Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
23837
View
417
Reply

[MODERATOR] Chapter 2 Rumah Borak Tinggi Tinggi

[Copy link]

Author: Eva_yy_Ellin       Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2015 04:02 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 20-11-2015 04:03 PM
Aiira replied at 20-11-2015 10:00 AM
Elle... is this a kelas jahitan that you often attend?

Menarik.
Menarik.
How much?
When?
Where?

Rasa nak join.

yeay..jom join sewing community..
kelas yang kita pergi kat Pantai Dalam... dah habis dah kelas tu..kita start join bulan Januari sampai bulan May tahun ni.. yuran kelas tu RM 1400 + rm100... kita join kelas hari Sabtu...seminggu sekali...

https://www.facebook.com/aszdesign/?fref=ts

Aiira tinggal kat area mana ye? Ampang eh... kita dah lupa..hehe...


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 11:50 AM | Show all posts
kalau area Ampang/setiawangsa/Wangsa Maju kelas jahit yg I tahu Pusat Latihan SmartSkill...

https://www.facebook.com/smartskillcentre/?fref=ts









Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:14 PM | Show all posts
Aiira replied at 20-11-2015 04:00 PM
Owh. I am sorry. I thought it was gambar kelas jahitan.

Tengok gambar je sebab nak reply your ...

oh patut la..confuse kita sekejap semalam..hehe..

Bagus ya program tu.
Dan Elle pun sangat bagus sebab rajin join such programs.

Keep it up ya Elle dear.
thank you Aiira... tapi kita sebenarnya tak rajin..I am a lazy bum bum...paksa diri sebenarnya nak join program2 macam ni sbb walaupun program tu tajuk dia tentang didik diri anak-anak, tapi bagi kita, ia lebih kepada didik diri kita sendiri ..huhu...


ada sekali tu I punya la malas nak join satu program ni, start pukul 9 pagi..pukul 7 pagi I tak bersiap lagi, still lepak lepak atas katil dan check whatsapp and facebook hoping that the program will be cancel..lol... tunggu punya tunggu takde pun notification kata program tu cancel, I bersiap juga and drive pergi sana dalam keadaan terpaksa gitu....  


tapi bila dah berada dalam program tu, wowww I rasa I lah orang paling rugi kalau I tak datang tadi..sebab I have met great people there; ibu yang ada anak autism dan seorang kaunselor sekolah yang berhenti kerja nak fokus pada kerja2 NGO.... dengar perkongsian cerita2 dari mereka, termenung I dibuatnya..sampai  I rasa environment I membesar ni too safe..semua kawan2 baik2 belaka..I join forum ni pun jumpa semua orang yang baik2 and treat me very nice...very veryy niceeee.....


so that is why I rasa I need to meet more people from all walks of life la.. masa drive balik tu I plan nak pergi Lorong Haji Taib dan cari kawan di sana and see how they live their daily life... nak cari kawan drug dealer..hoho..wink wink..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:19 PM | Show all posts
handsome drug dealer..hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:23 PM | Show all posts
Aiira replied at 20-11-2015 10:01 AM
Me suka menggayakan skirt labuh with satin blouse then donning it with shawl.

Me tak reti sanga ...

nice style you have there,,,

Me tak reti sangat nama material ni.
Me tau cotton, satin, viscose, crepe but the specific one tak tahu. Hihi


i pun tahu sikit2 je..sekarang trend kain crepe...sana sini orang jual kain crepe...moss crepe, como crepe, satin crepe,chiffon crepe.....huhu...


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:30 PM | Show all posts
Aiira replied at 20-11-2015 10:03 AM
Me pernah tengok orang buat fb sendiri... But for me renyah sangatlah Elle. Nak simpan banyak-bany ...

kalau guna periuk pressure cooker tak renyah..hehe..

femes periuk Noxxa ni sekarang...



But seriously sardine dalam tu sekarang dah mahal kan Elle.



ya,,dulu orang kata makan sardine time takde duit..sekarang sardine dalam tin tu pun dah mahal...>.<  hari tu beli sardine ayam brand tin besar RM 7.99... untuk keluarga ; ibu+bapa+anak ....sekali makan dah habis...

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:32 PM | Show all posts
Plan hari ni nak menjahit baju kurung..tapi lupa nak basuh kain beli kat Kamdar few weeks ago...>.< sekarang tengah tunggu kain tu kering...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 02:47 PM | Show all posts
Aiira replied at 17-11-2015 11:20 PM
Ya Allah ngerinya dengar.
Innalillahieainnailaihirojiun.

mmg mcm tuelah aiira
tang mencelah tue yg sakit ati

huhuhu..mmg hati2x
tapi taim hati2x tue
ada gaks taim memecut
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 02:51 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 19-11-2015 08:51 PM
hahaha omgg... funny la this part... macam mana boleh undur belakang...haha

penat mengajar mesin tue p depan
tapi still nak undur
pastu kalu iols start menjahit
kena beli jarum spare 4-5 btg
belum apa2x dah patah
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 02:53 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 19-11-2015 09:07 PM
ya..some people can sew bag really well..huhu...
kat rumah ciksu ada mesin jahit is it?

