Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
58217
View
775
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81       Show all posts   Read mode

Post time 15-11-2015 01:12 PM | Show all posts
auntieagony replied at 15-11-2015 12:51 PM
Jakarta yg best pun shopping jer lah, spa dan mkn.
Kalau nak enjoy lebih, pastikan sewa kereta &  ...

iols trabel solo ler auntie... back pack style dan kalo boley seekonomi yang boley ...

selalu kalo iols pi mana mana ... mmg rely on public transportation especially by metro or subway or train ... jarang naik cabs or tuk tuk etc, tak berani .. kang dibawak tempat yang tak patut patut . Lagi lagi kalo pi ke negara developed nie ...

setakat ni .. ions dah puas trabel solo kat bnyk destination dan enjoy them very much ... but not in jakarta ... kalo ada geng geng tanya apa yang best kat Jakarta... mmg iols tak akan recommend deyols pi Jakarta.. better pi Bandung or Bali ...


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 01:16 PM | Show all posts
auntieagony replied at 15-11-2015 01:00 PM
Wah... Murahnya ticket.

Bila ke Jakarta ni, kena set minda, manosia mmg ramai => 10 j ...

tix tu purchased tyme air asia punya promosi ...murah khenz .. pegi balik RM102  jer ... pasai tu ... tak pikiq panjang. nampak jer promo tu .. teruih beli
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 05:36 PM | Show all posts
MissNigga replied at 15-11-2015 01:12 PM
iols trabel solo ler auntie... back pack style dan kalo boley seekonomi yang boley ...

selalu k ...

Respek auntie kat miss2 (termasuk miss nigga) yg berani trabel solo. 2x ganda respek sbb bekpek & trabel lait.

Auntie cuma berani naik belon sengsorang. Lepaih tu, ada yg tunggu kat airport. Sbb sense of direction = negative. Uncle & anak2 seriau!

Bali - auntie suka. Bandung - so & so (menyukakan hati)...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 11:29 AM | Show all posts
Nak tanya expert Jakarta kat sini, bole suggest apartment yg ok utk menginap 1 mlm di Jakarta? Iols baru google2 dan hasil tanya org, katanya bagus stay area Thamrin atau Mangga Dua ye?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 02:54 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 11:29 AM
Nak tanya expert Jakarta kat sini, bole suggest apartment yg ok utk menginap 1 mlm di Jakarta? Iols  ...

pernah stay kt thamrin apartment.. ok.. jalan kakai ke grand apa eh ..shopping mall tu.. tetibe ilang ingatan..

tp menapak skit laaa...

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:01 PM | Show all posts

RE: All About Jakarta, Indonesia - Part 9

miss_whoda replied at 24-11-2015 02:54 PM
pernah stay kt thamrin apartment.. ok.. jalan kakai ke grand apa eh ..shopping mall tu.. tetibe il ...

Supir dh ade so iols tk risau transport. Hik hik. Just nk crk tmpt bermalam jah. Ni yg nama die Jakarta Residence at Thamrin City tu ke? Pening jugak crk apartment yg besar tp murah. Hahhaa.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:19 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 03:01 PM
Supir dh ade so iols tk risau transport. Hik hik. Just nk crk tmpt bermalam jah. Ni yg nama die Ja ...

rasenye betul.. dia berdekatan dengan thamrin mall tu... tp jalan kaki g grand indonesia tu (yeayyyy dh ingt!) ok je.. tak yah pakai supir..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:34 PM | Show all posts
miss_whoda replied at 24-11-2015 03:19 PM
rasenye betul.. dia berdekatan dengan thamrin mall tu... tp jalan kaki g grand indonesia tu (yeayy ...

Iols bkk website grand indonesia tu, besar btol ek. Hehe. Supir ni hire utk keesokkan pagi nya nak gerak g BDO. Tu yg angkut sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:39 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 24-11-2015 03:34 PM
Iols bkk website grand indonesia tu, besar btol ek. Hehe. Supir ni hire utk keesokkan pagi nya nak ...

besar uols....  klu nk try magnum cafe dia boleh la.. lg best dr ioi mall punya..

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 03:44 PM | Show all posts
miss_whoda replied at 24-11-2015 03:39 PM
besar uols....  klu nk try magnum cafe dia boleh la.. lg best dr ioi mall punya..

