JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
45598
View
719
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-11-2015 11:22 PM | Show all posts
teringat pi jakarta bulan april 2014 ... tak dok kenangan istimewa... yang iols ingat .. macet .. panas ... pollution
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 10:56 AM | Show all posts
MissNigga replied at 11-11-2015 11:22 PM
teringat pi jakarta bulan april 2014 ... tak dok kenangan istimewa... yang iols ingat .. macet .. pa ...

Skrg ni dah nak mula musim hujan kat Jakarta.

Skrg ni pun dah nampak tanda2 haze kat sini. Tak tau lah sbb apa, adakah sbb asap anak rinjani yg meletus tu sampai ke sini ker atau asap2 yg lain. Selain drp tu, ada lagi satu gunung berapi tgh berasap ni, tak ingat kat mana pulak. Langit dah tak clear blue sky lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 11:01 AM | Show all posts
auntieagony replied at 13-11-2015 10:56 AM
Skrg ni dah nak mula musim hujan kat Jakarta.

Skrg ni pun dah nampak tanda2 haze kat sini. Tak  ...

exceli auntie .. iols nyesal sesangat pi jakarta ...
4 mlm 5 hari kat sana ... asik dok hotel jer ... tak sabo nak balik malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 11:13 AM | Show all posts
Edited by auntieagony at 13-11-2015 03:20 PM
MissNigga replied at 13-11-2015 11:01 AM
exceli auntie .. iols nyesal sesangat pi jakarta ...
4 mlm 5 hari kat sana ... asik dok hotel je ...

Laa... apasal pulak jadi camtu?

Kat mana2 saja sama jer... Pokoknya kita cari jln meng"enjoy"kan diri.

Auntie takder lah suka banget kat sini. Tapi "menyukakan" diri sendiri...

Pergi spa, pergi hair salon, buat mani/pedi (murah kat sini), buat cream bath.

Pergi shopping/window shopping. Branded goods lebih mahal kat Indonesia - baik beli kat Msia jer. Tak berbaloi beli kat sini. Shopping mall spt PIM, PI, GI, Ciputra World Lotte - best banget.

Brg2 muslimah yg locally made mmg bersepah2 dan agak fashion forward jugak lah. Auntie mmg avoid fashion yg "over-the-top" & berkerawang2 tu. Tak sesuai dgn kelanjutan usia & citarasa. Kang terbalik mata kenkawan Msia tengok auntie pulak kang!

Yg paling best - makanan Indonesia..... Sedap & ori. Kat sini, Sari Ratu tu mmg tengok sebelah mata jer laa....
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 11:46 AM | Show all posts
auntieagony replied at 13-11-2015 11:13 AM
Laa... apasal pulak jadi camtu?

Kat mana2 saja sama jer... Pokoknya kita cari jln meng"enjoy"ka ...

setuju,no bad jakarta
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2015 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
MissNigga replied at 13-11-2015 11:01 AM
exceli auntie .. iols nyesal sesangat pi jakarta ...
4 mlm 5 hari kat sana ... asik dok hotel je ...

Hehehe. Trauma betul dengan Jakarta la. I pegi last year ok je. Cuma nak megulang takla kot. Takde apa yg special sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 11:43 AM | Show all posts
owen81 replied at 15-11-2015 10:52 AM
Hehehe. Trauma betul dengan Jakarta la. I pegi last year ok je. Cuma nak megulang takla kot. Takde ...

mmg trauma ...nyesallll gilerrrr pi Jakarta ....
dah ler panas .. macet tak habis habis ... packed giler ngan manosia ...
mmg tak sabar nak balik malaysia ...
tyme beli tix tu ... pegi balik RM102 jer ... mmg tak pikiq panjang ... mmg beli teruih
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 11:45 AM | Show all posts
auntieagony replied at 13-11-2015 11:13 AM
Laa... apasal pulak jadi camtu?

Kat mana2 saja sama jer... Pokoknya kita cari jln meng"enjoy"ka ...

iols exceli salah percaturan auntie ...ingat ada banyak tempat best kat jakarta tue .... bukan nya nak menyopping sangat pun ...
adaler pi thamarin ... indonesai raya .. indonesia plaza .... kesuma .. tp just cuci cuci mata jer...
pi monas ... hujan turun .. lepas tu panas ... tak dok apa apa yang menarik pun area tue ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 12:51 PM | Show all posts
MissNigga replied at 15-11-2015 11:45 AM
iols exceli salah percaturan auntie ...ingat ada banyak tempat best kat jakarta tue .... bukan nya ...

