JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
45602
View
719
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81       Show all posts   Read mode

Post time 4-1-2016 10:43 PM | Show all posts
ainbie71 replied at 4-1-2016 12:05 PM
Nak tya, senang tak nak dapat teksi kat Tanah Abang untuk balik hotel...... kali ni pergi Jakarta ta ...

ada banyak hotel area tanah abang tu... walking distance ada jugak, lupa nama. sebelum traffic light ke arah sarinah dari tanah abang. lebih baik ambik bajaj, if teksi tanya pakai argo atau tak.. means meter gittew.. nak selamat naik bluebird taxi. kalau sorang2 naik je ojek. cepat. motor yg dijadikan pengangkutan awam. tu kalau berani la. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2016 03:51 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 2-1-2016 11:07 AM
Kat Tanah Abang banyak je kedai utk tempat cadar n langsir ni

ok thanks

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 04:51 PM | Show all posts
usircantik replied at 4-1-2016 10:43 PM
ada banyak hotel area tanah abang tu... walking distance ada jugak, lupa nama. sebelum traffic lig ...

ada cadangan hotel yg ok x area tanah abang?? yg kalu bleh jln kaki je gi mall tanah abg tu...ni tg mencari2 gak ni melalui agoda..bulan dpn dah nak pi dah
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 05:28 PM | Show all posts
saladin780 replied at 7-1-2016 04:51 PM
ada cadangan hotel yg ok x area tanah abang?? yg kalu bleh jln kaki je gi mall tanah abg tu...ni t ...

Cari area Jalan Wahid Hasyim pun dah ok boleh nampak je bumbung Tanah Abg dari jln tu.  Nak lagi best duduk area Thamrin Boulevard.  Dari area Thamrin boleh je jalan kaki ke Tanah Abg kalau larat.  Kalau malas byk je bajaj n teksi utk gi sana tak sampai 10 minit pun.  Kalau duduk betul2 area Tanah Abg boleh gak hanya bila dah merangkak malam kawasan tu jadi kurang menarik (bak kata geng forum kaw pprt), walaupun rate hotel agak murah area tu.  Tanah abang kul 5-5.30 ptg dah tutup sana malam awal dari kat KL.  Kalau duduk belah2 Thamrin suasana masih meriah lepas kul 5 sebab byk mall masih bukak sampai 10 mlm.  Nak makan pun senang.

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 06:45 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 7-1-2016 05:28 PM
Cari area Jalan Wahid Hasyim pun dah ok boleh nampak je bumbung Tanah Abg dari jln tu.  Nak lagi b ...

ye ke..

tq arts
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 01:43 PM | Show all posts
macam mana nak bawak balik barang dari jakarta kalau beli borong banyak2?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 02:27 PM | Show all posts
tudunglitup replied at 8-1-2016 01:43 PM
macam mana nak bawak balik barang dari jakarta kalau beli borong banyak2?

Deal direct dengan owner kedai tu sendiri selalunya dia dah ada contact dengan company yg boleh uruskan hantar balik by cargo ikut port klang.

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 02:31 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 8-1-2016 02:27 PM
Deal direct dengan owner kedai tu sendiri selalunya dia dah ada contact dengan company yg boleh ur ...

tq dear, berapa ya kos cargo, berapa hari sampai port klang?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 02:33 PM | Show all posts
tudunglitup replied at 8-1-2016 02:31 PM
tq dear, berapa ya kos cargo, berapa hari sampai port klang?

Cost ikut byk mana barang kita hantar selalunya dlm 2-3 minggu sampai.  Kalau nak cepat hantar by courrier tapi mahal le.

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 01:47 PM | Show all posts
saladin780 replied at 7-1-2016 04:51 PM
ada cadangan hotel yg ok x area tanah abang?? yg kalu bleh jln kaki je gi mall tanah abg tu...ni t ...

fave hotel.. hotel baru.. cantik pun cantik nampak dari luar.. dalam taktau. cer try google tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
usircantik replied at 9-1-2016 01:47 PM
fave hotel.. hotel baru.. cantik pun cantik nampak dari luar.. dalam taktau. cer try google tengok ...

