Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
15377
View
111
Reply

yg lebih diutamakan ? Insurans Kesihatan VS Simpanan ASB/Tabung Haji ?

[Copy link]

Author: changa=famri7       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-5-2015 11:37 PM | Show all posts |Read mode
yang mana anda utamakan untuk anak anda ?
beli insurans kesihatan ataupun buka akaun tabung haji/ASB untuk mereka menabung sejak kecil ?

mana yang lebih berbaloi untuk anak2 kita ?
Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 97 Users voted
 
6.12% (6)
 
27.55% (27)
 
66.33% (65)
 
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 11:33 AM | Show all posts
yes... dua2 sama penting, tp yang lebih penting no.1
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2015 06:26 PM | Show all posts
jika beli insurans kesihatan, tapi xpernah dapat claim kerana xmasuk wad, adalah satu kerugian yg besar
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2015 02:24 PM | Show all posts
amirgo replied at 29-5-2015 06:26 PM
jika beli insurans kesihatan, tapi xpernah dapat claim kerana xmasuk wad, adalah satu kerugian yg be ...

syukur alhamdulilah... amirgo beli insurans tak pernah claim means amirgo diberi nikmat kesihatan oleh Allah swt
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 11:00 AM | Show all posts
hakak buat dua2...klu amik insurans kesihatan amik sekali utk saving..bru berbaloi...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 02:34 AM | Show all posts
Serba salah....

Insurans pun kerajaan pow gst 6%...tiap2 bulan kena 6% tak tahan woo

Duit tabung haji, asb pula disalah guna oleh penyamun umno melalui 1mdb
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2015 01:32 AM | Show all posts
Lebih elok menabung
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2015 01:33 AM | Show all posts
Lebih elok menabung
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 04:33 PM | Show all posts
kita lebihkan simpanan dari kecik lagi ....
yg insuran tu pun penting jugak ....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2015 09:26 AM | Show all posts
Semua sama penting..mulakan dgn ada simpanan dulu. Lepas dah stabil,ambil la perlindungan takaful. Sekurangnya ada perlindungan dari musibah sakit dan penyakit krn kita tak mahu ketika sakit tu,terpaksa la pula guna duit simpanan kita yg dh lama simpan. So, mulakan satu2..jgn anggap menyimpan je dah cukup krn ada byk ketakpastian yg berlaku dlm kehidupan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2015 03:46 PM | Show all posts
loklik2 replied at 6-6-2015 02:34 AM
Serba salah....

Insurans pun kerajaan pow gst 6%...tiap2 bulan kena 6% tak tahan woo

Jangan pikir apa orang lain ... pikir apa kita dapat... dan apa kita rugi kalau decision kita salah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2015 12:29 PM | Show all posts
hasmania replied at 18-6-2015 04:33 PM
kita lebihkan simpanan dari kecik lagi ....
yg insuran tu pun penting jugak ....

yup..setuju tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2015 09:31 PM | Show all posts
mama_ann replied at 1-6-2015 02:24 PM
syukur alhamdulilah... amirgo beli insurans tak pernah claim means amirgo diberi nikmat kesihatan  ...

Alhamdulillah ada segala nikmat NYA terutamanya nikmat yg paling besar, Iman dan Islam serta diberikan hidayah
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 12:17 PM | Show all posts
lain orang lain keperluan...ada yang anak selalu sakit so parents ambik medical card.
ada yang anak alhamdulillah x sakit selalu so tabungan lagu berbaloi. boleh simpan untuk anak nak masuk pre-school etc. pre-school nye fees pun da tinggi skrg.
kalau u cukup untuk ambik kedua-duanya, ambiklah dua-dua. sebb medical kalau u ambik since baby premium masih murah.
ada pro-cons nye..kalau u nak saving tak nak insurans pun ok sebb hospital kerajaan masih ada cuma kalau ada kecemasan and wad penuh di hospital kat situ u kena transfer di hospital yang ada wad kosong.
macam kawan i nye kes anak kena denggi since putrajaya penuh so kena transfer ke hospital ampuan rahimah klang sebab itu je yang kosong.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 10:58 AM | Show all posts
iols buat tabungan dulu dlm tabung haji..kira tabungan n inves kecil-kecilan la tu utk baby..

sbb medical insurans company dah cover..
ada lebihan baru belikan insurans yg lain2 nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 10:41 AM | Show all posts
Bagus buat simpanan....;) Tapi lebih bagus klau menyimpan beserta dengan perlindungan...

