Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6825
View
62
Reply

All About Japan's Shikoku, Kyushu & Okinawa regions

[Copy link]

Author: Kittie       Show all posts   Read mode

Post time 1-3-2019 04:13 PM | Show all posts
Edited by ping2ida at 1-3-2019 04:27 PM
misscendol replied at 10-1-2019 03:45 PM
Sorry nak tanya. Kalau nak ke Takachiho Gorge beli tiket bas di kumamoto station boleh kan?

yup ada bas dr kumamoto station.
http://takachiho-kanko.info/en/sightseeing/

Info sy dpt:
If you take a bus at Kumamoto station, the bus depart from bus stop #3. Exit from Shirakawaguchi (״) exit at Kumamoto station. When you exit the station, you will see JR Kyushu Kumamoto Hotel (light brown colored 10 stories building) on your right side. Bus stop #3 is located behind this building. If you want to buy a ticket before ride, you need to go to information center beside bus stop #1.
Fare: 4110 yen (return trip)

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2019 04:22 PM | Show all posts
bimbi replied at 1-3-2019 04:00 PM
any info utk travel FUK-FUKUOKA

byk info kat website

https://yokanavi.com/en/
Muslim friendly restaurant -> https://yokanavi.com/en/feature/42725/
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:31 AM | Show all posts
yang dah balik FUK  blh share iti ? ada yg selfdrive tak?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sy ke fukouka 30 nov - 8 dec.. waktu ni masih ada peluang ke nak tgk autumn foliage?

snow pulak area mana yg available?

plan nak ke hiroshima & osaka jugak. sesuai utk 7 hari kat sana?

tq
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 11:44 AM | Show all posts
gdah replied at 26-8-2019 11:59 PM
sy ke fukouka 30 nov - 8 dec.. waktu ni masih ada peluang ke nak tgk autumn foliage?

snow pulak a ...


Ada je lagi autumn foliage time tu.  Kalau snow (ok untuk first timer) boleh gi area Saga, Mount Daisen di Daisen atau Mount Rokko kat Kobe.  Boleh je nak cover Hiroshima dan boleh cover Okayama, Tottori utk Tottori Sand Dune, Himeji (ada castle ada safari), Kobe kalau tak nak rushing sana sini.  Kalau larat dan ada budget boleh lajak ke Osaka.


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 27-8-2019 11:44 AM
Ada je lagi autumn foliage time tu.  Kalau snow (ok untuk first timer) boleh gi area Saga, Mount ...

Art pernah guna simcard data docomo. Skrg travel recommends ade promo. Tapi x tahu coverage mcm mane.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 03:04 PM | Show all posts
drivethru replied at 28-8-2019 01:03 PM
Art pernah guna simcard data docomo. Skrg travel recommends ade promo. Tapi x tahu coverage mcm ma ...

Sorry tak pernah dulu guna hello 1010 je. Sekarang lebih prefer pakai rommimg man je sebab tak perlu deposit coverage ok walau apa2 musim pun.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 28-8-2019 03:04 PM
Sorry tak pernah dulu guna hello 1010 je. Sekarang lebih prefer pakai rommimg man je sebab tak per ...

Ok Art. Saya pun ambil roaming man jugak la. Kebetulan dorang tgh promo merdeka. Harga jadi RM10/day. Atau ade murah dari ni lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 05:07 PM | Show all posts
drivethru replied at 28-8-2019 03:49 PM
Ok Art. Saya pun ambil roaming man jugak la. Kebetulan dorang tgh promo merdeka. Harga jadi RM10/d ...

Rasanya tu dah ok, kadang dia org bagi discount coupon kalau rajin guna mereka
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 03:57 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 27-8-2019 11:44 AM
Ada je lagi autumn foliage time tu.  Kalau snow (ok untuk first timer) boleh gi area Saga, Mount ...

tq... tgk kos pengangkutan antara bandar mmg agak mahal.. sy ada 7 hari solid je kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 04:37 PM | Show all posts
gdah replied at 29-8-2019 03:57 PM
tq... tgk kos pengangkutan antara bandar mmg agak mahal.. sy ada 7 hari solid je kat sana.