Jakarta yg best pun shopping jer lah, spa dan mkn.
Kalau nak enjoy lebih, pastikan sewa kereta & supir, lebih selesa & memudahkan liburan.

Kalau jln keluar Jakarta sikit, mcm Puncak (takes abt 2 hrs drive), ok gak. Skrg auntie tgh enjoy kat one of the resorts here. Gardens to die for gitu... Jap lagi nak check out diaorg punya spa...

Kat Puncak, itinerary biasa - safari park, gunung mas tea plantation & kebun bunga.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 01:00 PM | Show all posts
MissNigga replied at 15-11-2015 11:43 AM
mmg trauma ...nyesallll gilerrrr pi Jakarta ....
dah ler panas .. macet tak habis habis ... packe ...

Wah... Murahnya ticket.

Bila ke Jakarta ni, kena set minda, manosia mmg ramai => 10 juta = 1/3 rakyat Msia. Uncle yg "alah" dgn crowd pun terpaksa pasrah jer.

Macet => keluar semasa offpeak period. Supir kena pandai cari jln alternatif.

Shopping complex yg tak ramai org @ sepi = Ciputra World Lotte. Tapi pergi sekadar window shopping & mkn jer.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 01:12 PM | Show all posts
auntieagony replied at 15-11-2015 12:51 PM
Jakarta yg best pun shopping jer lah, spa dan mkn.
Kalau nak enjoy lebih, pastikan sewa kereta &  ...

iols trabel solo ler auntie... back pack style dan kalo boley seekonomi yang boley ...

selalu kalo iols pi mana mana ... mmg rely on public transportation especially by metro or subway or train ... jarang naik cabs or tuk tuk etc, tak berani .. kang dibawak tempat yang tak patut patut . Lagi lagi kalo pi ke negara developed nie ...

setakat ni .. ions dah puas trabel solo kat bnyk destination dan enjoy them very much ... but not in jakarta ... kalo ada geng geng tanya apa yang best kat Jakarta... mmg iols tak akan recommend deyols pi Jakarta.. better pi Bandung or Bali ...


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 01:16 PM | Show all posts
auntieagony replied at 15-11-2015 01:00 PM
Wah... Murahnya ticket.

Bila ke Jakarta ni, kena set minda, manosia mmg ramai => 10 j ...

tix tu purchased tyme air asia punya promosi ...murah khenz .. pegi balik RM102  jer ... pasai tu ... tak pikiq panjang. nampak jer promo tu .. teruih beli
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 05:36 PM | Show all posts
MissNigga replied at 15-11-2015 01:12 PM
iols trabel solo ler auntie... back pack style dan kalo boley seekonomi yang boley ...

selalu k ...

Respek auntie kat miss2 (termasuk miss nigga) yg berani trabel solo. 2x ganda respek sbb bekpek & trabel lait.

Auntie cuma berani naik belon sengsorang. Lepaih tu, ada yg tunggu kat airport. Sbb sense of direction = negative. Uncle & anak2 seriau!

Bali - auntie suka. Bandung - so & so (menyukakan hati)...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 11:29 AM | Show all posts
Nak tanya expert Jakarta kat sini, bole suggest apartment yg ok utk menginap 1 mlm di Jakarta? Iols baru google2 dan hasil tanya org, katanya bagus stay area Thamrin atau Mangga Dua ye?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 02:54 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 11:29 AM
Nak tanya expert Jakarta kat sini, bole suggest apartment yg ok utk menginap 1 mlm di Jakarta? Iols  ...

pernah stay kt thamrin apartment.. ok.. jalan kakai ke grand apa eh ..shopping mall tu.. tetibe ilang ingatan..

tp menapak skit laaa...

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:01 PM | Show all posts

RE: All About Jakarta, Indonesia - Part 9

miss_whoda replied at 24-11-2015 02:54 PM
pernah stay kt thamrin apartment.. ok.. jalan kakai ke grand apa eh ..shopping mall tu.. tetibe il ...

Supir dh ade so iols tk risau transport. Hik hik. Just nk crk tmpt bermalam jah. Ni yg nama die Jakarta Residence at Thamrin City tu ke? Pening jugak crk apartment yg besar tp murah. Hahhaa.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:19 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 03:01 PM
Supir dh ade so iols tk risau transport. Hik hik. Just nk crk tmpt bermalam jah. Ni yg nama die Ja ...

rasenye betul.. dia berdekatan dengan thamrin mall tu... tp jalan kaki g grand indonesia tu (yeayyyy dh ingt!) ok je.. tak yah pakai supir..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:34 PM | Show all posts
miss_whoda replied at 24-11-2015 03:19 PM
rasenye betul.. dia berdekatan dengan thamrin mall tu... tp jalan kaki g grand indonesia tu (yeayy ...

