JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
48883
View
752
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-8-2015 05:57 PM | Show all posts |Read mode


Serba sedikit mengenai Jakarta atau Daerah Khusus Ibukota Jakarta (DKI Jakarta)

Jakarta adalah ibu negara dan bandar terbesar Indonesia. Disebabkan saiznya yang amat besar,
Jakarta mempunyai status yang sama dengan sebuah provinsi. Jakarta terletak di bahagian barat
laut pulau Jawa. Di dunia pula ia adalah bandaraya yang ke-11 terbesar yg mempunyai penduduk
seramai 9juta pada waktu malam dan 13juta pada waktu siang hari bekerja!!! Ini bermakna 4juta
orang dari luar Jakarta datang bekerja menjadikan ia bandaray yg terkenal dgn macet (jem).
DKI Jakarta memiliki status khusus sebagai "Daerah Khusus Ibukota". Kota ini dibahagikan kepada
5 Majlis Perbandaran (kotamadya) dan satu Pemerintahan Pemangku Raja (kabupaten) iaitu:
    * Jakarta Utara
    * Jakarta Pusat
    * Jakarta Barat
    * Jakarta Timur
    * Jakarta Selatan
    * Kabupaten Pentadbiran Kepulauan Seribu

Tempat2 Popular Di Jakarta
JAKARTA BARAT
Tambora
Cengkareng (Airport)
Kembangan

JAKARTA UTARA
Ancol
Kelapa Gading
Koja

JAKARTA PUSAT
Mangga Dua
Kemayoran
Tanah Abang
Menteng

JAKARTA SELATAN
Sudirman
Senayan
Tebet
Kuningan
Kemang

JAKARTA TIMUR
Jati Negara
Kramat Jati
Matraman

Bajet Hotel dekat area Tanah Abang

TANAH ABANG INDAH
Address: Jln. Kebun Kacang I/1
Phone: (021) 3102896

PHARMIN HOTEL
Address: Jln. Jati Baru No. 35
Phone: (021) 31925205

NUSANTARA 1*
Address: Jln. KH. Mas Mansyur No. 36
Phone: (021) 3140307
Fax: (021) 31927803
E-Mail : nusantarahotel@hotmail.com
Rate: from RP250K

KALISMA 1*
Address: Jln. K.S. Tubun No. 15-17
Phone: (021) 571151
Fax: (021) 5708739
Rate: from RP225K

ALMA 1*
Address: Jln. K.S. Tubun No. 10 A
Phone: (021) 5638633
Fax: (021) 563894
Rate: from RP225K

HOTEL N1
Address: Jln. K.S. Tubun No. 3
Phone: (021) 53653908
Fax: (021) 53653910
Rate: from RP350K

TUGU ASRI
Address: Jln. Jatibaru No. 7 C 9
Phone: (021) 31926292
Fax: (021) 3143534
Rate: from RP170K

HOTEL CARAVAN
Address: Jln. K.H. Mas Mansyur No. 50
Phone: (021) 3928283
Fax: (021)
Rate: from RP240K

Bajet Hotel dekat area Mangga Dua

Trans Mangga Dua Hotel
JL. Mangga Dua Raya No. 22
Tel. (021) 690 6428, 692 9585
Fax. (021) 690 6428

Executive Hotel
JL. R.E Martadinata No. 2
Tel. (021) 641 1415 (Hunting), 641 1463, 641 1475
Fax. (021) 641 1182

Area-area tumpuan perlancongan


landscape_monas_jakarta_by_ramnosphotography


Kota Tua, jakarta


Credit to: Yahoo Search


more info: http://wisatalternatif.blogspot. ... fari-indonesia.html


Last edited by hafiza on 25-1-2013 08:48 AM


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2015 06:00 PM | Show all posts
Rujukan untuk thread yang dah wujud sebelum ini...
Link Part 1
Link Part 2
Link Part 3
Link Part 4
Link Part 5
Link Part 6
Link Part 7
Link Part 8
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2015 06:00 PM | Show all posts
Edited by owen81 at 20-8-2015 11:09 AM

Khidmat sewa kenderaan lengkap dengan driver, petrol, tol & tiket parking.

Jakarta Based
Pak Erwan : +6281513914533


Bandung Based
Pak Andri : +628112208092 (Hotel Taman Safari takde tax book dgn dia)
Pak Yayat : +6281395242337
Pak Tarmidzi :  +6281320028484
Iwan : +6281221401090 (Suami Bella75 bole pm dia gak)

Cakur
phone: +62 22 91670208 atau 022 91670208
email: cakurtravel@yahoo.com
fb: http://www.facebook.com/cakur

Terminal 2E, Soekarno-Hatta International Airport, Jakarta 19110, Indonesia
Phone: (62-21) 559-0008
Fax    : (62-21) 559-0018
Email: sales@jakartaairporthotel.com
          jahsales@cbn.net.id

Sewa Kereta : http://www.zafiracar.com/ (Credit to: ...............) - sorry kena selak semula, x ingat dah namanya.

Airport Tax : Sejak March 2015 dah termasuk dalam tiket

credit semua info : farmasi (part 5) Last edited by hafiza on 29-3-2013 10:54 AM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2015 06:01 PM | Show all posts
Bandara Internasional Sukarno-Hatta CGK

TERMINAL  1

    Terminal 1A : Lion Air, Wings Air.
    Terminal 1B : Batavia Air, Sriwijaya Air, Kartika Airlines, Express Air.
    Terminal 1C : Garuda Citilink, Airfast Indonesia.