Tq usir.. Tp ada yg ckp area tnh abg malam2 trus jdik area pprt gituh.. Ni tgh2 survey area mangga dua plak.. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 07:13 PM | Show all posts
Edited by usircantik at 9-1-2016 07:15 PM
saladin780 replied at 9-1-2016 06:57 PM
Tq usir.. Tp ada yg ckp area tnh abg malam2 trus jdik area pprt gituh.. Ni tgh2 survey area mangga ...

memang pun.. kalau boleh xyah la stay area situ.. stay area sarinah thamrin tu.. ada ibis hotel dekat situ.. malaysian hall pun area2 situ.. kalau area situ happening sikit malam2.. ke tanah abang pun boleh tahan dekat jg. kawan penah stay situ dia cakap ok.. tapi kalau malam nak happening sgt kena pergi area kemang sana. dari ibis hotel area sarinah tu boleh jalan2 gi grand indonesia.. bundaran HI , amik pic kt tengah2 tu.. huhu.. i xtau sangat bab2 shopping kt tanah abang.. duduk lama sana pun sekali je pg.. serabut.. lebih prefer mangga 2.. nanti kalau stay area situ try la makan nasi goreng kambing menteng tu.. and nasik uduk kebun kacang.. sedap.. kalau nak murah kemana2 naik je bajai.. dimana2 ada.. jangan la naik busway.. God crowded sangat serabut..apalagi kalau ramai2.. nnt kalau susah apa2 gi la malaysian hall. ada warden yg jaga situ.. baik sangat. lol. tapi lupa nama, kalau kata rindu makanan malaysia.. boleh try KL village kopitiam kt jalan jaksa. dekat je dr situ.. kalau macam nak beli perabut2 ke.. sonopati ke apa nama jalan,, lupa.. cantik2
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 07:27 PM | Show all posts
saladin780 replied at 9-1-2016 06:57 PM
Tq usir.. Tp ada yg ckp area tnh abg malam2 trus jdik area pprt gituh.. Ni tgh2 survey area mangga ...

area mangga 2 tu tak semengah sgt jugak.. sesuai gi shopping pastu berambus.. better stay area menteng sarinah situ.. dijakarta pusat.. so senang kemana2.. nk gi mangga 2 naik teksi je.. dulu selalu guna ateksi bluebird atau express sebab guna argo/meter.. kekadang menipu pusing2 sana sini..and if pergi weekend taksure ahad ke sabtu.. jalan2 situ tutup dia buat car freeday,.. xtau la now ada lg ke tak.. boleh la jalan2 keliling sampai monas pusing2.. sampai gelora bungkarno.. ada satu tempat lagu block M namanya.. boleh tahan jgk shopping situ.. ala2 tanah abang , mangga dua.. then kalau nak g factory outlet tapi takpergi bandung.. pergila ke Pejaten mall ke apa nama.. banyak factory outlet situ .. barang cantik2 murah2. jakarta sebenarnya menarik tapi serabut dgn jem 24jam.. kalau nak pg hard rock cafe ada di Grand Indo rasanya.. or dah pindah ke pacific place.. mall diorg megah2.. best la jalan2.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 08:48 PM | Show all posts
usircantik replied at 9-1-2016 07:27 PM
area mangga 2 tu tak semengah sgt jugak.. sesuai gi shopping pastu berambus.. better stay area men ...

tq usir..banyak info ko bagi hehe
yela kan kalu bleh biarlah dok area yg semengah sikit..aku ni gi ngan parent..kalu bleh malam2 biarlah senang nak gi kuar makan..stkt nk gi magga dua ke tanah abg tu bleh naik taxi kot...
lainlah kalu aku gi sorang..area kumuh pun aku x kesah
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 09:16 PM | Show all posts
saladin780 replied at 9-1-2016 08:48 PM
tq usir..banyak info ko bagi hehe
yela kan kalu bleh biarlah dok area yg semengah sikit..aku ni g ...

