Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
286920
View
2578
Reply

[ULTRA BEST!!] Antologi Kisah Paranormal Dammerung (Updated 21 Ogos 2017)

  [Copy link]

Author: dammerung       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-12-2015 01:23 PM | Show all posts |Read mode
Edited by dammerung at 21-8-2017 02:00 PM

Disclaimer


Aku memberi kebenaran cerita-cerita aku di siarkan diluar thread ini samada untuk kegunaan sendiri atau share di platform yang lain dengan syarat mestilah kredit sumber asalnya (termasuklah penulisnya iaitu aku) dan tidak digunakan untuk tujuan komersil (financial gain).

Shortcuts:-

JILID I (2016)

Kisah 1: Rishi Si Pengawal Keselamatan (Bahagian I), Bahagian II, Bahagian Terakhir
Kisah 2: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Hong Kong, 1997
Kisah 3: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Bahau, 1971
Kisah 4: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Kuala Terengganu, 1991
Kisah 5: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Los Angeles, 2013
Kisah 6: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Seremban, 2008
Kisah 7: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Sepang, 2007
Kisah 8: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Damansara, 1992
Kisah 9: Cerita Bersiri - Asrama (Bahagian I), (Bahagian II - Akhir)
Kisah 10: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Taiwan, 1990
Kisah 11: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Banting, 1995
Kisah 12: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Pengalaman Abang Noor (Lewat 70an - 80an)
Kisah 13: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Kuala Lumpur, 1987
Kisah 14: Cerita Bersiri - Rumah Kuarters Horror (Bahagian I), Bahagian II, Bahagian III (Akhir)
Kisah 15: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Genting, 2001
Kisah 16: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Sebuah Universiti di Selangor (2000an)
Kisah 17: Cerita Bersiri - zuzu_amelia060677 (Bahagian I) (Bahagian II) (Bahagian III)(Bahagian Akhir)
Kisah 18: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - SKVE, 2006
Kisah 19: Cerita Bersiri - Pengalaman Seorang Penyiasat Persendirian (Bahagian I), (Bahagian II), (Bahagian III - Akhir)
Kisah 20: Cerita Bersiri - Misteri Yurizawa (Bahagian I), (Bahagian II), (Bahagian III), (Bahagian IV), (Bahagian V), (Bahagian VI), (Bahagian VII), (Bahagian VIII - Akhir)
Kisah 21: Cerita Bersiri - Clark Air Base Hospital (Bahagian I), (Bahagian II) (Bahagian Akhir)
Kisah 22: Seleksi Cerita Pendek Terpilih Dua Bahagian - Kereta Idaman Radzi (Bahagian I), (Bahagian Akhir)
Kisah 23: Cerita Bersiri - Perayau di Blok Apartment 24 Tingkat (Bahagian I) (Bahagian II), (Bahagian III), (Bahagian IV), (Bahagian Akhir)
Kisah 24: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Bandar Baru Bangi, 1992
Kisah 25: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Adik
Kisah 26: Seleksi Cerita Pendek Terpilh - Jalan Persekutuan I, 1974
Kisah 27: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - "Bunuh Ayah, Bunuh Mak, Bunuh Semuanya"
Kisah 28: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Pekan Koboi
Kisah 29: Seleksi Cerita Pendek Terpilih Dua Bahagian - Memoir Seorang Pekerja Hospital (Bahagian I)(Bahagian II)
Kisah 30: Cerita Bersiri - Ada Sesuatu Yang Tidak Kena Dengan Remaja-Remaja Lelaki di Kampong (Bahagian I),(Bahagian II), (Bahagian III - Akhir)

JILID II (2017)
Kisah 31: Kuala Lumpur, Kuala Lumpur - Bahagian I, Bahagian II, Bahagian Akhir
Kisah 32: Cerita Bersiri - Nabi Bahar (Bahagian I),(Bahagian II),(Bahagian Akhir)
Kisah 33: Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Kejadian di Padang Golf
Kisah 34: Cerita Bersiri - Tangga Batu Di Hujung Padang (Bahagian I),(Bahagian II), (Bahagian III), (Bahagian IV),(Bahagian Akhir)
Kisah 35: Seleksi Cerita Pendek Terpilih Dua Bahagian - Pondok Tol Nombor 1 (Bahagian I), (Bahagian II)



Rate

2

View Rating Log

Related collections:

