Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
133144
View
2518
Reply

ALL ABOUT VIETNAM ~ PART 14

[Copy link]

Author: nashrudean       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-5-2015 07:49 PM | Show all posts |Read mode
Ok... part 13 dah terlebih cecah 100 pages, so bukak rumah baru la ye...

All about Vietnam  (specifically bincang pasal Ho Chi Minh)

Previous thread :

PART 1
PART 2
PART 3
PART 4
PART 5
PART 6
PART 7
PART 8
PART 10
PART 11
PART 12


Info konsulat malaysia di HCM


Mr. Shazryll Zahiran - Consul General (shazryll@kln.gov.my )
Mr. Nor Azme Salleh - Vice Consul (norazme@kln.gov.my)
Ms. Intan Zurainiee Binti Abd Rahman - Personal Assistant to Consul General (intanzurainiee@kln.gov.my)

Address: Consulate General of Malaysia, HCMC
1208 Me Linh Point Tower
No. 2, Ngo Duc Ke Street
Distric 1. Ho Chi Minh City

Telephone: 848-3829 9023 / 848-3829 3132
Fax: 848-3829 9027
Email: malhcminh@kln.gov.my         
                  
Work days: Monday - Friday 8.00 a.m - 4.30 p.m
Public Holidays: Saturday & Sunday

PLACES OF INTEREST

1.  Cu Chi Tunnel - USD6 (Ava Hotel)
2.  Mekong Delta Tour - USD10 (Ava Hotel)
3.  Suoi Tien AmusementPark - Adult 55,000 VND, Kidsbelow 1.3m Free (Taxi Innova - 300k VND one way)
4.  Water Puppet Show at Thao Dien Village
5.  War Remnants Museum
6.  City Hall & Nguyen hue Plaza
7.  Notre Dame Cathedral (sama ker macam Paris?)
8.  Reunification Palace
9.  Ho Chi Minh Museum & Ho Chi Minh City Museum
10.Saigon Opera House

MONEY CHANGER:-

Ha Tam Jewelery.
Kat corner jalan Phan Chu Trinh & Nyugen An Ninh.

Jalan Nyugen An Ninh = ade Saigon Pink 2, An Tam Hotel, Hajah Basiroh.
Jalan Phan Chu Trinh  = nie jalan tepi Ben Thant Market tuh. Jalan kat mane pasar malam tuh. X silap jalan nie ade Tutti Fruitti, so Ha Tam is before TF meaning simpang Jalan Nyugen An Ninh.

Kedai Emas sebelah kanan HaiNam Hotel
selang 2 atau 3 pintu dr HaiNam Hotel










Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2015 07:52 PM | Show all posts
Edited by nashrudean at 26-5-2015 08:04 PM

* SOME INFO NI AGAK OUT DATED KAN SBB JUST COPY PASTE DARI RUMAH2 LAMA. SO NAK ACCURATE KENA TANYA LAH.NI JUST 4 BRIEF INFO.


SHOPPING

What to Buy?
Cotton - English cotton ( rm23-rm25)
              Satin Cotton   (rm30-rm45)
Baju Kurung Manik - USD 20-USD30
Jubah Manik - USD15
Telekung Vietnam - USD13
Vietnam Silk - rm40-rm50
Chiffon Silk - USD7/meter
Satin Silk - USD6/meter
(Harga Silk ambik kat kedai Duc Thinh Silk)
Vietnam T-Shirt - USD2
Polo T-shirt - USD5
3-zipped Vietnam Ourse - USD9 for 10pcs
Handluggage - USD8
Smocking Dress - USD5
Trung Nguyen Coffee - USD4 for 1/2 kg.

Where to Buy?
1.  Ben Thanh Mkt
     - DAM (no 433)     
     - Tuyet (berhadapan kedai DAM)     
     - Thuy Duoc Fashion (no kedai 480-526-528-530)
2.  Binh Tay Mkt - Binh Thay Market tu kawan2 boleh naik bus no 1..tunggu kat bus station depan Bent Thanh Market..Bint Thay market tu last stopv , bayar tambang 5000 VND. Nak balik pun sama ... tapi kalau ada byk beg nnt driver bas charge lagi VND 5000.
3.  Pasar Malam Benh Thanh - mcm2 ade jual..ekceli rentetan dr jualan dalam benthant di siang ari, malamnya bukak kedai di psr mlm
4.  Hong Ahn5.  Minh
6.  Mai Saigon
7.  Taka Plaza- mcm2 gak ade jual nih
8.  An Dong Plaza
9.  Saigon Square-
10.Duc Thinh Silk (high end silk)
11. Russian Market
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2015 08:01 PM | Show all posts
Edited by nashrudean at 26-5-2015 08:13 PM

