Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
15228
View
111
Reply

yg lebih diutamakan ? Insurans Kesihatan VS Simpanan ASB/Tabung Haji ?

[Copy link]

Author: changa=famri7       Show all posts   Read mode

Post time 5-5-2017 05:16 PM | Show all posts
Edited by sitisbp at 5-5-2017 05:18 PM

Kitorang 6 family members (anak 4) semua ada personel insuran n saving. Anak2 punya blh upgrade so kitorang upgrade. my n hub x leh buat apa lah so mmg sikit coverage. Kompeni ada cover but mmg tau takkan cukup. Doa supaya sihat n tak perlu guna kad ni. tapi at least ada utk peace of mind. anyway dah byk kali guna jugaklah, tumor, cancer, appendix, sinusitis, hearing. alhmdllh semua covered. in fact yg cancer tu using both personel n company punya utk bg cukup. eh korek epf jugak masa tu.
so penting ye both. even sakit masuk gomen hospital if kita keje private better ada kd jugaklah.
ikutkan kalau tak guna duit utk insuran ni boleh lah mkn mewah tiap bulan or langgan astro. tp rela masak selalu n tukar astro kepasa yg lebih murah
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 05:46 PM | Show all posts
lbih pnting no 1 kot! asb n tabung haji, nilai mata wang mkin kocik..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau.insurans, masa kecemasan x bule pakai.. mcm2 syarat n sop. Unlike saving asb/tabung haji.. can withdrawl at anytime.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 01:37 PM | Show all posts
tabung haji je yg mampu setaka ni.klau ape2 hal blh anak2 gune duit tu..walaupun nilai RM makin kecik tp atleast die ade duit....insurans tu tggu kalau ade rezeki lebih..selebihnye tawakal je supaya anak beranak sihat walafiat...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Saving la penting
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 01:49 PM | Show all posts
so.. thread ni dibuka utk agen insurans ke?huhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 02:14 PM | Show all posts
Edited by sweetsour25 at 9-5-2017 02:17 PM

iol sbnarnye masih berbolak balik isu insurans ni..
penah terbuka ati amik insurans.. tapi pastu iols terminate kn..

iol tanya pendapat 2 generasi..
generasi 1.. golongan parents yg age 50-60years..my parents, colleagues (colleagues ramai baya gitu..)
generasi 2.. golongan same age.. around 30s.

Kalo ikut skang ni, gen 2 ramai yg ke arah push amik insurans. utk anak2 dari dlm perut lg..
Iol dlu amik gak. Pastu gen 1 rasa macam pelik, kenapa iol amik. Sebb medical benefit from company unlimited. cover iol, suami & anak2.. so, dorg tinggalkn tanda tanya pd iol..

so, iol perhati je gen 1 urus kewangan dorang camne.. bkn nak cakap dorg ni mewah or org ada2..
tp, iol perhati..dorang xde masalah pn utk pergi hospital ke ape ke.. even private.
Sebab..dorg ada strong financial la, i guess?

iol tanya.. camne dorg plan financial..? memang saving banyak ke camne..?

for now, i cuma dapat basic info. keyword. go with the flow. cukupkan ape yang perlu dulu, bila da stabil, then saving.... pastu invest hartanah. step by step gitu.

harap jgn brainwash i kepentingan2 amik insurans.. i tau, semua org pun takut, if anything jadi kat dirisendiri, ape jd kemudian hari..

cuma ape yg i perhatikan, rmai yg amik insurans nowadays..overr. anak demam skit, trus msuk hospital pvt, warded bbrapa hari. maafkan iol kalo xpaham, tp i rasa mcm..... baru saving brape RM dlm insurans plan, tp da guna byk..  

p.s harap jgn kecam iol. hihi. nak tambah tacang je ni.. ps.2. for now, iol lebihkan kepada saving tabung haji.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 02:42 PM | Show all posts
sweetsour25 replied at 9-5-2017 01:49 PM
so.. thread ni dibuka utk agen insurans ke?huhuhu..

di buka untuk semua......tak kira usia dan taraf
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 02:47 PM | Show all posts
Walaupun ada coverage Takaful RM4 juta sekalipun, kalau takde rider penyakit kritikal se-sen pun belum boleh claim tuan.

Tunggu mati baru dapat penuh!

Sebab tu saya suruh check polisi dulu

Sesuai tak dengan keperluan kewangan tuan?

Bukan main beli je ikut jenama

Dah ler bayar TERLEBIH MAHAL 😝
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 09:31 AM | Show all posts
Edited by mama_ann at 20-5-2017 09:33 AM

bagi pendapat saya...

klau company yg cover unlimited medical better looking for "income replacement" pulak... why? sebab once dah terkena kritikal illness, adakah company still nak hire kita keje? claim medical kat company tinggi, cuti lagi utk rawatan / MC... masa tu nak simpan kat ASB or Tabung Haji pun dah tak dapat malah kemungkinan akan keluarkan saving itu balik...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 12:26 AM | Show all posts
savng dalam TH sejak anak kecil, RM50 sebulan.  Tak pernah keluarkan, umur 18  masuk u private, dulukan pakai saving dia.

anak ada medical card sejak lahir, tak pernah guna sehingga umur 18, tulang belakang dia sakit  sebab main hoki.  Bila check doktor,  prescribe fisioterapi -  insuran tak nak cover dengan alasan, tulang belakang dia  dah memang begitu dari lahir.    Aku tk tau nak percaya apa dah sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2017 02:06 PM | Show all posts
Dari pemerhatian saya, seseorang yang serius nak mencarum Takaful terutama hibah Takaful apabila dia rasa:

1. Dia seorang ibu atau bapa tunggal
2. Hanya ada anak-anak perempuan
3. Pernah melihat sendiri perebutan harta pusaka dikalangan waris (terutama adik beradik, mertua).
4. Teringat akan pengorbanan ibu atau bapa
5. Hutang

Kalau bab kesedaran meninggalkan aset dan pembahagian harta pusaka, saya lihat kaum hawa lebih peka terutama yang melibatkan hibah .

