JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
45601
View
719
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81       Show all posts   Read mode

Post time 5-12-2015 04:08 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 02:44 PM
Tq aunty.kat tanah abg ni ada aircond tak? Ehehhe bkn apa, bawa anak2 kang depa tantrum plak kalo  ...

Blok A Tnh Abg ada air-cond tapi mcm tak rasa sgt sbb org ramai. Tnh Abg ada Blok A sampai F. Auntie sempat gi Blok A dan 10 percent blok B jer.

Nak bawak anak2? Eeerkkk, agak kurang sesuai. Anak2 auntie mmg tak suka Tnh Abg (masa auntie bawak dulu, yg bongsu tu dah masuk sekolah rendah dah). Muka masing2 muncung jer & mengadu kat uncle yg diaorg nak keluar drp tnh abg cepat2. Anak2 civictech berapa umur mereka? Kalau masih bayi dan kanak2 kecik, mcm tak berapa nak sesuai ler tempat camtu. Ini cuma pandangan auntie jer bersandarkan pengalaman peribadi. Tapi rugi gak ler, kalau tak pergi. Be careful of pickpockets.

Kalau anak2 tu yg suka aktiviti, bawaklah ke Water Park kat Pondok Indah Mall. Mesti diaorg gembira.

Mcm yg auntie cakap, aktiviti kat Jakarta ialah manjakan diri, shopping brg2 local & mkn.

Sight-seeing => Tmn Mini Indonesia, Bird's Park, Ancol Theme Park.

Oh ya, bawak anak2 pergi Puncak. Invest on Supir. Kat puncak, jgn lupa bawak keluarga pergi Safari, best sgt. Entrance fee ke Safari ni mahal sikit ler. Apa ada hal kan, utk menggembirakan hati anak2. Mmg berbaloi. Sebelum masuk ke dlm Safari, suruh supir belikan ubi ker, lobak ker utk beri binatang tu mkn.

Kemudian pergi ke Gunung Mas Tea Plantation - ada entrance fee (murah jer), pergi Telaga warna (entrance fee idr5K), melawat Kebun Bunga Nusantara (auntie suka sgt2). Boleh naik tram utk mengeliling taman tu. Entrance & tram cuma IDR40K sekepala.

Rumah Mode kat Bandung tu sesuai utk bawak keluarga. Yg tu, aman sikit kepala & jiwa....

Nasihat auntie - keluarkan sedikit belanja utk sewa kereta & supir. Hidup akan lebih berbahagia. Insya Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 04:08 PM
Blok A Tnh Abg ada air-cond tapi mcm tak rasa sgt sbb org ramai. Tnh Abg ada Blok A sampai F. Aunt ...

Tq aunty nanti nak hadam info2 ni. Google smua tempat2 ni.Anak2 sy 6&8 tahun.. Ada dah book supir jakarta-bandung-jakarta.2009 penah dtg tapi x igt sgt sbb dah lama. Safari mcm menarik je. Nt ada apa2 sy tanya lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:01 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 06:41 PM
Tq aunty nanti nak hadam info2 ni. Google smua tempat2 ni.Anak2 sy 6&8 tahun.. Ada dah book supir  ...

Kalau anak2 6-8 thn, boleh gaklah bawak ke Tnh Abg dlm sejam dua... sebelum diaorg merengek....
Pesanan utk isteri civictech =>
Carilah floor/tingkat yg jual brg2 kanak2 spt toys & games. Naikkan sikit ler mood diaorg. Telekung, jubah, batik, long skirt@rok, blouse, t-shirt dan pants/culottes murah sgt. Kalau dah suka, terus beli, jgn nak fikir lama2 atau nak jln ke tempat lain dulu, konon2 karang nak revisit balik. Mmg tak ler. See, bargain, buy & go. Sbb tempat tu bukannya selesa pun.... Tapi brg2 mmg murah. Bila dah bawak balik hotel, cantik & berbaloi sgt...

Baguslah civictech ambil supir. Hv supir will travel => kata2 pujangga....

Selamat melancung ke Jakarta kpd civictech





Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony posted on 5-12-2015 10:01 PM
Kalau anak2 6-8 thn, boleh gaklah bawak ke Tnh Abg dlm sejam dua... sebelum diaorg merengek....
P ...

