Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
10881
View
73
Reply

yg lebih diutamakan ? Insurans Kesihatan VS Simpanan ASB/Tabung Haji ?

[Copy link]

Author: changa=famri7       Show all posts   Read mode

Post time 18-3-2016 11:58 AM | Show all posts
Edited by mbk at 18-3-2016 12:02 PM

Bagi saya dua-dua penting. Kalau dikira keutamaan, saya utamakan Takaful/insurans hayat dan perubatan. Kerana, kos rawatan makin naik dan kita tak tahu apa akan berlaku dikemudian hari.

Nak share video berkenaan perlindunga risiko atau dikenali sebagai Takaful/Insurans. Moga selepas menonton video ini anda semua dapat membuat keputusan sama ada keutamaan patut diberi pada Takaful/insurans kesihatan atau simpanan. Selamat menonton.





cheers
mbk
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2016 04:57 PM | Show all posts
saving dulu..

kalau bab perubatan boleh pi kemudahan yg office sediakan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2016 09:20 AM | Show all posts
saya amik insurance yang ada saving sekali.. insurance mmg priority, kalau ada duit lebih baru menabung utk anak2
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2016 03:03 PM | Show all posts
ThuLE replied at 18-3-2016 04:57 PM
saving dulu..

kalau bab perubatan boleh pi kemudahan yg office sediakan.

Saving dan insurans mmg tkleh lari. Sejak anak lahir je mesti ada insurans/takaful..Kalau ofis ada bg insurans kelompok,try2 la bertanya brpe had tahunan yg dilindungi. Kdg2 pihak sykt tmpt kerja amik insurans kelompok yg murah je utk cover anda yg bekerja. Famili pun cover juga dlm insurans kelompok tp jumlahnya jauh lebih sikit lah..Sekadar satu peringatan utk semua utk tidak mudah mengambil mudah dlm hal insurans hayat famili. Kdg2 rasa mcm best je boss yg byrkan insurans anda tp alih2 tersedar yg jumlah perlindungan tu tak cukup. Time anak admit nnti,silap2 kene top-up duit lg. Fikir2 utk ada perlindungan peribadi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2016 09:22 AM | Show all posts
hafezjaafar replied at 5-4-2016 03:03 PM
Saving dan insurans mmg tkleh lari. Sejak anak lahir je mesti ada insurans/takaful..Kalau ofis ada ...

pendek kata not afford utk beli insurance.. cukup saja kemudahan yang diberikan..

kawan2 (so call agent insurance) selalu bertanya saya. kenapa x mampu? setakat 150 - 200 sebulan.
i assume 'kawan2' nak juga menang hujah tanpa menyelami kekangan kewangan yg saya hadapi. (sedangkan dia pun buat 2 kerja untuk tampung hidup).

opppssss... terluah rasa pulak. hihihi...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 10:46 AM | Show all posts
ThuLE replied at 6-4-2016 09:22 AM
pendek kata not afford utk beli insurance.. cukup saja kemudahan yang diberikan..

kawan2 (so c ...

Kalau not afford to have a policy tu mmg takleh kata lah..maka kene la selalu bercakap dgn diri sendiri untuk tahan segala kesulitan yg mungkin berlaku nanti. Kalau tak berlaku, syukur pada Allah swt. Namun jika berlaku, sabar banyak2 dan kuatkan berdoa. Ada insurans/takaful ni mmg takleh buatkan kita kebal dari mati dan sakit pun sebenarnya, Tapi ia boleh elak kita tersepit dalam kesusahan ketika diduga dengan penyakit dan ajal. Cuba tanya suami atau isteri kita tu, berapa dia nak lihat dalam akaun kita jika kita "tiada" lagi kat dunia ni? Pasti jawapannya anda tahu. Jika kita tiada lagi kat dunia ni, akaun kita terus dibekukan. Pasangan kene dapat surat kebenaran dari mahkamah atau bank utk mengeluarkan duit simpanan kita tu. Harta yg lain pun makan masa nak dicairkan kepada wang ringgit. Insurans dan takaful akan bayar pampasan kepada pasangan kita tu nanti dalam 2 minggu. Ketika tu lah baru nampak betapa penting takaful ni. Masa sihat & bernyawa mmg kita lalai sikit. Tapi bila betul2 perlu ada insurans/takaful, masa tu ramai yg salahkan keadaan sbb dah tak layak untuk memohon perlindungan takaful.
pengganti gaji.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 04:15 PM | Show all posts
tak pernah lagi dengar orang amik insurans blh jadi miskin,
TAPI.......Pernah dengar orang TAK amik insurans blh jatuh bankrap utk cover cost rawatan, jual asset, tanah, rumah dll

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2016 08:13 AM | Show all posts
hafezjaafar posted on 8-4-2016 10:46 AM
Kalau not afford to have a policy tu mmg takleh kata lah..maka kene la selalu bercakap dgn diri se ...