Iols bkk website grand indonesia tu, besar btol ek. Hehe. Supir ni hire utk keesokkan pagi nya nak gerak g BDO. Tu yg angkut sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:39 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 03:34 PM
Iols bkk website grand indonesia tu, besar btol ek. Hehe. Supir ni hire utk keesokkan pagi nya nak ...

besar uols....  klu nk try magnum cafe dia boleh la.. lg best dr ioi mall punya..

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:44 PM | Show all posts
miss_whoda replied at 24-11-2015 03:39 PM
besar uols....  klu nk try magnum cafe dia boleh la.. lg best dr ioi mall punya..

Heheheh. Will do whoda. Thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2015 10:45 PM | Show all posts
tumpang tanya.. inshaAllah sy n fmly akan ke Jakarta n Bandung Jan-Feb 2016. nak tanya otai2 cni apa perbezaan antara Tanah Abang Jakarta dgn Pasar baru Bandung? mana lagi best nak shopping? ( tanya bagi pihak org rumah)
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 09:45 AM | Show all posts
auntieagony replied at 13-11-2015 11:13 AM
Laa... apasal pulak jadi camtu?

Kat mana2 saja sama jer... Pokoknya kita cari jln meng"enjoy"ka ...

auntie, kita sependapat. i like that word "menyukakan diri". Bon pun at least setahun sekali 'balik kampung' ke jakarta sejak 5,6 thn lps. Tpi thn ni 2 kali pulak - recent was in October and soon end Dec. Kalo g lama sket, termasuk bandung sekali (naik tren je or amik shuttle van).

selalu saje la g perabiskan duit - nak rileks2, g spa, wat meni / pedi or creambath, also JJCM. And yeah, updating my wardrobe with their muslimah fashion. Heheh
Paling tak best is ofkos is the horrendous macet and sometimes the weather.

Btw, Ciputra Lotte Word tu kt mana? jkta pusat / selatan? The recent mall i went was Kuningan City - itu pun mcm Grand Indo jgk...

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:36 AM | Show all posts
bonita replied at 5-12-2015 09:45 AM
auntie, kita sependapat. i like that word "menyukakan diri". Bon pun at least setahun sekali 'bali ...

Ciputra Lotte World tu kat kawasan yg sama dgn Grand Indonesia/Plaza Indonesia. Bukanlah dekat each other, kena naik kereta gak lah kalau nak pergi kedua2 shopping malls ni.







Sorry kalau jawapan kurang memuaskan, auntie ni "zero sense of direction". Yg pasti, ianya di Jakarta pusat. Ni alamatnya : Jalan Professor Doktor Satrio Kav. 3-5, Karet Kuningan, Setiabudi, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12940.
Aktiviti di Jakarta => Memanjakan diri (spa & such), shopping lokal (muslimah & such) & mkn (nusantara).

Pagi ni cuaca kat Jakarta sungguh cerah sekali......











Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:45 AM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 4-12-2015 10:45 PM
tumpang tanya.. inshaAllah sy n fmly akan ke Jakarta n Bandung Jan-Feb 2016. nak tanya otai2 cni apa ...

Berdasarkan pandangan auntie.

Tanah Abg - murah, lebih sibuk/kecoh, byk jenis pilihan, meriah, penjual lebih mesra

Pasar Baru Bandung - mahal dikit (lebih2 kalau tau kita org Msia), lebih teratur kedai2nya, kurang crowded, penjual mcm tak layan sgt nak tawar-menawar.

Auntie & 2 BFFs lebih suka Tnh Abg. Kami habiskan masa hampir byk masa di Tnh Abg dan really enjoyed ourselves sampai hampir terlupa nak pergi hotel! Kwn auntie yg tak suka bershopping, hampir lupa diri berbelanja.

Bila pergi ke Pasar Baru Bandung, kami cuma look-see2 selama 15 minit sebelum BFFs auntie ajak keluar dan terus ke Rumah Mode. They didn't enjoy Pasar Baru at all. Dlm 15 minit tu, sempat gak auntie rembat 5 T-shirts I-Luv-Bandung. BFFs auntie tak beli apa2 pun kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 10:45 AM
Berdasarkan pandangan auntie.

Tanah Abg - murah, lebih sibuk/kecoh, byk jenis pilihan, meriah,  ...

Tq aunty.kat tanah abg ni ada aircond tak? Ehehhe bkn apa, bawa anak2 kang depa tantrum plak kalo panas2 nih nt. Btw utk first timer mcm kami apa yg sesuai nk buat selain shopping ek?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047514s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list