tu, rajin2la chek spare tyre ye....
dh byk terjadi...tyre spare takleh guna..
baru 2 hari lepas aku dpt call dari sorang forumer minta bantuan tyr pecah....
tyr spare pula dah merekah.....sebab dah 12 taun tak pernah guna....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2015 05:57 PM | Show all posts
leon_mclaren78 replied at 1-4-2015 01:36 PM
Ai bukan bro... ai sis...

Baidewei thank atas info tersebut.

Sebenarnya kalau pompuan memang lagi sesuai kereta yg tak de tayar spare. Leceh bagi pompuan nak tukar tayar kereta ni. Kalau ada yg nak membantu pun tak takut kalau yg berhenti kononnya nak membantu tu peragut, perogol atau perompak. Biasanya tayar pancit keluar angin sedikit, jadi pam aje dahulu guna pam elektrik yg dibekalkan dan pandu ke kedai tayar terdekat.

Aku baru2 ni tayar pancit buat macam tu. Rupanya senang sangat tak perlu tukar tayar pun. Kedai tayar aje yg tukar. Lepas aku pam guna pam elektrik tu sebenarnya masih boleh pandu jarak 100 km pun kalau tak keluarkan paku yg terbenam dalam tayar tu. Pam tu ambik masa 5 minit aje.

Alhamdulillah memang senang sangat amat sesuai utk kaum wanita. Dan tak perlu guna sealant yg dibekalkan tu pun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2015 10:12 PM | Show all posts
assaffah replied at 2-4-2015 05:57 PM
Sebenarnya kalau pompuan memang lagi sesuai kereta yg tak de tayar spare. Leceh bagi pompuan nak t ...

Oo... thank sbb share pengalaman.

Uols beli Jazz versi yg terbaru ni ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2015 09:04 AM | Show all posts
assaffah replied at 2-4-2015 05:57 PM
Sebenarnya kalau pompuan memang lagi sesuai kereta yg tak de tayar spare. Leceh bagi pompuan nak t ...

kalau tayar bocor sbb kena paku pd permukaan tayar tu, mmg boleh la guna repair kit tu.
tp kalau bocor atau terkoyak tayar di bhgn side wall ... mmg tak bleh repair la. Kena ganti tayar spare gak.
paling elok, sediakan je repair kit dlm keta w/pun ada tayar spare.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2015 02:36 PM | Show all posts
Edited by assaffah at 3-4-2015 02:37 PM
waksir replied at 3-4-2015 09:04 AM
kalau tayar bocor sbb kena paku pd permukaan tayar tu, mmg boleh la guna repair kit tu.
tp kalau  ...

Betul tu. Cuma jarang sangat berlaku. Alhamdulillah sepanjang aku memandu tak pernah lagi berlaku macam gitu. Biasanya tayar kempis sebab kena paku dan aku tak perasan. Esok paginya (kalau di rumah) atau kalau kat pejabat petang/malam bila nak balik rumah tayar dah tak de angin. Dan kereta aku tayar pancit pun jarang sangat berlaku biasanya setahun atau dua tahun sekali aje alhamdulillah.

Waksir, ko dah berapa kali dah tayar koyak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2015 08:14 AM | Show all posts
Edited by leon_mclaren78 at 6-4-2015 08:20 AM

Smlm ai pergi Honda showroom utk tgk sendiri Honda Jazz tu. Utk makluman, tayar spare ada disertakan...  

Maybe versi lama yg x de tayar spare kot...
baidewei ai tgh fikir2 lg nk beli keta mana 1 sbb selain Honda Jazz, ai berkenan dgn gak dgn Proton Iriz, Hyundai Elantra & Chevy Cruz. Volkswagen Polo memula ai minat gak tp lps dh gi tgk sendiri...alamak.. mcm sempit je, kaki ai sampai terkena konsul gear..pastu design dia pun x brape cun plak kalo tgk in live... kat dlm gambau kemain cantik. Tp lps duduk dlm amik feeling, still rasa kureng... so dh reject dari list ai.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2015 12:51 PM | Show all posts
leon_mclaren78 replied at 6-4-2015 08:14 AM
Smlm ai pergi Honda showroom utk tgk sendiri Honda Jazz tu. Utk makluman, tayar spare ada disertakan ...

mc laren

brp harga jazz skrg ni eh
ada byk rebate tak
ke kena tunggu festive season
bulan2 brp ye

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2015 04:40 PM | Show all posts
tukul replied at 9-4-2015 12:51 PM
mc laren

brp harga jazz skrg ni eh

uols check kat mudah.my jah...

kalo ikut standard kat showroom, diaorg bagi rebate RM2,500 jah.
X tau la kalo ada agen yg bleh bagi rebate extra lg..