TERMINAL 2

    Terminal 2D : AirAsia, Air China, Batavia Air, Cathay Pacific, Cebu Pacific, China Airlines, China Southern Airlines, Emirates, Eva Air, Japan Airlines, Jetstar, Kuwait Airlines, Lufthansa, Malaysia Airlines, Philippine Airlines, Qantas, Qatar Airways, Saudi Arabian Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways International, Valuair, Viva Macau, Yemenia.
    Terminal 2E : Garuda Indonesia, Etihad, Gulf Air, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, Lion Air, Royal Brunei.
    Terminal 2F : Garuda Indonesia, Merpati Nusantara Airlines.


TERMINAL 3
Indonesia Air Asia, Mandala Airline



Credit to rheafly
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2015 06:02 PM | Show all posts
-Reserved-
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 04:04 PM | Show all posts
akan ke jakarta pada bulan oktober ni.... dlm thread part 8 ada yang rekomen transport dengan Pak Dudi.... ok lagi ke??
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2015 10:49 AM | Show all posts
^^ @owen81 TT, airport tax dah termasuk dalam tiket since March 2015, tak bayar lagi kat kaunter..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2015 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
cancer_files replied at 20-8-2015 10:49 AM
^^ @owen81 TT, airport tax dah termasuk dalam tiket since March 2015, tak bayar lagi kat kaunter..

Ok. Noted. Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2015 11:16 AM | Show all posts
Nak tanya la.....Free bus tour kat jakarta tu ada lg ke servis nya tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2015 11:16 AM | Show all posts
umialya replied at 20-8-2015 10:16 AM
Nak tanya la.....Free bus tour kat jakarta tu ada lg ke servis nya tu?

masih ada sepertinya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 07:51 PM | Show all posts
kalau hotel amaris thamrin tu boleh ke kalau 1 bilik 3 org masuk....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2015 01:54 AM | Show all posts
ainbie71 replied at 21-8-2015 07:51 PM
kalau hotel amaris thamrin tu boleh ke kalau 1 bilik 3 org masuk....

saya pergi mac 2014,boleh je masuk 3 org.dia x check pun.tp agak sempit la

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2015 08:40 PM | Show all posts

nanti saya stay kat area monas tu...area situ bas yg free tu ada ke?..saya 1st time ke jakarta ni..bulan oct nak gi..tapi lom prepare apa2 pun..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2015 10:39 PM | Show all posts
Kara replied at 24-8-2015 08:40 PM
nanti saya stay kat area monas tu...area situ bas yg free tu ada ke?..saya 1st time ke jakarta ni. ...

sama la saya pergi bulan oktober gak..... kali kedua gi jakarta.. 1st time pergi dulu ngan hubby n anak2 so bole la hotel mewah sbb hubby byr kan....
anyway saya dah book hotel citi m dekat ngan monas gak..... thru booking.com n cancellation free... tu yg survey2 lg hotel lain...

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2015 06:33 PM | Show all posts
Saya tidur di Malaysian hall... kalau ada student card dpt 15/mlm, kalau x rm30/mlm. Satu bilik 2 org, lengkap dgn wifi, pantry utk msk, water dispencer, mesin basuh & iron (for free). Dekat menteng, opposite rumah sakit Adi Woluyo... walking distant dr roundabout dekat dgn grand indonesia & sarinah.

X pernah sewa van di jakarta sbb mhl ard rm180/hari..padahal kerjanya hantar & ambik dr tanah abang,Thamrin CT, Ancol, Monas aja pun. Tu yang umi setiap kali pergi guna teksi blue bird ajak ke mana2... x hbs smpai rm30/40 pun sehari.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 03:20 PM | Show all posts
kalau nak jalan2 ke monas, mangga dua semua naik busway je
per way baru 3500 IDR
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2015 02:31 PM | Show all posts
kalo nak survey brg2 kawin mana lagi best - mangga dua atau Tanah abang?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2015 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpang tanya otai2 jakarta.kalau nak cari batik2 yg cantik/good quality kat mane ye?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2015 11:09 PM | Show all posts
Assalamualaikum Otai Jkt

Flight sy :
Thursday, 22 Oct 2015,
Time : 2225 (10:25 PM) Sampai JKT 2320 (11:20 PM)

Soalan:
1)Bas masih available tak time ni? Asal sampai jkt pusat dah OK.. boleh cari taxi pulak utk ke hotel.
2)Klu terpaksa naik taxi brp pulak anggarannya ye sbb dh tgh malam.
3)Ada tak yg pegi sama dgn sy boleh share2 airport transfer - (sy pegi 3 org)

Terima kasih pada yg sudi jawab.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2015 09:32 AM | Show all posts
Edited by cancer_files at 28-9-2015 08:33 AM
diamond replied at 27-9-2015 10:09 PM
Assalamualaikum Otai Jkt

Flight sy :

1. Kemungkinan ada, sebab Damri sampai jam 12, tapi tu pun tanya dulu
2. tak ada beza tarif taxi malam ke pagi ke siang....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060950s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list