Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
6996
View
25
Reply

Wajarkah Fresh Graduate Mohon Gaji Permulaan RM3500?

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-12-2015 10:04 AM | Show all posts |Read mode



gaji2500takcukup.jpg

Baru-baru ini, JobStreet.com memberitahu dalam satu kaji selidik sebelum ini, 60% dari graduan baru memohon gaji sebanyak RM3, 500 untuk permulaan kerja pertama mereka, yang mana selebihnya sebanyak 30% mahukan gaji yang tinggi sehingga RM6,500. Wajar atau tidak?


Mengapa?



Single Polls , Show Result after voted, Total 2258 Users voted
 
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 03:07 PM | Show all posts
wajar tu memang wajar ....
tapi fikir balik tu company swasta ke kerajaan ???????
kalo swasta try lahhhhh tulis kat form tu .........kalo berani nak tulis .....
kalo kerajaan dah satu alam dunia tahu tak boleh nak letak harga ....
jadi pilih lah mana satu nak ......
kalo jenis orang yg tak mahu duduk diam dan berdoa deorang kerja shj tak kira apa gaji ....janji ada kerja dan yg asyik berdoa tu plakkkk tunggu lah smpai berpuluh tahun ....mana lah tahu kot tetiba boleh plakkk dpt gaji banyak tu .......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2015 05:11 PM | Show all posts
susah nak cakap...

klu belum kawen 2500 pun dah x cukup....
tukar gaya hidup la kot...

jgn beli kereta dulu....ni baru kerja blm confirm dah kuar kereta....klu kereta myvi tahan lagi..(tapi nak ikutkan parah gak)...ni kuar2 terus vios tak pun honda city....tapi ye lah skrg public transport pun dah naik rege...

makan tu kena berjimat... try masak sendiri...klu hari2 mkn kedai...pastu kang balik kerja mkn kat kedai lagi...yg lelaki sibuk nak belanja awek lagi....akak yg dah 10 tahun keje ngn gaji dekat 5 figure ni pun still bawak bekal dik tuk sarapan pagi...seisi rumah akak suh bawak bekal...

barang2 nak ke opis tak yah branded sgt la....handbag biasa2 sudah, bg yg perempuan...kasut pun biasa2 sudah...
takde sape nak kisah pun....yang penting kemas...

esok2 dah ada pengalaman 2,3 tahun tkar kerja lain....salah satu nak cepat naik gaji..tukar2 kerja...

zaman akak dulu rm1600 jek starting tuk degree..lepas confirm naik la 2,3 ratus.....tapi tu ye la 10 tahun lepas....





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
hasmania replied at 15-12-2015 03:07 PM
wajar tu memang wajar ....
tapi fikir balik tu company swasta ke kerajaan ???????
kalo swasta try  ...

Agree. Memang atas resume kita boleh tulis brape ribu kita nak. Tapi final decision still dkt company lagi. Huhuhu. Now company mostly nak reduce costs, freeze org luar masuk, etc. Huhuhu. Unless sanggup masuk MNC boleh la kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
seri_mawr replied at 17-12-2015 05:11 PM
susah nak cakap...

klu belum kawen 2500 pun dah x cukup....

Betul! Kena sama2 berjimat....
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 01:44 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:33 AM | Show all posts
gaji akak still 2K walaupun dah 7 tahun. bertabah jelah dgn degree yg ade ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2015 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
starbee posted on 18-12-2015 11:33 AM
gaji akak still 2K walaupun dah 7 tahun. bertabah jelah dgn degree yg ade ni.

Kagum atas kesetiaan akak dgn company tuh walaupon akak tau dgn peluang akak mungkin ada dkt luar
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2015 08:50 AM | Show all posts
sebenarnyer tak wajar fresh mintak 3500...
dgn pengalaman takder....
silap2 banyak benda yg msih tak tahu....
time belajar lain...time keje pulak lain
dkt opis aku fresh ada dip 1500 - 1700....
ada degree pulak 2k - 2500...
aku yg berpengalaman 18thn pun gaji tak cecah 4k lagi.....
bagi aku 3500 + pengalaman 0 = kompom mengganggur...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 08:59 AM | Show all posts
sy dah 8thn keja..dgn gaji 2k huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 02:03 PM | Show all posts
yang penting jgn memilih kerja...
untuk fresh grad ni..amik jek la keje apa pun dulu....(asalkan halal)...

adakah anda rela mengangur klu x dapat gaji rm3500..??
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 12:23 PM | Show all posts
tengah_bosan replied at 19-12-2015 12:35 AM
Kagum atas kesetiaan akak dgn company tuh walaupon akak tau dgn peluang akak mungkin ada dkt luar

tahun nie last akak stay dgn kompeni ni. bukan tanak move on tapi mengenangkan tempat keje sekarang jln kaki je gi keje so husband kata xyah la. huhu.. sape tanak gaji meningkat setiap tahun ade kenaikan. kompeni sekarang gaji tak naik 5 tahun huhu bertabah la. sekarang tgh preggy tak pikir nak carik keje sebab nak rest. husband kata duduk rumah jaga 3 anak kecik. gitulah cite x seberapa.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2015 05:35 PM | Show all posts
ctaz replied at 21-12-2015 08:50 AM
sebenarnyer tak wajar fresh mintak 3500...
dgn pengalaman takder....
silap2 banyak benda yg msih t ...