Pui la lu agen2 insurans

sembang kencang

nak besawkan tembolok lu org jek

tp time nak claim korang sume hilang

bil spital pun ade yg prob dgn company2 insurans ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2016 08:44 AM | Show all posts
Pi spital kerajaan bayar seringgit. Blood doner free.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2016 05:12 PM | Show all posts
cmf_tupaihangus replied at 13-5-2016 08:44 AM
Pi spital kerajaan bayar seringgit. Blood doner free.

Yup Tapi waiting time Manak dengar...orang yang sihat yang accompany orang sakit , pun akan jadik sakit...too long waiting....


Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2016 09:58 AM | Show all posts
tagas replied at 13-5-2016 08:13 AM
Pui la lu agen2 insurans

sembang kencang

wow..bukan main marah lg kat ejen insurans la awak ni..ejen insurans leh tolong dgn bercerita psl insurans je lah. Kalau tak suka ejen insurans, tanggung je la sume kos tu sendiri. Kami tak rugi apa2 pun..awak amik insurans,awak yg untung. Awak sakit tp tkde insurans,awak yg tanggung sume..Ejen insurans time tu mmg takde nak dtg dkt awak dah. Sbb kami tahu time tu mmg takleh tolong apa2 dah..Brpe byk kes claim yg problem yg awak tahu? Awak pun tkde insurans,so perkara tu tak berlaku pun kat awak..Jadi,ada benda kena cakap dgn fakta.. Baru la nampak berilmu sikit. Jgn pandai jd keyboard warrior je tp takde isi..Cakap pun kosong je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2016 05:02 PM | Show all posts
hafezjaafar posted on 16-5-2016 09:58 AM
wow..bukan main marah lg kat ejen insurans la awak ni..ejen insurans leh tolong dgn bercerita psl  ...

Poyo la lu agen insurans

taw nak untung percent jer

terimala kenyataan

time nak claim hilang tak berjwb call
Last edited by tagas on 16-5-2016 05:03 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2016 10:03 AM | Show all posts
tagas replied at 16-5-2016 05:02 PM
Poyo la lu agen insurans

taw nak untung percent jer

Mungkin ejen brader je yg poyo..sbb saya jd ejen selama 4thn ni sume klien saya terjaga. Tkde yg terbiar mcm bro. Cuma kdg2 Allah byr cash pd sesetengah klien..Klien yg tak brpa nak bagus maka dpt la ejen yg tak bagus. Kan? Bwk bersabar ye..Jgn tuduh semua ejen tu sama. Mungkin ejen yg bro pilih tu mcm tu. Nasib tak baik agaknya sbb jumpe ejen yg mcm tu. Kalau ada claim tak lepas, sila terus ke HQ..mereka ada jwpn yg lebih tepat. Kalau main tuduh2 semua ejen tak bagus, maka ejen kredit kad lagi la tak bagus. Punya ramai yg bankrap sbb ejen kredit kad..Sila jgn poyo disini. Peace no war..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2016 12:56 PM | Show all posts
hafezjaafar posted on 17-5-2016 10:03 AM
Mungkin ejen brader je yg poyo..sbb saya jd ejen selama 4thn ni sume klien saya terjaga. Tkde yg t ...

Mcm aku ckp kat thread sebelah not my experiences

tp based on org lain..moral of da story be an ethics la kalo

nak jd agent tak kira la agent ape skali pun..pahamkan

betul2 pd customer

ape yg cover ape yg tak cover..korang kan ade kursus utk jd

agent..so kena jd cam doctor jgk maybe utk pahamkan jenis2

penyakit ape yg cover ape yg tak cover..sentiasa

buat post mortem & follow up demi follow up situasi2

kesukaran yg dihadapi customer bila nak claim

bkn takat cari keuntungan jer...maybe

company da bg kursus bagai cuma agent tu sendiri yg tak betul

ape2 pun nasib la..pndai2 la nak idop..hopefully tuhan

permudahkn urusan aku time nak claim esok..lg bagus

hopefully sihat walafiat..tp tu la semua manusia will facing

sakit bila smpai waktu nya nnti..doa2 jelah yg terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2016 01:53 PM | Show all posts
Mannak replied at 14-5-2016 05:12 PM
Yup Tapi waiting time Manak dengar...orang yang sihat yang accompany orang sakit , pun akan jadik  ...

dah di hospital, dafter lah sekali.  sama sama pi jumper doctor
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 10:04 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 10:35 AM | Show all posts
tagas replied at 17-5-2016 12:56 PM
Mcm aku ckp kat thread sebelah not my experiences

tp based on org lain..moral of da story be an ...

