Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
26159
View
31
Reply

Hyundai Elantra

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Post time 12-5-2015 05:02 PM | Show all posts
dulu hyundai ni nampak cikai bontot rebeh je
sejak designer audi design reka bentuk hyundai ni, mmg cantik n menawan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2015 11:48 PM | Show all posts
Edited by leon_mclaren78 at 8-12-2015 12:06 AM

edit1.jpg

Salam semua... dh lama ai x hapdet kat sini. Ai dh pakai Elantra ni almost 7 months gituh. So far so good....x de apa2 masalah pun... al-maklum la boleh dikatakan baru lg kan. Kali ni ai just nk share pengalaman memiliki Elantra selama temph 7 bln ni. Maybe apa yg ai nk share ni biasa2 jah kpd pemilik2 keta yg high class, tp bagi ai yg upgrade dari keta Myvi ke Elantra, of coz perbezaannya sgt2 ketara.
edit2.jpg


Design exterior mmg sampai skrg ai x jemu memandang...ai suka sgt2 & puas ati... walopun tanpa lampu LED siang & fog light (sbb ai amik paling low spec), tp x kisah la...tu boleh ditambah kemudian bila2 ada bajet nnt. Ai suka auto flip side mirror dia sbb memudahkan ms parking, x susah2 nk kepak dedua side mirror tu. Tp autoflip side mirror tu kita kena tekan suis kat pintu, baru dia lipat.  


Gear plak, selain auto boleh gak pakai manual, tp manual pun jenis yg tolak2 ke dpn & blkg tu jah... sesuai utk naik bukit mcm kat genting highlands tu kot... tp ai jarang guna. Head lamp plak ai punya bkn yg projektor...tp bulb dia still boleh ejas2 ke atas & ke bwh. Kat tail lamp plak ada disertakan sepasang fog lamp, sesuai kalo ms ujan lebat atau kabus tebal ms kat highway. Nk mengajar org suka mencucuk kat blkg pun volehhh...

edit-20150517_140155.jpg

Interior plak ai suka sgt2 sbb walopun tanpa LCD touch screen monitor, sistem audio guna speaker pd kesemua 4 pintu dpn & blkg... bunyi best! Then ada disertakan 2 soket USB port & 2 soket pencucuh rokok. Kedua2 soket ni masing2 terletak kat dlm konsul & juga di luar konsul... terpulang nk gunakan mana2 yg dirasakan convenient. Lampu pd dashboard warna biru... kecerahan lampu boleh diejas mengikut citarasa sama ada suka yg cerah atau yg malap. Jam digital dashboard ada disertakan temperature utk luar.

20150530_120427.jpg

Driver seat boleh diejas tinggi atau rendah, ikut keselesaan penumpang. Lampu signal menggunakan sistem triple... maknanya kita usik sket je stick tu, lampu signal akan berkelip 3 kali...which in case kita nk guna utk memotong jarak dkt. Tp kalo nk gunakan signal yg biasa pun boleh je. Kat steering plak ada disertakan suis remote utk radio, dan juga setting utk ejas kecerahan lampu pd dashboard, & ejas pengiraan trip. Wiper plak ada byk peringkat kelajuan mengikut kesesuaian cuaca. Yg x best...cermin blkg kerap sgt jadi kabur & x de wiper blkg (huduh plak rupanya kalo ada wiper blkg!)... so pepandai la on suis pengering kabus cermin blkg tu.

Model yg ai beli ni x de push start button sptmana higher spec. In case tlupa switch off head lamp atau lampu kecik tu, bila cabut kunci kereta & sebaik kita bukak ke pintu keta, semua lampu besar & kecik tu automatik padam. Kalo kita masukkan semula kunci kat key ignition, secara automatik semua lampu akan nyala. Kalo ada pintu yg x ditutup kemas, buzzer akan bunyi... kira standrd mcm keta2 baru yg lain.

edit4.jpg

Elantra ni ada byk lampu. Kat bahagian driver & penumpang dpn, ada 2 lampu kecik... map lamp katanya. Kat penghadang matahari (both driver & passanger) disertakan cermin... senang nk touch-up2 mekap... hehe... Pastu setentang dgn cermin pandang blkg, ada lg sepasang lampu yg lebih terang, boleh on dedua atau salah satu. Kat area lampu ni plak ada kotak penyimpan spek mata, kena tekan & ia akan terbuka slowly. Then kat tgh2 berhampiran seat blkg pun ada lampu. Apa yg ai suka sgt, lampu2 ni jenis yg slowly dim bila kita tutup pintu keta. Kat dlm boot blkg pun ada disertakan lampu... boot blkg gile punya la luas...boleh muat 2 org dewasa kot.


Pastu seat blkg boleh direbahkan, sama mcm keta MPV. Selain tu kat seat blkg bhgian tgh2 ada sepasang tpt letak cawan. Kat semua pintu pun ada tpt letak botol air. Utk driver & penumpang dpn, pun ada sepasang tpt letak cawan (dpn armrest). Turut disertakan ashtray yg comel...ai buat tpt letak duit syiling jah! Seat blkg ada 3 adjustable tpt sandar kepala. Oh yes...ruang sgt2 luas & selesa.

