Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
11850
View
148
Reply

Balkans.. Croatia, Bosnia, Montenegro, etc

[Copy link]

Author: lisza       Show all posts   Read mode

Post time 7-7-2015 05:19 PM | Show all posts
thanks semua yg share experience

@tokrimau
@moosesham
@midori888
@nhuda

.. ni yg membakar lagi semangat nak pi .. cadangnya insya Allah hujung tahun ni ataupun awal tahun depan ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2015 06:23 PM | Show all posts
Edited by tokrimau at 7-7-2015 06:24 PM

Buatlah perancangan awal sebelum pergi. Perkara2 yg perlu diambilkira:
1. Balkans adalah negara2 4 musim, jadi musim sejuk bersalji, susah nak bergerak & sukar bagi yg tak biasa memandu dikawasan bersalji. Terbaik musim bunga & luruh. Sila google
2. Pemanduan sebelah kanan & kebiasaan kereta adalah manual, pastikan juga ada insurans. Pastikan kereta yg disewa dibenarkan dibawa merentas sempadan sbb tak semua sykt benarkan.
3. Dapatkan lesen antarabangsa sebab akan diperiksa nanti di sempadan antara negara
4. Book hotel/apartment awal2 sebab klu lambat mungkin habis, terutama musim panas. Print semua hotel/apt2 yg telah dibook sebab juga akan diperiksa disempadan
5. Harga tiket berubah2, jd selalu2 lah check. Biasanya saya gunakan kayak.com. Saya naik etihad sampai Istanbul, kemudian Turkish airlines ke sarajevo.
Lain2 tips akan saya tulis bila teringat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 01:38 PM | Show all posts
tentang turkish airlines tu, memang kwn hungary pun cadang naik turkish airlines .. katanya, lagi senang .. tapi itula, ingatkan nak drive sendiri .. tapi my sis nak ajak ikut tour ... tgk mcm mana dulu ..

yg nampak pototravel ada buat tour ke balkan ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 02:08 PM | Show all posts
airisa replied at 8-7-2015 01:38 PM
tentang turkish airlines tu, memang kwn hungary pun cadang naik turkish airlines .. katanya, lagi se ...

Ya, saya pun dah tengok itinerary Poto Travel tu. Klu xnak tempohi perjalanan yg mencabar, elok ambil tour saja.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2015 11:57 PM | Show all posts
Di Vrelo Bosne terdapat punca air bagi sungai Bosna, terletak kira2 10km dari kota Sarajevo. Tempat ini dijadikan taman tasik untuk aktiviti riadah. Punca sungai adalah dalam bentuk tasik dan mata air. Kita boleh lihat mata air yang keluar dari celah2 batu. Biasanya di punca air, airnya sedikit dan dalam bentuk anak sungai yang kecil. Tetapi disini airnya bersih, jernih dan amat banyak. Sungguh menakjubkan ciptaan Allah !
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2015 12:03 AM | Show all posts
Gambar2 mata air dan punca air di Vrelo Bosne

Air yang memancar keluar dari celah2 batu

Air yang memancar keluar dari celah2 batu

Kolam ini juga punca air

Kolam ini juga punca air

terdapat air terjun kecil

terdapat air terjun kecil

Air sungai yg bersih & sejuk

Air sungai yg bersih & sejuk

Lagi sungai yg mengalir dari kolam2

Lagi sungai yg mengalir dari kolam2
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2015 12:06 PM | Show all posts
takde org mandi ke dlm sungai tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2015 03:41 PM | Show all posts
airisa replied at 10-7-2015 12:06 PM
takde org mandi ke dlm sungai tu?

Tak dibenarkan mandi, klu dibenarkan pun xde sapa yg sanggup, boleh beku dibuatnya sbb terlalu sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2015 04:12 PM | Show all posts
airisa replied at 8-7-2015 01:38 PM
tentang turkish airlines tu, memang kwn hungary pun cadang naik turkish airlines .. katanya, lagi se ...

https://www.facebook.com/ibrahkembara?fref=ts

ibrah kembara ada tour g balkan kalo uols nak join.

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2015 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dgn tokrimau, transit yg paling practical utk ke Sarajevo, ialah Istanbul.

Kalau nak lebih jimat, from.Istabul boleh naik Pegasus Arlines, jauh lagi murah dari Turkish Airline. Cuma Pegasus embark from Gochicken Airport yg jauh dari Attartuk Airport. So kena allow at least 5 hrs transit minimum.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2015 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sarajevo is a historical city, so kena buat search sikitlah for more undestandings.

Jgn lupa ke Tunnel of Hope, yg dibina pada 1992 ketika perang Sarajevo (Siege of Sarajevo). Imvest duit sikitlah utk local tour. Dulu saya guna Sarajevo Funky Tour, very reliable dan tour guide explained in very detail. Boleh arrange utk ke Sebrenica, tempat Muslim dibunuh beramai2, about 2-3 hrs journey from.Sarajevo.