GRAFIK RINGKAS SEKITAR BEN THANH

bt1.jpg


bt2.jpg


BEN THANH
Ben_Thanh_market_2.jpg

CHO BINH TAY  ( CHO LON)
CHOLON.jpg

RUSSIAN MARKET (CHO NGA)
SG-Shop-RussianMarket.jpg

SAIGON SQUARE
SQUARE.jpg



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2015 08:07 PM | Show all posts
Edited by nashrudean at 26-5-2015 08:27 PM

SHOPPING COTTON

>> Pic ni diambil kedai Lyn dalam Ben Thanh
cs1.jpg     cs2.jpg


SHOPPING JEANS

lyna.jpg
USA material RM60-70....kalau Vietnam RM 40-50.   Tapi beli jeans kat Lyna memang berbaloi.material nya memang dari USA just dia jahit di Vietnam. Lyna kat pasar malam kat hujung jalan Phan Boi Chau depan hotel A&E.  Masa pasar malam Cho Ben Thanh tutup.  Dia punya "bangsal" number B51

SHOPPING TELEKUNG DAN TUDUNG

TEL 1.jpg TEL 2.jpg TEL 3.jpg








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2015 08:30 PM | Show all posts
Edited by nashrudean at 26-5-2015 08:33 PM

SHOPPING JUBAH AND BAJU KURUNG

BK.jpg JUBA.jpg

SHOPPING LACE

LACE.JPG

SHOPPING BEG

BEG.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2015 08:37 PM | Show all posts
KOPI VIETNAM DAN PHO VIETNAM (SUP VIETNAM )

pho-vietnam.jpg     KOPPI.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2015 08:51 PM | Show all posts
sapa fly vietnam esk.. and travel seorang..
saya nak bg bilik hotel.. free je dah bayar... x nak duduk sebab kena jalan... nak whatsapp saya 019 2216858....


Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2015 09:19 PM | Show all posts
nashrudean replied at 26-5-2015 08:01 PM
GRAFIK RINGKAS SEKITAR BEN THANH

Yayy... TQ Nas dah buka rumah HCMC baru.  Tips yang Nash bagi mmg banyak membantu masa akak ke Vietnam tempohari.  TQ Nas, sbb tak lokek share ilmu. Ada satu peta tu mmg sangat membantu sbb akak dgn anak ke sana ke mari hari tu berjalan kaki je.  Orang-orang Vietnam pun bila tengok kami pegang peta ramai je yang sendiri approach untuk membantu tunjukkan jalan walaupun dia tak boleh berbahasa Inggeris.  Dari airport hari tu kami naik bas je.  Bila sampai last stop tu mmg tercengang-cengang juga dan ramai pula yang offer nak tolong.  Of course la kami tolak baik-baik, cakap 'No. Thank you'.  Kami duduk dulu kat bus stop tu and buka waze.  Kejap je dah dapat jalan ke hotel.  Melintas jalan pun tidak lah scary sangat seperti ramai yang cerita.  Mungkin sbb kami ikut orang tempatan yang melintas.  Panduannya waktu melintas ni, kita jangan berhenti.  Terus je jalan sbb kereta n motor di sana akan mengelak kita.  Tapi memang dia orang suka bunyikan horn.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnyer la forum2 ni... Sy ni newbie... Br nk bwk adik n mama shopping kt vietnam 13-15 may ni...byk info yg berguna ni... Nnt klu sy perlukn bantuan,hrp kwn2 sudilah membantu ye...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 12:22 PM | Show all posts
wow rumah baru..kali ni kagum ade peta bergambar..saya dah siap save n nak print ..nak pergi holiday..
cuma tgh risau nak tempah baju takut tak sempat..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:04 PM | Show all posts
nak tanye...
mana lebih baik?
tukar duit DONG kt HCMC atau tukar di Malaysia?
mana lebih murah n berbaloi?
N.E.W.B.I.E
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-5-2015 03:07 PM | Show all posts
dieyra82 replied at 27-5-2015 03:04 PM
nak tanye...
mana lebih baik?
tukar duit DONG kt HCMC atau tukar di Malaysia?