ada mesin jahit..ma mmg menjahit
tapi dah makin tua nie makin malas

dulu dia jahit sendiri baju melayu utk adik2x
sluar iols, skirt, langsir, baju blouse, kurung semua

iols mmg takdok bakat
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 02:55 PM | Show all posts
nizamXF replied at 17-11-2015 11:06 PM
best ada nasi goreng subsidi. nyum3 lg drpd maggy. haha.

tulah, tgh blajar meroyan jugak ni. n ...

juin main games lah
lagi cepat jadi lejen..sbb iols dulu hantu games
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2015 09:58 AM | Show all posts
ciksurie replied at 21-11-2015 02:55 PM
juin main games lah
lagi cepat jadi lejen..sbb iols dulu hantu games

ada game eh? main game mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 08:11 AM | Show all posts
ciksurie replied at 21-11-2015 02:51 PM
penat mengajar mesin tue p depan
tapi still nak undur
pastu kalu iols start menjahit
haha...special la mesin jahit tu..suka mengundur dan suka 'makan' jarum..



tapi menjahit ni mula2 memang banyak benda2 pelik berlaku tapi kalau dah siap 2 atau 3 baju, selepas dah dapat flow dia...okay je..Insyaallah..  ciksu kalau dah ada mood nak menjahit tu nanti, belajar la dengan emak skill menjahit... rugi kalau tak turunkan ilmu tu..kita kat sini bayar sampai ribu-ribu nak belajar menjahit...ciksu boleh dapat free je.....huhuhu...

emak ciksu pandai jahit tulang belut/mata lalat sebagai kemasan leher?
kalau ye, bolehla iols datang sana, berguru..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 08:15 AM | Show all posts
ciksurie replied at 21-11-2015 02:51 PM
penat mengajar mesin tue p depan
tapi still nak undur
pastu kalu iols start menjahit

wondering pula pasal banjir... apa persiapan ciksu sekeluarga untuk menghadapi banjir tahun ini?

terasa skema pula soalan...hehe...


kita follow fb page Raja Shamri... orang kampung ada yg dah potong kayu api letak kat bangsal dekat area bukit sebagai persiapan menghadapi banjir...




Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 08:17 AM | Show all posts
orang Pantai Timur buat persiapan, last last Shah Alam pula  yang banjir besar nanti ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 11:47 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:11 AM
haha...special la mesin jahit tu..suka mengundur dan suka 'makan' jarum..

hehehhe...adik ipar iols teringin nak belajar dgn ma tapi takdok masa lagi

yg tulang belut tue iols pung pandai elle..yg mata lalat pung..senang jah ..ada satu lagi..kulit kerang..tapi yg tue
kalu iols buat mesti tersimpul
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 11:54 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:15 AM
wondering pula pasal banjir... apa persiapan ciksu sekeluarga untuk menghadapi banjir tahun ini?
...

tak buat persiapan sgt..cuma beli stok makanan dah.beli gas spare, stok beras semua dah ada
lilin jah tak beli lagi
thn lepas rumah iols tak kena..cuma terkepung jah

tapi mmg ramai dah yg buat persiapan
mmg ada yg bina dangau atas bukit n simpan stok makanan
org gua musang, kuala krai dah start buat
ada kakak opismate, dia dah bina para nak letak barang tinggi2x

semalam hujan lebat seharian..start dari subuh...tgh  malam tadi baru berenti
ingatkan dah nak banjir
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 11:59 AM | Show all posts




[size=13.524px]1) Pakaian sebelah luar mestilah menghadap ke arah kita. Mulakan dengan menyusup jarum dari dalam.
[size=13.524px]2) Buat lilit ubi seperti rajah di no2 sebanyak 4 kali seperti di rajah no 3.
[size=13.524px]3) Kira lilitan ketiga dari hadapan dan susupkan jarum seperti di rajah no 4.
[size=13.524px]4) Tarik benang hingga kelihatan seperti di rajah no 5.
[size=13.524px]5) Cucuk jarum di pangkal lilitan ke 4 seperti di rajah no 6.
[size=13.524px]6) Susup jarum di bahagian belakang di lilitan ke2 seperti di rajah no 7.(Walaubagaimanapun, step ini boleh
[size=13.524px]    juga diabaikan.)  Jika dibuat, jahitan akan kelihatan lebih kemas apabila dilihat dari kedua bahagian luar
[size=13.524px]    & dalam.
[size=13.524px]7) Tarik benang seperti kelihatan di rajah no 8.
[size=13.524px]8) Kemudian, cucuk jarum hingga ke belakang dalam jarak 2mm kehadapan seperti di rajah no 9.
[size=13.524px]9) Susup jarum ke benang ke 3 seperti di rajah 10 dan tarik benang.
[size=13.524px]10) Cucuk jarum ke belakang di benang yang ke 4 seperti rajah no 11.
[size=13.524px]11) Ulang dari step ke 6~step ke 10 berulangkali.
[size=13.524px]12) Anda akan dapat hasil seperti di rajah no 12.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 12:06 PM | Show all posts
yang mata lalat tue..benang jadi 4 line, jarum separuh dkt kain n simpul 2 kali n jahit, yg kulit kerang 2 line benang, jarum separuh dkt kain..pastu putar benang 8x, pastu jahit..ulang sampai abis