  • · MPS|Threads: 3, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 01:41 PM | Show all posts
seram siot  
jadi rumah tu rumah berhala ke?
bukan rumah orang tinggal??
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:02 PM | Show all posts
creepy, best... sambung lagi tt.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:05 PM | Show all posts
mak aih...citer hang ni..seram
mokcun boleh bayangkan makhluk tu merangkak  gaya gituh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:24 PM | Show all posts
gilaaa serammm..aku dh terkucil dh ni  
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:24 PM | Show all posts
lagi wey .. nk lagiiii
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:26 PM | Show all posts
geng2 foreigner ni mmg hati kering sbb depa pikiaq nk duit ja.

nxt story pls.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:42 PM | Show all posts
Edited by jaja4 at 31-12-2015 02:44 PM

cite yg paling seram aku penah baca dlm forum sbb terus terbayangkn makhluk tu merangkak mcm mane.. huhu..

cite la lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
OK ni cerita paling best
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 02:51 PM | Show all posts
nk tnya...jd kan...knpa fuse box tu kena padam jam 2am...rishi xbgtau apa2 sebab ka?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 03:20 PM | Show all posts
toyaq_03 replied at 31-12-2015 02:51 PM
nk tnya...jd kan...knpa fuse box tu kena padam jam 2am...rishi xbgtau apa2 sebab ka?

Aku rasa selepas kul 2 benda tu akan muncul kot kalau tak tutup.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 03:24 PM | Show all posts
jaja4 replied at 31-12-2015 02:42 PM
cite yg paling seram aku penah baca dlm forum sbb terus terbayangkn makhluk tu merangkak mcm mane..  ...

Penah tgk citer seram Mama tak? Makhluk mama dalam citer tu pun cm TT citer ni. merangkak, melengkung, rambut pjg.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 03:25 PM | Show all posts
oky seram....berjaya membuatku terkedu.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 03:56 PM | Show all posts
Edited by jaja4 at 31-12-2015 03:58 PM
Jajabeans replied at 31-12-2015 03:24 PM
Penah tgk citer seram Mama tak? Makhluk mama dalam citer tu pun cm TT citer ni. merangkak, melengk ...

Hoho.. penah tngok..salah satu horror movie yg aku suka. muka pmpuan tu cengkung, badan kurus pastu badan die melengkung.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 03:56 PM | Show all posts
sedap bc tulisan tt

tp mcm @ellejo ckp menurut ibunya
citer seram tanpa komedi mmg terbyg²
but i like it lh tt

so...menanti lg 199 kisah misteri....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2015 04:02 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 23-1-2017 05:01 PM

Kisah 1:  Rishi Si Pengawal Keselamatan (Bahagian I)

Salah satu hobi aku ialah mengumpul cerita seram. Aku suka semua literatur yang berkaitan dengan dunia paranormal dan minat aku hanya setakat itu sahaje. Aku bukan pencari hantu macam Uncle Seeker. Aku ni jenis bila ko cakap "aku ada cerita hantu" je handphone aku dah siap di tangan untuk merakam.

Aktiviti pengumpulan aku bermula pada tahun 2005 apabila aku mula pakai handphone Sony Ericsson. Thanks to the audio recording function, aku mula merakam cerita-cerita seram yang disampaikan secara lisan. Sumber aku ialah orang-orang dalam hidup aku sehari-hari...kawan, kawan kepada kawan, keluarga, kenalan kepada keluarga dan sebagainya lah. Pendek kata, aku ni boleh tahan tak tau malu jugak lah suka hati je tanya orang randomly ada cerita hantu ke tak.

Boleh dikatakan aku dah mengumpul dekat 100 rakaman cerita hantu sejak dari 2005 sampai 2013. Lepas handphone aku kena rembat kat depan LRT Bandaraya 2 tahun lepas, aku malas nak buat collection dah sebab dalam handphone tu ada 5-6 rakaman yang aku tak transfer lagi.

Baru-baru ni aku transfer collection audio cerita seram ke cloud storage sambil layan semula recording-recording lama. Koleksi aku takdelah best mana pun sebab banyak cerita ulang-ulang terutamanya urban legends yang semua orang dah tau. Tapi salah satu yang menarik perhatian aku ialah kisah dari seorang security guard berbangsa Nepal.

