Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13549
View
181
Reply

Balkans.. Croatia, Bosnia, Montenegro, etc

[Copy link]

Author: lisza       Show all posts   Read mode

Post time 29-7-2016 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
tokrimau replied at 26-11-2015 12:13 AM
Plava Voda

Makanan mahal x di sane. Sy plan nk pg thn depan. Sape2 ada contact supir kt sane. x mau self drive sbb sume gegel yg join.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 08:40 PM | Show all posts
midori888 replied at 29-7-2016 07:45 AM
Visa tu for Serbia...masuk Serbia kena visa....masuk Bosnia tak perlu....yg Kosovo tu conflictny ...

oh! mcm tu. Oklah aku tak mau msk ke negara dan kawasan bergolak. Bye bye sajalah tmpt2 bergolak ni.

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 11:41 AM | Show all posts
babycha replied at 29-7-2016 02:38 PM
Brape total bajet aritu yea

Total bajet 10 days balkans + 3 days Istanbul stopover about 9K termasuk:
1. Flights
2. Car rental, petrol, tolls, bus, metro, etc
3. Food & accomodations
4. Souvenirs + other personal expenses

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 12:23 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 29-7-2016 08:40 PM
oh! mcm tu. Oklah aku tak mau msk ke negara dan kawasan bergolak. Bye bye sajalah tmpt2 bergolak n ...


dah abis dah bergolaknyer....cuma masih baru kalu compare dgn conflict dgn Bosnia.

Nanti insyaallah i akan masuk Kosovo dari Skopje, Macedonia....from what i gather, naik bus 2.5 hours jer smp Pristine, Kosovo....kalu jumpa bus nyer lah....plan nak overnite 3 mlm kat Skopje, sehari jalan2 Skopje, sehari gi Pristine, sehari gi Ohrid....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2016 08:07 PM | Show all posts
midori888 replied at 30-7-2016 12:23 PM
dah abis dah bergolaknyer....cuma masih baru kalu compare dgn conflict dgn Bosnia.

Nanti ins ...

oh!! orait. Faham faham. Nanti ko updatelah trip ko disini. Mana tau blh dijadikan rujukan aku incase kami skip Turkey.

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2016 09:06 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 31-7-2016 08:07 PM
oh!! orait. Faham faham. Nanti ko updatelah trip ko disini. Mana tau blh dijadikan rujukan aku inc ...


insyallah....end of Aug nie nak gi...tak sabar nie....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2016 10:28 AM | Show all posts
Edited by kaki_gossip at 5-8-2016 10:48 AM

Plitvice National Park, Croatia
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2016 10:51 AM | Show all posts
The citadel and mosque of Počitelj, Bosnia Herzegovina

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2016 10:54 AM | Show all posts
Kravice Waterfall, Bosnia

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 06:25 PM | Show all posts
Salam semua!

Baru balik dari roadtrip ke 4 negara Balkans. Seronok sangat di sana. makan memang murah!
Nak share sedikit gambar

Plitvice Lakes


Počitelj


Kravica Waterfalls


Kambing golek!



Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2016 11:47 AM | Show all posts
dlisa replied at 30-9-2016 06:25 PM
Salam semua!

Baru balik dari roadtrip ke 4 negara Balkans. Seronok sangat di sana. makan memang m ...

dlisa... boleh share itenerary tak?

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2016 02:23 PM | Show all posts
didie2216 replied at 1-10-2016 11:47 AM
dlisa... boleh share itenerary tak?

itinerary i payah skit org nak paham
hanya kepala i je yg paham hehe

so better not amik, dari paham kang jadi tak paham terus
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2016 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
dlisa replied at 30-9-2016 06:25 PM
Salam semua!

Baru balik dari roadtrip ke 4 negara Balkans. Seronok sangat di sana. makan memang m ...

Pg brape hari and brape bajet sume
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2016 09:00 AM | Show all posts
Last Aug - Sep iols cover Bulgaria, Macedonia, Kosova & Romania

Sana accommodation dan makan murah....paling murah kat Kosova...Bulgaria yg kedua murah...Romania rasanyer lebih kurang KL kot...diorg punya currency Lei rate pun sama cam RM.

In Sofia, u will not feel thirsty sbb sana byk mineral springs....merata2 ada...bawa jer botol kosong dan isi org diorg pun bawa botol kosong isi...I try, sedap airnyer to me...suam2 gitu...sana ada free walking tour, best jugak...

Kaki hiking bole gi Seven Rila Lakes, bole book transport to/fro from Sofia...cost Euro 25 per person, driver dtg amik kat hotel...less than 2 hours one way. Smp sana bole hiking dari bawah, naik chairlift or naik 4wd...I suggest naik chairlift....sbb after chairlift pun mau 2-3 jam jugak nak naik smp nampak semua 7 tasik.   

Kat Bulgaria nak beli ticket bus payah sikit, most tak reti speak english and not really helpful. What iols did, tulis kat kertas destination yg nak pergi. Lagi satu nama tempat2 dlm tulisan diorg lain...jgn terkejut kalu tgk ticket tulis lain...contoh Varna, diorg tulis Bapha.

Makan kat Bulgaria murah, satu slice pizza....yg besarnyer 2x ganda pizza sini baru 1 bul lev, lebih kurang RM2.50 kot.  Kebab2 pun murah...2 kebab + air, less than 10 lev.  Jgn ler convert to RM, nanti terasa mahal...slalu travel iols convert guna Euro, GBP or SGD.

Sofia ada metro, besar dan bersih...ticket bole beli pakai machine or counter....one way trip lev 1.60

Airport Sofia, kecik ya amat....ala2 airport kg jer....sure uols leh imagine...hehe..

Ok nanti sambung......



Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 11:00 AM | Show all posts
hi midori888...tak sabau nk baca yr continuation of yr balkan trip.

dlisa pun citer la lagi. i plan nak gi next may. nak berguru dgn uols la ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 11:18 AM | Show all posts
Saya bercadang nak pergi ke Balkan pada bulan 12 ini

ambik pakej , ada beberapa company yg dipertimbang , poto , parlo , th , andalusia ... akhirnya andalusia menjadi pilihan


Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 11:26 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 12:28 PM | Show all posts
ambok replied at 17-10-2016 11:18 AM
Saya bercadang nak pergi ke Balkan pada bulan 12 ini

ambik pakej , ada beberapa company yg dipert ...


dari itinerary nie....sampai Skopje terus ke Ohrid...tak singgah jalan2 Skopje ker? patut jalan2 sana since dah sampai Skopje...rugi lah...half day pun jadi lah...ada masjid bersejarah jugak, city dia pun cantik...tempat makan halal pun byk....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 10:54 PM | Show all posts
midori888 replied at 17-10-2016 12:28 PM
dari itinerary nie....sampai Skopje terus ke Ohrid...tak singgah jalan2 Skopje ker? patut jalan2 ...

terpaksa follow jer pasal pakej dia mmg mcm tu, lagipun 10d7n nak cover 5 negara , tak sempat nak singgah lama2 kot
ada satu company lain buat 15 hari , mula2 nak pergi, check2 diaorg tak sedia makanan halal , rugi la ambil fullboard tapi xleh makan . pastu pertimbang antara poto atau andalusia , tarikh poto bertolak tu tak kena dengan cuti kitaorg , so ambil andalusia
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 12:04 AM | Show all posts
ambok replied at 18-10-2016 10:54 PM
terpaksa follow jer pasal pakej dia mmg mcm tu, lagipun 10d7n nak cover 5 negara , tak sempat nak  ...


next time bole try pergi sendiri....negara2 balkan mcm macedonia, kosova, bosnia semua senang nak carik makanan halal....masjid pun byk sana...

sana safe jer...i think lagi safe dari negara western europe mcm Italy, France

My trip haritu ada gi Romania, mula2 tu risau gak psl gypsie....tapi sangkaaan ku meleset....org sana ramah2 and very helpful kalu kita nak tanya2...gypsie pun jarang nampak...rasanyer kat western europe lagi byk gypsie...i nak beli ticket kat machine, ada gypsie sibuk dok usha kat sebelah...lupa dah kat negara mana, yg pasti in western europe.

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2016 08:11 PM | Show all posts
Edited by jerambatu at 25-10-2016 06:46 PM

Akan ke Bosnia buat kali kedua pada 24 December ni. Kali ni pergi musim winter. Semua dah confirm Flight dgn hotel.
Focus kat mountain ski resort. Sarajevo pernah jadi host untuk winter olympic 1984, so there must be smothing special about the snow and slopes, kalau tak takkan terpilih jadi tuan rumah sukan paling berprestige.
My itinerary, seperti biasa my travel will be lazy and easy, no rushing.

Day 1 - Hote check in at Apartment Bascarsija. Untuk 4 org for 4 nights total Rm650.00. Consider cheap.
Day 2-  Sarajevo - Ronda 2

Day 3-  Ambik Siege of Sarajevo tour dengan Sarajevo Funky Tours. Dari pukul 9.00 am sampai 1.00 tehgahari. EUR 20 seorang.

Day 4 - Collect Kereta Sewa (belum decide which company) dan drive ke Sebrenica Massacre site. Tempat org Serb membunuh beribu umat Islam.

Day 5 - Hotel check out and drive to Vlasic. Hotel check in at Andrea & Goran 106. utk 4 org for 2 nights total Rm340.00. Consider cheap.

Day 6 - Explore Vlasic and Travnik. Main sowboard.

Day 7 - Check out and drive to Jajce, visit famous water fall.
            Drive to Mostar and check in at Apartment Tilia.
            Short visit to Blagaj.

Day 8 - Drive to Konjic. And continue to Bjelasnica.
             Check in kat Apartment M.

Day 9 - Explore Bjelasnica (snowboarding) and Umoljani

Day 10 - Check out and drive to Airport.


sebarang komen dialu-alukan


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2016 04:30 PM | Show all posts
viscosesss replied at 17-10-2016 11:00 AM
hi midori888...tak sabau nk baca yr continuation of yr balkan trip.

dlisa pun citer la lagi. i pl ...

Akak dah plan nak bawak small grp ke Balkan 2017. Sbb byk negara nak gi dan nanti akan ada urusan imigresen, byk pulak hotel nak booking, akak tak jadilah nak redah sendiri ... Akak dah suruh kwn akak, boss TA, buat special package. Lebih senang dan duduk hotel pon yg selesa dan makan pon terjaga. Kalau yg nak bawak mak , pak atau makcik berjalan n nak join grp akak PM me. Akak plan gi musim Spring ...Mac , April  2017.  

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2016 04:34 PM | Show all posts
Balkan trip ... Greece, Athens, dan yg lain dekat same je mcm pakej Andalusia kt atas tu.
Naik Turkish Airlines ...maknanya transit kat Istanbul sekejap.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 05:34 PM | Show all posts
teringin nk pegi bosnia ngan kosovo..yg saye nmpk bajet dlm 9k...banyaknyer....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 07:07 PM | Show all posts
andaman replied at 23-11-2016 05:34 PM
teringin nk pegi bosnia ngan kosovo..yg saye nmpk bajet dlm 9k...banyaknyer....

Mcmna pulak boleh sampai 9k.?Bosnia antara paling murah di Europe.
Lagi jimat kalau sekalikan dgn percutian ke Istanbul.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065632s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list