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 07:58 PM | Show all posts
ciksurie replied at 28-11-2015 11:47 AM
hehehhe...adik ipar iols teringin nak belajar dgn ma  tapi takdok masa lagi  

yg tulang bel ...

bagus tu nak belajar.. adik ciksu dah kahwin ye... adik yg  kerja Sabah/Sarawak tu ke?? or is it Brunei..iols ingat2 lupa...>.<


yg tulang belut tue iols pung pandai elle..
Alhamdulillah, finally  jumpa orang yg pandai jahit kemasan leher.. soalan yg iols nak tanya sangat2 ialah pasal bahagian leher tu..sebelum kita jahit kemasan tulang belut dan mata lalat tu, macam mana nak prepare kain bahagian leher tu? nak tinggalkan basi berapa inci...?.. sebab yang biasa kita buat lapik leher kan...



alaa....kita tengah jahit sepasang baju kurung ni..tapi baju dah siap..part leher tu dah siap sembat... kalau tak siap lagi boleh try buat tulang belut/mata lalat kat situ....


kalau dah siap jahit macam ni masih boleh jahit tulang belut/mata lalat/karipap tu ke?





Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 08:03 PM | Show all posts
ciksurie replied at 28-11-2015 11:54 AM
tak buat persiapan sgt..cuma beli stok makanan dah.beli gas spare, stok beras semua dah ada
lilin ...

mula2 baca persiapan penduduk sana macam wow siap bina bangsal tu kat atas bukit tapi bila difikirkan it is good to over prepare dari tak prepare apa2 kan...  banjir tahun lepas sangat teruk...

semalam hujan lebat seharian..start dari subuh...tgh  malam tadi baru berenti
ingatkan dah nak banjir
omg.. hujan macam ni yang my mom selalu kata boleh banjir satu2 tempat tu..jenis hujan non stop...  ada la kat area mana2 dah naik air tu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 09:46 AM | Show all posts
nizamXF replied at 23-11-2015 09:58 AM
ada game eh? main game mana tu?

games macam 5 perkataan, 3 perkataan
pantun ker..dkt rumah negeri byk games tue
kalu berpantun kat pahang or penang
dptlah tashang

kat tempat lain pung ada jugak
tapi tempat tue selalu iols lepak dedulu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 10:29 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 07:58 PM
bagus tu nak belajar.. adik ciksu dah kahwin ye... adik yg  kerja Sabah/Sarawak tu ke?? or is it B ...

tak elle..adik yg dkt klang..iols dah dpt anak sedara
ma iols sibuk nak beli baju..hahaha..sbbnya adik2x iols kan semua laki
so dia eksited dpt cucu pompuan..tapi baby kecik..lahir prematured
masa kluar spital last week..tak sampai 2 kilo pung
adik iols kater..semua baju newborn yg dibeli
semua jadi jubah

ma iols basi dlm 2 inci tak silap
kecik sikit dr yg yg letakkan kertas gam tue
itu ker soklang elle
ker iols yg tak paham
sbb iols jahit jer tikam leher tue
tang sembat kasi ma balik jahit
dedulu ma basi sikit jah...dlm 1/2 inci kut..or lagi kecik
sbb dia sembat guna tolak2x hujung jarum tue
n kecik jer jahitan dia..dlm 2.5mm kut mcm tue
tapi makin tua nie..dia dah malas nak jahit lagu tue
sakit mata dia cakap


boleh jer elle jahit walau dah siap sembat leher
jahit start dari leher kat belakang tue..jahit dr belah dlm

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 10:36 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:03 PM
mula2 baca persiapan penduduk sana macam wow siap bina bangsal tu kat atas bukit tapi bila difikir ...

ramai yg fobia lagi sbb banjir teruk thn lepas elle...huhuhuhu
cerita banjir tue tak habis2x lagi...macit iols antara salah sorang yg lari naik bukit
masa tue dia duk kat manik urai..kawasan paling teruk kena
tapi thn nie dia dah blk rantau pjg..
rumah dia tue..mmg terlepas dari banjir

setakat nie takder yg naik air lagi
tapi sana sini duk viral kat wassap
kater ada tempat dah berpindah
propa jah sebenarnya

hari nie dah cerah..so harap2x takler banjir teruk
tapi smlm pung cerah..tapi belah petang sampai mlm hujan lebat
tapi kan elle..thn lepas...taim banjir tue
tak hujan...redup & panas jer
kalu belah mlm ...bertaburan bintang...
tapi air jer yg naik2x
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2015 09:57 AM | Show all posts
ciksurie replied at 29-11-2015 09:46 AM
games macam 5 perkataan, 3 perkataan
pantun ker..dkt rumah negeri byk games tue  
ka ...

oraite. mood game on
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078668s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list