Orang Nepal ni housemate aku sewaktu aku menyewa bilik di Balakong.  Mamat Nepal ni kerja security guard dekat universiti aku dan nama dia Rishi. Disebabkan dia jaga shift malam, so jarang la aku jumpa kat rumah. Ada lah satu hari tu aku melepak dengan dia kat hall rumah, Borak-borak lama sikit tau lah serba sikit pasal Rishi ni. Rishi time tu dah 2 tahun kat Malaysia dan boleh speaking English, melayu tak berapa fasih.

Aku tanya dia banyak ke gaji security guard ni, dan Rishi cakap kalau tak banyak takdela jauh-jauh datang dari Nepal ke Malaysia cari duit. Aku tanya lagi, berapa gaji ko Rishi?

Rishi cakap, kerja kat universiti tu ok lah gajinya, tapi sebelum dia jadi security guard kat universiti aku, dia ada jadi jaga kat rumah orang. Gaji kat sana lagi tinggi. Dalam RM10 ribu.

Of course aku tak percaya, tapi aku layankan je. Aku tanya Rishi kenapa berhenti kalau gaji besar macam tu?

The moment Rishi cakap "rumah ada hantu", aku tak tanya banyak...terus keluar handphone, buka audio recording dan tekan record.

Salah seorang rakan sekerja bagitau Rishi ada security job kat Bukit Tunku untuk graveyard shift 5 hari seminggu. Masa tu Rishi jadi guard kat kondo area Melawati dan dia tak suka kerja disitu, so memang mencari kerja tempat lain. Apa yang buat job tu menarik, gaji dibayar harian dan cash on the spot untuk setiap shift yang dia buat.

Kawan Rishi cakap kalau berminat, dia suruh contact orang ni. Long story short, Rishi berjumpa dengan client yang offer job tu kat mamak area Kota Damansara.

Client tu ialah seorang apek tua dan Rishi macam tak percaya dengan offer kerjanya. Jadi security guard rumah kosong dengan gaji RM400+ sehari dimana akan dibayar selepas shift tamat, on top of that Sabtu dan Ahad adalah off days. Now, Rishi bukan sebulan dua jadi security guard, dan dia tahu this kind of offer mesti ada something yang orang tua tu tak bagitahu. Bak kata pepatah inggeris, if it sounds to good to be true, then it is.

Rishi bertanya ke apek tua, what's the catch? dan apek tua tu balas, itu je yang kau patut tau dan mahu atau tak?

Apa yang apek tua tu bagitau Rishi;

- Shift dari pukul 6 petang sampai 8 pagi keesokan harinya.
- Coverage area hanya sekitar luar rumah. Rishi di larang masuk ke dalam rumah.
- Pengangkutan pergi dan pulang disediakan sepanjang 5 hari bekerja.
- Upah hanya akan dibayar selepas shift tamat.

Rishi tiada masalah dengan semua tu tapi ada satu arahan yang Rishi rasa agak pelik, setiap hari dia kena switch off fuse box rumah tu pada pukul 2 pagi. Termasuklah Sabtu dan Ahad dimana Rishi kena singgah kejap semata-mata nak switch off fuse box.

Berulang-ulang apek tu cakap kena make sure switch off fuse box pukul 2 pagi. Bila Rishi cakap, kalau camtu dia tutup aja lah suis awal-awal, tapi berkeras client dia cakap kena tutup juga pukul 2 pagi, biarlah sebelum tu Rishi dah tutup berpuluh kali. Yang penting fuse box rumah kena di turn off pukul 2 pagi.

Gaji besar dan off days 2 hari, mana nak dapat kerja security macam tu. Walaupun macam ada yang tak kena tapi offer tu terlalu menarik untuk Rishi tolak, maka tanpa berfikir panjang, Rishi pun bersetuju.

Hari pertama dia bekerja, Rishi dijemput oleh van putih dan dia ingat lagi yang van tu masuk ke Jalan Parlimen, lepas tu masuk ke Tugu Negara kemudian terus ke dalam lagi, ada pusing round about kecil dan sampai ke tempat kerja.

Tiada apa yang menyeramkan tentang rumah itu sewaktu Rishi pertama kali sampai. Kalau nak banding dengan rumah lain kat area situ, nampak lah design outdatednya. Lamannya luas dan dikelilingi oleh hutan belukar tapi takdela tersorok sangat kerana dari post guard, Rishi boleh dengar trafik dari Mahameru. Rumputnya terjaga rapi dan ada kereta kancil kat parking bay. Maknanya rumah tu tak terbiar, cuma tak berpenghuni. Sebaik sahaje van meninggalkan perkarangan rumah, Rishi saja round sekeliling. Fuse box terletak di luar dinding belakang rumah dan agak tinggi kedudukannya, so Rishi kena pakai cota kalau nak tutup suis.