Tq aunty! Very pack info.. Cara aunty bercakap mcm sorg akak kat ofis sy je.. Tp bkn dia kot aunty ni. Hehehhew
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 10:54 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 5-12-2015 10:43 PM
Tq aunty! Very pack info.. Cara aunty bercakap mcm sorg akak kat ofis sy je.. Tp bkn dia kot aunty ...

u r most welcome.
Sahihlah auntie bukan akak kat ofis civictech tu. Auntie dah lama join the unemployed group.


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2015 05:05 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 4-12-2015 10:45 PM
tumpang tanya.. inshaAllah sy n fmly akan ke Jakarta n Bandung Jan-Feb 2016. nak tanya otai2 cni apa ...

kalau nak soping kain ela tu aku rasa tanah abang lagi bes kot sebab aku rasa lebih murah dari pasar baru bandung tu. soping bende lain tak tau pulak sebab aku cuma suka soping kain ela je kalau kat indon. tapi macam kawan aku yg rajin travel ke indon ni bgtau, kalau hari soping better gi sendiri amek teksi dari pakai supir. sebab supir hanya akan bawak gi kedai2 yg dia boleh dapat komisen je tu yg harga mahal tak boleh kurang.

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 09:06 AM | Show all posts
auntieagony replied at 5-12-2015 10:54 PM
u r most welcome.
Sahihlah auntie bukan akak kat ofis civictech tu. Auntie dah lama join the une ...

auntie ada cadangan x hotel yg within walking distance ngan tanah abang..nak gi sana feb nxt year
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 10:22 AM | Show all posts
saladin780 replied at 7-12-2015 09:06 AM
auntie ada cadangan x hotel yg within walking distance ngan tanah abang..nak gi sana feb nxt year
...

Eerrkkk..... maaf yer, tang tu auntie tak tau lah. Insya Allah, auntie tanya kat kwn2 local kat sini & provide update later.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 10:58 AM | Show all posts
auntieagony replied at 7-12-2015 10:22 AM
Eerrkkk..... maaf yer, tang tu auntie tak tau lah. Insya Allah, auntie tanya kat kwn2 local kat si ...

tenkiu auntie
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 11:26 AM | Show all posts
auntieagony replied at 5-12-2015 04:08 PM
Blok A Tnh Abg ada air-cond tapi mcm tak rasa sgt sbb org ramai. Tnh Abg ada Blok A sampai F. Aunt ...

auntieagony.. taman safari tu berbeza la local ngn tourist tix price..

klu kite pakai harga tix local boleh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 11:56 AM | Show all posts
miss_whoda replied at 7-12-2015 11:26 AM
auntieagony.. taman safari tu berbeza la local ngn tourist tix price..

klu kite pakai harga tix ...

Betul tu, harga tourists & lokal berbeza.

Supir tu kata biar jer diaorg yg belikan tiket2 safari utk kitaorg. Dia kata, auntie jgn bersembang2 semasa dia tgh beli ticket, nanti bocor rahsia yg kitaorg ni tourists.

Boleh jer nak pakai harga tix lokal....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 01:39 PM | Show all posts
auntieagony replied at 7-12-2015 11:56 AM
Betul tu, harga tourists & lokal berbeza.

Supir tu kata biar jer diaorg yg belikan tiket2 safar ...

haha kan aunty beza juga tuh.. thanks tips tu aunty.. kne kemam mulut jgn bg cakap

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:11 PM | Show all posts

Auntie dah tanyakan kat supir. Katanya hotel Millenium (abt 500 to 700m away from Tnh Abg).

Disclaimer : Auntie tidak bertanggungjawab di atas segala kesilapan informasi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 10:10 PM | Show all posts
auntieagony replied at 7-12-2015 04:11 PM
Auntie dah tanyakan kat supir. Katanya hotel Millenium (abt 500 to 700m away from Tnh Abg).

Dis ...

Betul tu autie - hotel Milenium mmg dekat. If nak jalan jauh sikit  dlm 500m boleh stay di area jln hj wahid hashim or sudirman

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 02:13 PM | Show all posts
hai...mcm saya kalau g jakarta mesti stay kat amaris hotel, thamrin city..macam senang nak g tanah abg..naik bajai je..nak g grand plaza ke..indonesia plaza pun boleh jalan kaki je..ada gak nampak org malaysia jalan kaki g tanah abg dari thamrin city tu..