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2015 12:55 AM | Show all posts

salam tok rimau...bleh email itinerary ke...sy plan next year nak g ikut jalan yg tok rimau pergi n self drive
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2015 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
bestnyaaaaa @tokrimau bg la pics lg
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2015 12:47 PM | Show all posts
jerambatu replied at 8-8-2015 01:00 PM
Sarajevo is a historical city, so kena buat search sikitlah for more undestandings.

Jgn lupa ke T ...

kita org pun ambik sarajevo funky tour..
masa dekat bosnia bulan mei lepas..
Bosnia mmg sgt cantik
terkonang2 sampai skrg


Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 10:50 AM | Show all posts
Salam semua, sorry la dah lama tak update, agak sibuk sikit lepas raya ni.
Spt yg diminta oleh Cik Akmal, ini itinerary saya:
Day        Pit Stop
1        KL-Istanbul-Sarajevo
1-3        Sarajevo
3        Travnik
3        Jajce
3        Banja Luka
3-4        Slavonski Brod
4        Pecs
4-6        Budapest
6        Bratislava
6-8        Vienna
8-9        Zagreb
9        Plitvice Lakes
9-10        Zadar
10        Split
10-11        Mostar
11-12        Sarajevo
12-15        Istanbul
15-16        Istanbul-KL

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 12:37 AM | Show all posts
AsSalam semua, sorry dah lama tak update.
Hari ketiga kami keluar dari Sarajevo menuju Travnik. Disini terdapat madrasah yang besar dan dikatakan juga ada masjid tertua di Bosnia (tak sempat singgah).

Lebuhraya menuju Travnik

Lebuhraya menuju Travnik

Lebuhraya menuju Travnik

Terdapat masjid disepanjang jalan

Terdapat masjid disepanjang jalan

Terdapat masjid disepanjang jalan

Kampung2 disepanjang jalan

Kampung2 disepanjang jalan

Kampung2 disepanjang jalan

Pemandangan indah sepanjang jalan

Pemandangan indah sepanjang jalan

Pemandangan indah sepanjang jalan
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 11:30 AM | Show all posts
tokrimau replied at 3-7-2015 12:33 AM
Salam semua,
Alhamdulillah saya berpeluang mengembara ke negara2 balkans & eropah timur dari 17-29  ...

boleh tau ..tiket flite apa yg murah nak ke sana? nk touch down ke mana dulu kalau nk ke arah sana? tq
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 11:47 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 12:08 AM | Show all posts
Tarikan utama di Travnik adalah Plava Voda. Disini terdapat gerai2 makanan di tepi anak sungai yang jernih dan mengalir deras.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 12:13 AM | Show all posts
Plava Voda
P5190352.JPG
P5190353.JPG
P5190355.JPG
P5190363.JPG
P5190367.JPG
P5190368.JPG
P5190371.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 12:20 AM | Show all posts
dealova04 replied at 25-11-2015 11:30 AM
boleh tau ..tiket flite apa yg murah nak ke sana? nk touch down ke mana dulu kalau nk ke arah sana ...

Harga tiket berubah2 ikut promosi, kena rajin cari. Boleh pilih samaada nak mulakan perjalanan di Sarajevo, Budapest, Vienna, Zagreb atau lain2 mengikut route pilihan anda. Biasanya yg selalu ada promo ialah Etihad, Qatar, Turkish dan Lufthansa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 11:50 PM | Show all posts
Edited by tokrimau at 9-12-2015 05:16 PM

Destinasi kami seterusnya adalah Jajce. Tarikan utama Jajce ialah air terjun yg cantik yg terletak di pinggir bandar. Disepanjang perjalanan ke Jajce terdapat kampung2 tradisi.



Singgah solat di masjid Džamija Esme-sultanije di Jajce

Singgah solat di masjid Džamija Esme-sultanije di Jajce

Biri2 ternakan yg banyak dilihat di kampung2

Biri2 ternakan yg banyak dilihat di kampung2

Kampung2 disepanjang jalan

Kampung2 disepanjang jalan

Orang2 kampung masih menggunakan kereta kuda

Orang2 kampung masih menggunakan kereta kuda

Sungai yang mengalir ke air terjun

Sungai yang mengalir ke air terjun

Kota2 bersejarah di Jajce

Kota2 bersejarah di Jajce

Air Terjun yg terletak di pinggir bandar ini adalah ikon utama Jajce, Pliva Falls

Air Terjun yg terletak di pinggir bandar ini adalah ikon utama Jajce, Pliva Falls
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 10:17 AM | Show all posts
tokrimau replied at 8-12-2015 11:50 PM
Destinasi kami seterusnya adalah Travnik. Tarikan utama Travnik ialah air terjun yg cantik yg terlet ...

ni Travnik ke Jajce?

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 11:12 AM | Show all posts
Edited by tokrimau at 9-12-2015 05:11 PM

Oops tersilap, ini Jajce, Travnik dah lepas.
Thanks moosesham
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2016 12:28 PM | Show all posts
ish teringinya lahai nak buat road trip
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049496s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list