Heheheh. Will do whoda. Thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2015 10:45 PM | Show all posts
tumpang tanya.. inshaAllah sy n fmly akan ke Jakarta n Bandung Jan-Feb 2016. nak tanya otai2 cni apa perbezaan antara Tanah Abang Jakarta dgn Pasar baru Bandung? mana lagi best nak shopping? ( tanya bagi pihak org rumah)
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 09:45 AM | Show all posts
auntieagony replied at 13-11-2015 11:13 AM
Laa... apasal pulak jadi camtu?

Kat mana2 saja sama jer... Pokoknya kita cari jln meng"enjoy"ka ...

auntie, kita sependapat. i like that word "menyukakan diri". Bon pun at least setahun sekali 'balik kampung' ke jakarta sejak 5,6 thn lps. Tpi thn ni 2 kali pulak - recent was in October and soon end Dec. Kalo g lama sket, termasuk bandung sekali (naik tren je or amik shuttle van).

selalu saje la g perabiskan duit - nak rileks2, g spa, wat meni / pedi or creambath, also JJCM. And yeah, updating my wardrobe with their muslimah fashion. Heheh
Paling tak best is ofkos is the horrendous macet and sometimes the weather.

Btw, Ciputra Lotte Word tu kt mana? jkta pusat / selatan? The recent mall i went was Kuningan City - itu pun mcm Grand Indo jgk...

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:36 AM | Show all posts
bonita replied at 5-12-2015 09:45 AM
auntie, kita sependapat. i like that word "menyukakan diri". Bon pun at least setahun sekali 'bali ...

Ciputra Lotte World tu kat kawasan yg sama dgn Grand Indonesia/Plaza Indonesia. Bukanlah dekat each other, kena naik kereta gak lah kalau nak pergi kedua2 shopping malls ni.







Sorry kalau jawapan kurang memuaskan, auntie ni "zero sense of direction". Yg pasti, ianya di Jakarta pusat. Ni alamatnya : Jalan Professor Doktor Satrio Kav. 3-5, Karet Kuningan, Setiabudi, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12940.
Aktiviti di Jakarta => Memanjakan diri (spa & such), shopping lokal (muslimah & such) & mkn (nusantara).

Pagi ni cuaca kat Jakarta sungguh cerah sekali......











Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:45 AM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 4-12-2015 10:45 PM
tumpang tanya.. inshaAllah sy n fmly akan ke Jakarta n Bandung Jan-Feb 2016. nak tanya otai2 cni apa ...

Berdasarkan pandangan auntie.

Tanah Abg - murah, lebih sibuk/kecoh, byk jenis pilihan, meriah, penjual lebih mesra

Pasar Baru Bandung - mahal dikit (lebih2 kalau tau kita org Msia), lebih teratur kedai2nya, kurang crowded, penjual mcm tak layan sgt nak tawar-menawar.

Auntie & 2 BFFs lebih suka Tnh Abg. Kami habiskan masa hampir byk masa di Tnh Abg dan really enjoyed ourselves sampai hampir terlupa nak pergi hotel! Kwn auntie yg tak suka bershopping, hampir lupa diri berbelanja.

Bila pergi ke Pasar Baru Bandung, kami cuma look-see2 selama 15 minit sebelum BFFs auntie ajak keluar dan terus ke Rumah Mode. They didn't enjoy Pasar Baru at all. Dlm 15 minit tu, sempat gak auntie rembat 5 T-shirts I-Luv-Bandung. BFFs auntie tak beli apa2 pun kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 10:45 AM
Berdasarkan pandangan auntie.

Tanah Abg - murah, lebih sibuk/kecoh, byk jenis pilihan, meriah,  ...

Tq aunty.kat tanah abg ni ada aircond tak? Ehehhe bkn apa, bawa anak2 kang depa tantrum plak kalo panas2 nih nt. Btw utk first timer mcm kami apa yg sesuai nk buat selain shopping ek?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 04:08 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 02:44 PM
Tq aunty.kat tanah abg ni ada aircond tak? Ehehhe bkn apa, bawa anak2 kang depa tantrum plak kalo  ...

Blok A Tnh Abg ada air-cond tapi mcm tak rasa sgt sbb org ramai. Tnh Abg ada Blok A sampai F. Auntie sempat gi Blok A dan 10 percent blok B jer.