Anda di no. yang mana?


mbk
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2017 04:04 PM | Show all posts
insurans kesihatan tu utama.. then tabung haji lagi better banding dengan asb.. sebab tabung haji dah bayar zakat simpanan siap2.... asb kita kena bayar sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 09:54 AM | Show all posts
Untuk orang perempuan, memang saya tekankan supaya mereka mengambil pampasan sakit kritikal yang tinggi. Kenapa?

Berikut merupakan top 10 claim pampasan sakit kritikal pada tahun 2014, mengikut turutan

1. Cancer of breast (361 kes)
2. Heart attack (148 kes)
3. Kidney failure (109 kes)
4. Stroke (104 kes)
5. Coronary artery disease (98 kes)
6. Other types of cancer (93 kes)
7. Cancer of small intestine & colon (85 kes)
8. Cancer of bronchus, trachea & lung (80 kes)
9. Nasopharyngeal carcinoma (juga sejenis kanser, 80 kes)
10. Cancer of cervix uteri (79 kes)

Cuba kira, daripada top 10 claim di atas, berapa daripadanya adalah kanser?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2017 10:37 AM | Show all posts
aurorae replied at 21-5-2017 12:26 AM
savng dalam TH sejak anak kecil, RM50 sebulan.  Tak pernah keluarkan, umur 18  masuk u private, du ...


insurans ape tue
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2017 08:31 PM | Show all posts

prudential
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 11:22 AM | Show all posts
Kalau terasa Takaful atau Insurans mahal atau ada pernah alami nightmare atau alahan pasal insurans /takaful nie, saya sarankan menabung di SSPN-i. Sambil menabung adalah jugak Takaful nya dan boleh buat tax exemption. Tak rugi rasanya..

Just pendapat saya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 03:37 PM | Show all posts
Divine replied at 23-2-2016 02:07 PM
ni pandangan saya...

lebih elok ambil takaful dulu. ambil yg ade saving sekali.

kalau company cover medical, masih perlu ke amik insuran?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2017 04:21 PM | Show all posts
gadis_mateen replied at 4-7-2017 03:37 PM
kalau company cover medical, masih perlu ke amik insuran?

Better ambik sebagai back up annual limit medikal kad company in case tak cukup
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2017 12:58 PM | Show all posts
Insuran/Takaful ni kita akan nampak kegunaan dia bila ada malapetaka. Selagi tak dak malapetakan, rasa beban saja nak bayar. Tapi, at least it gives you peace of mind.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 02:23 PM | Show all posts
sy punya agen dh berhenti, n takaful dh hntar surat pemebritahuan. akan replace org. kalau kita nk cari ejen sendiri mcm mana?

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 05:19 PM | Show all posts
cuepacs care je sekian
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 03:24 PM | Show all posts
hafezjaafar replied at 14-3-2016 01:01 PM
Saya boleh kata takaful ni kene amik dulu. Lpun saya ni ejen takaful. Namun mulakan langkah pertama  ...

Saya ambil medical insurance (dgn savings) pada kadar minimum utk anak2 sebab company ada provide insurance.Selama itu, sekali pun tak pernah guna medical card baik sendiri punya atau company punya.
Alhamdulillah, anak2 tak mudah sakit.

Selepas 7 tahun,  tengok simpanan dlm insurance anak tak sampai pun 3k.
Sedangkan setiap bulan saya bayar insurance  rm110 utk seorang anak.




Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2017 07:03 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 1-8-2017 03:24 PM
Saya ambil medical insurance (dgn savings) pada kadar minimum utk anak2 sebab company ada provide  ...

Doa mintak Anak Anak hang sakit ler...supaya premium hang bayar tiap bulan Tak rugi???


Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 08:44 AM | Show all posts
saya ada dua2, tapi sy pentingkan insurance, ni kisah benar. My mum kena cancer, bila sedar dah stage 4, dia pesara kerajaan so mmg free, tapi masalahnya kalau government hospital kena tunggu turn. so dia tunggu dekat sebulan utk turn dia tu pun postpone sbb doctor ada exam ke apa, by the time dia operate, dah terlambat sbb the cancer dh spread everywhere.

time tu i learnt my lesson, yes mmg kerajaan provide healthcare but kalau ada own insurance at least dia boleh get second opinion or at least boleh di rawat lagi cepat, so lepas tu mmg i ada insurance sendiri. plus kalau company punya ada pun, ada limit (eg 30k setahun), what if kena cancer and the cost is 100k annually? kalau tak sakit tu patut bersyukur, mmg la rasa rugi mcm duit tu burn but kalau nk berbaloi, tie la the medical card dgn investment ke apa, tu kena contact insurance agent to find out more.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053334s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list