Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
20640
View
75
Reply

✿ Seni Jahitan Beg ✿

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-10-2015 05:59 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Elle_mujigae at 28-10-2015 06:46 PM





Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

hello warga bod Menjahit,Mengait & Kesenian Pertukangan Tangan..

Thread ini dibuka sebagai tempat untuk kita semua berkongsi mengenai seni jahitan beg....  
forumer yang nak share hasil jahitan beg masing-masing amat dialu-alukan...














cc : mod @genchi





Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2015 06:16 PM | Show all posts
Dari pengalaman sendiri buat beg yg tak seberapa ni,hehe.. untuk menjahit beg, basic yang perlu ialah

- Kain
- Stabiliser
- Lining

3 benda ni dah cukup untuk kita jahit beg yang simple.. Tapi untuk design beg yang lebih berstruktur, kita akan guna lebih banyak bahan seperti zip, buckle, leather/Pu leather handle , benang Nylon, snap button, eyelet, D-rings, rivet,frame etc...

Alat-alat buat bag ni semua boleh didapati di kedai kraf ..di antara kedai online yang supply handmade materials ni yang I tahu;

- maymayshop http://www.maymayshop.com.my/
- fabric fanatics http://www.fabricfanatics.com.my/
-  happymama http://www.happymama.com.my/go/index.php?route=common/home

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2015 06:22 PM | Show all posts
Ada beberapa crafter yang sentiasa memberi I inspirasi dalam seni jahitan beg ni, I suka hasil kerja artchala http://www.artchalahandmade.com/  dan Bebe's handmade https://www.facebook.com/bebehandmadestore/?fref=ts

sangat cantik hasil jahitan mereka...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2015 06:34 PM | Show all posts
Project bag yang terkini I nak buat ialah bag untuk letak telekung dan mini sejadah...

my inspiration datang dari hasil kerja Artchala yang ini...

source : http://www.artchalahandmade.com/ ... scarf-bag-wt-3.html



Pilih design ini sebab ada tiga compartment...



so sesuai la nak jadikan ia beg telekung travel...satu part letak telekung, yang tengah berzip tu boleh letak miscellaneous things, dan satu lagi untuk letak sejadah mini...perfecto.. cuma the problem is, I don't know how to do the inner part of the bag...>.<  design yg I belajar sebelum ni jahit satu compartment je...







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2015 06:41 PM | Show all posts
so sekarang tengah study buku jahit beg I beli beberapa bulan lepas..dalam buku ni takde design yang sama yg I nak tapi ada design inner yang hampir sama la..kena olah here and there nampaknya..huhu..













since kena trial and error, so kita guna fabric biasa2 je dulu..



aza aza fighting..



Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2015 04:04 PM | Show all posts
bagusnya ada thread ni.. saya pun baru berjinak2 nak buat bag/ pouch. Sekarang nak dapat kain cantik2 dah senang, sbb byk pilihan dekat spotlight, tutorial pun banyak kat internet. kena rajin practise aje kann
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2015 09:54 AM | Show all posts
smurfetz replied at 29-10-2015 04:04 PM
bagusnya ada thread ni.. saya pun baru berjinak2 nak buat bag/ pouch. Sekarang nak dapat kain cantik ...

hi smurfetz...ya..betul tu..sejak ada Spotlight ni memang senang nak dapat kain yang cantik-cantik...  you suka buat bag yang macam mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2015 09:57 AM | Show all posts
setelah direnung-renung dan ditenung-tenung..hehe..dapat juga idea macam mana nak jahit bag telekung travel ni...

rough calculation...


Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 01:55 PM | Show all posts
best nya.. n rasa nk belajar menjahit gak la elle...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 03:06 PM | Show all posts
anniez08 replied at 2-11-2015 01:55 PM
best nya.. n rasa nk belajar menjahit gak la elle...
bagus tu N nak belajar menjahit....   kita sokong sangat2... boleh buat target nak jahit baju raya sendiri tahun hadapan... N dah ada mesin jahit ke? bab shopping mesin jahit ni yang paling besttttt..hehe..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 03:27 PM | Show all posts
Semalam try siapkan bag ini..

Final step..jahit handle, ribbon dan keliling bag...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 08:24 PM | Show all posts
Prototype bag kita untuk design ni dah siap.. ^^




bag ni tak de guna cotton stabiliser, so tak tegap ....


Part nak buat 3 compartments tu jadi...weee... ^^ tapi measurement a bit off so tak kemas sangat bahagian dalam...



masih banyak lagi perlu diperbaiki untuk beg kedua... huhu...


Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 11:28 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-11-2015 03:06 PM
bagus tu N nak belajar menjahit....   kita sokong sangat2... boleh buat target nak jahit baju raya  ...

belum ada mesin jahit lagi..
tp seronok tgk org yang pandai menjahit..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 11:29 PM | Show all posts
elle pun agak kreatif dgn jahitan ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesin dah sama dgn elle.. tp blum cukup inspired lagi.. haha.. seronok tgk hasil jahitan org.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2015 02:03 PM | Show all posts
i just pandai jahit tote beg je
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 09:10 AM | Show all posts


First bag ai jahit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 09:13 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 30-10-2015 09:54 AM
hi smurfetz...ya..betul tu..sejak ada Spotlight ni memang senang nak dapat kain yang cantik-cantik ...

actually ai mmg tak pandai jahit, tak pernah belajar pegang mesin jahit pun. semuanya belajar dari internet, main gamble aje beli mesin, belajar sendiri. tu yg tak berapa kemas jahitan. Setakat ni baru buat 2 bag anak2, saja2 try. actually nak buat wristlet for me, tapi cam gerun jer nak jahit zip tu, takut tak kemas.. so practise dgn buat bag takde zip dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 09:13 AM | Show all posts
mak aii.. besar giler pulak pic kat atas tu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2015 09:15 AM | Show all posts
Nampak pulak segala benang2 yg tak trim lagi..
excited nak amik pic, maklumlah tak sangka jadi jugak rupa bag
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104831s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list