Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
45610
View
93
Reply

Mesin jahit utk beginner

[Copy link]

Author: honeybee1802       Show all posts   Read mode

Post time 11-3-2016 03:28 PM | Show all posts
MissVixen replied at 7-3-2016 11:49 AM
Kedai yee's button ada jual mesin jahit juga?
Kalau beginner, yang tiada ilmu menjahit...brother ...
ya, kat Yee's Button ada jual mesin jahit juga... banyak mesin jenama Juki I nampak display kat kedai tu..


kalau beginner, yg Brother GS2700 tu mudah dari segi handling... tapi mesin portable lain jenama Brother, Singer okay je kalau nak beli... so far based on what I read, takde masalah sangat la mesin2 portable ni... yg banyak review tak best mesin yg takde jenama la..sekejap guna dah rosak.. walaupun beli murah harga dalam RM50 ke RM100 tapi consider rugi sbb beli je pastu guna terus rosak...sayang je..

MissVixen nak belajar menjahit ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2016 03:31 PM | Show all posts
baby_bebot replied at 15-2-2016 10:02 AM
tq elle cyg sbb bg pndapat n tips. at least i dah nmpk n taw yg mne p ...
sama-sama baby...glad to help sikit-sikit....
hopefully you enjoy menjahit..
best ada mesin jahit ni..


Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2016 07:56 PM | Show all posts
Boleh recommend mesin jahit sekali dgn embroidery utk beginner?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 01:38 AM | Show all posts
Dalambotol replied at 14-3-2016 07:56 PM
Boleh recommend mesin jahit sekali dgn embroidery utk beginner?

Kita guna mesin ini..NV950.....senang guna...



sekarang dah ada yg Hello Kitty version,Mickey Mouse version ..so nice....

cuma utk NV950 ni, saiz sulam tu tak besar la.. guna hoop 10cm*10cm.. hoop yang panjang pun saiznya dalam 17cm*10cm je..kena adjust sikit kalau guna hoop panjang ni...

Antara hasil sulaman kita pernah try guna mesin ni...


sulam teknik applique..



ni sulam sepenuhnya atas kain minky..

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 01:47 AM | Show all posts
dah lama tak menyulam..design free cute cute banyak dapat.. tapi ada problem tang embroidery software la.. kena beli software yang compatible dengan laptop...ada nampak dijual kat Kraf Ezee software tu tapi harga dia..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 09:35 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-3-2016 01:47 AM
dah lama tak menyulam..design free cute cute banyak dapat.. tapi ada problem tang embroidery softwar ...

Mesti banyak brg kena sedia kan?.. Mcm benang2, kertas, embroidery design dgn software nye lagi
Susah tak nak setup ni wk? Sbb kalau tgk org buat kt youtube mcm susah je
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 09:44 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-3-2016 01:38 AM
Kita guna mesin ini..NV950.....senang guna...

Comel!!
Oh besar jgk eh mesin tu

Awk belajar buat embroidery ni brp lama dah?

Teringin sgt nak belajar buat hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2016 03:10 AM | Show all posts
saya pun pakai mesin brother nv950 .. mmg best.. bila ada software lagi best sebab boleh edit mcm2 design ikut kehendak semasa.. ehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2016 03:26 AM | Show all posts

newyear

newyear

kickbaby

kickbaby
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2016 10:35 PM | Show all posts
Dalambotol replied at 17-3-2016 09:35 PM
Mesti banyak brg kena sedia kan?.. Mcm benang2, kertas, embroidery design dgn software nye lagi :' ...

ya betul tu, banyak juga barang kena sedia.. benang sulam berbagai warna, stabiliser..stabiliser pula ada banyak jenis, untuk kain jeans lain, untuk kain minky lain..ada yang water soluble..ada yg tear apart kind of stabiliser..  >.<


Susah tak nak setup ni wk? Sbb kalau tgk org buat kt youtube mcm susah je
kita dulu siap pergi kelas belajar menyulam guna mesin ni..sbb bila tengok manual je I tak faham.. dan takut2 nak tekan2..hehe.. since mesin ni dapat sebagai hadiah tu yg takde penjual nak tunjuk ajar masa beli.... kalau beli kat kedai, penjual akan tunjuk kan macam mana nak guna...  



Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2016 10:43 PM | Show all posts
Dalambotol replied at 17-3-2016 09:44 PM
Comel!!
Oh besar jgk eh mesin tu

bila dah pasang tempat menyulam yg empat segi tu nampak besar...kalau takde attachment tu sama je saiz macam mesin jahit portable biasa tu...


Awk belajar buat embroidery ni brp lama dah?

Teringin sgt nak belajar buat hehe



tahun kedua ada mesin ni baru pergi belajar embroidery... kita pergi kelas akhir bulan Mei tahun lepas.. kiranya baru je lagi kita belajar menyulam...hehe...


I rasa kalau later you nak beli mesin sulam ni, elok beli yg package ada software sekali.. kalau beli asing2 jadi mahal kan...


Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2016 10:46 PM | Show all posts

wahh software you guna boleh digitize gambar juga ye...  mencabar ni kerja2 digitize...

sya guna software apa ye? SewWhat Pro ke..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2016 10:40 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-3-2016 10:46 PM
wahh software you guna boleh digitize gambar juga ye...  mencabar ni kerja2 digitize.. ...

sya pakai pe design . huhuuh.. bab2 nak digitise mmg sedikit mencabar. .. tp outcomenya mmg puas ati.. sebab kita betul2 dapat hasilkan apa yg customer minta kan..

untuk beginner.. rasanya pakai mesin brothers (nv955/nv980d (disney) & yg hello kitty x ingat model dia) pun dah ok sgt.. lama2 dah cukup modal boleh beli yg lebih bagus plak. hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2016 10:10 PM | Show all posts
syairah06 replied at 3-4-2016 10:40 PM
sya pakai pe design . huhuuh.. bab2 nak digitise mmg sedikit mencabar. .. tp outcomenya mmg puas a ...

PE design.. nice nice...

untuk beginner.. rasanya pakai mesin brothers (nv955/nv980d (disney) & yg hello kitty x ingat model dia) pun dah ok sgt.. lama2 dah cukup modal boleh beli yg lebih bagus plak. hehehe

ya..setuju..dah okay dah model mesin sulam tu untuk beginner..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:05 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 08:44 AM | Show all posts
student skrg pandai carik duit...dia pergi beli kain pastu hantar kat tailor suruh buatkan.
dah siap letak brand sendiri pastu jual kat online...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2016 12:26 PM | Show all posts

sis,

ada tutorial or fb or link mana-mana page tak untuk beginner yang tak pernah pegang mesin langsung.

kene ada skill dulu br boleh pujuk hubby beli mesin kebabom..

ada baca blog indonesia je..
utk pemula katanya belajar jahit lurus, jahit L je.
lepas tu?

nk jahit baju kene ada mesin jahit tepi ke?

tq in advanced...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2016 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 12-11-2016 09:19 PM
honeybucuk replied at 2-11-2016 12:26 PM
sis,

ada tutorial or fb or link mana-mana page tak untuk beginner yang tak pernah pegang mesin  ...


Hi.. kita takde link tapi berdasarkan pengalaman kita belajar jahit dari asas..step2 nya: mula2 belajar jahit tangan dulu mcm jahit jelujur, jahit sembat.. lepas tu praktis guna mesin jahit dgn jahit tanpa benang guna kertas yg ada corak2..mcm ni..






https://www.craftsy.com/sewing/p ... ctice-sheets/190522





Pastu belajar ambil ukuran badan, lukis pola asas, gunting kain then only start jahit.. Jahit dress simple A-Cut.. untuk beginner selalu start dgn blouse/dress A-Cut sbb mudah polanya..

Sis dah ada mesin jahit ke? Nak biasakan dgn mesin jahit boleh try jahit ikut corak kat kertas dulu.. pasang jarum tapi tak letak benang..

Yg susah sikit nak master selalu corak circle.. selalu terbabas... Hehe >.<


nk jahit baju kene ada mesin jahit tepi ke?


Nak jahit baju kena ada mesin jahit tepi.. tapi utk permulaan, kalau takde mesin jahit tepi boleh hantar kedai yg ada perkhidmatan jahit tepi ni.. atau guna teknik kelim Betawi..

Ada dijual tapak mesin tambahan yg utk jahit tepi guna mesin jahit lurus.. overcast foot namanya..tapi jahit tepi nya sekadar jahit zig zag, utk kain cotton okay, tapi kain lembut tak sesuai..

Dulu kita takde serger pernahlah juga siapkan sepasang baju kurung cotton guna overcast foot ni.. ^^ utk pakai sendiri boleh la.. tapi kalau nak cantik dan kemas hasil jahitan sebaiknya ada mesin jahit tepi..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2016 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 12-11-2016 09:04 PM
Hi..  kita takde link tapi berdasarkan pengalaman kita belajar jahit dari asas..step ...

Wow..tq so for information reply..
Tak tau pulak boleh jahit atas kertas..
Ari tu cari2 maklumat dia suruh jahit lurus dulu atas kain..

Ada mesin jahit mini tu je..kene buktikan pandai sikit dan rajin br dpt approval mesin jahit dr menteri kewangan ni..

kalo jahit baju kene jahit tepi ke? Leceh la pulak nk ke kedai kalo mcm tu..

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 04:39 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 24-11-2016 04:47 PM
honeybucuk replied at 12-11-2016 09:29 PM
Wow..tq so for information reply..
Tak tau pulak boleh jahit atas kertas..
Ari tu cari2 maklumat ...

welcome...
ya boleh je jahit atas kertas..tanpa benang..untuk praktis..


kalo jahit baju kene jahit tepi ke? Leceh la pulak nk ke kedai kalo mcm tu..

ya, kena jahit tepi..kalau tidak nanti berjurai2 tepi kain tu lepas dah basuh guna mesin basuh...unless kalau pandai jahit kelim Betawi then tak perlu mesin jahit tepi..kelim Betawi ni cara orang dulu2 nak kemaskan tepi kain..dulu2 kan takde mesin jahit tepi..kalau ada pun maybe harganya mahal..


selalu kat kain batik orang jahit kelim Betawi ni...




kalau serious menjahit, certainly better untuk ada mesin jahit tepi kat rumah... sbb ia memudahkan kerja menjahit..

Untuk permulaan, kalau just nak try2 jahit...
jika banyak guna kain cotton, then kita suggest beli tapak ni...overcast foot...



tak sekemas jahit tepi dari mesin, tapi untuk permulaan should be okay...

cumanya sebelum beli kena tanya seller ,sama ada overcast foot tu boleh guna utk mesin jahit mini ke tak..





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102038s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list