Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
11752
View
146
Reply

Balkans.. Croatia, Bosnia, Montenegro, etc

[Copy link]

Author: lisza    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 30-1-2016 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah indahnyer view kat sana seronok tgk update lg tok rimau pic x tau biler dpt pg
Majority sana semua Islam kan sng cari makanan n brg2 halal
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2016 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tok rimau sewa kereta company apa ye? Igt nk road trip jgk nie
insyaAllah akan ke sana bln 9 nt..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2016 09:25 AM | Show all posts
this coming Aug/Sep will cover 2 lagi Negara Balkan...Bulgaria and Romania...insyaallah....

I have bout 16 days to explore both countries....in Bulgaria, plan nak singgah Sofia, Plovdiv and Varna....nanti kat Sofia plan nak join hiking to 7 Rila Lakes...ada lagi ke tempat2 lain yg patut singgah?
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2016 07:49 PM | Show all posts

Tak byk info pasal Balkan ... dah tempah pakej yg include greece. In sha Allah cuti sekolah ni.
Kalau ada tips atau mana nak dpt souvinier murah, harap dpt share .
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 02:05 PM | Show all posts
tokrimau replied at 7-7-2015 06:23 PM
Buatlah perancangan awal sebelum pergi. Perkara2 yg perlu diambilkira:
1. Balkans adalah negara2 4  ...

i lupa pula tntg lesen antarabangsammg kena buat ek? dulu drive area uk je pakai lesen msia je
i cadang nak buat roadtrip gak
itinerary lebih kurang :

zurich-prague flight
prague-slovakia drive
slovakia-hungary drive
hungary-croatia drive
croatia-bosnia drive
bosnia-montenegro drive
montenegro-athens drive
athens-morocco flight
morocco-madrid flight
madrid-zurich flight

ok x route mcm ni? atau ada yg lebih berbaloi/cut yg mana x perlu

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 07:03 PM | Show all posts
kelisa1687 replied at 21-2-2016 03:24 PM
Tok rimau sewa kereta company apa ye? Igt nk road trip jgk nie
insyaAllah akan ke sana bln 9 nt..

Saya guna Sixt. Perlu diingat sekiranya anda ingin bawa kereta merentas sempadan pastikan sykt kereta sewa tersebut membenarkannya. Sila baca terms & condition sykt berkenaan dengan teliti sebab bagi setiap sykt mereka ada polisi masing2 negara2 mana yang boleh dimasuki. Ini amat penting kerana jika kita masuk ke negara2 yang tidak dibenarkan maka insurans tak cover, jadi jika terjadi kemalangan/kecurian kita tanggung kesemua kosnya.

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 07:10 PM | Show all posts
Edited by tokrimau at 26-2-2016 10:41 PM
hanydean replied at 26-2-2016 02:05 PM
i lupa pula tntg lesen antarabangsammg kena buat ek? dulu drive area uk je pakai lesen msia je
i  ...

Wah, ini journey merentas benua, dari balkans ke eropah timur, eropah barat dan afrika ! Saya lebih suka tumpukan pengembaraan saya pada satu kawasan sahaja, contohnya balkans & eropah timur. Kalau zig zag macam ni saya tidak syorkan, melainkankan anda style yang suka kembara "touch & go". Masing2 ada cara tersendiri.
Kalau awak boleh senaraikan bandar2 yang akan dilawati boleh saya tolong lakarkan 'route' nya, juga saya nak tau berapa hari nak travel.

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 07:12 PM | Show all posts
Ina_Ghaz replied at 24-2-2016 07:49 PM
Tak byk info pasal Balkan ... dah tempah pakej yg include greece. In sha Allah cuti sekolah n ...

Boleh share itinerary ? Pakej dgn travel agency mana ?

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 07:14 PM | Show all posts
midori888 replied at 22-2-2016 09:25 AM
this coming Aug/Sep will cover 2 lagi Negara Balkan...Bulgaria and Romania...insyaallah....

I hav ...

Saya rasa yg popular Istana Dracula, jgn lupa share travel photos nanti ye !

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2016 11:36 PM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:10 PM
Wah, ini journey merentas benua, dari balkans ke eropah timur, eropah barat dan afrika ! Saya lebi ...

i tau mmg zigzag dr awal..plan asalnya xnak masukkan morocco n athens pun
tapi x sure lg lah..ni baru plan..blum buat meeting dgn geng lg..just nak prepare duit/cuti n route mana yg perlu/x perlu

Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2016 09:04 AM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:10 PM
Wah, ini journey merentas benua, dari balkans ke eropah timur, eropah barat dan afrika ! Saya lebi ...


kalu sy, sy akan skip morrocco and madrid....dah jauh menyimpang tu...baik focus negara2 lain di Balkan sana...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2016 09:25 AM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:14 PM
Saya rasa yg popular Istana Dracula, jgn lupa share travel photos nanti ye !