18 tahun still x cecah 4k? u keje swasta ke? bidang apa ek...if x kisah la...saja nk tau sbb saya buat job market survey.


Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2015 08:18 PM | Show all posts
Eura replied at 28-12-2015 05:35 PM
18 tahun still x cecah 4k? u keje swasta ke? bidang apa ek...if x kisah la...saja nk tau sbb saya  ...

swasta....
construction.....

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 09:28 AM | Show all posts
hasmania replied at 15-12-2015 03:07 PM
wajar tu memang wajar ....
tapi fikir balik tu company swasta ke kerajaan ???????
kalo swasta try  ...

Kna fight utk yg ni, x blh nk redha & berserah saja, ada org gji spa berpuluh ribu sebulan, mcm mna derang buat tu? hidup mkin lama makin mencabar, 3500 zmn skang still x ckp kalo tgk pda nilai property dok flat pun sewa spa 1k
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 09:29 AM | Show all posts
ctaz replied at 28-12-2015 08:18 PM
swasta....
construction.....

blh start cri keje lain dh tu, 18 thn blh dpt dkt 5 figure kalo in construction (depend on company), my comp bg fresh grad 3500
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 11:29 AM | Show all posts
Ascii replied at 29-12-2015 09:29 AM
blh start cri keje lain dh tu, 18 thn blh dpt dkt 5 figure kalo in construction (depend on company ...

Yup...

Saya pun nk ckp camtu, infact banyak giant construction company skang offer gaji lagi tinggi dari market rate.

With 18 years experience...salary below 4k consider underpaid. Maybe boleh try to look around dah kot...hehe

But again, terpulang pd individu tu sendiri kan...kdg2 kalo kita dah selesa kat satu2 tempat tu, nak make a move tu mcm kena pikir 10-20 kali camtu...tp sejujurnya mana de manusia tak nak keje with good salary, perks & benefit kan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 03:03 PM | Show all posts
Eura replied at 29-12-2015 11:29 AM
Yup...

Saya pun nk ckp camtu, infact banyak giant construction company skang offer gaji lagi ti ...

mybe akak ni dah selesa kt tmpat lama..kdng2 bole jadi kita dpt tmpt baru gaji tinggi2 pon tp klu xsnang ati watpe...ye tidok?...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 03:09 PM | Show all posts
AGSA replied at 29-12-2015 03:03 PM
mybe akak ni dah selesa kt tmpat lama..kdng2 bole jadi kita dpt tmpt baru gaji tinggi2 pon tp klu  ...

Betul tu...
Kadang2 kalo dah selesa kat satu2 tempat tu, ada org x prefer nak tukar2 keje even salary offered higher than current salary. Kadang2 faktor lokasi office dah dekat dgn tempat tinggal so kalo tukar keje kena travel jauh sket ke kan, ada org mmg tak nak keje jejauh dr rumah and ada org x kisah kena travel jauh hari2 ke tempat keje sbb gaji tinggi with better perks n benefit...apa pun ikut individual preference la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 04:09 PM | Show all posts
Eura replied at 29-12-2015 03:09 PM
Betul tu...
Kadang2 kalo dah selesa kat satu2 tempat tu, ada org x prefer nak tukar2 keje even sa ...

haa yes agree
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 04:54 PM | Show all posts
MizzAPI replied at 22-12-2015 08:59 AM
sy dah 8thn keja..dgn gaji 2k huhuhu

Gigihnya bertahan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 05:56 PM | Show all posts
kalau aku bos.. jangan harap lah..
susah sangat kena tengok 3 bulan progress macam mana..
kalau ada masalah attitude and kualiti keje tak bagus..
sama macam buat charity jelah ambil pekerja macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 03:48 PM | Show all posts
X wajar, sebab veteran pengalaman banyak yg apply gaji 3500 pon belum tentu dilayan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2016 08:53 AM | Show all posts
ramai nor yg agree.. 3.5k tu aku rasa banyak sangat tok fresh grad
kalo takat 2.5k tu ok la lagi
belanja apa sampai 2.5k pun tak cukup..
(aku assume fresh grad ni masih bujang-bujangan la..)
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 01:29 PM | Show all posts
zaman gawat le..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064186s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list