Rishi memulakan tugas seperti biasa dan tiada kejadian aneh berlaku sepanjang dia kerja disitu, melainkan suis yang dia wajib tutup akan berada di kedudukan ON setiap kali dia menutupnya pada jam 2 pagi, tak kira lah sebelum tu dia dah switch off berulang kali. Rishi juga tak pernah berjumpa dengan guard shift siang. Dia ada tanya drebar van, siapa jaga shift siang tapi drebar tak tahu. So Rishi anggaplah guard shift siang habis pukul 3 ke, 4 ke so memang takde peluang nak berjumpa masa tukar shift.

Semuanya normal sehinggalah masuk bulan ketiga.

Hari kejadian ialah hari Sabtu. Van tak disediakan pada weekend dan biasanya Rishi pinjam motor kawan. It just that, sebelum tu Rishi ada berselisih faham dengan member yang ada motor tu, so hari tu takde transport. Mau tak mau, Rishi datang awal dalam jam 10 malam naik teksi dan planned untuk tidur di post guard aja. Malam itu hujan turun dengan lebat. Best dengan sejuk agaknye, Rishi tertidur dengan lena. Sekitar jam 3 Rishi terbangun dan bergegas keluar dari post guard untuk menutup suis fuse box. Sebaik sahaje dia berada di depan rumah, Rishi dapati rumah terang-benderang. Lampu-lampu semua menyala.

Cermin tingkap pakai stained glass menyebabkan dia tak dapat tengok siapa kat dalam rumah. Rishi mengetuk pintu depan tanya siapa kat dalam tapi takde sape membalas. Dia tengoklah kat lubang kunci pintu yang kecik tu.

Dari lubang kunci, Rishi ternampak seseorang berada dalam keadaan merangkak. Bukan merangkak macam baby tu tapi dengan tapak tangan dan tapak kaki semua kat lantai dan badannya melengkung ke atas, macam kucing. Rishi cakap orang tu bogel dan rambut panjang. Dia tak cam samada lelaki ke perempuan. Sambil tengok benda alah tu, Rishi ketuk lagi pintu cuba communicate dengan orang dalam rumah.

Semua dia panggil,...sir, ma'am, kakak, adik, abang, hey, hoi...semua lah...tapi orang tu tak menyahut. Nak pecah masuk, teringat Rishi ke amaran clientnya yang melarang masuk ke dalam rumah.

Tanpa membuang masa, Rishi called apek tua pakai handphone. Takde hello bagai, apek tua tu sebaik sahaje angkat phone terus marah-marah tanya "why you don't switch off the fuse box!!!"

Macam tau-tau je apek tua ni. Rishi cuba la menipu cakap dia dah tutup tapi apek tu agaknya dah tau sangat, dia bentak Rishi cakap "don't lie to me! I know you didn't switch off the fuse box!"

Tak sempat Rishi nak tanya pasal orang dalam rumah, apek tua terus cakap "You leave the house now! don't wait anymore! No need to switch off!! leave! leave!"

Rishi iya-iyakan aja dan hang up. Kerana rasa bersalah agaknya, Rishi pergi ke belakang untuk tutup suis fuse box. Sepanjang dia menuju ke belakang rumah, ada bayang-bayang di cermin tingkap mengekori dia dari tingkap ke tingkap.


Aku tanya Rishi, ko rasa apa benda dalam rumah tu? dia cakap mula-mula dia ingat orang, sebab dari cara apek tu marah-marah seolah macam acknowledge someone is in the house.

Bila Rishi dah ada kat belakang dan switch off fuse box dia tengok kat tingkap dapur. Tingkap dapur menurut Rishi cuma tengah-tengah je ada stain glass, dan bordernya transparent. Dari area transparent tu, ada separuh muka orang tengah tengok dia. Mata orang tu macam mata orang biasa dan kulit putih pucat sampai nampak urat-urat hijau berselirat kat wajah. Rambut hitam mengerbang.