Betul tu sebab tu kena pilih yang betul nak gi sebab kat Japan cost transportation agak mahal hanya lebih jimat kalau ada gunakan travel pass.  Sebab tu Art jarang nak sarankan untuk cover area yang terlalu jauh tempat dari sampai.  Biarkan tempat lain yang belum cover tu untuk trips seterusnya nanti.  Enjoy dah explore dulu tempat yang kita sampai tu sepenuhnya.  Kadang tak ramai nak share tempat2 menarik setempat sebab mereka sendiri tak sempat nak explore sepenuhnya sebab terkejar2 nak ke tempat lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 29-8-2019 04:37 PM
Betul tu sebab tu kena pilih yang betul nak gi sebab kat Japan cost transportation agak mahal hany ...

betul... at last sy decide utk cover kyushu area saja utk 7 hari tu. tgh rangka itinerary & mungkin sewa kereta full sbb sy pegi family ber4. then nak cover area countryside.. sape yg ada info ttg countryside area kyushu yg cecantik, tlg share eh. mungkin yg org xpernah share or jarang share.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 11:04 AM | Show all posts
gdah replied at 5-9-2019 07:54 PM
betul... at last sy decide utk cover kyushu area saja utk 7 hari tu. tgh rangka itinerary & mungki ...

Boleh refer sini untuk info https://www.japan-guide.com/list/e1108.html
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Niat nak beli tiket ke Fukuoka Nov 2020.
Tp frekuensi dia dah jarang2, pastu transit kat DMK. Kena cari alternatif lain nampaknya ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 10:18 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 29-8-2019 04:37 PM
Betul tu sebab tu kena pilih yang betul nak gi sebab kat Japan cost transportation agak mahal hany ...

Art, aku tengah confuse pasal pass kat Japan ni. Makin aku tengok, makin aku bercelaru kusut jadinya. Ok, program kami mcm ni

Day 1 - 2300hrs KUL to Osaka
Day 2 - Arrive Osaka early morning
Day 3 - Osaka to Nagasaki. Dok 4 mlm di Nagasaki
Day 6 - Nagasaki to Kumamoto. Dok 3 mlm disini
Day 9 - Kumamoto to Fukuoka. Dok 4 mlm disini
Day 13 - Fukuoka to Okayama. Dok 3 mlm Okayama
Day 16 - Okayama to Osaka. Dok 4 mlm di Osaka
Day 20 -Osaka back to KUL

Skrg ni aku pening pass yang mana nak guna kat Kyushu ni. Sebab yg ada cuma 7 days consecutive pass. Sedangkan kami ada 11 hari total di bahagian  Kyushu termasuk Okayama. Kena beli 2 pass yg sama tapi different date ke camne?? Makin serabut aku.  Pastu dari Okayama nak Osaka pula guna pass apa sebab Osaka dah Kansai. Aku seru si Kittie gak

@Kittie


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 10:06 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 22-9-2019 10:18 PM
Art, aku tengah confuse pasal pass kat Japan ni. Makin aku tengok, makin aku bercelaru kusut jadin ...

Boleh guna Osaka Hakata Sanyo Sanin Area Pass for 7 days.  Pass ni cover most of the place yang PP nak gi.  Yang lain boleh tambah dgn IC card atau bus.  Kalau nak lebih jimat tak perlu berpindah randah sangat bantai je naik Nozomi atau Muizuko shinkansen je sebab dah beli pass.  Stationkan je kat Osaka dan Hiroshima dah ok.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 03:52 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 24-9-2019 10:06 AM
Boleh guna Osaka Hakata Sanyo Sanin Area Pass for 7 days.  Pass ni cover most of the place yang PP ...

Hiroshima aku dah pergi. So mmg tak mau cover sana lg dah. Aku stick to our programme. Tp yg pass tu nanti aku nak gi JTB office utk dapatkan lebih maklumat.  Thanks Art.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 11:52 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-9-2019 03:52 PM
Hiroshima aku dah pergi. So mmg tak mau cover sana lg dah. Aku stick to our programme. Tp yg pass  ...

Gi gi Mitec hujung minggu ni ramai je otai geng Jepun selain JBT cam klook, HIS etc ada kat sana kalau nak more info.  Siap boleh tolong check itinerari ok ke tak nanti.  Hiroshima tu main hup paling byk train conection untuk cover southern area sebab tu Art suggest Hiroshima.  Ia macam station Shin Osaka yang semua line akan connected to the train station termasuk subway.  Kalau nak stick tu own plan pun ok je ikut budget sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 08:43 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 25-9-2019 11:52 AM
Gi gi Mitec hujung minggu ni ramai je otai geng Jepun selain JBT cam klook, HIS etc ada kat sana k ...

Ye ke?? Aku tak tau pula. menarik ni. Ok, ok. saturday ni aku nak pi sana check apa yg patut. Thanks Art.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 11:01 AM | Show all posts
Sunyi je page ni.. Dah beli tiket one way to fukuoka raya next year. Highlight trip ni  nak pegi Kumamoto, takachiho gorge.

Mungkin jugak balik kl nanti through osaka (tiket balik belum beli)

Korang rasa kalu pegi 9-10 hari berbaloi beli pas yang mana? JR Sanyo Sanin Northern Kusyu or beli JR Rail Pass je?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list