Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
15697
View
114
Reply

yg lebih diutamakan ? Insurans Kesihatan VS Simpanan ASB/Tabung Haji ?

[Copy link]

Author: changa=famri7       Show all posts   Read mode

Post time 11-7-2016 09:56 AM | Show all posts
Sanggup tak awak terminate ASTRO untuk carumkan anak MEDICAL CARD RM 1,000,000?

a-sanggup

b-ku tak sanggup

c-tak perlu sebab ku mampoo
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2016 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
hyldia replied at 30-5-2016 01:14 PM
dah vote!2-2 penting...utk anak2 saya>>ada asb>>ada jugak prubsn takaful utk masa depan dorang.

Alhamdulilah.. Tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 04:19 PM | Show all posts
Edited by mbk at 18-7-2016 04:20 PM

Hibah dalam Takaful adalah satu cara yang sangat berkesan salam WEALTH DISTRIBUTION ataupun Pembahagian Harta. Terutamanya kepada

1. Pasangan yang tidak mempunyai anak lelaki
2. Pasangan yang tidak mempunyai anak kandung tetapi mempunyai anak angkat yang disayangi
3. Lelaki yang berkahwin lebih daripada satu dan sayang kesemua isterinya

Nak tahu details bgtau untuk kita sembang kopi. Demi kesejahteraan keluarga tersayang yang ditinggalkan


Sila Klik link dibawah untuk pembacaan artikel Hibah disiarkan oleh BH Online.


http://www.bharian.com.my/node/55193

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 07:55 AM | Show all posts
dua-dua penting
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2016 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Lady_Di replied at 19-7-2016 07:55 AM
dua-dua penting

betul2 '.. dua-dua penting. ... tapi mana yg lebih priority ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2016 12:22 AM | Show all posts
tagas replied at 16-5-2016 05:02 PM
Poyo la lu agen insurans

taw nak untung percent jer

jika saya bagitau u percent yg saya untung untuk insurance kenderaan kadang2 saya pun tak untung sampai rugi pun ada u caya tak ?
maybe encik terjumpa dgn ejen yg tk bertanggungjawab, tetapi bukan semua ye begitu.....

jika encik sanggup memberi peluang kepada mereka yg iklhas, maybe encik akan bertukar pandangan terhadap mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2016 10:18 AM | Show all posts
dua2 sama penting..medical card kene standby..tak tau masa depan macam mana..simpanan pon penting, kang apa2 jd kalau anak2 masih kecik sape yg susah..belanja dengan berhemah..kene beringat sket..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2016 10:47 AM | Show all posts
dua2 penting.. sebelum ada takaful, elok ada simpanan..

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2016 05:26 PM | Show all posts
sy setuju yg dua-dua tu penting. Kita kena beringat2 juga, kalau ditakdirkan tiba2 kita @ anak2 sakit dan perlukan rawatan segera dengan kos yg besar, simpanan pulak tak seberapa....mana la nak korek duit waktu tu, maka insuran la harapan yg ada pun. Jadi jgnlah berkira sgt utk ambil insuran. Sediakan payung sebelum hujan
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 12:10 PM | Show all posts
dua penting..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 01:45 PM | Show all posts
bunga_lestari replied at 11-8-2016 10:47 AM
dua2 penting.. sebelum ada takaful, elok ada simpanan..

Hmm.. Tengah fikir.. Kalau main bola sepak mana perlu ada dulu, Penjaga gol ke penjaring gol..

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2016 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak tak menyimpan untuk pendidikan anak anak yang ada perlindungan kesihatan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 06:04 PM | Show all posts
tagas replied at 13-5-2016 08:13 AM
Pui la lu agen2 insurans

sembang kencang

Pernah kena game ke? haha

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2016 06:10 PM | Show all posts
lurve82 replied at 3-6-2015 11:00 AM
hakak buat dua2...klu amik insurans kesihatan amik sekali utk saving..bru berbaloi...

Ambil dua-dua tak rasa mahal ke Kak?

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 06:03 PM | Show all posts
Saya agent AIA Public Takaful,

Kalau ada yang berminat mencari medical card serendah RM67 sebulan tapi dengan benefit 100% full coverage hospitalization, min RM100k claim tahunan dan UNLIMITED untuk seumur hidup, hanya swipe card dan setel!

*InsyaAllah setakat ni harga takaful di AIA masih kekal tak naik*


Boleh whatsapp saya, Hanim 017-3930527 / Iqmal 012-3503015 untuk pertanyaan.

Info lanjut : www.facebook.com/kadperubatanpilihansaya


Thank you admin
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2017 04:14 PM | Show all posts
Edited by ctsueraya at 9-2-2017 04:17 PM

assalamualaikum dan salam sejahtera

nak share pengalaman sendiri ni

mak iols buat medical card since iols umur 19 tahun, mmg pernah claim masuk spital KPJ, dan lepas iols keje , iols plak sambung bayar

pastu sebab kesiankan sepupu (agent insurance) iols amik lagi insurance (saving plan ) plak dengan ALLIANCE

ASB memang dah ada bukak akaun dan tak ambil pun loan ASB, simpan sendiri jek

Tapi semalam baru decide, mmg nak terminate medical card dan saving plan, sebab dah tak mampu nak bayar okeh dengan keadaan ekonomi dan duduk di bandar nih. Potong PTPTN lagik

Saving plan pun nak surrender dah, so duit yg ada tuh ingat nak cari pelan takaful yang ada perlindungan dan simpanan sekali

ASB dengan Tabung Haji, in shaa Allah nak continue dedua (part duit tu kene curi ke kene apa ke iols letak tepi sebab taktau menahu kes sebenar- kang ulas jadi pitenah)

sekian my 2 cents apa pendapat korunk??
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2017 05:54 AM | Show all posts
Dua dua penting
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2017 11:31 AM | Show all posts
ctsueraya replied at 9-2-2017 04:14 PM
assalamualaikum dan salam sejahtera

nak share pengalaman sendiri ni

Hi Ctsueraya,

Nie pendapat saya ...