Betul tu..ejen ada kursus. Insyaallah ia akan buat ejen jd baik dan terbaik. Cuma tak adil sikit klu bro pukul rata utk kata sume ejen insurans ni tak bagus dan tak jwp call time klien ada kes nak claim. Its very general issue. Syukur saya tak mcm tu. Mungkin ada sesetengah org yg pilih ejen part-time ni yg dpt nasib begitu. Selama saya jd ejen PruBSN Takaful selama 4 tahun ni, saya gembira dpt servis klien saya on-time. No delay. After hours pun saya pnh tunggu kat hospital sbb nak tolong admit klien yg anak yg demam panas. Moga2 kes claim brader lps ni berjalan lancar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2016 10:37 AM | Show all posts

Menabung elok untuk guna duit hari ke hari. Ada unit trust ( ASB,CWA,Public Mutual and etc ) utk menggandakan kekayaan. ADA INSURANS/TAKAFUL untuk kegunaan dikala kecemasan,sakit,lumpuh,sakit kritikal dan kos pembedahan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2016 01:07 PM | Show all posts
Salam,

Terbaca artikel ini berkenaan dengan pembahagian harta pusaka. Moga ia dapat dijadikan iktibar buat kita semua.

http://www.ohbulan.com/suami-men ... rempat-mereka-lupa/

Sebab itulah Hibah dititikberatkan dan diberi pendedahan. Kalau tengok bahagian penama di borang Takaful, sudah ada dua pilihan sama ada ingin pilih hibah atau wasi (Faraid).

Moga video dibawah lebih jelas berkenaan hibah

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2016 01:14 PM | Show all posts
dah vote!2-2 penting...utk anak2 saya>>ada asb>>ada jugak prubsn takaful utk masa depan dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2016 02:56 PM | Show all posts
GOOD. LOOKS NICE
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2016 10:21 AM | Show all posts
Edited by mbk at 1-6-2016 10:22 AM

Are Medical Bills Leading Malaysians To Bankruptcy?

Masih ingat dengan pelari pecut Negara, Watson Nyambek? Beliau disytihar muflis susulan pinjaman bank lebih dari RM100,000 untuk membayar kos perubatan bapanya. Watson gagal untuk membayar balik pinjaman bank kerana beliau ada komitment kewangan lain yang perlu di bayar.

Hakikat sebenarnya, ramai rakyat Malaysia yang diistihar muflis akibat kegagalan membayar bill hospital. Menurut AKPK, dari jumlah 8,321 kes hutang yang telah mereka selesaikan pada tahun 2015, 14.3% (atau 1,190 kes) adalah disebabkan oleh bill hospital yang tinggi.

Adakah anda semua masih tunggu untuk mencarum Takaful?



sumber: iMoney.my 2016
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 11:32 AM | Show all posts
Selamat menyambut Ramadhan, selamat berpuasa pada hari yang pertama ini dan hari-hari berikutnya sehinggalah menjelangnya Syawal. Semoga dipermudahkan dalam segala urusan beserta ibadah mudah-mudahan kita mendapat rahmat dan keberkatan di sisi Allah.  Amin.



mbk
perunding takaful
0192853910
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 11:22 AM | Show all posts
Tahukah anda?
Harta si mati perlu dituntut. Itu adalah hak si mati. Tapi tahukah anda bahawa, urusan faraid di Malaysia paling cepat untuk diproses akan mengambil masa 18 bulan.

Tahukah anda?
Seorang isteri hanya berhak mendapat 1/8 daripada harta bersih suami. Sekiranya anda tinggalkan RM1 juta, isteri hanya layak mendapat RM125,000.

Tahukah anda?
Untuk anda menuntut harta si mati, anda memerlukan modal yang sangat tinggi. Caj guaman untuk harta yang melebihi RM900,000 sahaja sudah RM16,000 lebih. Jangan lupa harta si mati perlu dinilai, sekiranya nilai harta Rm225,000, caj pengurusan adalah RM7,000. Semuanya duit.

Tahukah anda?
Bahawa sebaik sahaja si mati meninggal, SEMUA akaun bank akan dibekukan. KWSP, ASB, dan semua jenis perbankan akan dibekukan sehinggalah selesainya urusan faraid.

Tahukah anda?
Sebanyak RM 66.6 billion harta beku yang belum dituntut oleh umat Islam di Malaysia?

Tahukah anda?
Bahawa di dalam Takaful, adanya kaedah HIBAH, iaitu hadiah yang diniatkan oleh si mati sebelum meninggal untuk dilitinggalkan kepada mereka yang disayangi. Dan tahukah anda, proses claim dalam Takaful hanya mengambil masa 2 minggu sahaja dan cheque akan diserahkan kepada pewaris.

Tinggalkan sebanyak mungkin DUIT CAIR kepada orang yang anda sayang. Selepas ketiadaan anda, mereka perlukan DUIT untuk teruskan hidup.

#kempenhibahkan1juta

mbk
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2016 12:31 AM | Show all posts
Selamat hari raya. Moga selamat sampai ke destinasi. Amin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064341s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list