Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13507
View
181
Reply

Balkans.. Croatia, Bosnia, Montenegro, etc

[Copy link]

Author: lisza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-6-2015 10:17 PM | Show all posts |Read mode
Ada sesapa pernah gi negara2 ni... Ada idea nk susun n mula dr mna, juga tmpat2 yg x patut miss... Good tips too...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 08:34 AM | Show all posts
Edited by midori888 at 30-6-2015 08:40 AM

on my last leg of trip last Jan, ada cover few places in Croatia, Bosnia dan Montenegro....

From Budapest, we naik bus ke Zagreb dari Budapest...spent 2 nites in Zagreb, first day jln2 around...then next day gi Plitvice National Park, a must visit kalu ke Croatia...we hire a driver to take us there...price less than 100 euro, can't remember...dari Zagreb ke Plitvice amik masa 2 jam one way, smp sana dia kasi kita 4 jam utk round national park tu, which was good enough time...next day we went to Slovenia for 2 nites stay, jalan2 around Ljubljana on day 1, day 2 spent time kat Lake Bled....senang jer nak gi Bled, ada bus...bus dan train station tempat yg sama....next day return to Zagreb to catch a flight to Dubrovnik...

kat Dubrovnik kita stay kat old port, tempat tourist, byk restaurant fine dining, we try 2 restaurant...pasaraya pun byk....ada small shopping mall...lepak situ layan tgk boat2. Old port nie dekat dgn station bus, we took a bus to Mostar...sehari ada satu bus jer, takes about 4 hours kot....timing bus utk buat day trip tak kena...have to spend a nite in Mostar, kat Mostar byk tinggalan perang...byk makanan halal...jalan2 around old town...from Mostar bus station, jln kaki jer ker old town...org sana kata Sarajevo best...tapi kita tak sempat nak pergi....maybe next time....balik Dubrovnik, next day kita hire driver to take us to Montenegro....gi few places in Montenegro....nice view all the way...driver cost around euro 100 jugak kot....next day amik flight to London...

Kalau ke Dubrovnik, jgn lupa jalan2 kat wall of Dubrovnik....nice view....




Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 11:11 AM | Show all posts
midori888 replied at 30-6-2015 08:34 AM
on my last leg of trip last Jan, ada cover few places in Croatia, Bosnia dan Montenegro....

From  ...

@midori, tepek gambar nak tengok scenery sana.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 11:55 AM | Show all posts
transporter replied at 30-6-2015 11:11 AM
@midori, tepek gambar nak tengok scenery sana.


transporter...photos masalah skit...ada photobucket account but then kat ofis tak bole buka...kat umah plak i is malas nak adap laptop upload photos...for friends normally i upload kat fb jer masa travel...kalu dah balik, mmg takde lah nak upload2 gambar lagi....

maybe yg lain bole letak gambar kat sini.....

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 12:52 PM | Show all posts
midori888 replied at 30-6-2015 08:34 AM
on my last leg of trip last Jan, ada cover few places in Croatia, Bosnia dan Montenegro....

From  ...

bestnyaaa .. tgh plan utk pi sini jugak ..
u plan travel sendiri ke ada arrange dgn tour agency?

senang tak kalau bawak warga emas?

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 01:59 PM | Show all posts
airisa replied at 30-6-2015 12:52 PM
bestnyaaa .. tgh plan utk pi sini jugak ..
u plan travel sendiri ke ada arrange dgn tour agency?
...


Hi airisa...yup, i plan sendiri jer....not much of a plan actually...i cuma book hotel and flight...ground transport semua beli kat sana jer...kebetulan accommodation yg i stay kat Zagreb bole arrange kan driver to Plitvice...i think most of the hotel sana ada buat arrangement to Plitvice, kalu ramai bole save cost on the private driver dari naik bus ke sana...

Bus ke Mostar pun sama, beli ticket bus masa sampai Dubrovnik...day trip to Montenegro tu I book masa jalan2 kat pekan Dubrovnik, ternampak iklan...then trus beli...

warga emas kalu masih sihat nak jalan2, ok jer...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 02:15 PM | Show all posts
midori888 replied at 30-6-2015 01:59 PM
Hi airisa...yup, i plan sendiri jer....not much of a plan actually...i cuma book hotel and fligh ...

ALA TAK COMPLETE SANGAT..CER U LETAK ANGGARAN BUDGET SEKALI...
HOTEL CAMNE..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by midori888 at 30-6-2015 06:25 PM
ogata replied at 30-6-2015 02:15 PM
ALA TAK COMPLETE SANGAT..CER U LETAK ANGGARAN BUDGET SEKALI...
HOTEL CAMNE..


Budget hotel dlm 40 euro per nite...bus dari budapest to Zagreb 24 euro for 2 person.

