CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3659|Reply: 5

Edisi No Bake: Kek Puding Pisang Chocolate

[Copy link]
Post time 13-7-2015 01:00 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Fyruz

sumber: youtube Easy Turkish Recipe

Selang beberapa hari lagi kita menyambut lebaran, dengar-dengar pula saudara-mara akan datang menyerbu rumah anda dahulu. Alamak... macam mana ini? Nasi Beriani, ok itu sudah semestinya menu wajib rumah anda, rendang tok sudah siap.


Cuma tinggal manisan... nak buat apa ye.. Tak sempat lah nak membakar-bakar nak buat kek dengan banyak lagi persiapan lain tak buat lagi.

Jangan gusar ya, jom kita buat kek versi No Bake ini, jimat masa anda.

Bahan-Bahan
300g biskut lemak (1 paket)
800 ml susu segar
2 Tbsp tepung gandum
3 Tbsp tepung jagung
1 Cawan gula
1 Tbsp  Butter
2 Tbsp serbuk koko
2 Pisang
1/2 cawan of kacang kisar
Plastic Pembungkus


Cara penyediaan

1. Dalam periuk -satukan tepung, tepung jagung, dan serbuk koko (dikacau)
2. Tambahkan Gula sedikit susu dan kacau sehingga sebati
3. Panaskan di atas dapur dan kacau sehingga semua bahan pekat.
4. Tambah butter ke dalam adunan tadi dan tutup api dan dibiarkan sejuk sedikit.
5. Alaskan plastik dan susun biskut lemak/ biskut kurang manis/biskut marie.
6. Ratakan sebatian coklat tadi dan untuk
7. Ulang langkah 5 dan 6 dan susun potongan pisang di tengah-tengah.
8. Habiskan dengan coklat tersebut.
9. Balut plastik tadi dalam bentuk segitiga dan diletakkan didalam peti sejuk untuk 2 jam.
10. Dan kek anda sedia dinikmati -CARI Infonet.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2015 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Sama mcm kek batik kita, cuma ada pisang je.. Kena try ni!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2015 02:26 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-7-2015 10:26 AM
Sama mcm kek batik kita, cuma ada pisang je.. Kena try ni!

Iya.. bentuk segi tiga juga boleh tiru supaya nanti pisang dapat rasa semua bahagian. Dan dicadangkan guna pisang rastali supaya enak dan tahan lama kek.

Selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2015 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm kek batik..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2015 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
CARI-SFG replied at 14-7-2015 02:26 PM
Iya.. bentuk segi tiga juga boleh tiru supaya nanti pisang dapat rasa semua bahagian. Dan dicadang ...

Thanks tt!
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2015 03:09 PM | Show all posts
baru nak ckp mcm kak leen kata tu...mcm kekk batik.
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 04:43 PM GMT+8 , Processed in 0.066631 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list