sama2.. kalau g ngan parents, better stay area sarinah-menteng-thamrin tu la.. senang nk g jalan ke mana2.. and senang nak cari makan.. rumah makan padang belambak situ.. kalau xkena tekak, fastfood pun banyak..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 11:52 AM | Show all posts
saladin780 replied at 7-1-2016 04:51 PM
ada cadangan hotel yg ok x area tanah abang?? yg kalu bleh jln kaki je gi mall tanah abg tu...ni t ...

Hotel holiday Inn Express jalan Wahid Hasyim.  hotel baru dekat dgn fave hotel.. walking distance to tanah abang dan sarinah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 12:21 PM | Show all posts
Mohon bertnya..

mana lagi best kehidupan malam untuk jalan2, shopping2 antara thamrin city dgn mangga dua?

mana lagi dekat dengan lokasi stasiun gambir untuk keretapi ke bandung?

bole cadangkan hotel2 yg selesa untuk bermalam di antara kedua2 tempat tersebut..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
asleyza replied at 13-1-2016 11:52 AM
Hotel holiday Inn Express jalan Wahid Hasyim.  hotel baru dekat dgn fave hotel.. walking distance  ...

Tq leyza...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 02:24 PM | Show all posts
Semerahpadi replied at 13-1-2016 12:21 PM
Mohon bertnya..

mana lagi best kehidupan malam untuk jalan2, shopping2 antara thamrin city dgn ma ...

Area thamrin city/thamrin boulavard tu betul2 sebelah area mall ie. Plaza Indonesia dan Grand Indonesia (boleh jln kaki je nak kesana mlm2) nak ke Sarinah or Sabang pun dah dekat (kalau malas jalan boleh naik bajaj atau teksi yg byk kat area tu).  Ia juga lebih dekat kalau kita nak ke station gambir.  Bab hotel boleh refer page bkg ramai yg dah bagi recommendation.  Baca review kat booking.com or agoda or tripavisor pun byk membantu.  Ialah penginapan ni ikut taste dan budget sendiri kang kita recommend yg best tapi mahal lak ratenya tak sesuai dgn budgat sendiri susah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 03:07 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 13-1-2016 02:24 PM
Area thamrin city/thamrin boulavard tu betul2 sebelah area mall ie. Plaza Indonesia dan Grand Indo ...

ok tq Artemesiaa for the info..






Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 05:27 PM | Show all posts
sapa yg pernah pergi ke mayestik, apa yang ada kt sana sbb tya review brg2 n kain lace murah2
betul ke..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 05:28 PM | Show all posts
nak pergi may 2016 ni...tq byak info dapat kt sini cuma stil survey hotel for booking
...any suggestions tq ya
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 09:27 AM | Show all posts
ada tak sesiapa tau, Tanah Abang tutup ke masa tahun baru cina? lepasa tu ada org cakap barang di situ pada tahun baru cina naik harga, betul ke? pening ni... tiket dah beli..adoiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada letupan di jkt td. 3 mati. Sapa ada kat jkt skrg
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 01:40 PM | Show all posts
auntieagony replied at 5-12-2015 10:45 AM
Berdasarkan pandangan auntie.

Tanah Abg - murah, lebih sibuk/kecoh, byk jenis pilihan, meriah,  ...

Salam auntie, Tanah Abg tu compare dgn Pasar Baru Bandung mmg lg best ye? InsyaAllah saya nk pegi lg 2 minggu. Takut tergoda jgk sbb katenye kain2 bnyk di Tanah Abang. First time nak pegi JKT ni. Lepas Jakarta langsung ke Bandung.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045866s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list