|
Oleh : Fyruz Hanna
Malam ni nak buat sos pizza ke? Dah alang-alang rajin ke dapur tu, apa kata sekali-sekala buat sos pizza, tak perlu guna yang 'instant' atau yang dalam tin.
Sebabnya mudah, ia lebih segar dan tak la susah mana pun, yang penting boleh tahan lama.
Bahan-Bahan
1 sudu minyak zaitun
1 sudu mentega
2 buku bawang putih
1 sudu serbuk oregano
4 biji tomato segar (dikisar)
1 biji bawang besar
2 tangkai dausn selasih segar
Garam
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak zaitun bersama dengan mentaga dan masukkan bawang putih (dicincang), oregano, serbuk cili dan ditumis sehingga naik bau.
2. Masuk tomato, bawang dan selasih, perlahankan api supaya kesemua bercampur sehingga sebati (sehingga tomato keluar air) selama 20 minit.
3.akhir sekali, tabur garam dan kacau untuk 6 mint.
Siap! anda baru sahaja berjaya membuat sos pizza anda. |
|