Bw RM, tukar di sana...
jgn tukar byk sgt sbb RM laku kat sana.

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:16 PM | Show all posts
dieyra82 replied at 27-5-2015 03:04 PM
nak tanye...
mana lebih baik?
tukar duit DONG kt HCMC atau tukar di Malaysia?

I bru balik smlm dri vietnam....I rase u x yah tukar dong byk pn xpe...kt sane kalo byr guna RM lg berbaloi...........tukar dong kt msia pn ok dah...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:19 PM | Show all posts
nashrudean replied at 27-5-2015 03:07 PM
Bw RM, tukar di sana...
jgn tukar byk sgt sbb RM laku kat sana.

I ade nk tanye TT la satu hal ni...kastam msia mmg kene byr ke kalo bwk balik bju hanya tuk pkai sendri je...xde yg tuk jual ?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:25 PM | Show all posts
men_cari replied at 27-5-2015 03:16 PM
I bru balik smlm dri vietnam....I rase u x yah tukar dong byk pn xpe...kt sane kalo byr guna RM lg ...

oh...tak mahal eh klu guna RM? hari tu bace ade org kate RM lg mahal dr Dong...
huhuhu...ok2...thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:26 PM | Show all posts
nashrudean replied at 27-5-2015 03:07 PM
Bw RM, tukar di sana...
jgn tukar byk sgt sbb RM laku kat sana.

oh...ok... thanks for the info... tukar kt sana lbh murah la eh...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 03:29 PM | Show all posts
dieyra82 replied at 27-5-2015 03:25 PM
oh...tak mahal eh klu guna RM? hari tu bace ade org kate RM lg mahal dr Dong...
huhuhu...ok2...th ...

kalo I laa...I tawar hrga dlm rm je...lg murah pd I laa....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-5-2015 03:47 PM | Show all posts
men_cari replied at 27-5-2015 03:19 PM
I ade nk tanye TT la satu hal ni...kastam msia mmg kene byr ke kalo bwk balik bju hanya tuk pkai s ...

Ikut nasib..ada yg lepas je wpon shopping 3,4 beg besar..
tapi kalu kena u mntak tawar la ngan kastam..
paling teruk pon kena bayar RM50 jer...tapi try mintak rm30 jer....klu nasib baik dapat..
ok la tu sbb kalu kira law, u kena bayar 30% ...


Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 11:54 PM | Show all posts
Mohon sesiapa yg baru balik @ masih di saigon, update latest tukaran matawang di kedai Hatam.
Tkasih.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 08:56 AM | Show all posts
nashrudean replied at 27-5-2015 03:47 PM
Ikut nasib..ada yg lepas je wpon shopping 3,4 beg besar..
tapi kalu kena u mntak tawar la ngan ka ...

I kene byr 80..wpun beg 2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya ni utk 7 orang muat tak naik teksi vinasun tu.. Then brapa anggaran .. Ingat nak finalised dok kat lien thanh hotel sebb baca review ade breakfast halal..and somemore siapa ade kontek private transport pun dialu kan .. Senang nak gerak since ade budak kecik n warga emas ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2015 02:08 PM | Show all posts
mamapot replied at 28-5-2015 12:32 PM
Nak tanya ni utk 7 orang muat tak naik teksi vinasun tu.. Then brapa anggaran .. Ingat nak finalised ...

Vinasun ada dua jenis. vinasun saiz Vios, satu lagi saiz Innova/Avanza...kalu pergi mgkin muat la sbb beg x byk..balik tu kalu beg beranak, rasanya x muat

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 03:27 PM | Show all posts
Vinasun ni nak naik kt dpn airport jugak ke eh? ingat nak naik taxi je sbb kesian plak bwk mak nak naik bas bagai....
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 04:14 PM | Show all posts
kt vietnam ada jual seluar2 levi's original ker? sbb kawan pesan suruh belikan...katanye murah kat sana...tp tatau nk beli kt mana...ada sesiapa yg tahu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 04:31 PM | Show all posts
nak tanya uols VA ada rules baru ker pasal baggage allowance?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069689s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list