Ada tips sket nak bagi if nak cari pelan takaful @ insurans

1) mesti ada simpanan ~ walaupun takaful bukan pelan simpanan sepenuhnya seperti menyimpan di bank, tabung haji or ASB, tapi education takaful yg pagus patut ada elemen simpanan supaya tak claim apa2 ( which is bagus.. alhamdulilah anak sihat walafiat) tp kita masih dapat sebahagian wang utk tambah fund bila anak nak sambung belajar sama ada dlm negeri or oversea

2)Mesti ada Medical coverage ~ supaya bila anak kita sakit, kita ada pilihan yang baik utk anak kita. JIKA hospital government penuh, Kita boleh buat pilihan mana2 hospital swasta yang ada utk rawatan yg cepat & selesa untuk anak kesayangan kita. Yang penting tak perlu korek balik saving kita sekiranya memerlukan kos rawatan 5K, 10K 60K..

3) Mesti ada Parent protection ~ ape nie yer? Ha, ini lah satu2nya elemen yang mana kebanyakan bank or institusi simpanan duit lain yang ada di malaysia tidak sediakan... SIMPANAN anak kita akan jadi PERCUMA.. yer sekali lagi PERCUMA, simpanan akan berterusan bila berlaku sesuatu kepada ibu/bapa Cth: meninggal dunia, Lumpuh a.k.a hilang upaya or terkena penyakit kritikal...

semoga memberi menafaat kepada ibu/bapa yang perihatin...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2015 07:46 PM | Show all posts
keutamaan kepada menabung.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:04 AM | Show all posts
dua2 penting
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:44 AM | Show all posts

Menabung tuk ngadap DIA....hang masuk dalam akaun mana?????

Kita ingat DIA...DIA akan senantiasa ingatkan kita...itu janji DIA pada hamba2NYA....

Bak kata anak buah Manak yang tecik tuh...bila setiap langkah yang kita anjakkan atas muka bumi ini atas kalimahNYA...the rest should naturally be in placed......


kita akan dipermudahkan utk jadi tetamuNYA menunaikan haji.....jika  it's time utk kita dipanggil olehNYA meninggalkan dunia yang fana ini ....kita akan menemuinya dalam keadaan tenang, tidak membebankan sesiapa DAN yang utama ISLAM DAN peninggalan kita anak anak and what not tidak akan merempat...INSYALLAH...




Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 09:50 AM | Show all posts
Up kan balik topic..

blh jadikan panduan pada parent yang masih mencari tabungan yang sesuai utk anak2
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 10:10 AM | Show all posts


Menabung untuk anak2 diawal usia, akan datang anak nak sambung belajar dah ada simpanan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 01:46 PM | Show all posts
mcm mana ni.. semua nak kena bayo hehe.. i think ikut priority la kan
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 02:07 PM | Show all posts
hafezjaafar replied at 19-6-2015 09:26 AM
Semua sama penting..mulakan dgn ada simpanan dulu. Lepas dah stabil,ambil la perlindungan takaful. S ...

ni pandangan saya...

lebih elok ambil takaful dulu. ambil yg ade saving sekali.
kalau menabung dulu, siapa sangka Allah nak duga, anak dpt sakit. duit yg menabung agak2 cukup ke utk perubatan anak?


Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 04:03 PM | Show all posts
untuk parent yg berkerja, beli la insurance utk anak2 anda dgn jumlah yg paling minimum. Kebanyakkan company melindungi pekerja dgn jumlah insurance tertentu.

manabung di Tabung Haji adalah pilihan utk ibu bapa pada anak2 mrk.  WAJIP menunaikan haji itu terletak pada kemampuan anak2 itu kelak. Allah dah tulis rezeki masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2016 01:01 PM | Show all posts
Saya boleh kata takaful ni kene amik dulu. Lpun saya ni ejen takaful. Namun mulakan langkah pertama dgn ada simpanan terlebih dulu. Ramai klien saya amik takaful lps ada kewangan yg stabil. Ada juga yg ambil pelan takaful pd paras minimum krn belum ada lebihan kewangan bulanan. Apa pun, takaful ni penting sebaik anak yg kecil itu lahir. Murah nak ambil takaful pd ketika tu krn umur mereka masih kecil. Lihat pd kemampuan masing2..Takaful dan insurans ni mmg takleh buat kita semua kaya tp ia mampu elakkan kita/famili dprd jatuh miskin..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057786s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list