Jangan surrender medical card dan saving plan yg dah sedia ada. Apa yg sis perlu buat just withdraw duit di saving plan tue dan buat pembayaran keatas medical card plan yg ada sekarang. At least polisi masih inforce dan sis tak perlu kuar duit tambahan nak bayarkan polisi medical card yg sedia ada. Kalau surrender, monthly contribution akan naik dan coverage kemungkinan tak akan sama dengan apa yg kita ada sebelum ini.

just my 2 cents...

mbk
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 wajib ada...kalau x mampu byr insuran tinggi..at least byr rendah can upgrade later
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 03:05 PM | Show all posts
saya buat insuran dulu  terutama untuk anak-anak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:29 AM | Show all posts
Edited by mbk at 9-3-2017 05:31 AM

Sekarang nie dah ramai yang dah ada kad perubatan, tapi... Yang menakutkan sangat, kebanyakan mereka masih under insured. Apa tue under insured? Pampasan insurans/takaful hayat yang tak mencukupi. Bayangkan pampasan cacat kekal atau pampasan penyakit kritikal atau pampasan kematian hanyalah RM10,000 sajork. Kalau ditimpa musibah, berapa lamalah kita dapat bertahan utk cover perbelanjaan kita. Ya betul, kad perubatan dah ada dan had tahunan yg paling tinggilah kita ambik utk tolong bayarkan kos rawatan. Tapi nak buat belanja dapur, bayar utang umah, utang keta kalau tak ada pampasan hayat macam mana nak bayar semua tuh. Sebab tue ramai ejen dah start citer plan penggantian gaji. Kalau malapetaka kewangan berlaku, ( dah x dapat kerja dah), plan penggantian pendapatan dapat cover balik kos perbelanjaan kita.

Sekian pendapat dari ejen biasa jer.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 03:21 PM | Show all posts
dua2 penting...
i bukak savings tabung haji for all my 3 kids (and try to save regularly every month)..
and my kids pun ada takaful (education)..RM100 seorang x3 org anak...saving TH tu tak regular sgt..time ada dpt duit lebih..save sebnyk mungkin..tp at least i try save RM50x3 every month
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 09:19 AM | Show all posts
salam wbt...

Both penting, tapi pada saya priority pada insurance.

Anak2 saya dah ambilkan tafakul & dah start potong gaji untuk tabung haji.

Nak tanya kawan2 kat sini, ada sesiapa yang ambil insurance dari Great Eastern ? Any review?

Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:05 AM | Show all posts
zaman sekarang nie, dua2 penting.. both insurance + medical card and simpanan TH/ASB. Skarang nie rasanya cam banyak je org yg sakit or diserang jangkitan la apa la.. kalau selama nie asik dengar anak org lain sakit, tanpa disangka anak kita lak sakit tiba2.. time tu la kta akan hargai betapa berharganya insurance. syorkan sgt parents tuk standby nie tuk anak.. kalau cakap tak mampu, usahakan jugak potong mana2 perbelanjaan yg tak perlu or penting..check balik Budget bulanan. lagi bagus kalau amik plan yg ada savings skali tuk education.. at least takdela simpan kosong camtu je rasa kalau tak penah claim medical..

as for simpanan lain, pun sama penting.. dpt simpan RM50 tuk sorg anak sebulan pun usahakanla..anggapla duit hangus. jangan korek2.. korek time dorg nak masuk U or nak start hidup lepas habis belajar.. kesian tgk kawan2 yg menderita nak bayar PTPTN skarang.. ada dah beranak 3-4, PTPTN still lagi tertunggak berpuluh2 ribu.. kesian..

sekian, saya bukan agen insurans or apa2.. just an opinion from a parent of 2 kids.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 11:27 AM | Show all posts
Ada orang
- Dah setahun ambik pelan takaful, tapi bila dengar ada pelan yang lagi murah, terus sign up yang baru. Bila ejen tanya khabar, senyap. Agaknye ejen baru tu tak terangkan pasal waiting period 120 hari ataupun incontestability period (1-2 tahun tu kot?)

Ada orang
- Dah set appointment nak jumpa di sekian-sekian tempat. Dah bergelas-gelas air ejen tu hirup, muka tak nampak-nampak. Call tak berangkat. (Ni paling biasa)

Ada orang
- Dah disahkan penyakit dan kena buat operation minggu depan, baru nak sign up takaful yang paling tinggi coveragenya. Masa ejen tanya dulu, jawabnya nak tunggu masa yang paling sesuai. (Ni pun biasa jugak)

Ada orang
- Yang kesedarannya sangat tinggi, sanggup terminate astro, kurangkan makan mewah semata-mata untuk sediakan perlindungan sebelum jadi perkara yang yang tak diingini.

Persoalannya di sini, anda orang yang bagaimana?

#Prudentialbsntakaful
#TabungWanita
#hibahtakaful
#WomenOfInspiration

mbk
0192853910
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054451s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list