Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
122801
View
2029
Reply

All About Japan\\\'s Kanto Region (Tokyo, Yokohama, Hakone, Nikko, etc.)

[Copy link]

Author: Kittie    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-11-2019 12:41 PM | Show all posts
tina^^ replied at 4-11-2019 12:30 PM
wah! menarik...

i just coming back from Kyoto.....deretan kedai zaman edo tu mmg very japanese  ...

Kalau suka suasana kedai lama di Kyoto mesti suka juga dengan suasana kedai lama di Narita nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 12:43 PM | Show all posts
tina^^ replied at 4-11-2019 12:32 PM
sebut pasal onsen, ada onsen yg private utk sorang tak?

Ada tapi mahal ler sikit harganya.  Kalau segan tapi nak cuba boleh gi try lepas tengah malam dlm kul 2-3 sebab time tu selalunya tak ada orang ramai dah balik tidur.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:32 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 4-11-2019 12:43 PM
Ada tapi mahal ler sikit harganya.  Kalau segan tapi nak cuba boleh gi try lepas tengah malam dlm  ...

thanks for the good tips!
haritu masa dkt osaka ada communal bath dkt hotel...i guess mcm onsen lah kot eh?

tapi seram nak masuk sbb masing masing turun pakai bath rob ajek.

so basically onsen bukak 24 jam ye? bolehla ku cuba yg waktu2 tahajjud tu....kikikiki
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:35 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 4-11-2019 12:39 PM
Tak ada bus direct dari Narita kena naik bus dari Shinjuku Tokyo.  Sebab tu beli pass ikut itine ...

orait...so better pakai passmo dr beli yg tokyo 48hrs tu ye?

kdan tak perlu beli JR 7 days tu kalau nak pegi Takayama ye?

thanks art!

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 06:22 PM | Show all posts
tina^^ replied at 4-11-2019 05:35 PM
orait...so better pakai passmo dr beli yg tokyo 48hrs tu ye?

kdan tak perlu beli JR 7 days tu k ...

Macam Art bagitahu tadi kalau sekadar nak cover 2-3 tempat je per day guna passmo dah cukup.  Ia macam kad touchngo.  Yang 48 hours tu untung kalau jenis nak cover banyak2 tempat per day.  Gi ke Takayama lebih murah naik bus.  Boleh beli tiket dari website atau di kaunter paling2 sehari awal sebelum bertolak.  Selain tu boleh juga beli pakej dengan Klook so boleh naik bus yang mereka sediakan.  
Sebab tu kena refer itineray yang kita bercadang tu sendiri dari situ kita boleh tahu pass mana yang sesuai nak digunakan.  Kalau beli pass baru buat itinerary takut rugi je kalau beli pass mahal2 tapi akan terbuang separuh sebab mungkin separuh je yang akan digunakan.  Sebab setiap orang ada planning itinerary yang berbeza jadi mereka perlukan pass atau kad yang berbeza sesuai itinerary mereka.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 4-11-2019 06:22 PM
Macam Art bagitahu tadi kalau sekadar nak cover 2-3 tempat je per day guna passmo dah cukup.  Ia m ...

Klu takat jalan2 area tokyo (shibuya, odaiba, akihabara etc), kena beli train pass ke? Pakai ic card je bole x?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 04:26 PM | Show all posts
nadya_lavender replied at 9-11-2019 11:02 PM
Klu takat jalan2 area tokyo (shibuya, odaiba, akihabara etc), kena beli train pass ke? Pakai ic ca ...

Pakai Passmo atau Suica dah cukup nak2 kalau tak byk tempan plan nak cover per day.  Kalau jenis nak rempit byk tempat boleh beli/guna day pass.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 11:20 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 18-10-2019 11:31 AM
Itinerary nampak ok dah tu tapi yang mana guna bas elok book awal2 jangan walk in takut tiket habi ...

thanks art!
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 10-11-2019 04:26 PM
Pakai Passmo atau Suica dah cukup nak2 kalau tak byk tempan plan nak cover per day.  Kalau jenis n ...

Haa tula ingat nk pakai pasmo/ suica je, senang sikit. Klu pegi odaiba elok naik rinkai line ke yamanote line eh? Mahal jgak train fare ke odaiba ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
nadya_lavender replied at 14-11-2019 10:24 PM
Haa tula ingat nk pakai pasmo/ suica je, senang sikit. Klu pegi odaiba elok naik rinkai line ke ya ...

Kalau ada jr guna yamanote line lps tu sambung dgn monorail dia. Boleh guna guna passmo atau suica utk monorail atau bus. Sebenarnys kalau hanya pusing2 around Tokyo guna passmo/suica je dah cukup. Tak perlu beli Jr pass. Melainkan nak ke negeri/state lain di Jepun . Odaiba ni dah luar sikit dari tgh bandar Tokyo. Dah hampir dgn airport Haneda jauh ler sikit
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 15-11-2019 11:09 AM
Kalau ada jr guna yamanote line lps tu sambung dgn monorail dia. Boleh guna guna passmo atau suica ...

Okay thanks art!
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 05:15 PM | Show all posts
salam otai2  sekalian,

sori kalau dah pernah ada org tanya. tak larat selak page dulu2

if trip lagi 3 bulan bila bolehstart tukar duit?exchange rate sakit tgk hr2..



Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 01:19 PM | Show all posts
burgerikan replied at 17-11-2019 05:15 PM
salam otai2  sekalian,

sori kalau dah pernah ada org tanya. tak larat selak page dulu2


Very subjective soalan ni....its actually depends on the currency fluctuation and sometimes event by nature huhuhuhu

Macam kami mmg tukar sikit2...sebab nk tukar sekaligus kat Money Changer tu mcm x berapa nak selamat sbb pnh kejadian pick pocket lps tukar duit dulu.

Skrg tgh trend Yen menurun...masa Yen mula turun lepas Hagibis tu, byk money changer kehabisan Yen.

Kami siap book dululah and datang next day sbb Yen dah abis org borong hahaha.

Other than tukar Yen, boleh juga pakai Bigpay card... guna macam Debit Card.

Based on pengalaman kami last 2 weeks, rate applied lebih murah....Cons nye pulak hanya boleh pakai di big2 store....


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Just nk share... Currently Cinderella castle at Disneyland Tokyo is under construction until April 2020...Sendu weii... Photo taken on 5 Nov 2019
IMG20191105130507.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:42 PM | Show all posts
nourie replied at 18-11-2019 03:02 PM
Just nk share... Currently Cinderella castle at Disneyland Tokyo is under construction until April 2 ...

alaaaa ye ke? agak sendu la kalau under construction sampai next year sbb we planned to go there January ini.

so, fireworks malam malam buat dkt mana?

ke patut masuk disneySea aje?


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:54 PM | Show all posts
hi semua,

nak tanya.

selalu berapa awal kita perlu book hotel kat tokyo ye?
tengah tengok kat booking.com, tarikh october 2020, hampir most of hotel fully book.

betul ke fully book or hotel tak release lagi ?

contoh hotel:
semua APA hotel kat tokyo(asakusa, nippori, )
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:57 PM | Show all posts
tina^^ replied at 18-11-2019 04:42 PM
alaaaa ye ke? agak sendu la kalau under construction sampai next year sbb we planned to go there J ...

Kann...tu la yg kami rasa .
Fireworks mlm2 still maintain buat dekat dgn castle... centre of Disneyland

For those yang suka extreme rides, Disney sea is the better option.
Macam kami ni bwk budak2 kecit layan Disneyland la.... Ada la beberapa extreme rides jugak dlm Disneyland tu...
So far anak yg 7thn je surrender (hampir nk muntah)....yang 9thn n 11 tahun boboy mmg layan abis extreme ride tu.

My advice those yg nk gi Disneyland, better gi pagi2 and dptkn fass pass ticket...kalo x jenuh beratur.
Eventho kami gi weekdays, ramainya umat ya ampun...most of them Japanese jugak .

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:18 PM | Show all posts

Hi...

Most of hotel in Japan dont take reservation bout 6mth from the required dates.

If October 2020 rasanya mmg dah lps tarikh Olimpik and Paralypic in Tokyo.

Better email the hotel to confirm whether fully booked or yet to open for reservation.


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:19 PM | Show all posts
nourie replied at 18-11-2019 05:57 PM
Kann...tu la yg kami rasa .
Fireworks mlm2 still maintain buat dekat dgn castle... centre of D ...

ooo..DisneySea lagi extreme ride??? kami ni bukan extreme rider pon...flying jumbo ku berani lah...hahah

dah penah sampai dah Disneyland Tokyo dulu, tp zaman tu DisneySea masih under construction...

betul eh DisneySea lagi extreme ride? ktrang pon 2A 3C range 13 to 7 years old...yg berani my eldest aje....the rest, kecuuuuutttt

Kalau masuk DisneySea shj, firework malam malam tu buat dkt Disneyland castle gak ke? (masuk disneyland kena tunggu sampai firework malam baru puas hati )
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:07 PM | Show all posts
tina^^ replied at 20-11-2019 03:19 PM
ooo..DisneySea lagi extreme ride??? kami ni bukan extreme rider pon...flying jumbo ku berani lah.. ...

Actually sy xpenah masuk pun Disneysea tu... ni based on apa yg my nieces bgtau la.
Diorang mmg extreme rider hunter

My nieces dah gi both Disneyland and Disneysea. Disneyland ni mmg sheshuai sgt utk budak2 and family... magical land, fantasy gittew
Disneysea pulak sesuai utk teenager/adult. Kalau tgk crowd pun Disneysea penuh dgn teenagers and adult katanya.

Since Disneyland and Disneypark ni sebelah menyebelah je... fireworks dia mmg same show/song...
Share fireworks la kekdahnya (correct me if the info is wrong )

My niece prefer DisneySeA lagi dari Disneyland....In addition DisneySea ni ada water show

I think for Adult, we will appreciate Disneysea more than Disneyland kot.

Mcm Tina dah pernah masuk Disneyland, so maybe nk try masuk Disneysea and compare the diffrences la kan?
But if you just nk spend time with your kiddos and play in their fantasy land, Disneyland is the place.
Apa2 pun lain org lain preferences la kan.

Hope you and ur family enjoy your holiday there.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083430s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list