Antara tanah abg ngan pasar baru bandung sebenarnya saya pun lagi prefer tanah abg..dah g byk kali pun x abis pusing lagi..cuma pasar baru byk lah yg jual baju sulam2 tu..kalau tanah abg biasa dia ikut tingkat..telekung rasa selesa lagi beli kat tanah abg..

Dan yang paling best food court tanah abg sgt2 selesa dan bersih compare dengan pasar baru bandung...makanan dia pun boleh tahan sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony replied at 7-12-2015 11:56 AM
Betul tu, harga tourists & lokal berbeza.

Supir tu kata biar jer diaorg yg belikan tiket2 safar ...

Aunty td sy dok wasap2 dgn supir yg bakal kami guna servis dia nt, minta dia belikan tic safari. Dia kata kalau dia boleh belikan tiket tapi " kalau ada apa2 berlaku abang bertnaggungjawab ya" apa maksudnya tu? Kalau kantoi kita ni bukan lokal ke? Ke dia cek pasport pulak nt? Beza byk betul harga nya. Lokal rp150k, international rp300k.. Perghh dekat RM100 tu.. Mcm nak masuk USS plak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 06:59 PM | Show all posts
civicvtech2.0 replied at 22-12-2015 05:34 PM
Aunty td sy dok wasap2 dgn supir yg bakal kami guna servis dia nt, minta dia belikan tic safari. D ...

Relax jer civicvtech.

Auntie masuk safari tu bayar harga lokal jer. Takder pun pakguard2 tu heran. Diaorg relax jer. Takdernya diaorg check passport bagai.

Supir2 tu yg pesan dgn auntie supaya biar diaorg jer yg bayar tiket tu & jgn bercakap2 masa dia tgh bayar tiket tu. Mula2 auntie pun tak tau pasal perbezaan harga tiket. Bagi duit siap2 kat supir tu sebelum masuk Safari.

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 01:56 PM | Show all posts
auntieagony replied at 22-12-2015 06:59 PM
Relax jer civicvtech.

Auntie masuk safari tu bayar harga lokal jer. Takder pun pakguard2 tu her ...

ooo ok thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru balik dri jakarta. Stay dri 16-18 Dec. 2nd day tu naik bajaj g tanah abang. Asben dok borak2 dgn supirnye. Then supirnye tanye, bapak dari mana? Dari Malaysia. Supir tu jwb...oooooo saya ini x suka sama org Malaysia. Brengsek. Suka maki2 warga indonesia di sana. Kusss semangat. Rse nk suh benti je bajaj nye. Trus diam kami sume.Alhamdulillah...smpai gak la ke tanah abg nye
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2015 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
raniadq replied at 23-12-2015 10:32 PM
Baru balik dri jakarta. Stay dri 16-18 Dec. 2nd day tu naik bajaj g tanah abang. Asben dok borak2 dg ...

Hahahaa sabar je lah.. Kalau saya jd gitu diam aje. ngeri gak tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2015 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya kalau nak tukar RP3juta berapa RM kat KL skg ni eh?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 05:48 PM | Show all posts
Assalam semua, kalu kat kat jakarta kat mana nak tempah cadar n langsir?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2016 11:07 AM | Show all posts
KenangaPutih replied at 31-12-2015 05:48 PM
Assalam semua, kalu kat kat jakarta kat mana nak tempah cadar n langsir?

Kat Tanah Abang banyak je kedai utk tempat cadar n langsir ni

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 12:05 PM | Show all posts
Nak tya, senang tak nak dapat teksi kat Tanah Abang untuk balik hotel...... kali ni pergi Jakarta tak pakai supir.... nak redah naik teksi je....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2016 05:19 PM | Show all posts
ainbie71 replied at 4-1-2016 12:05 PM
Nak tya, senang tak nak dapat teksi kat Tanah Abang untuk balik hotel...... kali ni pergi Jakarta ta ...

Banyak je teksi dan bajaj area tu so tak perlu risau nak cari transportation utk balik hotel

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045433s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list