JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
45597
View
719
Reply

All About Jakarta, Indonesia - Part 9

[Copy link]

Author: owen81    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-1-2016 01:48 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-1-2016 12:56 PM
Ada letupan di jkt td. 3 mati. Sapa ada kat jkt skrg

Iols pun baru baca berita ni td. Iols nk pegi lg 2 minggu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 01:48 PM | Show all posts
korang yg ada kat jakarta pls extra becareful

dah la area sarinah mmg tumpuan orang2 kita
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:25 PM | Show all posts

kesiannya.... tak boleh bayang kalau jadi kat tanah abang. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:30 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 14-1-2016 01:40 PM
Salam auntie, Tanah Abg tu compare dgn Pasar Baru Bandung mmg lg best ye? InsyaAllah saya nk pegi  ...

W/slm.

Pd citarasa auntie, lebih best ke Tnh Abg. Citarasa ini dikongsi bersama dgn 2 BFFs.

Semasa kami membeli-belah kat ke dua2 pasar borong ni, kita peratikan bhw brgan kat Tnh Abg lebih murah, lebih choices dan penjual2 lebih mesra pelanggan.

Yg kat Pasar Baru Bandung tu pulak, pasarnya lebih teratur sikit (lebih organised) tapi penjual kurang mesra, tawar-menawar kurang dilayan dan brg2 lebih tinggi harganya. Lepas BFFs kecewa dgn Pasar Baru Bandung, kami divert bershopping ke Rumah Mode semula. Lebih selesa, harga baju2 ada yg lebih murah drp Pasar Baru Bandung, lebih berkualiti dan lebih up tempatnya.

Disclaimer : Citarasa manusia ni berbeza2 kan....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:34 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 02:30 PM
W/slm.

Pd citarasa auntie, lebih best ke Tnh Abg. Citarasa ini dikongsi bersama dgn 2 BFFs.
...

Saya mmg lg prefer Rumah Mode drpd Pasar Baru. Lg tenang nk shopping. Tp beza la kan Pasar Baru shopping telekung/kain ela etc. Rumah Mode baju2 casual dan lepak2 minum kopi kt resto tepi tu. Anyway TQ auntie for info. Saya travel dgn anak kecik. Kalau ke Pasar Baru nervousnye lebih sbb orgnya berpusu2 sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:44 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 14-1-2016 02:34 PM
Saya mmg lg prefer Rumah Mode drpd Pasar Baru. Lg tenang nk shopping. Tp beza la kan Pasar Baru sh ...

Bila travel dgn anak kecik, auntie tak galakkan pergi Tnh Abg tu. Sbb sesak, panas dan tempat tu tak sesuai utk anak2 kecil (pd pandangan auntie lah, auntie ni over-protective sikit bila libatkan anak2 kecik). Kesian kat anak2....
Di Jakarta tu, kat kebanyakan shopping complexes, ada org2 jual brgan muslimah di concourse atau kiosk2. Ada gak shopping complexes yg ada section yg khas utk brgan muslimah dan local products. Beli kat shopping complexes jer. Sbb lebih selesa & nyaman utk bershopping bersama anak2 kecil.


Kalau nak shopping kat Tnh Abg atau Mangga 2 atau tempat2 yg sedemikian, pergi dgn geng2-bus-sekolah tanpa bawak anak2 kecik. Baru puas dan tak rasa bersalah... Boleh shopping sampai pintu kedai tutup.... Menurut kisah benar.

Hints : Telekung kat Tnh Abg mmg happening & affordable. Kat Thamrin City pun, ok gak. Fyi, Thamrin City ni, adik-beradik Tnh Abg gak. Cuma nampak drp luar, mcm up sikit ler. Dekat dgn Grand Indonesia/Plaza Indonesia.


Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
yellowprestige replied at 14-1-2016 01:48 PM
Iols pun baru baca berita ni td. Iols nk pegi lg 2 minggu.

