View: 1489|Reply: 14
|
[Tempatan]
Penggunaan kulit kayu manis dalam masakan tidak berbahaya - KP Kesihatan
[Copy link]
|
|
Penggunaan kulit kayu manis dalam masakan tidak berbahaya - KP KesihatanBernama | Oktober 20, 2015 21:39 MYT
DR NOOR HISHAM: Penggunaan kulit kayu manis jenis 'cassia' dan 'cinnamon' sebagai bahan rempah dalam masakan tidak mendatangkan risiko kesihatan. -Gambar fail
KUALA LUMPUR: Penggunaan kulit kayu manis jenis 'cassia' dan 'cinnamon' sebagai bahan rempah dalam masakan tidak mendatangkan risiko kesihatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.
Beliau berkata ini kerana kebiasaannya kayu manis yang mengandungi coumarin, iaitu bahan semula jadi yang memberi perisa dalam makanan digunakan sedikit sahaja dalam masakan.
"Kandungan coumarin di dalam kulit kayu manis cassia adalah lebih tinggi berbanding kulit kayu manis cinnamon, bagaimanapun mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 1985, coumarin dibenarkan dalam rempah ratus dengan tidak melebihi 10 mg/kg," katanya dalam kenyataan hari ini.
Dr Noor Hisham berkata kementerian peka dan prihatin terhadap dakwaan media sosial bahawa kulit kayu manis yang dijual di Malaysia adalah berbahaya dan boleh mendatangkan kesan kesihatan kepada hati dan buah pinggang manusia.
"Pengguna tidak perlu khuatir kerana Kementerian Kesihatan sentiasa menjalankan aktiviti pemantauan ke atas isu-isu yang berhubung dengan keselamatan makanan bagi memastikan kesihatan orang ramai sentiasa terjamin," katanya.
Dr Noor Hisham menjelaskan kulit kayu manis jenis cassia dan cinnamon adalah daripada keluarga yang sama.
Kulit kayu manis cassia turut dikenali sebagai Chinese cinnamon berasal dari selatan China dan turut ditanam di beberapa negara Asia seperti India, Indonesia, Laos, Malaysia, Taiwan, Thailand dan Vietnam manakala kulit kayu manis cinnamon adalah kulit kayu manis ‘Ceylon cinnamon’ yang berasal dari Sri Lanka.
Orang ramai yang merasa ragu-ragu dengan status keselamatan makanan boleh membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan melalui Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) atau Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) terdekat.
Mereka juga boleh membuat aduan melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq.-Awani
|
|
|
|
|
|
|
|
saya minum air rebusan cassia/cinnamon setiap pagi sis...so far susah amat nk demam...elohim maha pencipta sis. |
|
|
|
|
|
|
|
Aik, kenapa tiba2 timbul isu ni? Dah berkurun manusia masak gunakan kulit kayu manis, takde pape pun.
Dok telan MSG pengawet bagai tak risau pula?? |
|
|
|
|
|
|
|
ade kwn iolls alergik cinnamon... xleh bernafas... ssah nk detect dlm mknan... xkan nk tnya setiap kali nk makan... kesian dia... |
|
|
|
|
|
|
|
ada campur gula?? apa rasa ye |
|
|
|
|
|
|
|
xde cop jakim kot |
|
|
|
|
|
|
|
bebaru ni kan kecoh org dok viral kan pasal kulit kayu manis jnis cassia x boleh makan
tu yg kkm bgi maklumbalas tu kot
agaknye lah...
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau yang jenis reti memasak patut tahu kot masakan apa yg letak cinnamon.
kalau dlm gulai memang la takkan rasa, kalau yg letak dlm dessert sah2 la boleh rasa cinnamon nya.
konsep nya dalam gulai masakan melayu or kari almost certain akan ada letak cinnamon dek, so taj payah fefeeling tak tahu ke apa.
|
|
|
|
|
|
|
|
erkk . aku penah la konon2 nk tingkatkan metabolisme dok minum air serbuk kulit kayu manis. byk letak.. memang rasa sesak nafes. tp x perasaan plk la time tu. jd x elok amalkan ke
|
|
|
|
|
|
|
|
eh bkn iols la ahkak... kwn adek y tak berapa tau sgt...
|
|
|
|
|
|
|
|
lorr yeke, aku taktau pulak pasal viral tu.
Thanks atas pencerahan.
|
|
|
|
|
|
|
|
tak pasti la... sbb certain ppl akan alergik... boleh cek kt spital or klnik
|
|
|
|
|
|
|
|
tentera_laut replied at 21-10-2015 02:10 AM
ada campur gula?? apa rasa ye
Xcampur apa2 sis..cuba sbotol air panas tambah 2-3 batang cinnamon...lepas 3-4 jam air jdi kuning..dah bleh minum...lepas 2-3 hari jadi manis2 sikit...tapi rasa memang cinnmon abis...
So far paling lama saya rendam adalah 2 bulan...cuma minum sgela kecil slepas bangun dan sbelum tido...cinnamon memang ada antibacteria property..
Jgn minum bnyk sngt nanti cirit birit..sgelas slepas/sbelum tidur jah....tapi kadang2 bila rasa geli2 tekak nk demam saya trus minum jah. |
|
|
|
|
|
|
|
bagusla.. bole try ni..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|