Nak bawak anak2? Eeerkkk, agak kurang sesuai. Anak2 auntie mmg tak suka Tnh Abg (masa auntie bawak dulu, yg bongsu tu dah masuk sekolah rendah dah). Muka masing2 muncung jer & mengadu kat uncle yg diaorg nak keluar drp tnh abg cepat2. Anak2 civictech berapa umur mereka? Kalau masih bayi dan kanak2 kecik, mcm tak berapa nak sesuai ler tempat camtu. Ini cuma pandangan auntie jer bersandarkan pengalaman peribadi. Tapi rugi gak ler, kalau tak pergi. Be careful of pickpockets.

Kalau anak2 tu yg suka aktiviti, bawaklah ke Water Park kat Pondok Indah Mall. Mesti diaorg gembira.

Mcm yg auntie cakap, aktiviti kat Jakarta ialah manjakan diri, shopping brg2 local & mkn.

Sight-seeing => Tmn Mini Indonesia, Bird's Park, Ancol Theme Park.

Oh ya, bawak anak2 pergi Puncak. Invest on Supir. Kat puncak, jgn lupa bawak keluarga pergi Safari, best sgt. Entrance fee ke Safari ni mahal sikit ler. Apa ada hal kan, utk menggembirakan hati anak2. Mmg berbaloi. Sebelum masuk ke dlm Safari, suruh supir belikan ubi ker, lobak ker utk beri binatang tu mkn.

Kemudian pergi ke Gunung Mas Tea Plantation - ada entrance fee (murah jer), pergi Telaga warna (entrance fee idr5K), melawat Kebun Bunga Nusantara (auntie suka sgt2). Boleh naik tram utk mengeliling taman tu. Entrance & tram cuma IDR40K sekepala.

Rumah Mode kat Bandung tu sesuai utk bawak keluarga. Yg tu, aman sikit kepala & jiwa....

Nasihat auntie - keluarkan sedikit belanja utk sewa kereta & supir. Hidup akan lebih berbahagia. Insya Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 04:08 PM
Blok A Tnh Abg ada air-cond tapi mcm tak rasa sgt sbb org ramai. Tnh Abg ada Blok A sampai F. Aunt ...

Tq aunty nanti nak hadam info2 ni. Google smua tempat2 ni.Anak2 sy 6&8 tahun.. Ada dah book supir jakarta-bandung-jakarta.2009 penah dtg tapi x igt sgt sbb dah lama. Safari mcm menarik je. Nt ada apa2 sy tanya lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:01 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 06:41 PM
Tq aunty nanti nak hadam info2 ni. Google smua tempat2 ni.Anak2 sy 6&8 tahun.. Ada dah book supir  ...

Kalau anak2 6-8 thn, boleh gaklah bawak ke Tnh Abg dlm sejam dua... sebelum diaorg merengek....
Pesanan utk isteri civictech =>
Carilah floor/tingkat yg jual brg2 kanak2 spt toys & games. Naikkan sikit ler mood diaorg. Telekung, jubah, batik, long skirt@rok, blouse, t-shirt dan pants/culottes murah sgt. Kalau dah suka, terus beli, jgn nak fikir lama2 atau nak jln ke tempat lain dulu, konon2 karang nak revisit balik. Mmg tak ler. See, bargain, buy & go. Sbb tempat tu bukannya selesa pun.... Tapi brg2 mmg murah. Bila dah bawak balik hotel, cantik & berbaloi sgt...

Baguslah civictech ambil supir. Hv supir will travel => kata2 pujangga....

Selamat melancung ke Jakarta kpd civictech





Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 10:01 PM
Kalau anak2 6-8 thn, boleh gaklah bawak ke Tnh Abg dlm sejam dua... sebelum diaorg merengek....
P ...

Tq aunty! Very pack info.. Cara aunty bercakap mcm sorg akak kat ofis sy je.. Tp bkn dia kot aunty ni. Hehehhew
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:54 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 10:43 PM
Tq aunty! Very pack info.. Cara aunty bercakap mcm sorg akak kat ofis sy je.. Tp bkn dia kot aunty ...

u r most welcome.
Sahihlah auntie bukan akak kat ofis civictech tu. Auntie dah lama join the unemployed group.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085255s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list