In Romania, sy plan nak visit their medieval town in Transylvania, and their traditional villages at Maramures....insyallah...


Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2016 03:57 PM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:12 PM
Boleh share itinerary ? Pakej dgn travel agency mana ?

safirgo ada buat pi Balkan + Romania.. http://www.safirgotravel.com/

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2016 03:06 PM | Show all posts
Ina_Ghaz replied at 24-2-2016 07:49 PM
Tak byk info pasal Balkan ... dah tempah pakej yg include greece. In sha Allah cuti sekolah n ...

Boleh share TA dan harga pakej? Teringin nak pergi juga..

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2016 12:34 PM | Show all posts
balkans ni english speaking countries ke
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 12:04 PM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:14 PM
Saya rasa yg popular Istana Dracula, jgn lupa share travel photos nanti ye !

tokrimau pegi baper hari ye?

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg best giler tempat tempat ni... aw3some
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 06:41 PM | Show all posts
tokrimau replied at 26-2-2016 07:03 PM
Saya guna Sixt. Perlu diingat sekiranya anda ingin bawa kereta merentas sempadan pastikan sykt ker ...

Tok Rimau nak tanya ni. Klu kita org msk Bosnia dr Romania, kena ada visa tak?? Ini option kami klu Turkey tak menjadi. Aku pun msh blur blur lg apa yg di lawat kat Bosnia tu. Tp tgk review mostly Sarajevo dgn Mostar.

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2016 03:43 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 27-7-2016 06:41 PM
Tok Rimau nak tanya ni. Klu kita org msk Bosnia dr Romania, kena ada visa tak?? Ini option kami kl ...

Sorry lama x update. Utk pertanyaan di atas:
1. Ramai yg boleh bertutur inggeris di Bosnia
2. Trip saya 10 hari
3. Tak perlu visa utk masuk Bosnia bagi rakyat malaysia, tapi jangan lalu serbia, saya dengar x boleh masuk.


Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2016 04:13 PM | Show all posts
Edited by midori888 at 28-7-2016 04:18 PM
Peterpan17 replied at 27-7-2016 06:41 PM
Tok Rimau nak tanya ni. Klu kita org msk Bosnia dr Romania, kena ada visa tak?? Ini option kami kl ...

peter...negara Balkan yg perlu visa hanya Serbia...lain semua takyah visa...

From Kosovo tak bole masuk Serbia, dari Serbia ke Kosovo bole....Kalu nak masuk dari Kosovo ke Serbia kena ada stamp Serbia dulu...maknanyer pnh ke Serbia seblum masuk Kosovo...

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2016 04:20 PM | Show all posts
tokrimau replied at 28-7-2016 03:43 PM
Sorry lama x update. Utk pertanyaan di atas:
1. Ramai yg boleh bertutur inggeris di Bosnia
2. Tr ...


Serbia perlu visa for Malaysian...kawan sy warga Spore pnh ke Serbia....Spore the only asian countries yg tak perlu visa jika ke Serbia...if am not mistaken...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2016 05:25 PM | Show all posts
midori888 replied at 28-7-2016 04:13 PM
peter...negara Balkan yg perlu visa hanya Serbia...lain semua takyah visa...

From Kosovo tak bo ...

OK, Tok. TQ.

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2016 05:26 PM | Show all posts
midori888 replied at 28-7-2016 04:13 PM
peter...negara Balkan yg perlu visa hanya Serbia...lain semua takyah visa...

From Kosovo tak bo ...

Ini contingency plan aku klu trip ke Turkey cancel psl byk sgt kekacauan kat Turkey. Dr Romania terus ke Bosnia instead of Turkey. Mcm tu lak, klu dr Serbia msk Bosnia kena visa. Tks. Nanti aku nak buat research apa lg yg best nak di lawat di Bosnia.

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 07:45 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 28-7-2016 05:26 PM
Ini contingency plan aku klu trip ke Turkey cancel psl byk sgt kekacauan kat Turkey. Dr Romania te ...


Visa tu for Serbia...masuk Serbia kena visa....masuk Bosnia tak perlu....yg Kosovo tu conflictnyer kan masih agak baru...org Serbia still panas hati ngan Kosovo gitu...sbb tu dia tak kasi tourist or passport holder dari Kosovo masuk tempat dia kecuali dah pernah masuk Serbia dulu...kalu ko rakyat sana, kuar masuk guna selain passport, ok jer...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tokrimau replied at 7-7-2015 06:23 PM
Buatlah perancangan awal sebelum pergi. Perkara2 yg perlu diambilkira:
1. Balkans adalah negara2 4  ...

Brape total bajet aritu yea
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list