Letupan dekat Sarinah Mall/Jln Thamrin. Itu tmpt tumpuan org Msia psl tak jauh dr Tanah Abang. Seriau sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:54 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 02:44 PM
Bila travel dgn anak kecik, auntie tak galakkan pergi Tnh Abg tu. Sbb sesak, panas dan tempat tu t ...

Anak iols baru 2thn+ auntie. Mmg tgh ligat sgt pun. Kesian kalau sesak2 tu. Auntie mmg selalu repeat Jakarta/Bandung ya?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 02:58 PM | Show all posts
dpt berita pasal bom dekat sarinah thamrin.... next friday nak ke sana....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 03:04 PM | Show all posts
yellowprestige replied at 14-1-2016 02:54 PM
Anak iols baru 2thn+ auntie. Mmg tgh ligat sgt pun. Kesian kalau sesak2 tu. Auntie mmg selalu repe ...

Anak baru 2 thn+, so auntie rasa saranan auntie sgt bersesuaian. Bawaklah pergi mall2 yg child-friendly. Tahan sikit keinginan utk bershopping sakan, lebihkan masa utk menghiburkan anak2. Anak2 membesar terlalu cepat. Memori berlibur sgt significant sementara memori shopping jarang melekat di minda. I'm getting emo pulak dah...

Takderlah selalu ke Jakarta/Bandung. Cuma hujung thn lepas, lama jugaklah "bermastautin" kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 03:06 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-1-2016 02:45 PM
Letupan dekat Sarinah Mall/Jln Thamrin. Itu tmpt tumpuan org Msia psl tak jauh dr Tanah Abang. Ser ...

Auntie kongsi "keseriauan" PP.

Jakarta dah lah padat & sesak. Boleh bayangkan kalau berlaku apa2 musibah, mmg bertempiaran lagi manusia mencari keselamatan diri....

Ini kalau ketahuan dek uncle ni, mesti susah dpt izin nak berlibur lagi dgn BFFs kat Jkt....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 03:08 PM | Show all posts
ainbie71 replied at 14-1-2016 02:58 PM
dpt berita pasal bom dekat sarinah thamrin....  next friday nak ke sana....

Nasihat auntie - avoid tempat2 yg byk bule@Mat salleh.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 03:10 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 03:04 PM
Anak baru 2 thn+, so auntie rasa saranan auntie sgt bersesuaian. Bawaklah pergi mall2 yg child-fri ...

InsyaAllah auntie. TQ so much tau.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 03:22 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 03:08 PM
Nasihat auntie - avoid tempat2 yg byk bule@Mat salleh.

dapat info dari kawan yang hubby kerje kat sana mmg sasaran mall yg byk mat salleh.... tp tak tau la.... tq aunty for the advice..... ain setiap kali nk gi indonesia mmg cabaran sungguh... gunung berapi meletus, jerebu and now this......

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 05:14 PM | Show all posts
dengar kt radio xde rakyat mesia yg jd mangsa tp kesian kt keluarga mangsa yg terbunuh or cedera, x aman betul kenapa la ganggu kwsan yg sesak tu...moga Allah pemudahkan urusan org2 disana
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 09:10 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 03:06 PM
Auntie kongsi "keseriauan" PP.

Jakarta dah lah padat & sesak. Boleh bayangkan kalau berlaku apa ...

huh!! baru je thn lepas melepak kat Sarinah tu. Skrg ni nak berjalan kemana mana pun takut. Baru ari tu Istanbul, ari ni Jakarta. Esok kat mana pula. Dahlah minggu depan aku nak gi siam.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 09:11 PM | Show all posts
auntieagony replied at 14-1-2016 03:08 PM
Nasihat auntie - avoid tempat2 yg byk bule@Mat salleh.

klu mcm tu berkampung kat Tanah Abang sajalah jawabnya. Kat situ blm pernah lg nmpk org bule.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 12:19 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-1-2016 09:10 PM
huh!! baru je thn lepas melepak kat Sarinah tu. Skrg ni nak berjalan kemana mana pun takut. Baru a ...

