Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
11093
View
24
Reply

Myvi-2007(Auto)-Berdengung/bergegar/gear lmbt pick up

[Copy link]

Author: zuliana29       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:37 AM | Show all posts
mdesa5057 replied at 23-1-2017 08:59 AM
Alhamdulilah lega rasa thread ni mendapat respon...huhuhu....
zuliana dpt email notif ...

hehe.. xde notify dr emel pun. mmg hari2 masuk forum

nanti saya cuba tgk balik bil yg lama (rasa simpan lagi).

tapi serius bila dh tuka parts2 tu, perbezaan yg sangat ketara... hehee.. rase mcm naik kete baru hihiii..

skrg cuma kereta masih bunyik  snoring sket, mslh dr compressor rasanya. & tak pernah service utk aircond pun lagi... SC Perodua sini tak byk membantu mcm kt SC Putrajaya.. maybe sbb dowg ni dealer je kot..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:48 AM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 23-1-2017 11:50 AM
zuliana29 replied at 23-1-2017 11:37 AM
hehe.. xde notify dr emel pun. mmg hari2 masuk forum

nanti saya cuba tgk balik bil yg lama ( ...

tak igt la pulak mounting berapa belah..
tapi total cost RM1,069 termasuk GST.
detail parts yg ditukar boleh rujuk bil saya tu..

photo6064393088245278633.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 12:23 PM | Show all posts
zulka replied at 23-1-2017 11:14 AM
ada juga...pegi kat Settings > Mail Notifier

tq zulka, terbaik...!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:26 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 23-1-2017 11:48 AM
tak igt la pulak mounting berapa belah..
tapi total cost RM1,069 termasuk GST.
detail parts yg  ...



wah... terbaik zu... siap ade resit detail .. (harga kt SC perodua mmng wat kita tbeliak mata ye..., tp xpa yg pnting enjin jadi sedap)

yep klu diteliti resit tu mmng tukar semua mounting engine 3 pcs..

dgn part2 lain tu nmpk bikin sekali hose radiator..
( yg ni mmng zu request ke atau suggestion dari SC perodua? , diaorg ade bgtau tak yg hose ni ada kaitan dgn bunyi dan rasa x smooth tu?)

terima kasih zu ..  moga info ni mmberi bnyk manfaat kpd pengguna perodua se-malaysia...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 02:33 PM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 23-1-2017 02:36 PM
mdesa5057 replied at 23-1-2017 01:26 PM
wah... terbaik zu... siap ade resit detail .. (harga kt SC perodua mmng wat kita tbel ...

haah.. sy ikut advice dr perodua je.. sbb ompuan ni bukan tau sgt hal kereta.. yg penting kenderaan dlm keadaan selamat.. hehee.. dia advice jgk utk tukar compressor, itu je yg sy tak buat lagi.. kos dlm RM1200 katanya..

haah harga mmg mencekik sikit. tapi agak yakin utk tukar kat SC.. takut nk buat kat luar, nanti mcm2 'penyakit' lak yg datang huhuu... sy ni dok perantauan.. kalau ada masalah di jalanan, takde sapa nk tolong huhuu..
kalau part yg tak melibatkan enjin mungkin sy akan tukar kt luar..

psl hose radiator tu, saya lupa pulak ada kaitan ke tak dgn bunyi.. ade kot.. en. @zulka mungkin boleh tlg jawab..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 03:36 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 23-1-2017 02:33 PM
haah.. sy ikut advice dr perodua je.. sbb ompuan ni bukan tau sgt hal kereta.. yg penting kenderaa ...

hose radiator takde kena mengena dgn bunyi tu, tak sure kenapa dorang tukar, mungkin ada sebab lain...
btw bunyi dengung ni terlalu am sgt untuk diterangkan, ada byk penyebabnya..lower arm, steering rack, suspension, bearing, pulley, tayar...semua nk kena chek satu2....

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 01:40 PM | Show all posts
harap masalah perodua sye problemnya kt mounting tu shj dan bukan brg2 lain.. yep mmng betul bab dengung enjin bgetar kasar ni mmng susah skit nk cari punca masalah.

hnya mekanik yg bpegalaman lama kt workshop mungkin dh masak dgn ragam kereta memacm jnis jenama itu ini. dan pilihan zu utk cek psal enjin tu kt SC memang tepat sbb enjin pkara yg pnting.

yg psal kompresor aircond zu tu mungkin bleh kt kedai aircond kt luar , sbb sye ade pegalaman dh pnah tukar compressor baru. compresor lama dlmnya dah rosak. kos gitu gini x smpi 1 k.

, maintenance / tukar ganti brg kereta sye ni kira bnyk gak. mklumlah keta yg selalu begerak atas jalan hari2. smpi masa akan haus.  klo nk di senarikan dlm ni memang berjela. resit pun msih ade smpan wat kenangan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-1-2017 08:54 AM | Show all posts
mdesa5057 replied at 24-1-2017 01:40 PM
harap masalah perodua sye problemnya kt mounting tu shj dan bukan brg2 lain.. yep mmng betul bab den ...

ya.. saya simpan resit agar mudah nk semak apa yg dh dibaiki dan ditukar ganti. heehee.. resit tukar bateri & tayar pon saya simpan senang nak semak bila last tukar... bateri kereta sekarang hayatnya tak sampai 2 tahun huhu.. lagi2 utk kereta yg hari2 bergerak..
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list