I ada gi tempat lain seblum ke balkan....balkan ni murah lah kalu compare dgn western europe.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 09:53 PM | Show all posts
Edited by nhuda at 30-6-2015 09:55 PM

hi semua,

tergerak pulak nak share my experience
my trip to eastern europe/balkan last year on late sept/early oct

basically ni my itinerary
krakow-budapest-zagreb-slovenia(lake bled)-plitvitce lake-split(overnight)-mostar-dubrovnik

sarajevo tak pegi sbb mcm susah nak match dgn transportation

krakow-budapest >> night train.

budapest-zagreb >> train. sampai zagreb pun dah malam.
next day buat day trip ke lake bled. border officer yg cop passport mcm tak percaya we all buat day trip ambik 1st train of the day. sampai zagreb balik petang

the next day dari zagreb pepagi gerak ke plitvitce lake. ambik bus direct ke plivitce.kat zagreb tu tempat overnight je. jln kejap je kat town dia.

kalau pegi croatia, sila la pergi ke plitvitce....this place was really really amazed me..in fact is still amazes me.
tengok mt fuji dah rasa kagum, takjub...but this lake..i was like jaw dropping..mind blowing...betapa cantik & indahnya ciptaan Allah..hanya puji-pujian atas ciptaan-NYA

kat plitvitce ni pun day trip. dlm pukul 2pm tggu bus bus stop kat entrace plitvitce untuk ke split. ada disediakan tempat untuk tinggalkan luggage.tanya je information counter lake ni.
kat split ni pun setakat overnight je..pepagi ambik bus masuk mostar. spent 1 night kat mostar

then dari mostar ambik bus pagi ke dubrovnik

masa kat wall of dubrovnik tu ada tengah shooting game of thrones.jadi la paparazi kejap w/pun tak minat/tak tau pun sape pelakon kiasu menyebok sama..
mula2 mmg ada part la yg ditutup, after that boleh je masuk kat set

kat mostar & dubrovnik time pegi ni panas sgt...mmg habis sun burn..mujur dah nak balik msia..

kat croatia-mostar I banyak beli tiket on the spot atau hari sampai.
tiket bus ke plitvitce beli online mlm before nak pegi. esoknya ambik tiket kat station bus.
plitvitce-split bayar masa naik bus
split-mostar tiket bus beli masa smpai di split
mostar-dubrovnik beli masa hari sampai di mostar

keluar masuk croatia-slovenia-croatia-bosnia-croatia ni asyik cop passport je

dari dubrovnik ambik flight ke warsaw. then continue my solo journey to prague

eastern europe/balkan ni for me still murah la cost nya
tu je la rasanya...
kalau rajin nanti tepek gambo
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2015 04:34 PM | Show all posts
nhuda replied at 30-6-2015 09:53 PM
hi semua,

tergerak pulak nak share my experience

menarik nya..jeles iols...


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 01:47 PM | Show all posts
ada perlu apply visa di malaysia tak? ke visa on arrival?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 09:06 PM | Show all posts
Edited by moosesham at 2-7-2015 09:29 PM

[img][/img][img][/img]
airisa replied at 2-7-2015 01:47 PM
ada perlu apply visa di malaysia tak? ke visa on arrival?

hi Semua ,

Pergi ke Balkan October lepas, tak perlu visa tapi kalau nak pergi kesemua negara Balkan kena keluar masuk immigration post yang akan memakan masa.
[img][/img]
gambar diambil di Taman Negara Plitvice Croatia
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 12:33 AM | Show all posts
Salam semua,
Alhamdulillah saya berpeluang mengembara ke negara2 balkans & eropah timur dari 17-29 mei lepas bersama 2 rakan secara self-drive. Route perjalanan saya adalah seperti berikut:
Sarajevo-Travnik-Jajce-Banjaluka-Pecs-Budapest-Bratislava-Vienna-Zagreb-Plitvice-Zadar-Split-Mostar-Sarajevo.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 12:37 AM | Show all posts
Ada sesapa boleh bantu mcm mana nk tepek gambar ?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 03:23 PM | Show all posts
Peta perjalanan saya

Peta perjalanan saya

Peta perjalanan saya
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 06:43 PM | Show all posts
Sarajevo terletak dilembah sempit antara 2 banjaran gunung. Oleh itu banyak rumah2 dibina dilereng2 bukit yg curam.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 06:46 PM | Show all posts
Rumah2 di Sarajevo

sarajevo

sarajevo
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 06:49 PM | Show all posts
Kawasan perumahan
Sarajevo-2.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 11:55 PM | Show all posts
Tarikan utama di kota Sarajevo adalah Bascarsija iaitu bazar yg telah wujud sejak Empayar Uthmaniyah mula bertapak di Bosnia, sekitar tahun 1460an. Waktu ini adalah zaman kegemilangan kesultanan melayu melaka.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 11:59 PM | Show all posts
Sebilj, iaitu pancuran air serta masjid ditengah2 bazar
P5180076.JPG
P5180149.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2015 12:01 AM | Show all posts
Bazar2 di Bascarsija
P5180084.JPG
P5180091.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2015 12:08 AM | Show all posts
Lorong bazar2 menjual barangan perak dan tembaga
P5180150.JPG
P5180152.JPG
P5180157.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2015 12:10 AM | Show all posts
Makanan yg dijual di kebanyakan gerai2 adalah halal (elok tanya dulu)
P5180094.JPG
P5180095.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2015 12:12 AM | Show all posts
Pengangkutan awam yg utama adalah tram
P5180073.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2015 12:26 AM | Show all posts
Pada tahun 1914 seorang rakyat serb menembak mati Putra Mahkota Austria di Latin Bridge yg terletak di pinggir Bascarsija. Ini menyebabkan Austria menyerang menyerang kawasan ini dan menyebabkan tercetusnya Perang dunia pertama.

Sungai Miljacka yg membelah kota Sarajevo

Sungai Miljacka yg membelah kota Sarajevo

Latin Bridge

Latin Bridge

Tapak kejadian dihadapan muzium

Tapak kejadian dihadapan muzium

Batu peringatan dihadapan Muzium

Batu peringatan dihadapan Muzium
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054175s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list