20150703_183215.jpg

Tang alarm keta ni, ai x pasti sbb blum penah dgr keta ni menjerit... sbb kalo ada pintu yg x ditutup kemas, keta x boleh lock ms kita tekan butang lock pd kunci. Boot blkg boleh dibuka guna remote button pd kunci. Kunci keta boleh dilipat sama mcm model yg guna push start button. Kat boot blkg ada ruang tayar spare... tayar spare standard size (rim 16"), bukan yg kecik tu. Then ada disertakan tool kit & juga first aid kit.

edit3.jpg

Tang performance, biasa jah... sbb ai bkn kaki pecut kat highway... tp penah test tekan sampai 150km/h...meluncur smooth. Enjin pun senyap...al-maklum la keta baru... keta Myvi ai pun enjin senyap gak ms baru2 amik dulu. Tp Elantra ni kalo ms memula nk jln tu terasa berat sket berbanding Toyota Vios... kalo Vios tekan sket je dh menguja ke dpn... Elantra ni mcm berat jah nk jln, tp bila dh jln tu laju jah... kalo naik bukit pun agak power.

Servis 1,000km & 5,000km, labour charge free... guna minyak pelincir Shell Helix semi-sintetic. Total cost dlm RM170 jah. Start servis 10,000km sila standby duit dlm RM400 sbb minyak pelincir dh guna fully-sentetic, labour charge dh start ada. Ai selalunya gi servis kat tpt ai amik keta ni dulu, di Jln Chan Sow Lin, area Sg. Besi. Yg bestnya setiap kali abis servis, diaorg akan cuci & vakum keta ai...berkilau2 gituhh...

Tang penggunaan petrol... ai x sure jimat ke x... sbb dulu ms guna myvi pun ai pakai manual. Elantra ni auto... seminggu kos petrol RM80++  (utk 500km) -- full tank. Setakat ni paling jauh pun ai drive setakat ke Tg. Malim & Genting Highlands jah. This month tgh plan2 nk mkn angin ke utara plak... huhu..

Okeh... that's all yg ai dpt share dgn uols... sape2 yg bminat nk beli keta ni, mmg ai recommended esp bg pengguna keta2 nasional yg nk upgrade sket ke keta bau2 import...walopun keta ni dipasang di Kulim. Dulu2 org mmg suggest jgn beli keta buatan Korea mcm Kia & Hyundai ni sbb sparepart susah nk dpt... pastu x de value kalo nk jual balik. Zmn skrg ni kita x perlu risau sbb keta2 Korea ni sama je mcm Jepun.. sparepart senang dpt, pastu try tgk harga keta yg seken...value masih reasonable. Apa yg best Elantra ni antara keta yg rare & jarang nampak kat jln...org x de ramai sgt pakai mcm Vios, Jazz, City atau HR-V.

Akhir kata, selamat memilih kereta idaman anda!

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 09:27 AM | Show all posts
jgn lupa update balik selepas  2 tahun ye...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2016 03:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni beli cash atau installment? Berapa bulanan kereta ni??
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2016 03:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Bulanan kereta ni berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2016 08:44 AM | Show all posts
Macam menarik jugak ye...plan nak trade in keter Wira SE ...tp sayanglah pulak nak buat hutang baru....
Terima kasih lah spidey...leon sebab review keter Elantra ni....boleh masuk dlm wish list 2016-2017.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 03:33 PM | Show all posts
bulanan 1k

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2017 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
macam mana nak cari kod warna kereta ya? elantra 2013..silver..puas cari kat bahagin enjin,bonet,tepi pintu driver pun tak ada..cuma ada no chasis n no enjin saja..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2018 03:02 PM | Show all posts
salam,saya ada plan nak beli elantr second hand...ada yg boleh bagi sugestion tak......any nasihat...skrg ni tgh usha ELANTRA,SONATA atau TUCSOn yg second hand.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2018 03:14 PM | Show all posts
muqrisz replied at 10-4-2018 03:02 PM
salam,saya ada plan nak beli elantr second hand...ada yg boleh bagi sugestion tak......any nasihat.. ...

tak kira la mana2 model hyundai beli 2011 keatas, byk parts yg dah diupgrade...system elctronic, engine, gbok...   
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 12:09 PM | Show all posts
keraskhejong replied at 7-5-2015 02:19 PM
sya x tahu benda ni jd x yg spec i.6, sya pakai 1.8...satu masalah ialah sistem lock belah penumpang ...

Assalammualaikum boss, saya berhajat nak beli elantra 1.8 2012 dekat used car. Saya nak tanya boss..boss masih guna kereta ni tak ? ada tak masalah yang boleh koyak poket selama boss guna. kalau standard service tu sy faham. Sy taku ada common problem dekat kereta ni. Tolong share pengalaman boss
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 12:17 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 2-5-2015 04:40 PM
Spidey memiliki sebuah Hyundai Elantra HS 1.6.
Beli pada bulan April 2012, iaitu hari pertama pelan ...

Assalammualaikum, saya berhajat nak beli elantra tahun 2012. tapi saya nak bertanya penglaman boss. Sekarang boss masih guna kereta ni tak ? Kereta ni ada common problem tak selama boss guna hingga sekarang. Maksud nya problem yang boleh koyak poket. Kalau standard servis tu saya faham tapi sy risau ada masalah besar je. Harap boss sudi reply

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078076s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list