Ai tgh apply Hyundai Elantra ni...tp x pasti la lulus ke x... huhu....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2015 02:27 PM | Show all posts
leon_mclaren78 replied at 9-4-2015 04:40 PM
uols check kat mudah.my jah...

kalo ikut standard kat showroom, diaorg bagi rebate RM2,500 jah. ...

elantra bonet besaq ckett dr jazz bagai tuh

p/s: slalu folow kisah kak laren kat pp dulu
kak x meniaga dah ke? skang dah dpt keje baru ke
boleh beli keta baru tu msti income dh lebat
besh dgr org nak tukar keta ni,,,sendrik x mampu lg nak tukar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2015 03:23 PM | Show all posts
lolen replied at 10-4-2015 02:27 PM
elantra bonet besaq ckett dr jazz bagai tuh

p/s: slalu folow kisah kak laren kat pp dulu

huhu... bisnes x jalan la, dik... kembali keja kat opis lama.. gaji x lebat mane pun... tp still alhamdulillah, masih mampu kalo nk tukar keta.
Tp tpaksa beli keta baru la sbb keta yg ada ni dh nk masuk 9 tahun, asyik sakit perut je... bulan2 adaaaaa je nk kena repair. Hakak bukannya reti sgt nk menilik sakit perut keta ni... tau2 masalah dh kritikal. Last time 2x repair aircond, dkt RM2k hangus dlm masa 3 bulan...tu yg hakak pedap. Lgpun kalo nk drive keta tu jejauh dh x kompiden. Kalo drive dekat2 boleh la... ramai yg suruh hakak beli keta baru jah.

Hakak bkenan dgn Hyundai Elantra, tp tu la x tau lepas ke x loan sbb harga bleh tahan gak...kalo x lulus, baru la hakak try apply Jazz. X kisah la rezeki memana pun...yg penting hakak x de la rasa cuak setiap kali nk drive long distance pasni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2015 04:26 PM | Show all posts
leon_mclaren78 replied at 10-4-2015 03:23 PM
huhu... bisnes x jalan la, dik... kembali keja kat opis lama.. gaji x lebat mane pun... tp still a ...

elantra mahai cket dr honda jazz kan..
kalo x lps elantra try masuk loan jazz pulak kak

seb baik akak ikut nasihat bos akak soh stay dulu kat opis lama..
kalo x....hehee
eh tp yg akak kata dok kat co tu pon x tau nasib cmne apacer skang..
kang baru dpt keta..keje lak terumbang ambing


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2015 08:50 PM | Show all posts
lolen replied at 10-4-2015 04:26 PM
elantra mahai cket dr honda jazz kan..
kalo x lps elantra try masuk loan jazz pulak kak

insya-Allah company ni x akan tutup, top management pun dh tukar org. Buat masa ni still boleh survive kalo nk stay keja sini... tp hakak tetap apply carik keja lain & dptkan higher paid.


ha-ah, elantra lg mahal drp Jazz... tp problem sket Jazz nk kena cari cash RM5k++ utk byr downpayment sbb rebate dia tlampau sikit. Kalo amik yg full spec atau middle spec pun, bulan2 still kena byr RM800-RM900. Kalo Elantra ni cikai2 pun downpayment kena byr RM1.1k jah...tp bulan2 la sakit sket, kalo amik yg premium spec bulan2 kena byr RM1,085.

Kalo nk amik Vios plak, downpayment murah gak dlm RM1.4k jah (kalo amik E Spec) sbb cash rebate diaorg boleh bagi sampai RM7k... tp semua varian x de full aksesori...even TRD spec... alahaii... kalo nk yg full, kena tambah pakej aksesori lg RM2k-RM5k. Pandai kan diaorg meniaga...


Jazz pun ada buat pakej ala2 Vios nih...kalo nk aksesori mugen atau modulo bagai tu, kena tambah duit RM2k-RM4k. Jazz yg full spec pun on the road dh cecah dkt2 RM87k gituh.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
9.544693s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list