Rishi angguk kecil sambil tersenyum tapi tiba-tiba wajah di tingkap bergerak sekeliling sampai ke bahagian atas. Logically speaking, mustahil kalau orang boleh buat macam tu.

Siapa-siapa ada kenal dengan security guard Gurkha Nepal, tau lah macam mana hati keringnya diaorang ni. Rishi cakap dia tengok makhluk tu dalam seminit dua, baru dia buat kesimpulan "that thing is not human".

Rumah tu kembali gelap bila suis fuse box ditutup dan makhluk tu hilang dari tingkap. Rishi berjalan ke post guard. Hujan renyai-renyai dan dia planned nak call public taxi pukul 7 pagi nanti.

Baru nak sambung tido balik, Rishi dengar bunyi pintu rumah di hentak kuat macam ditumbuk berkali-kali. Bunyi hentakan berselang-seli dengan suara perempuan melolong. Tak jadi dia nak tido. End up dia melepak sampai ke pagi layan radio tamil. Bunyi tu hilang lebih kurang time subuh.

Sementara tunggu teksi datang, Rishi pergi ke rumah tu kejap buat check-up. Dia tengok dalam lubang kunci tapi tak nampak apa sebab gelap. Tombol pintu pun dia check, depan belakang pintu semua berkunci.

Sebelum meninggalkan rumah salah satu pintu dalam rumah di buka dan di hempas kuat 3-4 kali dan Rishi cakap sumpah dia terdengar ada suara halus dari dalam panggil...

"Abaaaanngg...abaaaanng"

Rishi tak ambil port dan terus ke post guard. By then baru dia faham kenapa apek tua offer gaji RM10 ribu.

By the time dia dalam teksi, baru dia perasan kat pagar ada mail box tertulis "Rumah Berhala xxx xxx"

(Bersambung)
***************************************************************************************************************
recording cerita si Rishi ni adala dekat 2 jam, berselang-seli dia borak kat handphone dengan member Nepal dia kejap, lepas tu dia pi kencing, aku pi kencing so nak extract tu take times juga.

Untuk menjawab persoalan-persoalan korang.

1. Rumah berhala ni tak semestinya kuil/tempat sembahyang. Rishi pun cakap rumah tu jarang ada orang datang kecuali si apek tua dan beberapa orang lagi. Dari cerita Rishi, aku rasa rumah tu store tempat simpan patung-patung berhala. Mungkin nama rumah berhala digunakan untuk tujuan surat menyurat, bil letrik contoh paling obvious lah sebab electricity masih ada.

2. Aku ada tanya Rishi pasal tutup suis pukul 2 pagi tu, tapi Rishi pun tak pernah tanya kat apek tu. So it's a mystery on that part.

Itu salah satu ceritanya lah, ada lagi cerita pasal rumah tu. Rishi ni bukan berhenti kerja kat rumah tu sebab berhantu, tapi di berhentikan/dipecat disebabkan satu insiden yang berkaitan ke'angker'an rumah tu jugak la.

Itu nanti aku sambung.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Errrrrrr... Seram x ingat.. Xde cite lagi ke TT...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:07 PM | Show all posts
kamooonnn TT...aku dr td refresh page ni TT kot2 ko dh sambung..

aku paham maksud umah berhala tu... mgkn tu penjaga atau jin apek tu utk jg rumah sbb tu perlukan guard kot...aku speku je la..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:22 PM | Show all posts
wow..best2..lg TT...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:35 PM | Show all posts
sambung tt best
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:45 PM | Show all posts
dammerung replied at 31-12-2015 04:02 PM
recording cerita si Rishi ni adala dekat 2 jam, berselang-seli dia borak kat handphone dengan member ...

ini yg btambah kemusykilan ni....apa sebab switch off fuse box pn xtau kan...

xsabar nk tggu smbungan...

TT, apek tua tu dan rumah tu masih ada lagi ka la ni...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
eeee hantu Cina ke

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dammerung replied at 31-12-2015 04:02 PM
recording cerita si Rishi ni adala dekat 2 jam, berselang-seli dia borak kat handphone dengan member ...


Seramnyaaaa. Dah lama tak baca story level ni. Teruskan menuliss
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 06:37 PM | Show all posts
kipidap tt....sambung lagi citer...........
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
seram ... dah lama tak baca cerita seseram mcmni siap terbayang bayang.. keep it up.. teruskan update secepat yg mgkin!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054901s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list