Semasa auntie kat Jkt tempuhari, tak tergerak sedikit pun nak pergi Sarinah. Dah pernah pergi Sarinah dulu2 ler & nak venture tempat2 yg baru pulak. Thamrin City ada pergi sbb dengar org asyik sebut2 tmpt tu, maka pergi out of curiosity gitu. Saudara uncle yg bekerja kat sana kata keadaan dah terkawal & baik2 jer.

Kalau PP nak travel ke luar negara, pergi jer lah. Cuma lebih berhati2 & elakkan berjln kat kwsn2 yg berbahaya.

Kalau nak jadi musibah, kat Msia ni pun boleh kena.

Kat Siam pun pernah ada bombing kat Bangkok tu. Dah kena tangkap pun the bomber tu. So take care PP.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 12:21 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-1-2016 09:11 PM
klu mcm tu berkampung kat Tanah Abang sajalah jawabnya. Kat situ blm pernah lg nmpk org bule.

Hahahaha....

Kat Tripadvisor, byk jer reviews drp bule2 yg melawat Tnh Abg. Auntie ada ler ternampak sorang dua tapi tak seramai org Asia ler.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 10:54 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-1-2016 09:11 PM
klu mcm tu berkampung kat Tanah Abang sajalah jawabnya. Kat situ blm pernah lg nmpk org bule.

Wow nak berkampung kat Tanah Abg tu pepetang bila kedai suma nak tutup boleh layan mini konsert dangdut kat situ ramai group yg buat show hari2 kat situ free je
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 11:00 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 15-1-2016 10:54 AM
Wow nak berkampung kat Tanah Abg tu pepetang bila kedai suma nak tutup boleh layan mini konsert da ...

hahahah!! boleh layan goyang gerudi ala Inul.

Scary sungguh nak berjalan skrg. dok bom sana bom sini. Tak tau mana lg tempat yg selamat.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 11:19 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 15-1-2016 11:00 AM
hahahah!! boleh layan goyang gerudi ala Inul.

Scary sungguh nak berjalan skrg. dok bom sa ...

Ayuhhh goyang inul goyang dumba segala .

Kannn scary tul sekarang ni nak gi mana2 nak kena alert selalu tak kira le dalam negara atau ke luar negara.  Tapi negara2 yg baru alami kes pengeboman selalunya tahap securiti dia lebih tinggi dari biasa.  Sebab tu kadang rasa selesa gak nak ronda2 kat China sebab setiap ceruk, lorong, jalan, tingkat bangunan ada je abam polis dan abam askar dok ronda dan berjaga setiap masa tak kira siang atau pun malam.  Muka pelik je terus kena soal siasat on the spot nak2 geng ugier.  Aritu masa kat Gangnam Seoul time new year count down dengan group kpop pun ramai betul abam polis ngan abam swat berkuntum menjaga setiap ruang.  Tak boleh menebeng tetepi jalan sesuka hati mesti dia suruh gerak ke tempat lain.  Yg dtg nak tgk concert geng kpop semua kena scan dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 15-1-2016 11:19 AM
Ayuhhh goyang inul goyang dumba segala .

Kannn scary tul sekarang ni nak gi mana2 nak kena ...

Aku suka klu mmpk polis/swat/tentera dok merayau. Barulah rasa secure nak berjimba ke satu satu tmpt. Ni mgu depan nak ke siam. Jgnlah sana pula yg jd target pasni
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 11:33 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 15-1-2016 11:25 AM
Aku suka klu mmpk polis/swat/tentera dok merayau. Barulah rasa secure nak berjimba ke satu satu tm ...

Harap semuanya OK nanti tapi just be alert selalu, ialah siam ni tak da geng is dulu pun puak dia sendiri pun suka nau main bom nak2 yg belah selatan nuun
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 15-1-2016 11:33 AM
Harap semuanya OK nanti tapi just be alert selalu, ialah siam ni tak da geng is dulu pun puak dia  ...

Amin, cross my finger. Puak separatis sana dengarnya dah join Isis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045530s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list